Що таке трансгенні організми???Трансгенними називають рослин і тварин, що містять у своїх клітинах ген чужого організму, включений у хромосоми. Трансгенні організми можуть мати велике значення для підвищення ефективності сільського господарства та в дослідженнях у галузі молекулярної біології. Близько за значенням до терміну «трансгенний організм» стоїть термін «ГМО», але це поняття ширше і включає в себе не тільки трансгенні організми, але і організми з будь-якими іншими змінами геному.
Історія Генетично модифіковані організми, одержані за допомогою методів молекулярної біології, з’явилися у 80-х роках ХХ століття. Перший трансгенний організм (миша) був одержаний Дж. Гордоном у 1980 р. У 1994 р. В США вперше надійшли в торговельну мережу плоди генетично змінених томатів зі скороченим строком дозрівання.
Метою створення трансгенних організмів є отримання організму з новими властивостями. Клітини трансгенного організму виробляють білок, ген якого був впроваджений в геном. Новий білок можуть виробляти всі клітини організму (неспецифічна експресія нового гена), або певні клітинні типи (специфічна експресія нового гена). Мета створення трансгенних організмів
Використання ГМО використовують в біологічних та медичних дослідженнях, виробництві ліків та у сільському господарстві. За допомогою ГМО вивчаються закономірності розвитку деяких захворювань, процеси старіння та регенерації. Найбільше вирощують генетично модифіковану сою, кукурудзу та бавовну.. Генну інженерію використовують для створення нових сортів рослин, стійких до несприятливих умов середовища, гербіцидів та шкідників або рослин, що мають покращені ростові та смакові якості.
Трансгенні рослини Основною ціллю створення ГМО рослин є утворення нових сортів із специфічними ознаками, які не притаманні для рослин цього виду. Прикладом таких ознак можуть бути стійкість до різного роду гербіцидів, шкідників, стійкість до несприятливих умов зовнішнього середовища чи набуття нових якостей харчового значення. Переважна кількість генномодифікованих продуктів – рослинного походження. Станом на 2009 рік, комерціалізовано і допущено до вирощування 33 види трансгенних рослин: кукурудза, соя, папая, гарбуз, цукровий буряк, рапс…
Генетично модифікована їжа Генетично модифікована їжа - це продукти харчування, отримані з генетично модифікованих організмів. Генетично модифіковані організми набувають певних якостей завдяки переносу в геном окремих генів теоретично з будь-якого організму (у випадку трансгенезу) або з геному споріднених видів (цисгенез). Спеціалісти не можуть констатувати шкідливість ГМО на організм людини. Але й виключати факт небезпеки генномодифікованих організмів теж немає підстав. У зв'язку з цим нещодавно був прийнятий закон про обов'язкове маркування харчових продуктів на наявність або відсутність у них ГМО.
Трансгенні мікроорганізми Бактерії були першими організмами, генетично модифікованими у лабораторії. На сьогодні їх використовують для виробництва великої кількості людських білків, які можуть використовуватися у медицині. Наприклад, генетично модифіковані бактерії використовують для виробництва інсуліну. Також бактерії використовують для виробництва факторів згортання крові для лікування гемофілії.
Для чого це роблять ???Основні цілі втручання в генетичну суть живих організмів полягають у зміні властивостей рослин або тварин в потрібному для людини напрямі. За допомогою генної інженерії вчені створюють організми, які є більш стійкими до різних хвороб та мають підвищену продуктивність, стійкість до шкідників, несприятливих умов зовнішнього середовища.
«+»Генетичні технології допомагають збирати багатший урожай, Використовувати менше добрив, пестицидів, отримувати продукти з великою кількістю поживних речовин. Генна інженерія - більш передбачуваний процес, ніж традиційна селекція, коли тисячі генів передаються потомству випадковим шляхом.