"Рідкісні та зникаючі рослини України"

Про матеріал
Кількість рідкісних і зникаючих рослин, які вимагають охорони, дедалі зростає і становить майже десяту частину тільки вищих рослин, яка в Європі налічує близько 12 тисяч видів, з них понад дві тисячі є рідкісними і зникаючими.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рідкісні та зникаючі рослини України

Номер слайду 2

Червона книга України. Черво́на кни́га Украї́ни - офіційний державний документ, який містить перелік рідкісних, вразливих і зникаючих видів тваринного і рослинного світу.

Номер слайду 3

Структура Червоної книги України. На червоних сторінках — види, що перебувають під загрозою зникнення і які неможливо врятувати без введення спеціальних заходів охорони. На жовтих сторінках — вразливі види (такі, що трапляються в достатніх для виживання в кількостях, але їх чисельність швидко скорочується). На білих сторінках — рідкісні види рослин і тварин, що існують на обмежених територіях і можуть скоро зникнути. На сірих сторінках — відомості про мало вивчені і рідкісні види, про які відсутня інформація в достатньому об’ємі, що не дозволяє визначити, до якої групи вони належать і справедливо оцінити небезпеку їх зникнення. На зелених сторінках — відомості про вже відновлені види, які тепер перебувають поза небезпекою. на чорних сторінках записано ті види, які безслідно зникли з нашої планети.

Номер слайду 4

Згідно з новим дослідженням, п'ята частина усіх типів рослин на планеті опинилась на межі вимирання.

Номер слайду 5

Список рослин Червоної книги України зі статусом «Зниклий в природі» — види, які зникли у природі України, але збереглися у спеціально створених умовах. До Червоної книги України 2009 року видання входять 12 таких видів. Всі належать до розділу «Судинні рослини». Найбільше рослин втратила флора Закарпатської області — шість. Три рослини втратила флора Криму. По одній — Чернівецької і Івано-Франківської області. Одна рослина зростала і була втрачена у двох областях — Вінницькій і Дніпропетровській.

Номер слайду 6

Гвоздика гренобльська (гвоздика граціанопольська)Скорочення відкритих площ за рахунок заліснення схилів, вузька стенотопність виду та слабка конкурентоздатність. Причини зникнення

Номер слайду 7

Причини зникнення. Дрік малонасінний. Можливо, популяції є малочисельними й розташовані в мало доступних місцях, тому не привертають увагу дослідників. В останні майже 100 років його не збирали.

Номер слайду 8

Причини зникнення. Ломикамінь супротивнолистий Припускають, що він зник унаслідок інтенсивного випасання до введення заповідного режиму.

Номер слайду 9

Причини зникнення. Людвігія болотна Слабка конкурентно-здатність — зростає лише на майже незарослих мулистих субстратах. Потерпає від різкої зміни гідрологічного режиму водойм і боліт, насамперед внаслідок осушення.

Номер слайду 10

Причини зникнення. Первоцвіт борошнистий Меліорація, порушення гідрорежиму, відміна тимчасового статусу заказника місцевого значення, який було запроваджено у 1960–1966 рр.

Номер слайду 11

Плаунчик швейцарський (плаунок швейцарський) Вид є чутливим до впливу антропогенних факторів. Точні причини зникнення невідомі. Причини зникнення

Номер слайду 12

Причини зникнення. Плетуха сольданелова Поблизу Нікітського ботанічного саду популяція зникла вже в 1960-ті рр., а в решті локалітетів до 1980-х рр. через наростання рекреаційного навантаження, створення берегозахисних споруджень.

Номер слайду 13

Причини зникнення. Пухирник Брема Єдина популяція була втрачена у 1950-1960-х рр. внаслідок осушення всіх болотних та перезволожених територій в урочищі Чорний Мочар та переведення їх під сільськогосподарські угіддя.

Номер слайду 14

Ситняг багатостебловий Вид з вузькою еколого-ценотичною амплітудою, що лімітована різними як природними (зміна гідрологічних і фітоценотичних умов), так і антропогенними (випасання худоби, витоптування) чинниками.

Номер слайду 15

Шильник водяний Вузька еколого-ценотична амплітуда, відсутність екотопів відповідного типу внаслідок антропогенної евтрофікації  водойм.

Номер слайду 16

Кількість рідкісних і зникаючих рослин, які вимагають охорони, дедалі зростає і становить майже десяту частину флори тільки вищих рослин, яка в Європі налічує близько 12 тисяч видів, з них понад дві тисячі є рідкісними і зникаючими.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
4 лютого
Переглядів
249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку