Різноманітними є гриби та лишайники і яке їхнє значення

Про матеріал
НУШ 5 клас параграф 47 автор підручника Біда Різноманітними є гриби та лишайники і яке їхнє значення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАСКІЛЬКИ РІЗНОМАНІТНИМИ Є ГРИБИ ТА ЛИШАЙНИКИ І ЯКЕ ЇХНЄ ЗНАЧЕННЯКислична Т. П.

Номер слайду 2

Пластинчастий Трубчастий Шапинки грибів. Гриби – дуже цікаві та різноманітні організми. Адже це і шапинкові, і цвілеві гриби, і дріжджі. Знамениті вони і тим, що саме з них був відкритий перший всесвітньовідомий антибіотик – пеніцилін. Гриби також замасковані в унікальних організмах – лишайниках.

Номер слайду 3

Мікроскопічних ниток - гіфи. Грибниця або міцелій. Багатоклітинне тіло. Яка будова шапинкового гриба?Плодове тіло. У пластинках або у трубочках утворюються спори. Надземне тілоЄ гриби які можна побачити лише у мікроскоп – дріжджові!!!

Номер слайду 4

Міцелій (одноклітинний гриб) мукора за різних збільшень. Чи всі цвілеві гриби небезпечні?Багатоклітинні гриби (пеніцилін, аспергіл) спори «китички»Кульки - спори

Номер слайду 5

Запам'ятайте! Що споживання запліснявілих продуктів категорично заборонено, бо ці гриби утворюють дуже шкідливі речовини – МІКОСТИНИ.Їх не можна нюхати –спричиняють алергію.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Яке значення грибів у природі та для людини. Значення грибів дуже різноманітне. Грибами живляться тварини, вживають в їжу люди. В деяких грибів отримують цінні ліки, зокрема антибіотики. Гриби потрібні для виготовлення хліба, сирів, вина і т. д. Гриби використовують для боротьби з комахами шкідниками рослин. Гриби використовують учені у дослідженнях. Гриби псують продукти харчування, руйнують будівлі. Гриби руйнують рештки рослин і тварин, утворюючи родючий шар грунту. Деякі гриби виробляють отруйні речовини, яким можна сильно отруїтися, навіть смертельно.Є гриби паразити що спричиняють захворювання рослин, тварин та людей (трутовик) Є гриби симбіози (підберезовик, підосичник).

Номер слайду 8

Лишайники це організми, що з'явились внаслідок симбіозу грибів із водоростями. ВодоростіГриби Лишайники. Чому лишайники називають сфінксами?Німецький ботанік Симон Швендер 1867 році розгадав загадку та назвав ці лишайники – рослини сфінкси. З грецької мови «Сфінкс» у перекладі означає «чудовисько, символ загадковості»

Номер слайду 9

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕТіло багатоклітинних грибів утворене переплетенням довгих мікроскопічних ниток з клітин гіфів. Їхня сукупність має назву грибниця, або міцелій У шапинкових грибів більша частина грибниці міститься в ґрунті, решта гіфів щільно переплітаючись утворюють надземну частину плодове тіло. Дріжджі та цвілевий гриб мукор одноклітинні. Аспергіл і пеніцил також цвілеві гриби, але багатоклітинні. Лишайники унікальні організми, утворені співжиттям грибів та одноклітинних водоростей.

pptx
Додано
1 березня 2023
Переглядів
3497
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку