Різноманітність базових модельних зачісок з використанням елементів.

Про матеріал
Теоретичний урок. Ознайомити здобувачів освіти з різноманітністю базових модельних зачісок з використанням елементів.
Перегляд файлу

Тема уроку: Різноманітність базових модельних зачісок з використанням елементів.

Мета уроку: Ознайомитися  з різноманітністю базових модельних зачісок з використанням елементів.

Навчальна - удосконалити навички та сформувати уміння оволодіння сучасною технологією виконання зачісок, а також комплексне застосування набутих знань, навичок і умінь при виконанні навчально-виробничих робіт; сформувати експериментальні та конструктивні вміння;навчити виконувати нескладні зачіски.

  Розвиваюча - розвивати творчі здібності учнів, уміння роботи з клієнтами, навички використовувати здобуті знання, міжпредметні зв’язки, пізнавальну активність учнів, пошукову діяльність та вивчення новітніх технологій  а також формувати інтерес до обраної професії; Розвивати інтерес до предмета через практичну спрямованість;розвивати вміння роботи з перукарським інструментом;розвивати самостійність.

  Виховна - виховувати відповідальне ставлення до виконання перукарських робіт, повагу до відвідувачів перукарень, упевненість у власних професійних силах, тактовність, культуру спілкування, навички ефективного використання робочого часу. Виховання патріотичних почуттів; виховувати відповідальне ставлення до діяльності групи в цілому та власної діяльності; виховувати повагу до відповідей учнів, виховувати почуття колективізму

Тип уроку:  комбінований

Вид уроку:  лекція

Методи навчання: бесіда, розповідь викладача, робота з опорними конспектами

Матеріально забезпечення: конспект лекцій,опорні конспекти, наочні матеріали.

Міжпредметні зв’язки: манікюрна справа, основи санітарії і гігієни,матеріалознавство

Література: В.Ф.Орлова . Н.А.Горбатюк «Основи перукарської справи»

Хід уроку

  1.              Організаційна частина:  (2-3 хв.)
  •      перевірка наявності учнів;
  •      перевірка готовності учнів до уроку.
  1.              Перевірка домашнього завдання: ( 4-5 хв.)
  2.              Актуалізація опорних знань: ( 10-12 хв.)

Питання для бесіди:

  • Назвіть типи обличчя,які ви знаєте?

Відповідь: Овальне, трикутне, ромбоподібне, прямокутне, кругле, квадратне, грушоподібне.

  • Що таке зачіска?

         Відповідь:  Зачіска – це волосся, укладене в певну форму із застосуванням різних видів укладання, завивки, різноманітних стрижок.

  • Які типи зачісок ви знаете?

Відповідь: Зворотні зачіски, ацентральні, концентровані, передні.

  • Назвіть стилі зачісок.

Відповідь: Класичний, романтичний, спортивний, діловий, фольклорний, екзотичний, авангардний.

  • Назвіть елементи зачісок, які ви знаєте.

Відповідь: Проділ, хвиля, крон, чілка, локон, буклі, валик, завиток.

  • Якими є причини неякісного укладання волосся феном?

         Відповідь:   

-надмірне або недостатне нанесення засобу для укладання ;

-невимите волосся;

-недостатньо просушене волосся;

-пересушене волосся;

-недостатньо просушені та підняті корені й кінці волосся;

-кінці пасом укладені в невірному напрямку;

-надмірне нанесення лаку для волосся.

  • Ваші дії при несподіваному возгорянні фену в процесі роботи?

Відповідь:   

-негайно висмикнути веделку фену з розетки; 

-покласти інструмент на підлогу;

-запобігти доступу кисня за допомогою підручних засобів (рушник, покривало тощо)

-у випадку розповсюдження вогню, викликати пожежних (101), скористатись вогнегасником.

 

  1.              Формування нових знань: ( 15-16 хв)

Повідомлення нової теми.

- тема нашого уроку: «Різноманітність базових модельних зачісок з використанням елементів». Сьогодні на уроці ми розберемо та вивчимо основі типи зачісок та елементи.

1) Типи зачісок.

Зачіски можна розподілити на чотири основні типи: зворотні, ацентральні, концентровані та передні, або фронтальні.

Зворотні зачіски. Усе волосся зачісується назад (рис. 14). Це найпоширеніший тип. який підходить і для чоловіків, і для жінок. Зачіски цього типу можуть виконуватись на довгому і короткому волоссі.

Рис. 1- Зворотні зачіски

Ацентральні зачіски. Волосся спрямоване від маківки в різні боки, відповідно до напрямку його росту (рис. 15). Зачіски цього типу, як і зворотні, можуть бути виконані на волоссі різної довжини. Підходять як для чоловіків, так і для жінок. Однак при їх виконанні на довгому волоссі необхідно вкоротити передню частину волосся до довжини, яка зрівняється з довжиною чілки.

Рис. 2- Ацентральні зачіски

Концентровані зачіски. Усе волосся, включаючи волосся з нижньої частини потилиці та шиї, зачісується до маківки (рис. 16). Волосся для зачісок цього типу мас бути достатньо довгим. Підходять для жінок.

Рис.3 - Концентровані зачіски

Передні зачіски. Усе волосся спрямоване вперед, до лоба (рис. 1.17). Бажано, щоб волосся нижньої частини потилиці та шиї було довгим, бо воно обов'язково повинне діставати до тім'я та поступово переходити в коротку чілку. Через складність виконання зачіски цього типу трапляються рідко.

+Рис. 4 - Передні зачіски

  1.               Елементи зачіски 

Елементи зачіски - це складові, з яких складається той чи інший тип укладання волосся. Ми в цілому сприймаємо образ, створений перукарем, не вникаючи в деталі. У той час як професіонали здатні «розкласти» зачіску на окремі деталі. Такі елементи зачісок, як хвиля, чубчик  різних видів, проділи  здатні змінити ту чи іншу зачіску до невпізнання.

Створюючи зачіску, перукар використовує стандартний набір елементів. Справжня майстерність полягає в тому, щоб зуміти створити з них щось оригінальне і стильне. Волосся укладають, надаючи йому потрібної форми, враховуючи основні елементи зачісок: чубчик, проділ, хвиля, крон, локон, плетіння (коси), петлі, буклі, валик, гофрування, джгути, пейси, вирівнювання волосся.

Чубчик – елемент зачіски,  в залежності від того, як змінюється форма чубчика, змінюється сприйняття зачіски взагалом.

Чубчики розрізняють:

- за густотою волосся;

- довжиною;

- формою окантування. 

В цілому всі чубчики можна розділити на дві групи: чубчик як самостійна частина зачіски, чубчик як невід`ємна частина зачіски.

Види чубчиків: довгий, короткий, прямий, косий, овальний, трикутний, фігурний.
 

 

Проділ - елемент зачіски, який виконується на лобно-тім`яній зоні з урахуванням типу обличчя та форми задуманої зачіски.

Проділи бувають: прямий, бічний, діагональний, зігзагоподібний.

Прямий проділ  - «класика жанру». Це найпростіший і найпоширеніший тип проділу. Лінія прямого проділу проходить від середини лоба до середини потилиці по центру голови і ділить волосся на дві рівні частини. Він підходить до овального обличчя, а також дозволяє візуально звузити квадратне або широке обличчя

 

Бічний проділ - лінія, яка розділяє волосся на дві нерівні частини. Він розташовується з помітним зміщенням до лівої чи правої стороні голови. Бічний проділ - справжній порятунок для людей з рідким або недостатньо пишним волоссям. При бічному проділі велика частина волосся зачісується на одну сторону, і зачіска набуває додатковий обсяг

 

Діагональний проділ - це коса лінія, яка йде від лівого кута чола до правої частини потилиці або від правого кута чола до лівої частини потилиці. Діагональний надає волоссю об'єм і візуально піднімає зачіску

 

Зигзагоподібний проділ проходить по центру голови. Створюється шляхом поперемінного перекидання пасом то вліво, то вправо. Зачіски з зигзагоподібними проділами завжди стильні і екстравагантні. У зачісках застосовуються також напівпроділи

 

Хвиля - частина зачіски, яка представляє собою плавно вигнутий згін, обмежений з обох сторін двома лініями - кронами. Хвиля - елемент укладання волосся, який виконують за допомогою гребінця, фена, електрощипців. Бувають низькі, широкі, глибокі, пласкі.

Розрізняють хвилі відносно обличчя своєю виступаючою дугою – лицьові виступають дугою та направлені в сторону обличчя, вони частково виступають за крайову лінію росту волосся. Зворотні хвилі ідуть від обличчя, ці хвилі ідуть з іншої сторони від лицьової хвилі і доповнюють її. Розрізняють косі, прямі та поперечні хвилі, які є важливим елементом, що вносить різноманітність у звичайні зачіски змінюючи її форму

Крон волосся - це елемент зачіски, що представляє собою лінію найвищої частини хвилі. У тому місці, де волосся змінюють напрямок на протилежний, з'являється різкий вигин. Це і є крон. Крони відокремлюють хвилі один від одного. Вони можуть відрізнятися по висоті і товщині: високі, низькі, тонкі (гострі) і товсті (тупі). Чим вище і гостріше крон, тим довше буде зберігатися зачіск

Локон також є один з основних видів укладання. Локон - це пасмо волосся, завите в трубочку і укладене у формі спіралі.

Розрізняють декілька видів локонів: за способом накрутки: закручені вгору і закручені вниз; по положенню на голові: горизонтальні (прямі), вертикальні, косі, спускні  

Плетіння, або коси - це переплетення окремих пасом волосся (фото 8). Коси - дуже популярний елемент зачіски. Існує безліч технік укладання волосся плетінням, деякі з яких, в свою чергу, також діляться на підвиди.

Розрізняють коси з 3-х пасом (класична коса), з 4-х пасом, з 5-ти пасом (об'ємна коса), з 6-ти пасом, коси-джгути, французька коса, датська коса, коса-риб'ячий хвіст, ажурні коси, афрокосички. В зачіскі можна комбінувати різні види і підвиди кіс, а також використовувати коси разом з іншими елементами зачісок. 

Буклі - це тупійоване, вичесане та викладене в тугі валики волосся .

Валик – це начесане волосся та викладене у вигляді валика по крайовій лінії росту волосся . 

Рельєф – пасма волосся, розділені борознами .

Завиток – частина локона в один оберт пасма навколо форми або кінець пасма, завитий кільцем

Гофруванння - це елемент зачіски, який виконують по всьому волоссі, або на окремих пасмах, за допомогою праски-гофре, яка надає волоссю нерівної хвилястої, рельєфної поверхні. Завдяки чому можна зробити зачіску більш об`ємною

Джгут – це елемент зачіски, волосся туго закручене в джгут

Пейси - невеликі тонкі пасма волосся, завиті і зачесане на обличчя

Вирівнювання волосся – виконується феном або вирівнювачем, що допомагає вирівняти структуру волосся та робить його гладким і блискучим

 

Контрольні запитання.

 

  1.              Закріплення нового матеріалу: ( 5 хв.)

Дати відповіді на питання.

1. Що потрібно враховувати під час виконання проділу?

2. Чим відрізняється буклі від валика?

3. Характерна особливість завитка?

4. За допомогою якого інструменту виконується гофрування волосся?

5. Охарактеризуйте технологію виконання джгута?

6. На яких ділянках волосяного покриву виконують пейси?

7. З яких ліній складаеться хвиля?

8. Яка основна функція чубчика відповідно до зачіски?

9. Охарактеризуйте різновиди проділів?

10. Дайте визначення, що таке крон?

11. Які бувають локони?

12. Які розрізняють види плетення?

  1.              Підведення підсумків: ( 2 хв.)
  •      аналіз діяльності учнів у процесі всього уроку;
  •      аналіз причин помилок, зробленими учнями на році, та засобів їх усунення;
  •      повідомлення та обґрунтування оцінок.
  1.              Видача домашнього завдання: (2хв. )

Вивчити конспект.

 

 

 

 

docx
Додано
22 листопада 2022
Переглядів
1275
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку