Різноманітність і значення риб в житті людини і в природі

Про матеріал
Розробка уроку для 8 класу з біології тема: "Риби" Мета:Ознайомити учнів з різноманітністю риб; відмітити особливості будови у зв’язку зі способом життя; розкрити їх значення в природі й житті людини, ознайомити з видами занесеними до Червоної Книги України; розвивати пізнавальний інтерес, логічне мислення удосконалювати навички самостійної роботи з підручником, науково-популярною літературою, уміння робити висновки, узагальнювати; виховувати любов та дбайливе ставлення до природи.
Перегляд файлу

Тема уроку: «Різноманітність і значення риб в житті людини і в природі»

Мета уроку: Ознайомити учнів з різноманітністю риб; відмітити особливості будови у зв’язку зі способом життя; розкрити їх значення в природі  й житті людини, ознайомити з видами занесеними до Червоної Книги України; розвивати пізнавальний інтерес, логічне мислення удосконалювати навички самостійної роботи з підручником, науково-популярною літературою, уміння робити висновки, узагальнювати; виховувати любов та дбайливе ставлення до природи.

Очікувані результати: Учні зуміють скласти характеристику риб та їх значення в житті людини і природи.

Тип уроку:  Комбінований.

Обладнання: Підручник, таблиця, ілюстрації, малюнки підручника, роздатковий матеріал.

Опорні та базові поняття: Хрящові, Променепері, Хрящокісні, Новопері.

Хід уроку

І. Організаційний момент: мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів.

Доброго дня! Мовлю за звичаєм.

Доброго дня! Кожному зичу я.

Тож усміхніться, любі діти,

Я вашим успіхам буду радіти.

 

Щоб урок ми провели цікаво, щоб збагатилися ви новими знаннями, прошу зібрати всю свою енергію, думки, вміння і навички та бути активними на уроці.

Сьогодні ми з вами працюємо під девізом:

Міркуємо – швидко,

Відповідаємо – правильно,

Працюємо – плідно.

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів.

Бліц-турнір «Далі, далі, далі…»

  1. До якого типу належать риби? (Хордові)
  2. Форма тіла риб. (Оптічна)
  3. Органи дихання в риб. (Зябра)
  4. Шкіра риб вкрита (лускою)
  5. Серце риб складається (З передсердя і шлуночка)
  6. Риби сприймають рух води (Бічною лінією)
  7. Процес розмноження риб називається (Нерест)
  8. Температура риби залежить від температури навколишнього середовища. Такі тварини називаються (Холоднокровні)
  9. У риб кровоносна система (Замкнена)
  10. Роль керма у риб виконують (Хвостовий плавець)
  11. Тіло риби поділено на відділи (Голова, тулуб, хвіст)
  12. Симетрія тіла риб (Двобічна)

Скриня мудрості (пояснити прислів’я)

  1. Почувається як риба у воді
  2. Мовчить як риба
  3. На те і щука в річці, щоб карась не дрімав
  4. У товаристві лад – усяк тому радіє.

Дурне безладдя лихо діє.

Робота з карточками.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Риби з’явилися на землі понад 400 млн. років тому. Риби одна із найчисельніших груп тварин. Їх налічується понад 20000 кісткових і 630 видів кісткових. Де живуть риби? Тільки у воді можуть дихати, живитися, розмножуватися. Усім відомий вислів: «Як риба у воді». А чи можуть риби жити в інших умовах? І чи є такі риби в нашій місцевості?

У природі є риби, які можуть деякий час жити на суходолі. У нашій місцевості такою здатністю володіє в’юн. У болотах , де живуть в’юни, недостатня кількість кисню, тому в цих риб поряд із зябровим диханням існує додаткове – кишкове. Піднявшись до поверхні води, в’юни захоплюють ротом повітря, яке проходить через кишечник.

Сьогодні ми з вами ознайомимося з різноманітністю риб, їх характерними ознаками, особливостями будови та роллю у природі і житті людини.

  Ознаки променоперих: наявність кісткового скелета і кісткової луски, плавального міхура, зябрових кришок, запліднення зовнішнє, непрямий розвиток, відкладають ікру. Променопері поділяються на Хрящокістні і Новопері. Ознаками Хрящокісних є скелет побудований з хрящової тканини, рот знизу голови, хвостовий плавець різнолопатевий. Представниками Хрящокістних є Осетроподібні(див. мал.1).

images (6)

Мал. 1.

Осьовий скелет представлений у них хордою, відсутні навіть хрящові хребці, внутрішній скелет складається з хрящової тканини; в черепі містяться скостенілі поверхневі пластини. Рот у вигляді поперечної щілини, що міститься на нижній стороні голови; асиметричний хвостовий плавець, верхня лопать якого значно більша за нижню. Мають великі кісткові пластинки – жучки, які розташовуються рядами вздовж усього тіла. До осетрових належать білуги (не плутати з білухами), осетри, стерляді та ще кілька видів. Більшість осетрових живе дуже довго — до ста років. Зрілість також настає пізно — у 10—20 років. Дорослі осетрові живуть у морі, а ікру відкладають у прісній воді. Мальки деякий час перебувають у річці, потім повертаються до моря.

Група Новоперих характеризується окостенілим скелетом, рот на передній частині голови, хвостовий плавець рівнолопатевий.

 

Картинки по запросу вугреподібні риби

 

Мал.2

Більшість вугрів — хижаки (мал.2). Більшість вугрів мешкає в мілкій воді або ховається в донному ґрунті, часто в дірках.  Деякі вугри живуть на великих глибинах, наприклад, представники родини Synaphobranchidaeопускаються до 4 000 м.

Картинки по запросу окунеподібні  риби

Мал.3

 Окунеподібні найчисельніша за кількістю група риб. Їхній плавальний міхур втрачає зв’язок із кишечником. Плавці у них із колючками. Вони представлені в усіх морях, океанах і прісних водоймах. Найбільше їх зустрічається в тропічній зоні.

Сомоподібні

Похожее изображениеКартинки по запросу сомоподібні риби

Мал.4

Сомоподібні (мал.4) не мають луски, тіло вкрите товстою шкірою або кістковими пластинками. Навкруги рота є кілька пар вусів. У грудних, а іноді у інших плавцях можуть розвиватися великі колючки. Розміри від 2 см до 5 м (таких розмірів може досягати сом звичайний, який зустрічається в Україні) .. Переважна більшість видів  хижаки, полюють на рибу або донних тварин. Деякі види можуть дихати атмосферним повітрям. Майже всі сомоподібні тримаються біля дна та не дуже добре плавають. Живуть зазвичай поодинці, зграйних видів небагато. Зустрічаються переважно в прісних водоймах.

 

Картинки по запросу лососеподібні

Мал.5

Влососеподібних тілоокруглої, валькуватої форми або трохи стиснене з боків (мал.5). Характерною їхньою ознакою є наявність особливого жирового плавця, який розташований на спинному боці тіла перед хвостовим плавцем. У нього немає променів. Більшість видів – прохідні риби (сьомга). Але ряд видів постійно живе у прісних водоймах (форель, сиг, омуль).

Картинки по запросу оселедцеподібні

Мал.6

Оселедцеподібні (мал.6) налічують понад 250 видів. 40% світового вилову припадає на оселедцеподібних. Мають сплюснуте з боків тіло, вкрите великою круглястою лускою. Переважно це морські і океанічні зграйні риби, які живляться дрібними безхребетними. Нерестяться в товщі води. Частина риб прохідні. В Україні: дунайський оселедець, тюлька, пузанок і кілька.

 

Щукоподібні

Похожее изображение

Мал.7

Вже по самому вигляду щуки (мал.7) можна судити про її хитрість і хижість. Майже циліндричне тіло закінчується великою довгою і пласкою головою. Довга і плоска голова і далеко відігнутий назад спинний плавець відрізняють її від всіх інших прісноводних риб. Очі щуки дуже рухливі – бачить вона водночас як зверху, так і збоку. Луска дрібна, гладенька. Окраска щучої спини темна, боки тулуба сірі або сірувато-зелені з жовтуватими плямами і смужками. Непарні плавці бурі з чорними крапельками, парні – помаранчевого кольору.Щуці притаманно міняти колір. Загалом щука буває чим старша – тим темніша (це залежить і від кольору грунту) .На противагу від більшості риб щука тримається не групами, а невеличкими сім’ями – щуки по три-чотири, де обов’язково присутня одна самка.

Картинки по запросу коропоподібні

Мал.8

Короподібні (мал.8) налічують близько 3 тис. видів. Більшість живуть у прісних водоймах. Характерною їхньою ознакою є відсутність зубів на щелепах і наявність глоткових зубів, які розташовані глибоко в глотці на кістках зябрового апарату. У водоймах України живе близько 40 видів цього ряду.

Ми з вами розглянули різноманітність променеперих риб. Давайте пригадаємо на скільки класів ділиться надклас риби?

А зараз уважно послухайте вірш  і виберіть ознаки хрящових риб:

Непідступні мешканці морів.

Скелет у них не кістковий, а хрящовий.

Відсутній плавальний міхур,

І зябра кришками не вкриті.

Нерівні лопаті в плавця,

Що зветься хвостовий.

Нерівнолопатевий він.

Запліднення не зовнішнє, а внутрішнє.

          А ще в них незначна плодючість,

Зате значна кусючість і колючість!

 

Ознаки хрящових риб записують самостійно у зошит (хрящовий скелет, відсутність зябрових кришок і плавального міхура, несиметричний хвостовий плавець, запліднення внутрішнє, прямий розвиток, рот на нижній стороні голови).

Акули

Картинки по запросу ряд акули

Мал.9

Акули об’єднує 350 видів(мал.9). Їх тіло витягнуте веретеноподібне, рот на нижньому боці голови. Добре розвинений хвостовий плавець з більшою верхньою лопаттю. Зяброві щілини по боках тіла.

 

 

Скати

Похожее изображение

Мал.10

 Скати мають (мал.10) плоске широке тіло, що має форму диска. Зяброві щілини рот і ніздрі відкриваються на черевній стороні тіла. Грудні плавці зростаються з головою. Спинні і хвостові плавці дуже малі. Анальні плавці відсутні.

 Яке значення мають у житті риби? Вам було задано попереджуюче завдання підготувати розповідь про значення риб.

Дієтолог: рибу людина використовувала в їжу, ще тоді коли користувалися кам’яними знаряддями праці. Наявність риби визначав статок родини. І сьогодні риба посідає значне місце в харчуванні людини: м’ясо риби містить 20-40% білків та жирів. Жири легко перетравлюються, а білки за поживністю є рівноцінним м’ясним. М’ясо риби багате на мінеральні речовини, мікроелементи.

Іхтіолог: шкіра таких риб як тріска, сом, осетер використовується для виготовлення сумок, гаманців, прикрас, взуття. Із плавального міхура осетрових сазана, сома, тріскових з луски кісток і хребців одержують дуже цінний клей. Він використовується для виготовлення вина й пива, мармеладів, желе.

Кухар: риба використовується у вигляді свіжої, в’яленої, солоної, консервованої, баликів, напівфабрикатів. З риби осетрових, лососевих, судака, вобли, ляща, щуки одержують ікру. З багатьох риб виготовляють харчовий медичний і технічний жир.

Іхтіолог: риба може бути не тільки корисною, а й шкідливою. Вона є джерелом зараження паразитичними червами. Небезпечними для життя та здоров’я людини можуть бути близько 50 видів акул. Наприклад: тигрова, риба-молот. Отруйними для людини є також морський дракончик, морський йорж, морський окунь, риба молот, фуга.

Ми з вами побачили яке велике значення має риба в нашому житті і в природі в цілому. Але рибні багатства як і природні ресурси не є безкінечними.

-13-638

Нам потрібно охороняти наших риб. Не виключенням є і наша річка. Сьогодні справжнім екологічним лихом став Хорол(мал.11). Ще зовсім недавно вона була місцем відпочинку жителів нашої округи, а погляньте, що з нею стало сьогодні.

4AuUXhBSvqk

Мал.11

P5051037

Ви -  новітнє покоління,

Вам весь час вперед іти,

Середовище привітне

Треба дітям зберегти.

Щоб в новім тисячолітті,

Все буяло і росло,

          Тож і нині, і ніколи

Не робіть природі зло!

 

Закріплення:

Уявіть себе рибалками. Вашими снастями будуть: вудочка – це ваша розповідь, наживка – ваші знання плюс робота на уроці, поплавок – ваша рука.

Гра «Лото» (риби розрізані на частини, кожен учень отримує одну частину з риби, а інші частини відшукує і складає свою рибу).

Гра «Рибалка» (на дошці прикріплені кружечки з назвами риби. Клас ділиться на дві команди. Одна команда знімає кружечки з назвами морських риб, а інша з назвами річкових риб).

 

Домашнє завдання: § 25. Розв’язати кросворд ст.111

 

Вікторина «Все про риб»

■ Яке морське тварина є найнебезпечнішим? Морський їжак. Відповідь: На голках морського їжака є отруйна слиз, яка при попаданні в рану викликає різкий біль і параліч м'язів.

■ Яку тварину називають океанським вовком? Відповідь: Кит-косатка (кит-вбивця).

■ Які риби найбільші і ненажерливі в море? Відповідь: Акули і скати.

■ Чому спинка риби набагато темніше живота? Відповідь: Хижакам знизу на тлі світлого неба важче помітити рибку, а зверху - на тлі темного дна.

■ Чому коралові рибки такі яскраві? Відповідь: Вони мешкають серед коралових рифів, які теж дуже яскраві і строкаті.

■ Чому мешканці морських глибин темні? Відповідь: В темних безоднях океану строката забарвлення не потрібна. Тут риби в основному чорні, але у багатьох з них є ліхтарики і навіть світяться «вудки».

■ Назви яких риб пов'язані з астрономією? Відповідь: Телескоп, комета, риба-місяць, риба-сонце (солнечник), звіздар.

■ Які риби називаються хамелеонами і чому? Відповідь: Риба бадіс і камбала дуже швидко змінюють своє забарвлення і приймають колір навколишнього середовища.

■ Які риби довго живуть? Відповідь: Щука - 100 років, сом - до 60 років.

■ Які риби мають вусики? Відповідь: Сом, сазан, вусань, короп.

■ Чому в'юна називають рибою-барометром? Відповідь: В'юн відчуває зміну тиску повітря, перед дощем метушиться біля поверхні води і іноді пищить.

■ Яка риба під час висихання водойми влаштовує собі капсулу з мулу і в ній перечікує посуху? Відповідь: Протоптер.

■ Яку рибу розводять для боротьби з малярією? Відповідь: Гамбузия.

■ Який граничний вік золотої рибки? Відповідь: В акваріумі до 35 років.

■ В голках, немов їжак, як зветься риба? Відповідь: Йорж.

■ На дні, де тихо і темно, лежить вусатий колоду. Відповідь: Сом.

■ Яка собака не гавкає? Відповідь: Риба-собака. Вона живе в прибережній частині моря. Риба-собака може відкусити палець. Ікра і печінка цієї риби отруйні.

■ Кого називають підводним санітаром? Відповідь: Щуку.

■ Хто літає, а не птах? Відповідь: Летюча риба. У повітрі вона не махає плавниками і пролітає, як планер, більше 100 метрів.

■ Яка риба одомашнена людиною? Відповідь: Дзеркальний короп.

Вікторина «Дивовижні рибки»

■ Яка найбільша риба у світі? Відповідь: Китова акула.

■ Яка найбільша риба Росії? Відповідь: Білуга.

■ Яка найменша риба? Відповідь: Бичок пігмей або пандака і маленькі американські сомики.

■ Яка риба названа ім'ям людини? Відповідь: Короп.

■ Яка риба плаває швидше від інших? Відповідь: Меч-риба.

■ Які риби мають зброю на носі? Відповідь: Риба-меч, риба-пила.

■ Яких ви знаєте «електричних» риб? Відповідь: Електричний скат, електричний сом, електричний вугор.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ринденко Дмитро Віталійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
18 березня 2019
Переглядів
5982
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку