Різноманітність комах

Про матеріал
Презентація до уроку "Різноманітність комах. Комахи з повним перетвореням.". Містить інтерактивні підходи до викладення даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 Клас КОМАХИ "Різноманітність комах"

Номер слайду 2

Клас КОМАХИ1) Ряд Лускокрилі2) Ряд Твердокрилі3) Ряд Двокрилі4) Ряд Перетинчасто крилі5) Ряд Бабки6) Ряд Прямокрилі7) Ряд Клопи8) Ряд Воші

Номер слайду 3

Ряд МЕТЕЛИКИ або ЛУСКОКРИЛІМетеликів відомо близько 150000 видів. Для метеликів характерна наявність лусочок на їх крилах і на всьому їх тілі. Вони часто забарвлені по-різному. Ротовий апарат сисний, тобто нечленистий, у спокої спіральний завитий, довгий трубчастий хоботок. Розвиток з повним перетворенням.

Номер слайду 4

Ряд ДВОКРИЛІКомарі і мухи віднесені до ряду двокрилих, для яких характерна ознака - наявність передньої пари крил. Задні крила у них перетворилися на невеликі придатки - дзизкальця, органи рівноваги під час польоту. Ротовий апарат колючо-сисний, лижучий. Розвиток з повним перетвореннямю. В світі налічують близько 150000 видів двокрилих.

Номер слайду 5

Ряд ПЕРЕТИНЧАСТОКРИЛІМедоносна бджола, дикі бджоли, джмелі, мурашки, наїзники, пилильщики, рогохвости - це перетинчастокрилі, такі, що мають по дві пари перетинкових крил. Бувають також і безкрилі комахи, що входять до складу цього ряду, наприклад робочі мурашки. Ротовий апарат гризучий або гризучо-сисний. Розвиток з повним перетворенням. Перетинчастокрилих відомо близько 300000 видів.

Номер слайду 6

Ряд ТВЕРДОКРИЛІ або ЖУКИЗа типом живлення серед них розрізняють три основні групи: харчуються різними дрібними тваринами, в основному комахами; споживачі рослинних і тваринних залишків, що розкладаються; рослиноїдні жуки, споживаючі рослин, у тому числі і деревини. Ротовий апарат гризучого типу. Розвиток з повним перетворенням. На Землі відомо більше 300000 видів жуків.

Номер слайду 7

Ряд ПРЯМОКРИЛІМають жорсткі передні крила (надкрилля) і тонкі задні крила. Ротовий апарат гризучого типа. Розвиток з неповним перетворенням. Представники: коники, цвіркуни, сарана, капустянки.

Номер слайду 8

Ряд КЛОПИСеред клопів є водні і наземні форми, рослиноїдні і кровосисні. Усі вони мають колючо-сисний ротовий апарат. Передні крилі щільні, задні перетинкові. Розвиток з неповним перетворенням.

Номер слайду 9

Ряд ВОШІБезкрилі паразити з колючо-сисним ротовим апаратом. Розвиток з неповним перетворенням.

Номер слайду 10

Ряд Бабки. У рівнокрилих передні і задні крила вузькі, майже однакової форми, у спокої підняті вгору і притиснуті один до одного; в різнокрилих крила різні формою, у спокої розпластані в сторони, задня пара з розширеними основами. Ротовий апарат перетворився на спеціальний орган захвату їжі — маску із сильно витягнутою нижньою губою. Розвиток з неповним перетворенням.

Номер слайду 11

РОЛЬ КОМАХЗбагачують грунт органічними і мінеральними речовинами, беруть участь в спушені ґрунту і в перемішуванні її шарів. Запилюють квіткові рослини. Використовують для біологічних методів боротьби із шкідниками людини. Дають мед, воск, шовк. Плодова мушка дрозофила є об'єктом багатьох біологічних досліджень. Викликають відчуття радості і захоплення. Відіграють велику роль у круговороті речовин в природі. Багато комах — переносники збудників хвороб тварин і людини.

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Параграф 11. Повторити.!Конспект вивчити!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Біологія 7 клас (Півень Т. О., Бондаренко В.В.)
Додано
7 березня
Переглядів
43
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку