Різноманітність рослин і тварин. Читання плану місцевості, складання маршруту.

Про матеріал
Розробка плану конспекту заняття з Всесвіту 2 клас за освітньою програмою А. Цимбалару "Світ чекає крилатих"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Всесвіт урок 2 Тема : Різноманітність рослин і тварин. Читання плану місцевості, складання маршруту.

Номер слайду 2

Шипшина

Номер слайду 3

Горобина

Номер слайду 4

Калина

Номер слайду 5

Номер слайду 6

На Буковині зимують десятки видів різних птахів:‭ ‬синиці,‭ ‬горобці,‭ ‬ластівки,‭ ‬чижі,‭ ‬снігурі,‭ ‬сойки,‭ ‬сороки,‭ ‬омелюхи,‭ ‬земняки,‭ ‬чикотні,‭ ‬щиглики,‭ ‬граки,‭ ‬ворони,‭ ‬галки.‭ ‬Деякі з них постійно живуть‭ ‬у краї,‭ ‬а‭ ‬деяким доводиться‭ ‬долати тисячі кілометрів на шляху до нас.‭-‎ ‏У середині листопада на територію області прилітають‭ ‬із тайгових лісів омелюхи.‭ ‬Їх можна побачити там,‭ ‬де росте омела. Також‭ ‬із‭ ‬Півночі прилітають земняки,‭ ‬яких можна зустріти на полях.‭ ‬Ці птахи харчуються мишами-полівками.‭ ‬Снігурі,‭ ‬які гніздяться‭ ‬у горах,‭ ‬прилітають зимувати‭ ‬у місто,‭ ‬де більше їжі.‭ ‬Вони привертають увагу своєю яскравою червоною грудкою.‭Зграї чижів дзьобають насіння бур‭’‬янів і дерев.‭ ‬А чикотні‭ ‬полюбляють ягоди горобини.‭ ‬Тому саме від її врожаю залежить кількість цих птахів.‭ ‬Граки з настанням холодів збираються зграями біля контейнерів зі сміттям.‭ ‬Їх часто плутають‭ ‬із чорними воронами.‭ ‬Однак у нас водяться лише сірі ворони,‭ ‬чорні зустрічаються‭ ‬досить рідко.‭Взимку‭ ‬в місті‭ ‬також‭ ‬багато великих голубів-припутнів‭ ‬із білими плямами на шиї та крилах.‭Також‭ ‬на Буковині‭ ‬досить сприятливі умови для зимівлі жайворонка чубатого або посмітюхи.‭ ‬Залишаю

Номер слайду 7

Зимуючі птахи рідного краю

Номер слайду 8

Горобець. Ці маленькі активні пташки не відліають у вирій, залишаються зимувати в Україні. Взимку вони шукають допомоги у людей, тому активно злітаються у великі міста, поближче до селищ. Їм важко шукати їжу в морози. Полюбляють крихти хліба, зерно, насіння.

Номер слайду 9

Синиця. Синичок називають трудівницями. Бо ці пташки дуже передбачливі та запасливі. Ще наприкінці літа синиці починають збирати та розносити у свої схованки насіння, зернята. Одна пташка може наскладати на зиму 13-15 кг запасів. Але знайти у схованках вдається не все, тому синичкам потрібно допомагати: розвішувати годівнички з харчами.

Номер слайду 10

Дятел. Ці птахи дуже добре знають, якою буде цьогорічна зима. Вони відлітають у вирій, якщо зима буде особливо морозною. А якщо взимку буде достатньо м’який клімат, без завірюх та сильних морозів, то дятли залишаються зимувати в Україні. Тож по цих птахах легко спрогнозувати погоду. Взимку вони їдять насіння, яке дістають в шишках ялинок та сосон. Та навіть взимку вони продовжують працювати своїм міцним дзьобом, шукаючи під корою комах, як сховалися там до весни.

Номер слайду 11

СнігуріЦі птахи дуже легко переносять холод. Більше того, чим міцніше морози, тим краще почувають себе снігурі. Вони зазвичай збираються у зграї, важко зустріти снігурів-одинаків. Пташки збиваються у гурти по 8-10 осіб. Під час морозу вони завжди сидять нерухомо на гілках, ніби надуті. Насправді у них настовбурчене пір’я, що допомагає птахам зігріватися. Снігурі дуже полюбляють ласувати горобиновими ягодами, також шукають собі сухі насінини.  

Номер слайду 12

Омелюх. Це наші гості. Ці птахи прилітають до України зимувати з далекої півночі – з тайги та лісотундри. Живуть вони у наших лісах, до людяних місць не наближаються. Годуються ягодами, омелою. Побачити перших омелюхів можна наприкінці листопада. Відлітають з України ці птахи у середині квітня – на початку травня.

Номер слайду 13

Сойка. Ці пташки – ще одні трудівниці. Вони завчасно збирають запаси та готуються до зимівлі. Улітку сойки шукають комах, харчуються ягодами, насінням. А от взимку їдять жолуді. Їх вони ховають у дуплах, між гілками дерев, на землі у пеньках. У сойок гарна пам’ять, тому взимку вони згадують про свої хованки.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Пам’ятайте!Взимку пташки бояться не холоду, а голоду! Тож обов’язково допомагайте нашим пташкам з їжею, робіть годівнички.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Снігур. Синиця. Сойка. Снігур. Дятел. Омелюх

Номер слайду 19

зима-2найбільша взимкусічня29

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

pptx
Додано
25 грудня 2021
Переглядів
350
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку