Робота на конкурс «Юний природодослідник» Номінація: «Рослини навколо нас» СТВОРЮЄМО ФЛОРАРІУМ СВОЇМИ РУКАМИ

Про матеріал
Однією з найбільш модних тенденцій оформлення та дизайну є декорування приміщень. Це надає індивідуальності та унікальності вашого інтер’єру. У житті кожної людини настає такий момент, коли хочеться щось змінити в своєму оточенні. Все начебто добре: чисто і красиво, але от затишку і гармонії явно не вистачає. Душа вимагає змін. Щоб вирішити цю проблему можна створити флораріум своїми руками. Повірте, зараз це самий модний аксесуар будь-якого інтер’єру.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СТВОРЮЄМО ФЛОРАРІУМ СВОЇМИ РУКАМИРоботу виконав: Петришин Святослав, учень 1(5)-В класу. Білоцерківської гімназії №2вихованець гуртка «Юні квітникарі» Комунального закладу Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» Керівник: Артеменко Тетяна Миколаївна,учитель біології Білоцерківської гімназії №2керівник гуртка «Юні квітникарі» Комунального закладу Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини»

Номер слайду 2

Дивні люди – рослини Аристотель

Номер слайду 3

Актуальність теми: Хоча інтер'єрне озеленення і набуває масового характеру, воно не завжди буває успішним. Причина цьому - часом безграмотний, а в більшості випадків взагалі випадковий, підбір та декорування приміщень кімнатними рослинами, які у невідповідних для них умовах швидко гинуть або ж втрачають свою декоративність. Флораріум – це ідеальний варіант для вирощування занадто примхливих і вибагливих до умов утримання рослин.

Номер слайду 4

Об’єкт дослідження: кімнатні високодекоративні, екзотичні, тропічні рослини, що потребують особливих умов та догляду. Предмет дослідження: необхідні умови для комфортного росту та адаптації рослин у флораріумі.

Номер слайду 5

Мета роботи: дослідити умови, найбільш сприятливі для утримання та догляду кімнатних рослин у флораріумі і дати практичні рекомендації з підбору і конкретного складу фітокомпозицій за склом.

Номер слайду 6

Завдання: 1. Показати роль кімнатних рослин у житті людини. 2. Вказати на переваги флораріуму у порівнянні зі звичними горщиковими рослинами.3. Дати рекомендації щодо вибору кімнатних рослин для флораріума. 4. Підкреслити важливість урахування екологічних, біологічних та декоративних властивостей кімнатних рослин.

Номер слайду 7

Новизна: цей невеликий куточок тропічних рослин, кімнатних квітів, оздоблений мушлями та декоративними каменями, укладених в цікаву прозору ємність, що чудово підтримує певну вологість повітря і забезпечує такий режим зволоження, який необхідний для найкращого їх зростання та не потребує до себе великої уваги – альтернатива горщиковим рослинам, яка викликає захоплення та створює затишок.

Номер слайду 8

Практичне значення одержаних результатів: Однією з найбільш модних тенденцій оформлення та дизайну є декорування приміщень. Це надає індивідуальності та унікальності вашого інтер’єру. У житті кожної людини настає такий момент, коли хочеться щось змінити в своєму оточенні. Все начебто добре: чисто і красиво, але от затишку і гармонії явно не вистачає. Душа вимагає змін. Щоб вирішити цю проблему можна створити флораріум своїми руками. Повірте, зараз це самий модний аксесуар будь-якого інтер’єру.

Номер слайду 9

Для чого нам флораріум? Рослини очищають повітря наших вулиць, квартир і офісів; дають нам їстівні плоди, освіжають своїми запахами, радують пишністю вишуканих кольорів, знімають напругу і втому зеленню листя. Корисних для людини властивостей у рослин багато, тож флораріум – не забаганка, а необхідність!

Номер слайду 10

Історія створення флораріуму На початку 30-х років XVIII століття англійський лікар та природодослідник Натаніел Уорд зробив епохальне відкриття, яке в історії ботаніки отримало назву «валіза Уорда», вирішив помістити тропічні рослини в замкнутий простір, він тим самим створив для них умови, максимально наближені до природних. Рослини з тропіків у закритих ємкостях з підвищеною вологістю і постійною температурою стали масово завозити в Європу, їх почали вирощувати в оранжереях, павільйонах..

Номер слайду 11

Облаштування флораріуму. Обов’язково прозора ваза або велика колба. Дренаж: декоративні камінчики чи ракушняк.Ґрунт не обов’язково має бути родючим.

Номер слайду 12

Облаштування флораріуму. Живі рослини. Краще всього вирощувати у флораріумі фіалки, мініатюрні сенполіі, яскраві невибагливі фітони. Прекрасно виглядають орхідеї, маранти, азалії також чудовим варіантом будуть бромелії, цикламени, дифенбахія, різні папороті і плющі

Номер слайду 13

Облаштування флораріуму Не підходять для флораріуму тільки рослини з розлогими великими листками (як монстери, антуріуми) та швидкоростучі дерева – якою б не була велика кімнатна тепличка, це все ж флораріум, а не зимовий сад… Обов’язково при виборі рослин потрібно враховувати, що простір флораріуму обмежений, тому і рослини необхідно підбирати ті, що повільно ростуть і будуть комфортно себе почувати серед інших мешканців міні-саду.

Номер слайду 14

Облаштування флораріуму. Декоративні елементи. Це можуть бути черепашки різних молюсків, галька, штучні різнокольорові камінчики, декоративний фарбований пісок, акваґрунт, стрази, намистинки .

Номер слайду 15

Для нашого флораріуму ми взяли звичайні горщикові рослини:два сланкі плющі звичайні;хлорофітум;пілеї;фітонії;пелліонії;бегонію королівську.

Номер слайду 16

Особливості вирощування рослин у флораріуміМіні-сад за склом в прозорій ємності передбачає особливий мікроклімат. У закритій посудині утворюється своя екосистема, в якій буде підвищена вологість, температура і внутрішній газообмін. Завдяки цьому рослини у флораріумі можуть легко обходитися досить довгий час без поливу. Обмежений простір дає можливість вирощувати у міні-саді тільки повільно зростаючі екземпляри. Слід пам'ятати, що така композиція хоч і буде прикрашати ваш інтер'єр довго, але все одно тимчасово – рослини рано чи пізно доведеться пересадити в горщики.

Номер слайду 17

Догляд за рослинами утримання у чистоті склянних вітрин, обприскування листків очищеною чи дощовою водою, підрізання листків і пагонів ваших зелених улюбленців приблизно один раз на півроку. Слідкувати за тим, щоб склянні стінки вашого маленького садочку були у чистоті дуже просто, потрібно тільки регулярно очищати їх від слідів, що залишаються після крапель води. Для обприскування листків використовуйте очищену, талу воду, тоді такі сліди будуть малопомітними і миття скла не буде проблемою. Крім того, не забувайте слідкувати за загальним станом рослин флораріума та вчасно видаляйте захворівші чи ті екземпляри, що переросли чи втратили свою привабливість.

Номер слайду 18

ВИСНОВКИ Маючи достатньо знань про рослини, їхні властивості, вимоги до догляду, ви зможете радіти їхній красі, спілкуватися з ними без побоювання, відчувати в них своїх друзів.

Номер слайду 19

ПРОПОЗИЦІЇ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ Для створення флораріума необхідний скляний чи будь-який прозорий посуд.  Основну групу складають невибагливі світлолюбні рослини, які потребують підвищеної вологості повітря та захисту від прямих сонячних променів.  Ґрунт має бути необов’язково родючий, щоб рослини не досить швидко росли, оскільки простір флораріуму обмежений. Памятайте, що флораріум – це не тільки прикраса, а й живі істоти, які потребують догляду і спілкування. 

Номер слайду 20

Дякуємо за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Старокожева Оксана Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 березня 2021
Переглядів
873
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку