Робота по охороні здоров"я дітей

Про матеріал

Навчально-методичний посібник містить конспекти занять з основ цивільного захисту та безпеки життєдіяльності для учнів початкових класів. Конспекти стануть в нагоді вчителям під час підготовки та проведення занять в системі загальної підготовки дітей до реального життя, насиченого різними подіями, непередбачуваними ситуаціями.

Перегляд файлу

Дорога до школи

 

 

 

Дорога до школи завжди є справжньою пригодою, але інколи вона може містити небезпеку, про яку ти маєш знати для того, щоб бути у безпеці.

 

Уяви свою дорогу до школи. Скільки дорожніх знаків ти бачиш? Скільки світлофорів ти проходиш? Скільки разів ти повинен перейти вулицю? При цьому не забувай звертати увагу також і на машини, що рухаються.

 

 

 

 

Такі прості речі, як правильний одяг та світловідбиваючий матеріал, можуть зробити твою дорогу до школи безпечнішою. Особливо це стосується холодних і темних осінніх і зимових місяців. Ми радимо тобі носити світлий одяг, щоб водії машин тебе краще бачили у темряві.

Щоб зробити себе ще більш помітним для водіїв, доцільно пришити до одягу світловідвідбиваючий матеріал, який може врятувати твоє життя. Ти можеш, наприклад, зробити аплікацію з такого матеріалу та нашити її на свій одяг або прикріпити до рюкзака чи портфеля.

 

 

При увімкненому ближньому світлі водій автомобіля може побачити пішохода, який носить світловідбиваючий матеріал, з відстані 150 метрів. Якщо ж на тобі немає такого матеріалу, то водій машини побачить тебе лише з 30-ти метрів. А це дуже мало для того, щоб вчасно зупинити автомобіль.

 

Будь завжди помітним! Бережи своє життя!

 

 

 

 

Найважливіші дорожні знаки означають:

 

Стоп - ти повинен зупинитися та пропустити інших

Дати дорогу - їдь повільніше або зупинись і пропусти інших

Пішохідний перехід- ти повинен переходити дорогу саме у цьому місці

Доріжка для велосипедистів - ти повинен її використовувати для катання на велосипеді

Доріжка для пішоходів - ти повинен нею користуватися, коли йдеш пішки

 

Житлова зона - ти повинен їхати повільно і звертати особливу увагу на дітей, які грають на вулиці, та пішоходів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дорога до школи на машині

 

Треба пристібатися ременем безпеки під час кожної поїздки у машині, причому незалежно від того, скільки ти будеш їхати: дві хвилини або дві години. Нагадуй про це також тим, хто їде поруч з тобою в автомобілі.

Тільки той, хто пристебнутий ременем безпеки перебуває у безпеці.

А чи знаєш ти, що дитина завжди має подорожувати лише у спеціальному дитячому сидінні?

Спитай у своїх батьків, чи є у них для тебе дитяче сидіння.

 

Дорога до школи на громадському транспорті

 

Багато дітей кожен день користуються громадським транспортом. Ось поради, які допоможуть тобі дістатися потрібного місця вчасно та безпечно:

- вчасно виходь з дому;

- після того, як ти вийшов із транспорту, наприклад шкільного автобуса, дочекайся, коли автобус від їде, і тільки після цього переходь дорогу;

- не кричи, не бігай та не бийся на зупинці;

- не ходи по краю тротуару;

- не поспішай, коли входиш і виходиш із транспорту;

- коли виходиш із транспорту, зверни увагу на машини, які проїжджають мимо;

- якщо тебе забирають із зупинки батьки, то вони повинні чекати на тебе біля виходу із автобуса, а не на іншому боці вулиці.

 

 

 

 

 

 

Кожен день ти користуєшся електричними приладами, але потрібно знати, що вони криють у собі небезпеку. Так, дія електричного струму на людину може призводити до електричних травм та пошкоджень, таких як скорочення м'язів, що супроводжується сильним болем, втратою свідомості, порушенням роботи серця чи дихання (або обох цих порушень разом). Іноді трапляються нещасні випадки від дії електричного струму, які приводять до смерті людини. Та щоб уникнути багатьох неприємностей, тобі достатньо завжди пам’ятати та дотримуватись правил поводження з електричними приладами.

Електронагрівальні прилади, такі як електрочайник, електросамовар, електропраска, електрокамін та інші, потрібно включати в електромережу справними.

Якщо щось потрапило до телевізора, радіоприймача та інших електроприладів, які працюють, треба в першу чергу їх вимкнути. Ні в якому разі не можна лізти туди олівцем чи іншим предметом, коли електроприлад увімкнутий.

Переважна кількість побутових електроприладів є переносними, і при цьому часто виникає пошкодження їх ізоляції. Також буває, що електричний дріт обірвався чи оголився. У таких випадках ні в якому разі не торкайся оголених місць, бо це може призвести до травми.

Не залишайте без нагляду увімкненими в розетку електроприлади.

Забороняється тягнути за електричний шнур руками, тому що він може обірватися і вразити електричним струмом.

Не можна заповнювати водою ввімкнені в електромережу чайники, кавоварки, каструлі.

Не торкайся мокрими руками та не витирай вологою ганчіркою електричні кабелі, штепсельні розетки, вимикачі, інші електроприлади, ввімкнені в електромережу.

Не можна підвішувати речі на кабелі.

Не можна бавитись із штепсельними розетками – це загрожує твоєму життю.

Коли ідеш з дому – всі електроприлади мають бути вимкнені.

Використання електричних приладів не за призначенням або невміле користування ними, може призвести до пожежі. Але якщо вже так сталося, що електричне обладнання загорілося, то перш за все потрібно: вимкнути електрорубильник. (А ти знаєш, де знаходиться електрорубильник твого помешкання? Якщо ні, тоді негайно попроси своїх батьків показати тобі його і навчити, як ним користуватися!)

Якщо знеструмити електромережу неможливо, то слід пам’ятати: не можна застосовувати для гасіння воду та пінні вогнегасники, можна лише порошкові!

 

 

У нашій країні як паливо широко використовується газ. Майже в кожній квартирі встановлено газові плити, водонагрівачі, опалювальні печі чи котли.

Щоб газ приносив людям лише радість і тепло, кожний член сім'ї, починаючи зі шкільного віку, мусить знати і суворо дотримуватись правил безпечного користування газом, знати, до яких наслідків призводить порушення цих правил.

Природний газ майже вдвічі легший за повітря і при витоку з приладів і газопроводів піднімається, скупчуючись у верхніх зонах приміщень.

Природний і зріджений гази не мають кольору і запаху. Щоб газам надати запаху, до них додають домішки, у результаті чого з’являється запах гнилої капусти.

Запам’ятай, що газ, яким користуються у побуті, є горючою речовиною і порушення правил користування ним може призвести до виникнення пожежі.

 

Основні вимоги безпечної експлуатації побутового газового устаткування

Для попередження виникнення пожежонебезпечної ситуації потрібно правильно користуватися побутовими газовими приладами.

Запам’ятай основні вимоги для попередження пожежі:

Забороняється користуватися несправними газовими  приладами чи використовувати їх не за призначенням.

Не можна залишати без нагляду працюючі газові прилади, бо на випадок затухання одного з пальників в приміщення починає надходити газ, він накопичується та, змішуючись із повітрям, утворює вибухонебезпечну суміш. Необхідно стежити, щоб рідина, що кипить, не залила вогонь пальника, протяг не загасив полум’я.

Якщо газ потрапив у повітря приміщення, негайно слід закрутити кран подачі газу і провітрити приміщення.

 

 

Категорично забороняється сушити білизну чи волосся над плитою із запаленими пальниками.

Не можна розміщувати біля газової плити речовини, що можуть легко займатися: папір, тканини тощо.

 

 

 

 

 

Порядок дій при виявленні запаху газу:

 

ні в якому разі не використовуй сірники, запальнички та інші джерела відкритого вогню; не вмикай світло та будь-які електроприлади; не користуйся електродзвінками квартир; не використовуй телефони з дисковими номеронабирачами;

негайно перекрий вентилі на газовому приладді і крани на плиті;

відчини вікно і двері, створивши протяг для провітрювання приміщення;

виклич аварійну службу газу за телефоном 104 і залиш приміщення.

 

Порядок дій у разі вибуху газу та пожежі в приміщенні:

негайно перекрий вентилі на газовому приладді і крани подачі газу перед ними;

терміново повідом аварійну службу газу за телефоном 104;

негайно повідом пожежну охорону за телефоном 101;

якщо є постраждалі - виклич швидку медичну допомогу за телефоном 103.

Правила поведінки при отруєнні газом:

відчини вікна, двері;

потерпілого необхідно винести на вулицю і розстебнути одяг на грудях. На голову покласти холодний компрес, а до ніг – грілку, оббризкати обличчя холодною водою, дати понюхати нашатирний спирт, напоїти міцним чаєм, кавою.

 

Будь завжди уважним при користування газом, неухильно дотримуйся правил експлуатації газових приладів – у цьому запорука твоєї безпеки!

 

ПАМ’ЯТАЙ, користуватись газовим приладдям можна тільки після того, як дорослі детально пояснять тобі правила поводження з ними і ще деякий час наглядатимуть за тим, чи правильно ти все виконуєш.

 

 

Щоб відпочинок не був затьмарений трагедією дотримуйтесь визначених правил поведінки на водних об’єктах. Знання та виконання правил поведінки на воді є запорукою безпеки життя, а також отримання задоволення від відпочинку.

 

 

 

 

 

Варто пам’ятати загальні правила поведінки на воді:

- відпочинок на воді (купання, катання на човнах) повинен бути тільки у спеціально відведених місцевими органами виконавчої влади та обладнаних для цього місцях;

- безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби;

- купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при швидкості вітру до 10 м/сек, температурі води — не нижче +18° С, повітря — не нижче +24° С;

- після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5-2 години;

- заходити у воду необхідно повільно, дозволяючи тілу адаптуватися до зміни температури повітря та води;

- не заходити у воду в стані алкогольного сп’яніння;

- у воді варто знаходитись не більше 15 хвилин;

- не рекомендується купатися поодинці біля крутих, стрімчастих і зарослих густою рослинністю берегів;

- перед тим, як стрибати у воду, переконайтесь в безпеці дна і достатній глибині водоймища;

- пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода, рівне дно.

Якщо у дихальні шляхи потрапила вода варто негайно зупинитися, енергійними рухами рук і ніг затриматися на поверхні води і підняти голову якнайвище, щосили відкашлятися щоб не захлинутися у воді. Плавець повинен дотримуватися правильного ритму дихання.

Потрапивши у швидку течію не треба боротися проти неї, необхідно не порушуючи дихання плисти за течією до берега.

Якщо плавець опинився у коловороті, не треба лякатися та втрачати самовпевненість. Необхідно набрати побільше кисню до легенів, зануритися у воду і зробити потужний ривок в сторону за течією, намагаючись потрапити на поверхню води.

Заплутавшись у водоростях, не слід робити різких рухів. Необхідно лягти на спину, прагнучи м’якими спокійними рухами виплисти в бік, з якого припливли.

Для спасіння потопаючої людині треба:

- швидко знайти човен або плавучі предмети (дошку серфінгу, автомобільну камеру, надувне коло);

- викликати “Швидку допомогу”;

- без плавзасобів підпливати до потопаючого вдвох - утрьох. Підпливши позаду, обхопити рукою навколо шиї й плисти з ним до берега. Якщо він тягне вас до дна, пірнути глибше, і тоді він відпустить вас. У цьому випадку потопаючого краще транспортувати, схопивши за волосся.

 

Відразу після того як ви витягли потерпілого з води на берег (або у човен), починайте реанімаційні заходи. Відкрийте рот. Якщо там пісок, іл поверніть голову набік і очистіть ротову порожнину пальцем. Потім перегніть потерпілого через своє коліно так, щоб голова виявилася нижче рівня шлунка, і кілька разів надавіть зверху, щоб видалити воду з легенів. Після чого укладіть потерпілого на тверду поверхню й починайте робити штучне дихання та непрямий масаж серця. Продовжувати їх необхідно до приїзду “Швидкої допомоги”.

Хотілося б звернути увагу громадян на дотримання порядку і чистоти на місцях для купання та на прибережній зоні водойм взагалі. Вихованість, культура і дотримання правил поведінки на воді кожною людиною під час перебування на водних об’єктах забезпечить вам добрий відпочинок і гарний настрій.

Будьте обережні на тонкій кризі!

Зима - чудова пора відпочинку на льоду. Скільки радощів вона приносить! Забави на ковзанах, лижах, санчатах! Тому усі ми із задоволенням зустрічаємо цю пору року, іноді забуваючи про небезпеку, яку може приховувати лід, а саме тонкий лід.

 

Щоб ні з ким не трапилося лиха, потрібно обережно поводитись на льоду. Найбільш небезпечна крига – перша та остання, адже така крига ще надзвичайно тонка, неміцна і не витримує маси навіть маленької дитини.

 

 

 

Ця інформація досить цікава:

лід блакитного кольору - найміцніший,

а білого - значно слабший.

Для однієї людини безпечним вважається лід синюватого або зеленуватого відтінку, товщиною більшою за 7 см.

Для групи людей безпечним є лід товщиною не менше, ніж 15 см. При пересуванні декількох людей по льоду треба йти один за одним на відстані.

 

При масовому катанні на ковзанах лід має бути товщиною не менше, ніж 25 см.

Перш ніж ступити на лід водоймища, дізнайся про товщину льодового покриву за допомогою довгої загостреної палиці (плішні) чи іншого подібного предмета, але обов'язково легкого, який ти вільно можеш тримати в руці.

 

 

 

Ніколи не перевіряй товщину льоду ударами ніг!

Під час руху по льоду слідкуй за його поверхнею, обходь небезпечні місця та ділянки з кущами і травою. Особливу обережність проявляй у місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками та теплими стічними водами підприємств. Якщо лід недостатньо міцний, негайно зупинися і повертайся назад тим же шляхом, роблячи перші кроки без відриву від його поверхні.

 

Спробуємо з’ясувати, що трапляється з людиною, яка опинилася в холодній воді

У людини в крижаній воді перехоплює дихання, голову ніби здавлює залізний обруч, серце скажено б'ється. Щоб захиститися від смертоносного холоду, організм включає захист – починається сильне тремтіння. За рахунок цього організм зігрівається, але через деякий час і цього тепла стає недостатньо. Коли температура шкіри знижується до 30 градусів, тремтіння припиняється і організм дуже швидко охолоджується. Дихання стає все рідше, пульс сповільнюється, тиск падає. Смерть людини, що несподівано опинилася в холодній воді, наступає найчастіше через шок, що розвивається протягом перших 5–15 хвилин після занурення у воду або порушення дихання.

 

У випадку, якщо ти все ж провалилися під лід:

не піддавайся паніці, утримуйся на плаву, уникаючи занурення з головою;

клич на допомогу;

намагайся вилізти на лід, широко розкинувши руки, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги;

намагайся якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну площу;

вибравшись на лід, перекотися і відповзай в той бік, звідки ти прийшов, де міцність льоду вже відома.

 

Далі тобі необхідно переодягнутися. Якщо сухого одягу під руками не виявилось, треба викрутити мокрий і знову одягнути його. Щоб зігрітися, виконуй будь-які фізичні вправи. Можна розтертися сухою вовняною тканиною, потім необхідно сховатися в захищеному від вітру місці, добре укутатися, по можливості випити чогось гарячого.

Звичайно, треба завжди намагатися врятувати людині життя почесно, але перш ніж кинутися до того, хто провалився, тобі необхідно:

покликати (якщо це можливо) на допомогу дорослих;

знайти предмет, який можна кинути потерпілому (міцну палицю, мотузку, власний пояс, шарф, сумку або рюкзак, якщо вони без речей і мають довгу, міцно пристрочену лямку);

оцінити, наскільки далеко від берега опинився потерпілий, і чи є можливість без перешкод дістатися до нього.

Якщо ти впевнений, що зможеш (чи готовий) врятувати людину, то:

 

крикни, що ти йдеш на допомогу;

наближайся до ополонки поповзом, широко розкинувши руки;

підклади під себе лижі, дошку, фанеру;

обговори свої дії з постраждалим (домовся про команду, на яку потужним ривком ти будеш його тягнути, а він в цей час намагатиметься виштовхнути тіло на поверхню);

не підповзаючи до самого краю ополонки, подай потерпілому палицю, жердину, лижу, шарф, мотузку, санки чи щось подібне і витягніть його на лід;

витягнувши потерпілого на лід, разом із ним поповзом повертайся назад.

Звичайно, кожний нещасний випадок на льоду є індивідуальним, і розповісти про всі варіанти щодо дій під час порятунку неможливо, але, як показує досвід, найголовніше не панікувати і правильно оцінити обстановку. Отже, будь обережним, не ризикуй своїм життям! Не виходь на лід без дорослих!

 

 

Державна екологічна інспекція кожний рік проводить операцію «Новорічна ялинка», з метою недопущення самовільних рубок, безконтрольного перевезення та реалізації новорічних ялинок, притягнення до відповідальності винних осіб за самовільну заготівлю і реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок.

Останнім часом зменшення незаконних вирубок ялинок і сосен пов'язано тим, що ялинкова продукція реалізується з бирками, на яких знаходилася інформація про походження дерева (відомості, з якого лісгоспу та лісництва воно було відпущене). Це нововведення полегшило виявлення незаконно зрубаних дерев і відлякало багатьох браконьєрів від їхнього злочинного промислу. Крім того, посилена спільна робота лісової охорони та МВС.

 

 

Зважаючи на те, що зазвичай під час Новорічних святкувань стрімко зростає кількість пожеж, які виникають внаслідок порушення правил пожежної безпеки при користуванні гірляндами, встановленні ялинок та при користуванні піротехнічними виробами, дослухайтесь корисних порад і це допоможе Вам безпечно зустріти та провести новорічні та різдвяні свята.

 

 

 

 

 

 

ЩОБ НЕ ТРАПИЛОСЬ БІДИ:

· Не встановлюйте ялинку на шляхах евакуації;

· Не встановлюйте ялинку поблизу опалювальних приладів, телевізорів, приймачів, магнітофонів;

· Встановлюйте ялинку на стійкій основі: на надійній підставці, в посудині з піском, подалі від штор, гардин та інших предметів, які легко піддаються вогню;

· Не прикрашайте ялинку целулоїдними іграшками, а також марлею, ватою, папером не просоченими вогнезахисною сумішшю;

· Прикрашайте ялинку тільки електричними гірляндами промислового виготовлення купленими у спеціалізованих крамницях, а не на ринках, де часто-густо зустрічається неякісний товар;

· Обов'язково перевірте справність електричного проводу, його ізоляцію;

· Напруга лампочок не повинна перевищувати 12В, а потужність 25Вт;

· Гірлянди потрібно закріплювати надійно, бо при падінні від поштовху чи протягу вони можуть стати причиною пожежі;

· Не дозволяйте дітям самостійно включати електрогірлянди;

· Ні в якому разі не застосовуйте в приміщенні свічки, бенгальські, вогні, відкритий вогонь, феєрверки, вибухонебезпечні хлопавки, петарди та ін;

· Не одягайте дітей в костюми з легкозаймистих матеріалів, не залишайте малюків одних, без нагляду дорослих;

· Хвою яка ообсипалася з ялинки треба відразу прибирати - вона, як порох, може спалахнути від будь-якої іскри;

· Ніколи не прикрашайте свічками новорічну ялинку! Це неминуче призводить до пожежі;

· Не залишайте запалені свічки без нагляду, будьте особливо уважні, якщо в будинку є діти і домашні тварини;

· Не ставте свічки поблизу легкозаймистих предметів. Використовуйте стійкі підсвічники, зроблені з негорючих матеріалів;

· Не залишайте без нагляду ввімкнені в електричну мережу електроприлади.

 

Якщо Ви помітили ознаки пожежі - не панікуйте. Спочатку подивіться, що горить. Якщо це гірлянда - негайно вимкніть її з розетки. Якщо ялинка вже запалала - беріть хутко ковдру, рядно, намочуйте їх у воді й накривайте ялинку або просто залийте її водою. Якщо ж Ви самі не в змозі справитися з вогнем – негайно викликайте пожежно-рятувальну службу за номером „101”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРИ ПРОВЕДЕННІ НОВОРІЧНИХ ЗАХОДІВ З МАСОВИМ ПЕРЕБУВАННЯМ ЛЮДЕЙ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

• Встановлювати ялинку поблизу евакуаційних виходів і захаращувати коридори, проходи та підступи до засобів пожежогасіння.

• Застосовувати дня оформлення приміщень, виготовлення маскарадних костюмів і т.п. матеріали, необроблені вогнезахисним складом, целулоїдні іграшки, вироби з поролону та інших легкозаймистих матеріалів

• Допускати заповнення приміщень людьми понад установлені норми

• Категорично забороняється застосування свічок, бенгальських вогнів, різного роду піротехнічних ефектів, користуватися хлопавками. гасити світло в приміщенні

• Проведення заходів в приміщеннях із гратами на вікнах.

 

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ В ПРИМІЩЕННЯХ

ДЕ ПРОВОДЯТЬСЯ НОВОРІЧНІ СВЯТА

· Встановлювати ялинки та проводити заходи дозволяється в приміщеннях, що мають не менше 2 виходів;

· Під час проведення новорічних заходів повинно бути встановлено чергування відповідальних осіб за пожежну безпеку;

· Кількість присутніх у приміщеннях, що використовуються для проведення новорічних ялинок, встановлюється з розрахунку 0.75 кв.м на людину, а при проведенні танців, ігор і подібних заходів - з розрахунку 1.5 кв.м на одну людину;

· Над дверима, призначеними для евакуації людей, повинні бути встановлені світлові таблички зеленого кольору з написом "ВИХІД", а в коридорах вказівні знаки. Черговий персонал повинен бути забезпечений справними електричними ліхтарями;

· Ілюмінування ялинок повинно проводитися фахівцем - електриком і тільки гірляндами заводського виготовлення;

· Для формування і продажу новорічних подарунків має бути визначено спеціальне приміщення, що відповідає вимогам пожежної безпеки.

 

 

 

 

 

 

 

 

У РАЗІ ВИНИКНЕННЯ ПОЖЕЖІ НЕОБХІДНО:

• негайно повідомити пожежну охорону за телефоном 101 або через операторів мобільного зв'язку

• прийняти термінові заходи по евакуації людей

• відключити від електроживлення електроприлади (гірлянду, ТВ та ін. за винятком системи протипожежного захисту)

• прийняти міри по гасінню пожежі первинними засобами пожежогасіння

• при загорянні штучної ялинки категорично забороняється братися за неї руками, краще накинути на неї щільну тканину (ковдру)

 

Під час використання піротехнічних виробів:

• Купуйте лише ліцензовані піротехнічні вироби тільки в спеціалізованих магазинах;

 

 

 

 

• Перед запуском ретельно вивчайте інструкцію. Ніколи не давайте дітям самим запускати петарди! Якщо піротехнічний виріб не спрацював, ні в якому разі не нахиляйтеся над ним і не намагайтеся з'ясувати причину несправності або підпалити гніт ще раз;

• Якщо гніт згас або прогорів, а феєрверк не почав діяти, слід почекати не менше 5 хв.,

• Щоб упевнитися в несправності;

• Використовуйте феєрверки та петарди тільки на відкритому повітрі! Не запускайте їх в квартирах, у дворах-колодязях, поблизу будинків і на невеликих обгороджених територіях. Ніколи не тримайте палаючу петарду в руках! Не кидайте палаючі петарди, якщо поблизу є люди і тварини;

• Не розміщуйте петарду в замкнутий об'єм: банку, відро, пляшку! Якщо термін придатності піротехнічних виробів минув, помістіть їх у воду на строк до двох діб, після чого утилізуйте. Категорично забороняється знищувати піротехнічні вироби, спалюючи їх на вогнищах!

• Звертаємо увагу батьків - пам'ятайте: в жодному разі не залишайте сірники, запальнички, бенгальські вогники та інші піротехнічні засоби у легкодоступних для дітей місцях, не дозволяйте малюкам самим бавитися з такими іграшка

 

 

 

 

Щоб зберегти своє життя та майно від вогню необхідно:

 

 

 

– бути обережними під час поводження з відкритим вогнем;

– не залишати без нагляду ввімкненими газові та електроприлади;

– стежити за справністю пічного опалення;

– забезпечити свою домівку первинними засобами пожежогасіння – вогнегасниками;

– не залишати дітей без нагляду, розповідати їм про небезпеку, яку містять в собі сірники, побутові електроприлади тощо.

 

Якщо ви опалюєте свою домівку піччю, пам’ятайте:

– не користуйтеся піччю, в якій утворилися тріщини;

– не використовуйте для розпалення печей легкозаймисті речовини;

– не залишайте доглядати за пічним опаленням дітей;

– не розміщуйте меблі ближче 1 метра до печі;

– не залишайте поблизу легкозаймисті речовини.

 

Як свідчать аналіз аварійності при використанні газу в побуті, більшість надзвичайних ситуацій і нещасних випадків відбувається саме через несанкціоноване втручання власників газового обладнання в роботу системи, самовільне втручання абонентів у систему газопостачання, конструкцію газових приладів, систему димовідведення та вентиляції; порушення абонементами умов безпечної експлуатації газових приладів; несправність та невідповідність вимогам нормативних актів систем димовідведення та вентиляції; неякісне, несвоєчасне технічне обслуговування газового обладнання, у тому числі автоматики безпеки газових приладів. Разом з тим, всім власникам газового обладнання необхідно пам’ятати, що його використання пов’язане з підвищеною вибухопожежонебезпекою. А якщо прилади вже не нові, піддавалися ремонту або переобладнанню, ймовірність аварії зростає в рази. І кожна людина повинна усвідомлювати і відповідально до цього ставитися, адже постраждати може не тільки вона сама, а й близькі та рідні, сусіди. То ж радимо вам: уважно стежте за роботою газового обладнання у себе в оселі та на прилеглій території і при найменших ознаках неполадок звертайтеся в аварійні служби.

Будьте вкрай обережні, бережіть своє життя та життя своїх близьких! Дотримуйтеся правил безпеки життєдіяльності, привчайте до цього дітей! Пам’ятайте: ваше життя – у ваших руках, намагайтеся зробити все, щоб зберегти його.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свято запам’ятається надовго, якщо воно пройде без проблем. А подбати про це повинні Ви самі.

 

 

 

 

 

 

 

Треба визначити, де ви знаходитесь, а потім - яким шляхом, в якому напрямку треба йти в потрібне місце. Різниця лише в тому, що в місті на ці питання вам допоможуть відповісти перехожі, а в лісі ви вирішуєте ці завдання самостійно.

 

 

Якщо стежки немає, постарайтеся повернутися по своїх слідах. Будьте уважними, і ви зможете побачити прим'яту вами при ходьбі траву (легше побачити слід на траві, якщо лежить роса або пройшов дощ). При цьому йдіть поруч зі своїми слідами, а не по них.

Якщо ви не можете знайти свої сліди, припиніть рух.

Вам, можливо, допоможуть звуки машин на шосе або поїздів на залізниці. Ці звуки наростають у міру наближення машини або поїзда і потім слабшають. Корисно запам'ятати, що звуки від механізмів, що працюють на фермі або якомусь іншому підприємстві, як правило, рівні.

 

 

Однак майте на увазі, що в лісі визначити напрям поширення звуку досить складно, так як звук там неодноразово відбивається. Ось чому в лісі крики «Ау!» Мало допомагають. Набагато простіше визначити напрям поширення звуку в полі.

 

 

 

 

 

 

 

Можна оцінити приблизну відстань до джерела звуку, знаючи, що:

- Шум поїзда чутний приблизно за 10 км,

- Паровозний або пароплавний гудок, сирена - за 7-10 км,

- Постріл з рушниці - за 2-5 км,

- Автомобільний гудок - за 2-3 км,

- Гавкіт собаки, іржання коня - за 2-3 км,

- Шум вантажної машини - за 0,5-1,5 км,

- Крик людини - за 1-1,5 км.

Ці відстані значно скорочуються, якщо місцевість горбиста і небо ясне.

 

Допоможуть вам визначити відстань і джерела світла. Так, вночі світло від багаття видно на відстані до 8 км, світло кишенькового ліхтарика - до 1,5 км.

 

 

 

Окремі будови видно в гарну погоду на відстані 5-7 км, стовпи лінії електропередачі - до 1 км, людина - на відстані до 0,5-0,7 км.

 

 

 

Якщо у вас немає компаса, спочатку треба визначити сторони світу. У сонячний полудень ваша тінь покаже напрямок на північ. Якщо ви стоїте лицем на північ, то праворуч від вас напрям на схід, ліворуч - на захід.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Надійніше визначати сторони горизонту за наступними прикметами. Лишайники і мохи більш розвинені на північній стороні стовбурів дерев, пнів, каменів, будівель. Кора дерев темніша і грубіша з північного боку стовбура. Це добре видно на березі, сосні, модрині, осиці. Стовбури сосен покриваються вторинною, більш грубою корою раніше на північній стороні стовбура. Там же вона і вище піднімається по стовбуру. Особливо це помітно після дощу (кора набухає і чорніє). На смолистих деревах в жарку погоду більше виділення смоли відбувається з південної сторони.

При визначенні сторін горизонту за всіма цими прикметами потрібно себе проконтролювати за кількома ознаками, щоб зробити правильний висновок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гроза - атмосферне явище, при якому в потужних купчасто-дощових хмарах і між хмарами і землею виникають сильні електричні розряди - блискавки, що супроводжуються громом. Як правило, при грозі випадають інтенсивні зливові опади, інколи град, і спостерігається посилення вітру, часто до шквалу.

 

 

Блискавка - гігантський електричний іскровий розряд в атмосфері, що виявляється зазвичай яскравим спалахом світла і супроводжуючим її громом. Найчастіше блискавка виникає в купчасто-дощових хмарах, тоді вони називаються грозяними; інколи блискавки утворюються в шарувато-дощових хмарах, а також при вулканічних виверженнях, торнадо і пилових бурях. Середня довжина блискавки складає близько 2,5 км., хоча деякі розряди тягнуться в атмосфері на відстань до 20 км.

 

З давніх часів люди боялися удару блискавок, і не випадково. По кількості смертельних випадків вона поступається лише повеням і щорік вбиває близько 100 чоловік в Європі і стільки ж в США. Тому завжди треба дотримуватися обережності під час грози, адже нічого не може бути важливіше за Вашу власну безпеку.

 

Уникайте відкритої місцевості.

Як відомо, гроза зазвичай б'є в найвищу точку на своїй дорозі. Самотня людина в полі - це і є та сама висока точка. Ще страшніше виявитися в грозу на самотньому пагорбі! Якщо Ви з якоїсь причини залишилися в полі наодинці з грозою, сховайтеся в будь-якому можливому поглибленні: канавці, улоговинці або найнижчому місці поля, присядьте і пригніть голову. Лежати на мокрій землі під час грози не рекомендується.

 

Уникайте води.

Вода - відмінний провідник струму. Удар блискавки поширюється довкола водоймища в радіусі 100 метрів. Інколи вона б'є в береги. Тому не те що купатися, а навіть відпочивати у води під час грози не рекомендується. Проте мокрий одяг на людині служить добру службу, і якщо блискавка його зачепить, у нього є більше шансів вижити.

 

Намагайтесь сховатися.

Найбезпечніше під час грози знаходитися в приміщенні з громовідводом. Якщо гроза застала вас в місті, сховайтеся в магазин, під'їзд або, на крайній випадок, перечекайте грозу під навісом у стін будівель. Не страшно, якщо ви знаходитеся в автомобілі. Закрийте вікна, і стихія до вас не дістане. Ховаючись під деревами, не забувайте про те, що блискавка найчастіше потрапляє в найвищих з них (дуб, тополя, сосна). Отже чим менше деревце, під яким ви знайшли притулок, тим краще. А ховатися від грози в лісі не безпечно. Кора ураженого блискавкою дерева розлітається на десятки метрів довкола, може зачепити вас.

 

Не метушіться.

 

Хоча дуже хочеться, від грози не потрібно бігти. Чим ширше ваш крок, тим небезпечніше для вас удар блискавки. Не варто так само пересуватися на велосипедах і мотоциклах. Краще, що Ви можете зробити, це стати непомітними для блискавки: сісти, злитися із стіною, стати якомога меншими.

 

 

Остерігайтеся небезпечних предметів.

 

Потрібно пам'ятати, що удар блискавки небезпечний не лише тоді, коли гроза б'є безпосередньо в людину, але в предмети, що знаходяться поруч. Тому не варто торкатися до всього мокрого, залізного, електричного, тому що в такі речі блискавка б'є найчастішим:

- не бажано знаходитися біля багаття, тому що в нагрітого повітря провідність для блискавки більша;

 

 

 

 

- украй безрозсудно перечікувати грозу біля лінії електропередач. Електрика у будь-якому вигляді притягує блискавку. Навіть стоячи біля стіни з антеною ви ризикуєте накликати на себе удар з небес;

 

 

- дуже небезпечно під час грози розмовляти по мобільному телефону. Навіть розряджений, він є магнітом для блискавок. Краще всього під час грози мобільники вимикати. Не бійтеся здатися смішним або пропустити важливий дзвінок. Подумайте про своє здоров'я в першу чергу!

 

 

 

 

 

 

 

- всі металеві деталі для блискавки привабливі. Годинник, ланцюжки і навіть розкрита над головою парасолька - потенційні жертви для наступного удару. Ми вже з'ясували, що під час грози безпечно трішки помокнути, так що не бійтеся, заховайте парасольку в сумку!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шарова блискавка

 

Шарова блискавка – явище досить рідке і не вивчене наукою. Тим не менше, утворення такого вкрай небезпечного для життя рухливого згустку електроенергії має місце підчас грозових штормів і в Українських широтах.

 

Головне при зустрічі з шаровою блискавкою – не робити різких рухів і не бігати. Найменший рух повітря в приміщенні здатний маніпулювати її надшвидким рухом, та як запевняють певні джерела, викликати її вибух.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Якщо неподалік виникла шарова блискавка, потрібно не поспішаючи відступитись назад, закриваючи при цьому руками лице та намагатись знайти укриття. Якщо шарова блискавка реагує на рухи, варто лягти на підлогу, закривши голову і шию. Період життя шарової блискавки як правило, не перевищує 15-20 хвилин, після чого вона вибухає, або просто зникає.

 

 

 

Варто пам’ятати, що в ряді випадків, пряме попадання блискавки спричиняє утворення відкритого полум’я та як наслідок - пожежі, тож потрібно заздалегідь бути готовим до такого явища.

 

 

 

 

 

 

 

Людині, яка постраждала від удару блискавки, варто терміново провести закритий масаж серця та штучне дихання з подальшим зняттям шоку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отже, ти залишився один удома. Батьки та інші дорослі члени сім’ї на роботі, у гостях чи де-небудь. У тебе з’явилася можливість чимось зайнятися на час відсутності батьків: зануритися в улюблену справу, запросити до себе друзів, подивитися телевізор чи погратися в комп’ютерні ігри.

Юний друже, запам’ятай деякі наші поради щодо поведінки, коли ти сам удома.

Не залишай без догляду увімкненні, а ще краще зовсім не вмикай без потреби електроприлади, у роботі яких ти не розумієшся! Безпечне поводження з електроприладами може призвести до таких нещасних випадків, як пожежа.

Якщо ви з друзями вирішили пограти у тебе вдома, пам’ятай про правила безпечного поводження:

з вогнем – ні в якому разі не грайся зі сірниками, запальничками та не включай газові прилади! Це не інструмент для дитячих іграшок! Навіть від іскринки може спалахнути велика пожежа!

з гострими предметами – різноманітні кухонні прилади, ножиці та інші подібні речі не призначені для гри! Ти можеш когось серйозно поранити чи поранитися сам!

ні в якому разі не експериментуйте з всілякими хімічними речовинами, які дорослі використовують у господарських цілях, оскільки багато з господарських речовин надто небезпечні для здоров’я. Потрапивши на тіло, вони можуть викликати опіки, а також пошкодити меблі тощо.

Якщо ти сам і у двері квартири подзвонили, пам’ятай, ти залишився за старшого у квартирі і відповідаєш як за свою безпеку, так і за збереження речей родини!

Перевір, чи замкнені двері на замок.

Ніколи не відкривай двері, не довідавшись, хто знаходиться за ними.

 

Тобі бажано не розмовляти з незнайомцем через двері, але якщо цього не вдалося уникнути, то спочатку спитай: «Хто там?», зазирнувши у вічко, і ні в якому разі не відчиняй двері, якщо там людина, яка тобі не знайома! На допитливі запитання незнайомців про тебе, твоїх батьків, місце їх роботи, коли повертаються з роботи і таке інше – не відповідай. Але якщо тебе попросять передати якусь інформацію для дорослих, запам’ятай її і перекажи батькам.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Для профілактики всіх інфекційних захворювань необхідно перш за все дотримуватися правил дитячої гігієни. Потрібно правильно, з достатнім терміном нагрівання, готувати їжу, водопровідну воду вживати тільки кип’яченою. Для профілактики важливо загартовування, правильне харчування, свіже повітря, оскільки хороший фізичний розвиток дитини підвищує опірність різним захворюванням, у т.ч. інфекційним. Найчастіше джерелом інфекції буває хвора людина, тому при зараженні одного з дітей, його потрібно «розділити» з сестричкою або братом, помістивши в іншу кімнату (якщо дитина лікується не в лікарні). Слідкуйте, щоб діти не користувалися спільними іграшками, засобами гігієни. Для профілактики краще за все, не чекаючи хвороби, привчити їх до особистого рушника, мила, зубної щітки. Адже діти особливо часто не вміють ділити речі одне одного на «свої» і «чужі».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Грип — це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу. Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом — коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, 7 днів.

 

 

 

Гриби - велика група організмів, що налічує близько 100 тис. видів. З більше 200 видів капелюшних грибів їстівними вважають 20 видів.

Гриби поділяються на такі групи:

їстівні - їх налічують до 500 видів, використовується 80-100 видів;

- умовно їстівні - мають поганий гіркий смак;

- не їстівні - мають неприємний запах, поганій смак;

- отруйні - мають токсичні речовини. Таких грибів близько 80 видів.

Люди з давніх пір використовують гриби як продукт живлення. Їх вживають солоними, смаженими, вареними, готують салати і соуси. Високоживильні плодові тіла і капелюшки грибів містять вітаміни, білки і інші корисні речовини. Першими на початку травня з'являються сморчки, строчки і шампіньйони.

У середині червня - підберезники, а потім маслюки, сироїжки, підосиновики. Найпізніші - вже восени з'являються маслюки.

 

Отруєння - це порушення функцій організму, спричинене потраплянням з навколишнього середовища токсичних речовин, що не можуть буті знешкоджені внутрішніми силами організму.

Отруєння бувають: побутові, виробничі , речовинами, що є хімічною зброєю.

У побуті найчастіше зустрічаються харчові отруєння, причини яких полягає у споживанні зіпсованих продуктів.

З усіх харчових отруєнь найнебезпечнішим є отруєння грибами.

Багато грибів мають своїх отруйних «двійників».

Смертельно отруйний гриб — бліда поганка — широко відомий як тонкий білий гриб з характерною «спідничкою» на ніжці біля шляпки. Але це не найпоширеніший її різновид. Дуже легко сплутати молоду бліду поганку і молоду печерицю. Є різновиди, що вміло маскуються під сироїжку. Вживання отруйних грибів в кращому разі може викликати сильне отруєння, а в гіршому - смерть.

Отруйні речовини, які містяться всередині гриба, не руйнуються під час термічної обробки, засолення чи висушування. Достатньо невеликого шматочка, щоб смертельно отруїтися. Клінічна картина отруєння блідою поганкою нагадує картину захворювання на холеру.

Найнебезпечнішим грибом вважається блідна поганка та її різновиди, при отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності потерпілих. Небезпечним є те, що отруєння блідою поганкою має свій прихований період. Тільки через 6—8 год починаються блювання, сильний біль у животі, пронос, виділяється холодний піт. Далі спостерігаються уповільнення пульсу, судоми, послаблення серцевої діяльності. Через деякий час стан потерпілого поліпшується, але не надовго. Напади повторюються впродовж кількох днів і через 5—10 діб настає смерть.

Якщо є підозра на отруєння, слід негайно промити шлунок блідо-рожевим розчином перманганату калію, що сприяє швидкому окисненню отрути. Категорично забороняється вживати молоко, оскільки воно прискорює всмоктування токсичних речовин крізь стінки кишечника в кров. Для адсорбції токсинів застосовують активоване вугілля. Хворого терміново кладуть у лікарню.

 

Симптоми отруєння грибами

Розрізняють чотири групи отруєння людей грибами, у тому числі:

Перша група - отруєння грибами строчками, виявляється через 6-10 годин, з’являється слабкість, нудота, блювота іноді розлад шлунку.

Друга група - отруєння блідною поганкою і близькими до неї видами грибів, виявляється через 8 - 24 години, раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зниження температури, висока імовірність смертельних наслідків.

Третя група - отруєння мухоморами виявляється через 30 хвилин - 6 годин, з’являється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Рідко наступає смерть.

Четверта група - отруєння опеньками несправжніми, жовчним і чортовим грибом та не специфічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки отруєння, яку виявляється через 30 хвилин - 2 години розладнанням шлунково-кишкового тракту.

Загальна ознака отруйності всіх грибів - яскраво виражений червоний колір. Криваво-червоні розлучення на ніжках, кольори крові, що запеклася, трубчастий шар під капелюшком, вмить виступаючий на зрізах рожевий сік, рожевіюча або синіюча м'якоть на зламах - у трубчастих грибів.

У пластинчастих - потовщена клубнеподібна ніжка, непропорційно довга тонка ніжка, бавовняний комірець на рівні країв ломкого капелюшка, білі пластинки.

 

 

Правила збирання грибів

 

1. Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте напевне, що сморід їстівні.

2. Гриби, яких ви не знаєте чи які викликають у вас сумнів, не кладіть у їжу і не пробуйте сирими на смак.

3. Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основі ніжки подібне на бульбу потовщення, піхву (як у червоного мухомора), не куштуйте їх.

4. Коли збираєте пластинчаті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх цілою ніжкою, щоб не допустити помилки, про яку згадано у попередньому пункті.

5 Ніколи не збирайте і не їжте грибів перезрілих, зморщених, червивих, зіпсованих.

6. Не їжте сирих грибів.

7. Якщо ж зустрінете в лісі блідну поганку, краще знищіть її. Червоний мухомор залишайте для лосів.

 

Профілактика отруєння грибами

1. Збирайте тільки ті гриби, які добрі знаєте.

2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.

3. Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів.

4. Не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон.

5. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів.

6. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, щоб уникнути захворювання ботулізмом.

7. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

8. Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність.

9. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.

Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

· отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний. Отруйні гриби мають як приємний, так і неприємний запах. Блідна поганка пахне майже так, як і печериця;

· усі гриби в молодому віці їстівні;

· личинки комах, черв'яки і равлики не чіпають отруйних грибів. Личинки і слимаки поїдають як отруйні, так і їстівні гриби;

· опущені у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.;

· цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні.

· отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин;

· сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах;

 

 

ПЕРШ НІЖ ВЖИВАТИ ГРИБИ -

ПОДУМАЙТЕ

ЧИ ВАРТО

РИЗИКУВАТИ СВОЇМ ЖИТТЯМ ТА

ЗДОРОВ'ЯМ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Одним з найбільш розповсюджених захворювань опорно-рухового апарату є порушення постави. Постава – це звичне положення тіла людини під час ходьби, стояння, сидіння і роботи. Для фізіологічно правильної постави характерним є нормальне положення хребта з його помірними природними вигинами, симетричне розташування плечей і лопаток, пряме тримання голови, прямі ноги без сплющення стоп. Правильна постава є необхідною передумовою оптимального функціонування органів руху, правильного розташування внутрішніх органів і положення центра ваги?

Передумовами порушень постави може бути те, що дитину рано садять, обкладаючи подушками, неправильно носять на руках, дуже рано навчають ходьбі, в час прогулянок постійно тримають за руку.

Основними причинами формування неправильної патологічної постави є:

• Висока питома вага гіпокінезії і гіподинамії дітей і підлітків, що призводить до м’язової гіпотрофії і ослаблення суглобово-зв’язкового апарату;

• Надмірна жирова маса тіла;

• Збільшення статичних навантажень на хребет, пов’язане з необхідністю тривалого підтримання робочої пози;

• Неправильні звички сидіння горблячись і викривляючи хребет вбік, стояти з упором на одну ногу, ходити з нахиленою вниз головою і опущеними та зведеними вперед плечима.

Одним з завдань кожного педагога є виховання у учнів правильної робочої постави. Адже відучувати учня від неправильного сидіння значно важче, ніж навчити сидіти правильно. Найбільш фізіологічно доцільною при писанні, читанні, кресленні в учнів є невимушена поза з легким нахилом тулуба вперед: тазовий відділ тулуба майже вертикальний, поперековий – відхиляється від вертикалі на 100, грудний – на 180, а осьова лінія голови – на 350; відстань від очей до зошита 24 – 35 см. Розташування передпліч має бути симетричне, кисті повинні лежати на столі приблизно під прямим кутом, ноги зігнуті в колінних суглобах під кутом 90о, стопи стоять на підставці парти або на підлозі. Висота сидіння повинна бути рівна довжині гомілки стопою плюс 2 – 3 см на каблук. Лише за таких умов ноги учня в усіх трьох суглобах зігнуті приблизно під прямим кутом, що попереджує застій крові в нижніх кінцівках і органах малого тазу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
3 жовтня 2021
Переглядів
1131
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку