Робота з дитячою книжкою

Про матеріал
Знайомство з казкою "Сонце, Мороз та Вітер". Робота над її змістом. Перевірка розуміння прочитаного за допомогою інтерактивної вправи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Казка “Сонце, Мороз та Вітер” Було це давно-давно. Йшли якось сонце, мороз та вітер і розмовляли між собою. - Я сильніше за вас обох,- сказало сонце. - Ні, я сильніший! - промовив мороз. Усі троє добре розуміли, що сильному й дужому легше на світі жити: куди б не пішов, повсюди його бояться. Але як дізнатися, хто з-поміж них найсильніший? Запитання: Хто розпочав розмову?

Номер слайду 2

Красота! Прекрасно! Крокуй далі!

Номер слайду 3

Ішли вони отак та й зустріли чоловіка. Побачив їх той, скинув шапку, вклонився й пішов собі далі. Раптом чує: гукають його подорожні. Повернувся до них чоловік, а вони й запитують: Скажи нам, чоловіче, по правді, кому з нас ти оце щойно вклонився? Не всім же трьом? Дуже ми хочемо знати. Задумався чоловік, не знає, що йому відповісти. Сказати, що вклонився всім трьом, але чи сподобається їм така відповідь? Сказати  комусь одному, та як угадати, котрому краще? Запитання: Кого зустріли подорожні?

Номер слайду 4

Чудово! Чудесно! Продовжуй.

Номер слайду 5

Розгнівається сонце - може спалити, розгнівається мороз - заморозить, а вітер - землю висушить. Кого ж із них звеличити? Думав-думав і вирішив: скаже, мабуть, що вклонився вітрові. Хоч як гаряче пече сонце, а подме вітерець одразу прохолодою повіє. Хоч як лютує мороз, а подме південний вітер-одразу потеплішає. Отож чоловік і каже: Вітрові я вклонився. Запитання: Кому вклонився чоловік?

Номер слайду 6

Клас! Супер! А що буде далі?

Номер слайду 7

Не сподобалась така відповідь сонцю, погрожує воно чоловікові: Начувайся тепер, ти мене ще не раз згадаєш! Не забуду я, що ти вклонився не мені, а вітрові. Вітер заспокоїв чоловіка: Не бійся ні сонця, ні морозу! Як тільки почнуть вони тобі дошкуляти, гукай мене! Запитання: Хто погрожував чоловікові?

Номер слайду 8

Молодець! Ти впевнено крокуєш до перемоги. Впізнав мене? Я страусеня!

Номер слайду 9

Улітку сонце вирішило помститися чоловікові  замучити його спекою. Спрямувало воно на нього своє проміння і ну палити все підряд. Чоловікові стало так жарко, що місця собі знайти не може: нічим дихати ні в хаті, ні на- дворі. Один порятунок  у воду залізти, та чи довго у воді висидиш? Згадав тут чоловік про вітер та й каже: - Хоча б вітерець подув, може, полегшало б. І тої ж миті повіяв з півночі вітер, приніс прохолоду. Чоловік знову взявся до роботи. Отож довелося сонцю погодитися, що вітер таки сильніший за нього. Запитання: Хто врятував чоловіка від спеки?

Номер слайду 10

Я теж дуже сильний! А ти? Яка цікава казка! Та читай вже далі!

Номер слайду 11

Узимку спробував мороз поквитатися з чоловіком. Так холодно стало, що навіть у хаті треба було кожуха вдягати. Знову згадав чоловік про вітер і каже: Хоч би вітер подув, хмари нагнав, то й мороз спав би. Зірвався тут вітер, повіяв з півдня, закружляли сніжинки, мороз і поменшав. Вийшов тоді чоловік з хати й вирушив у ліс по дрова. Запитання: Що вдягав чоловік, щоб захиститися від морозу?

Номер слайду 12

Відмінно! Зроби останній крок.

Номер слайду 13

Зрозумів і мороз, що вітер сильніший за нього і що не під силу йому тягатися з вітром. Зустрівшись із сонцем, вітер і каже: Сильний не той, хто своєю силою вихваляється, а хто своє діло як слід робить. Запитання: Хто був найрозумніший?

Номер слайду 14

Ти найрозумніший! Ти найрозумніша!

Номер слайду 15

Будьте уважні! Поміркуйте ще!

ppt
Додано
27 квітня 2020
Переглядів
1025
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку