Роль кольору в композиції

Про матеріал
Презентація спрямована на розширення знань учнів про роль кольору в композиції
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль кольору в композиції.

Номер слайду 2

Роль кольору в композиціїІнтер'єр, замкнутий простір — специфічне, штучне, спеціально створене світлоколірне середовище зі своїми особливими законами гармонізації. Його не просто фарбують або оформлюють, а одразу задумують у кольорі, який через матеріал-носій кольору органічно пов'язаний з архітектурно-просторовою формою і бере безпосередню участь у її створенні. Колір, у тому числі в інтер'єрі, має безліч характеристик, які за загальними ознаками можна об'єднати у дві групи. До першої належать основні властивості кольору, до другої — властивості, що зумовлюють його психофізіологічний вплив.

Номер слайду 3

Роль кольору в композиціїТон — це основна характеристика, за якою називають кольори: наприклад, червоний або жовтий. Існує велика палітра кольорів, основою якої є три кольори (синій, жовтий і червоний), а вони, у свою чергу, є скороченням від 7 основних кольорів веселки (адже, змішуючи основні кольори, можна отримати решту). Тони отримують змішуванням основних кольорів у різних пропорціях. Тони і відтінки — синоніми. Півтонами називають незначні, але вловимі оком зміни в кольорі.

Номер слайду 4

Роль кольору в композиціїЯскравість — характеристика сприйняття. Яскравість кольорів. Вона визначається нашою швидкістю виділення одного кольору на тлі інших. У кожного тону максимальна яскравість спостерігається за різного освітлення.

Номер слайду 5

Роль кольору в композиціїСвітлість — це ступінь відмінності кольору від білого і чорного. Якщо різниця між певним кольором і чорним більша, ніж між ним і білим, то колір світлий. Якщо навпаки — темний.

Номер слайду 6

Роль кольору в композиціїЧистота і насиченість кольору — ступінь вираженості певного тону, близькість кольору до чистого спектрального, без домішок білого або чорного. У фарбах її визначає відсотковий вміст чистого хроматичного пігменту. Насиченість кольорів

Номер слайду 7

Роль кольору в композиціїФактура поверхні. В інтер'єрі не можна говорити про колір взагалі окремо від матеріалу. Зовсім по-різному сприймаються чорний полірований камінь і чорне сукно, червоний оксамит і червоний папір. Їх різко відрізняє фактура — міра гладкості та відображальних властивостей матеріалу. Зміна фактури повністю змінює вигляд матеріалу (полірування каменю, просочення паркету мастикою).

Номер слайду 8

Роль кольору в композиціїПродовження…Розрізняють три види фактур:матову (дрібнопористу, шорстку, яка рівномірно розсіює світло) — це фактура цегли, штукатурки, деревно-тирсових плит, сукна тощо;глянцеву — це фактура емалі, лаку, лінолеуму, пластмаси, кахлю (їй притаманний і своєрідний шовковий блиск);блискучу (відображає навколишні предмети) — це фактура скла, дзеркала, полірованого каменю і металу.

Номер слайду 9

Роль кольору в композиціїПрисутність в інтер'єрі великих блискучих поверхонь надає йому жвавості, ошатності, різноманітності, ілюзорно розширює простір, але, водночас, візуально деформує його. Необхідний мінімум колірних вражень у загалом спокійному інтер'єрі можна реалізувати введенням колірних акцентів: живописних полотен та інших декоративних елементів. Кольори, які найчастіше поєднуються в інтер’єрі, наведено в таблиці 10.

Номер слайду 10

Роль кольору в композиціїТаблиця 10. Поєднання кольорів в інтер’єрі{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Колір. Гармонійні кольори. Червоний. Зелений, сірий. Темно-червоний (бордо)Перлинно-сірий, рожево-білий. Рожевий. Чорний, бежевий, блакитний. Жовтий. Світло-пурпуровий, зелений. Блідо-зелений. Коричневий, бежевий, волошковий, рожевий. Синій. Жовтий, пісочний, оранжевий, рожевий

Номер слайду 11

Роль кольору в композиції

Номер слайду 12

Роль кольору в композиціїФіолетовий колір пасує людям владним, але благородним, тим, хто вірить у містику і має нахил до творчості.

Номер слайду 13

Роль кольору в композиціїЗелений - найкомфортніший, найсвіжіший колір з усієї палітри. Він викликає тільки позитивні емоції й виключно приємні асоціації, наприклад, з лісом, соковитим листям, яскравою травою і мінералом смарагду.

Номер слайду 14

Роль кольору в композиціїПомаранчевий колір робить приміщення життєрадіснішим, теплішим, активнішим. Використовуючи помаранчеві відтінки, слід бути обережним, адже цей колір має властивість витісняти всі кольори (мал. 263, а). Помаранчевий і коричневий кольори в інтер'єрі з фільму «Пасажири»

Номер слайду 15

Роль кольору в композиціїІнтер’єри блакитного кольору були й залишаються модними. Використання його в інтер’єрі виправдане (мал. 263, б).

Номер слайду 16

Роль кольору в композиціїКоричневий колір має величезний потенціал як з дизайнерської, так і з психологічної точки зору (мал. 264, а). Він символізує надійність, відданість, стабільність. Сірий колір також доцільно використовувати в інтер’єрах (мал. 264, б).

Номер слайду 17

Сторінками історіїКольори та їх значення в різних народів. Особливо трепетне ставлення до кольорів і їх значення можна спостерігати у східних культурах. Наприклад, білий колір у Китаї віддавна вважають символом смерті й жалоби, тому в традиційному китайському дизайні його не виявиш, а ось поєднання червоного із золотим символізувало багатство, достаток і удачу, тож не дивно, що його часто застосовували. 

Номер слайду 18

Сторінками історіїКольори та їх значення в різних народів Продовження…У Японії чорний колір вважали символом радості, тому його нерідко включали в елементи оформлення, а якщо поглянути на буддійські храми, то можна помітити, що там багато оранжевого, тому що цей колір, за місцевими традиціями, означає просвітлення.

Номер слайду 19

Сторінками історіїКольори та їх значення в різних народів Продовження…На європейські інтер'єрні стилі істотно вплинув іконопис, який сягає витоками ще візантійських традицій. У колірній гамі переважали зелені, оранжеві, білі, сині та золоті тони. З настанням доби Відродження почали входити в моду пастельні кольори, які символізували невинність.

Номер слайду 20

Роль кольору в композиціїТипи колірної гармонії в інтер'єрі:1) однотонова гармонія — рідко застосовувана в інтер'єрі, адже експансія (надмірне переважання одного кольору), як відомо, шкідлива для психіки фізичного здоров'я людини, але може бути прийнятною для елементів деталей інтер'єру (наприклад, різні відтінки коричневого кольору паркетної підлоги);

Номер слайду 21

Роль кольору в композиціїТипи колірної гармонії в інтер'єрі: Продовження…2) гармонія споріднених кольорів (прийнятне поєднання для інтер'єру);

Номер слайду 22

Роль кольору в композиціїТипи колірної гармонії в інтер'єрі: Продовження…3) гармонія полярних кольорів (найкомфортніше для очей людини поєднання в силу фізіологічних особливостей нашого ока) — будується на єдності протилежностей, проте потребує дотримання відсоткового співвідношення.

Номер слайду 23

Роль кольору в композиціїВластивості кольорів. Колір є ілюзорним під час його зорового сприйняття, безмежно мінливим — залежно від навколишнього оточення, від освітлення, сусідства інших кольорів, розташування, фактури, величини пофарбованої площі, відстані до спостерігача, часу впливу на нього. Змінюючись сам, колір змінює і сприйняття середовища — візуально скорочує або подовжує приміщення, підкреслює або приховує об'ємність форм, викликає відчуття теплоти, сухості, холоду або вологи.

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Баранник Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дишлюк Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Харченко Ірина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 грудня 2019
Переглядів
10274
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку