Роль машинобудування в сучасному світі. Різноманітність підприємств та чинники їх розміщення. Спеціалізація та кооперування у машинобудуванні.

Про матеріал

формувати в учнів ключові та предметні компетентності, розкрити особливості розвитку машинобудування в Україні і світі, дати характеристику галузі; пояснити чинники розміщен­ня різних типів підприємств та сучасні тенденції розвитку і розміщення виробництва машин і устаткування; розвивати уміння аналізувати схему внутрішньогалузевих, міжгалузевих зв'язків машинобудування, видів спеціалізації; розвивати в учнів пізнавальний інтерес, інтелектуальні та творчі здібності, виховувати еко­логічну культуру учнів , економічне мислення

Перегляд файлу

Тема: Роль машинобудування в сучасному світі. Різноманітність підприємств та чинники їх розміщення. Спеціалізація та кооперування у  машинобудуванні.


Мета: формувати в учнів ключові та предметні компетентності, розкрити особливості розвитку машинобудування в Україні і світі, дати характеристику галузі; пояснити чинники розміщен­ня різних типів підприємств та  сучасні тенденції розвитку і розміщення виробництва машин і устаткування; розвивати  уміння аналізувати схему внутрішньогалузевих, міжгалузевих зв'язків машинобудування, видів спеціалізації;  розвивати в учнів пізнавальний інтерес, інтелектуальні та творчі здібності,  виховувати еко­логічну культуру учнів , економічне мислення.

І. Організаційний момент
ІI. Мотивація навчальної діяльності
Соціогеографічний практикум
Продукція машинобудування надзвичайно різноманітна. Кожна галузь машинобудування виробляє продукцію певного призначення, що застосовується повсюдно: у промисловості, сільському господарстві, побуті, на транспорті.
-Визначте, яка продукція машинобудування є у вашому домі:
використовується на кухні;, є у вітальні та інших кімнатах.
-Визначте марку холодильника, телевізора, пилососа. Де вони були виготовлені? Це продукція імпортного чи вітчизняного ви­робництва? Чому ваша родина зробила такий вибір?
-Висловіть думку про конкурентоспроможність вітчизняної побутової техніки.
-Зробіть висновок про роль машинобудування в економіці в цілому й у житті кожної родини,
 

 IІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Прийом «Проблемне питання».

Поясніть вислів: «Машинобудування –своєрідний індикатор, що вказує на загальний рівень соціально-економічного розвитку країни»


2. Розповідь учителя. Роль машинобудування в господарстві держави
Машинобудування — головна галузь не тільки промисловості, але й усієї сфери матеріального виробництва. Її продукція використовується усіма галузями господарства країни, без неї важко уявити собі життя всього суспільства.
Машинобудування — провідна галузь промисловості, яка забезпечує випуск різноманітних машин й устаткування для всіх галузей господарства та населення.
Сучасне машинобудування — наукомістка галузь. Досягнення науково-технічного прогресу впроваджуються насамперед у машинобудів­них галузях. Для галузі характерна велика кількість видів продукції, щороку асортимент виробів стає більш широким та досконалим. Це обумовлює перетворення виробів галузі на найбільш масовий товар, який користується постійним попитом у споживачів.

 2.Робота з підручником. Аналіз схеми складу машинобудування (мал 121 )

3. Робота з роздатковим матеріалом «Структура машинобудування»

Аналіз схеми з переглядом слайдів електронної презентації.

 

 

https://mozok.click/uploads/9klas-geography-kobernik/9klas-geography-kobernik-145.jpg

 

Важке машинобудування об'єднує підприємства, які вироб­ляють великогабаритне устаткування для гірничої, вугільної, нафтогазової, металур­гійної, машинобудівної, хімічної промисловостей. 
Енергетичне машинобудування виробляє тур­біни для різних видів електро­станцій та дизелів. 
Верстатобу­дування займається виробництвом металообробних, деревообробних, алмазорозточувальних, фрезерувальних, свердлувальних, верстатів-автоматів та верстатів з програмним управлінням. 
Тракторобудування і сільськогосподарське машинобу­дування виробляє комбайни, трактори та інші сільськогосподарські машини. 
Транспортне машинобудування займається виробництвом усіх транспортних засобів. 
Точне машинобудування — новітня галузь, яка базується на досягненнях науково-технічного прогресу та виробляє вимірювальні прилади, електронне та електротехнічне обладнання, побутову техніку.
 

4.Робота в парах.

Розподіліть продукцію : трансформатор, трактор, телевізор «», атомні реактори, електронний мікроскоп, турбіна, бурякозбиральний комбайн, холодильник, комбайн, «Богдан», деревообробний верстат, бурова машина, алмазний станок, «Таврія», корабель, екскаватор, фрезерувальний верстат, бульдозер.

 

важке

енергетичне

верстатобудування

с/г тракторобуд

транспортне

точне

 

 

 

 

 

 

5. Робота зі схемою

 Міжгалузеві та внутрішньогалузеві зв'язки 
Машинобудівний комплекс складається з власне машинобудування, металообробки та «малої металургії». 
-«Мала металургія» займається випуском деталей для різноманітних машин і представлена штампуванням, ковальсько-пресовим та ливарним виробництвом. 

-Металообробка виготовляє металоконструкціії, різні металеві вироби, до цієї галузі також входить ремонт обладнання й машин. 

-Власне машинобудування включає понад 70 різних підгалузей і виробляє величезну кількість продукції.
Основним конструкційним матеріалом у машинобудуванні є чорний метал, тобто головним постачальником сировини є чорна металургія. Водночас у сучасному машинобудуванні чорні метали дедалі частіше заміняються кольоровими, насамперед легкими (алюміній), а такожкомпозитами (матеріали з металів, пластмас, кераміки) і пластмасами.
6.  Завдання.

Скласти схему міжгалузевих зв’язків машинобудування.
7. Робота з підручником

Для машинобудування характерні спеціалізація і кооперування.
Машини складаються з великої кількості деталей та агрегатів. В електровозі, наприклад, їх близько 250 тис. Виготовити їх на одному заводі неможливо. Простіше і дешевше робити окремі частини машин на спеціалізованих підприємствах.  Для випуску готового виробу між підприємствами встановлюються зв'язки, тобто здійснюється кооперування підприємств.

Аналіз схеми 123. Види спеціалізації в машинобудуванні
8.Завдання.

 З'єднайте стрілками види спеціалізації та назви продукції машинобудування (технологічні процеси) .
Підшипник
Автомобіль
Мотор
Телевізор
Кування і лиття
Сівалки
Кінескопи
Холодильники
Токарна обробка
Мотор
Електронні плати

9. Перегляд відео «Конвеєр Форда»

10.Самостійна робота з підручником.

Прочитати пункт параграфу «Чинники розміщення підприємств» та виписати їх у зошит

11.Гра «Прогнозування»

Для кожної галузі машинобудування підібрати найбільш важливі чинники розміщення підприємств.

 V. Підсумок уроку

Гра «Снігова куля». Учень називає слово з теми, другий - складає з ним запитання, третій –дає відповідь на нього.

VІ Домашнє завдання :параграф 28, підготувати інформацію про найбільших виробників автомобілів у світі.



.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
2 березня 2018
Переглядів
9153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку