Романс і його різновиди

Про матеріал
Розробка уроку з музичного мистецтва з теми "Романс і його різновиди" для 6 класу.
Перегляд файлу

 

Урок 3 РОМАНС І ЙОГО РІЗНОВИДИ 

Відео 1

Дорогі друзі!

Сьогодні Ви почуєте велику історію про один музичний жанр. Він тривалий час мандрує сторінками музичного та літературного мистецтва. Ще в епоху Середньовіччя з’явився пісенний жанр, в основі якого-розповідь. Він оповідав про різні історичні події, лицарські подвиги, історії з народного життя. Його твори виконували в супроводі інструмента. Нове життя цей жанр отримав у ХІХ ст. і відтоді живе як повноцінний родич пісні; крім того, розмовляє мовою різних інструментів-тобто став ще й інструментальним жанром.

Отже сьогодні ми поговоримо про романс-основний жанр вокальної камерної музики. Слово «романс» має іспанське походження і спочатку означало світську пісню романською, тобто іспанською мовою.

Романсжанр камерно-інструментальної музики; вокальний ліричний твір, який виконується в супроводі музичного інструмента. Згодом форма романсу ускладнилася, виникли його різновиди: серенада, елегія, балада тощо. Початок розквіту цього жанру припадає на першу половину XIX ст., коли зацікавлення ліричним мистецтвом було надзвичайно високим. Тоді свої невеликі вокальні шедеври створювали австрійський романтик Франц Шуберт та інші.

Невдовзі низка митців, які писали романси, поповнилася іменами українських композиторів: Миколи Лисенка, Семена Гулака-Артемовського, Якова Степового, Чарівні пісенні мелодії також можна почути у вокальній ліриці норвезького композитора-романтика Едварда Гріга. Створені ним романси й нині звучать у концертних програмах і мають величезний успіх у слухачів.

У чому ж секрет неймовірної популярності романсу? Він, як і пісня, за своєю природою тісно пов'язаний із поезією. Гарні вірші нерідко характеризують як «музикальні», вони наче «просяться», щоб їх поклали на музику. Ви ніколи не почуєте твір цього жанру у виконанні хору, адже в романсі виражені глибоко особисті почуття.

Чимало романсів — це ліричні замальовки, у яких композитори передають свої настрої, думки, враження, мрії. Єдність слова і музики — найважливіша ознака романсу. Значення інструментального супроводу також важливе: він допомагає глибше розкрити поетичний образ.

Сьогодні ми з Вами прослухаємо один з таких романсів у виконанні Миколи Хоми «Стоїть гора високая»

Загальновідомо, що вірш "Журба", який ліг в основу цього популярного українського романсу «Стоїть гора високая», написав український байкар Леонід Глібов (1827-1893), уродженець Полтавщини. Опублікував його в 1859 році, а через два роки опублікував знову із деякими змінами. А от стосовно місця написання точаться суперечки. Частина дослідників (переважно місцеві краєзнавці) стверджують, що вірш виник у Седневі на Чернігівщині, коли поет перебував там у маєтку Лизогубів, де часто гостював. Показують навіть "альтанку Глібова", де нібито він був написаний. Літературознавець Олександр Деко доводить, що місцем народження "Журби" є селище Чорний Острів, де поет якийсь час жив і вчителював у тамтешньому Дворянському училищі. Проте в "Черниговских губернских ведомостях", де цей вірш був опублікований вперше, місцем написання зазначається Чернігів, а час написання - жовтень 1959 року. Щоправда, оригінального авторського рукопису цього вірша досі не знайдено.
З музикою простіше - автором її вважається Микола Лисенко. Щоправда, теж існує питання, чи то він просто записав і аранжував народний мотив, чи є автором мелодії. Інші джерела однак подають аранжувальником народної мелодії Кирила Стеценка (1882-1922)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Михайло Степанович Хома

(нар. 20 листопада 1983, с. Бортники, Жидачівський район, Львівська область — український співак, автор пісень, актор, кінорежисер, продюсер, фронтмен та засновник гурту «DZIDZIO». Заслужений артист України (2020)

Народився Михайло 1983 року у селищі Бортники (Жидачівського району). Дитинство співака минуло у цьому селищі, згодом у 4-річному віці з батьками переїхав до Новояворівська. У 1991 році вступив до Новояворівської школи № 1, паралельно батьки віддали сина у музичну школу на вокально-хоровий відділ у цьому ж місті. Першим викладачем вокалу була Омелян Леся Миколаївна. Вона відкрила для Михайла світ академічного вокалу.

У юному віці Михайла називали Робертіно Лоретті, тому що брав участь у всіх концертах у музичній школі та концертах міста. Першим вагомим здобутком у житті артиста стала перша премія на конкурсі імені Петра Чайковського (1995 рік). Михайлові подобалась класична та естрадна музика, кумиром юного артиста того часу був естрадний співак Іван Попович, цього ж року батько Михайла випадково познайомився з ним та запропонував прослухати свого сина. За порадою Івана Поповича Михайло Хома почав займатись вокалом з Михайлом Русином у Яворові. Артист пройшов потужну та витривалу школу, за що завдячує Михайлові Михайловичу Русину. Саме він почав підготовку Хоми до концертів та конкурсів.

Михайло переможець конкурсів та фестивалів: Конкурс ім. Петра Чайковського (перша премія), Золоті трембіти (1996 рік), «Співаночка-джазочка» (1996 рік, перша премія), «Вечори над Латорицею»(перша премія), «Співограй» (гран-прі), «Квіти Прикарпаття» (гран-прі), «Чорноморські ігри» (2000 рік, друга премія), «Молода Галичина» (1996 рік перша премія, 1999 рік, гран-прі) та інші.

Слухання

Відео 2        Михайло Хома «Стоїть гора високая»

Який розвиток має музика цього твору?

Якими музичними засобами композитор підкреслює зміст поезії?

Назвіть відомих композиторів — авторів романсів.

Спробуйте узагальнити й визначити характерні особливості романсу як вокального жанру.

Пофантазуйте, яка кольорова гама відповідає романсовій ліриці.

Вокально-хорова робота

Розспівування

Відео 3

Кольорову замальовку ми також можемо побачити у багатьох сучасних піснях. Пригадаємо: пейзаж-це жанр образотворчого мистецтва, що відображає образи природи.  Послухайте пісню Диво-осінь А. Олєйникової

Відео 4 Розучування пісня «Диво-осінь» А. Олєйникової

Вірші Л. Ратич   Музика А. Олєйнікової


Гарні дні, ласкаве диво,

Осінь тепла, золота!

Кольорове і красиве

Листя тихо обліта.

---Приспів:---------

Осінь, осінь, осінь -

Ти ласкава казка

І в осінню днину

Годі сумувать.

Осінь, осінь, осінь -

Ти остання ласка.

"Здрастуй, диво-осінь!" -

Буду я співать.

---------------------

Сонечко ще гріє добре

І гуляють дітлахи.

Та летіти ген за обрій

Вже збираються птахи.

---Приспів.---------

Птах летить в краї далекі,

Осінь каже: "В добру путь!

До побачення, лелеко,

Повернутись не забудь!"

Приспів.


http://subject.com.ua/textbook/music/6klas/6klas.files/image027.jpg

-Що спільного та відмінного у романсі «Стоїть гора високая» та пісні А Олейникової « Диво-осінь»?

-Який з цих творів вам сподобався більше і чому?

-В яких би тонах ви намалювали би пейзаж під впливом цих творів?

Підсумки уроку

Домашнє завдання

Обрати вірш, у якому оспівано природу, та поміркувати над тим, якою має бути музика до нього.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
20 вересня 2022
Переглядів
8345
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку