"Романтизм в живописі".

Про матеріал
Розробка включає текстовий,наочний матеріали про творчість Е.Делакруа,Т.Жеріко,К.Фрідріха,Ф.Гойї та завдання до теми. На практиці перевірено,що в такій інформаційній подачі при дистанційному навчанні матеріал сприймається з цікавістю.Пер ш за все матеіал розрахований для учнів,які вивчають образотворче мистецтво.
Перегляд файлу

Романтизм (фр. romans) - ідейний рух,стиль в мистецтві, що виникає наприкінці 18 ст. у Німеччині, Англії , Франції, поширюється на початку 19 ст. в Росії, Польщі й Австрії, а з середини 19 ст.охоплює  інші країни Європи, а також Північної та Південної Америки. Для романтизма характерні : культ почуттів людини; увага до  її індивідуальності, неприйняття буденності;виклик  або бунт проти суспільства; звеличення духовності;, історизму та захоплення фольклором.

Улюбленим героєм романтиків був одинак, , який  діє в надзвичайних обставинах, змінює себе та життя навколо, і навіть свою загибель перетворює на перемогу незламного духу.

 Взірці для наслідування послідовники романтизму шукали в Середньовіччі, казках,легендах,таємничих історіях, захоплювалися народними звичаями та іншими проявами «національного духу»,цікавилися східною культурою, природою (пейзаж), літературними сюжетами, батальним жанром,художники використовували яскраві кольори, контрасти фарб, неспокійний фон,динамічні композиції.

Романтизм мав надзвичайно яскраве вираження в усіх видах мистецтва. в літературі це романи О. Дюма, В. Скотта, новели Е. Гофмана, поезія Дж. Байрона, М. Лєрмонтова,  в музиці  твори  Ф. Шопена, Ф.Шуберта….

Французьких живописців приваблювати героїчна тематика з драматичним змістом. Вони обирали для своїх образів загострені ситуації, моменти вищого напруження духовних сил людини.

Лідер романтизму в образотворчому мистецтві Ежен Делакруа звертався до історичних сюжетів, не уникав трагічних сторінок, революційних подій, зображуючи народ, який бореться. Картина «Свобода на барикадах» - це образ самої Франції.у вигляді жінки з французьким прапором в руці, що закликає захисників на вирішальний бій.

Творчість француза Теодора Жеріко, палкого прихильника героїки наполеонівської доби, сповнена пристрастю до динамічних подій і ситуацій. З яскраво вираженою динамікою він зображував улюблених ним коней. Картина «Поранений кірасир» розкриває не тріумф перемоги, а романтичну долю бійця, який змушений покинути поле бою.

 

 

 

http://narodna-osvita.com.ua/uploads/myst8masol2k16_files/myst8masol2k16-185.jpg

 

Делакруа, Эжен — ВикипедияАвтопортрет Ежена Делакруа

Фердина́н Вікто́р Еже́н Делакруа́ 26.04. 1798, Шарантон Сент-Моріс,- 13.08 1863, Париж,  французький художник доби романтизму. Малював історичні картини,натюрморти,  портрети, займався стінописом. Писав сцени із сучасного життя,  екзотичні та літературні сюжети. Насичена, пристрасна палітра, роздільні, видимі мазки.

Зараз в Луврі є цілий зал, присвячений тільки одному художнику, - зал Делакруа.

 

 


 

http://narodna-osvita.com.ua/uploads/myst8masol2k16_files/myst8masol2k16-186.jpgТеодор Жерико: биография и картины        Офицер конных егерей во время атаки, Теодор Жерико,1812

Офіцер кінних єгерів під час атаки

Жан Луї  Андре Теодор Жеріко́  французький живописець і графік. 

Народився м. Руан 26.08 1791 р. У 1822 р. художник упав із коня, отримав травму хребта, і за два роки, у віці тридцяти трьох років, помер (1824. Париж).  Жеріко було відпущено лише десятиліття на творчість.

Спадщиною майстра стали кілька психологічних портретів, батальні картини, кілька жанрових робіт, кілька незакінчених скульптур і величезна кількість малюнків і начерків, в кожному з яких можна побачити геніальні задуми майстра, які так і залишилися незавершеними.

Картини німецького художника Каспара Давида Фрідріха, творця романтичного краєвиду, можна назвати «пейзажами душі». Він писав марини, зображав гори й ліси, оспівуючи ідею безмежності світу, яку людина прагне осягнути. Як справжнього романтика, його увагу привертала таємнича атмосфера вечора чи ночі, адже для людини - це час роздумів і мрій. Картина «На вітрильнику» передає вічне устремління людини пізнати далекі світи. Силуети чоловіка й жінки ніби манять у морську далечінь, куди спрямовано їхні погляди...
К.Д.Фрідріх

muzei-mira.com/templates/museum/images/artist/k...

Каспар Давид Фрідріх  5.08  1774, Грайфсвальд  7.05 1840, Дрезден - німецький художник, яскравий представник романтизму. «Художник мусить малювати не лише те, що бачить перед собою, а й те, що бачить всередині себе…не варто все копіювати»..-вислів художника.

Франсіско-Хосе де Гойя. Народився  30.03. 1746, Фуендетодос біля  м.Сарагоси – помер- 16.04. 1828,  м.Бордо,Франція. Іспанський живописець і гравер, був придворним художником при дворі  королів Карлоса ІІІ, Карлоса IV. Потім  оселився в м. Бордо, у Франції . Малював іспанську королівську родину, веселі святкування для гобеленів, карикатури,  сцени  війни. Ближче до кінця свого життя Гойя став відлюдником і створив лякаючі та похмурі картини. -гротески * (тип зображення, який ґрунтується на химерному поєднанні фантастичного і реального, прекрасного і потворного, трагічного і комічного) .Стиль цих «Чорних картин» став прототипом стилю експресіонізм. Відома серія гравюр під назвою «Капрічос» . Темні видіння, зображені у цих гравюрах, частково пояснюються самим автором у його підписі: «Сон розуму породжує чудовиська»,  .Гойя, Франсиско — Википедия
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/14/Capricho_43%2C_El_sue%C3%B1o_de_la_raz%C3%B3n_produce_monstruos.jpg/220px-Capricho_43%2C_El_sue%C3%B1o_de_la_raz%C3%B3n_produce_monstruos.jpg 

     Молочниця з Бордо — Вікіпедія      

Молочниця з Бордо
 

Питання.

1 Назвіть представників романтизму в живописі.

2.Особливості стилю романтизм.

3.Назвіть автора зображень баталій та коней.

4.До яких тем звертались художники - романтики.

5.Назвіть лідера  французького  романтизму в живописі.

6.Який художник зображував романтичні краєвиди.

 7,8,9,10  Знайдіть в інтернет- ресурсах та вкажіть  назви цих картини  (автори  указані)

К.Д.Фрідріх                                                     Т. Жеріко

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bc/Caspar_David_Friedrich_-_Das_Eismeer_-_Hamburger_Kunsthalle.jpg/200px-Caspar_David_Friedrich_-_Das_Eismeer_-_Hamburger_Kunsthalle.jpg.                https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Th%C3%A9odore_G%C3%A9ricault_-_Le_Radeau_de_la_M%C3%A9duse.jpg/800px-Th%C3%A9odore_G%C3%A9ricault_-_Le_Radeau_de_la_M%C3%A9duse.jpg                                                     

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/89/La_familia_de_Carlos_IV%2C_Francisco_de_Goya.jpg/250px-La_familia_de_Carlos_IV%2C_Francisco_de_Goya.jpgЭжен Делакруа | XIXe | Eugene Delacroix (190 работ) » Картины ...
Е. Делакруа                                               Ф.Гойя

 

Дати відповіді:

11.Чому картина Т.Жеріко називається «Плот Медузи».

12.Хто така маха і яким з художників  вона була зображена.

docx
Додано
2 червня 2020
Переглядів
4781
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку