Рослинний світ України

Про матеріал
Рослинний світ України. Загальна характеристика рослинності України. Типи рослинних угрупувань
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослинний світ України

Номер слайду 2

Загальна характеристика рослинності України Рослинний світ України багатий та різноманітний; характеризується певним флористичним складом та будовою рослинного покриву. Природна флора України налічує близько 30тисяч видів нижчих та вищих рослин.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

В українських лісах на площі 10 млн га зростає понад 25 листяних і хвойних порід, найпоширенішими з яких є : сосна, дуб, ялина, бук, береза, вільха і граб. Різноманітними є й лісові угрупування. Найбільшу частку рівнинних лісів охоплюють соснові, сосново-дубові, дубові, дубово-грабові та вільхові угрупування

Номер слайду 5

В Україні нараховується:25 тис. видів рослин; 80 видів дерев; 280 видів чагарників; 950 видів однорідних трав'янистих рослин; 600 ендемічних рослин.

Номер слайду 6

Ліси Ліс — це сукупність землі, рослинності, в якій переважають дерева та чагарники, тварини, мікроорганізми та інші природні складові, що в своєму розвитку біологічно взаємопов'язані, впливають одна на одну і на довкілля.

Номер слайду 7

Лісова рослинність Дерева: сосна, ялина європейська, дуб звичайний, граб звичайний, береза бородавчаста, або повисла і береза пухнаста, береза, клен гостролистий, липа, ясен звичайний, верба, вільха. горобина звичайна та ін.

Номер слайду 8

Лісова рослинність Кущі: ліщина звичайна, калина, шипшина собача, бруслина бородавчаста, барбарис звичайний, малина, ожина, бузина чорна, бузина червона і бузина трав’яниста, чорниця та ін.

Номер слайду 9

Лісова рослинність Трав’янисті рослини: підсніжник, проліски, мати-й-мачуха, ряст, зірочки жовті, медунка, фіалки, сон, первоцвіт весняний, купина лікарська, горлянка повзуча, веснівка дволиста, суниці лісові, любкою дволистою, зозулиними черевичками, а також дзвониками, грушанкою, квашеною, гвоздикою, звіробій та ін.

Номер слайду 10

Лісова рослинність Мохи: первоціт, шребера, дікран зморшкуватий, зозулин льон.

Номер слайду 11

Лісова рослинність Гриби і бактерії: бліда поганка, білий гриб, маслюк, лисичка, підберезник, сироїжка, опеньки.

Номер слайду 12

Степи Степ — біом помірного поясу, для якого характерне майже повсюдне поширення трав'янистої, в основному злакової рослинності на чорноземних і каштанових ґрунтах. Степ займає майже 300 000 км² (40%) території України.

Номер слайду 13

Степова рослинність У його рослинності переважають вузьколисті сухолюбні трави (ковили, тирса, типчина) з невеликою домішкою ксерофітних видів різнотрав'я кермек, маруна дівоча, грудниця волохата; деякі види з матовим забарвленням і пухнастим листям (шавлія, коров'як, синяк тощо). Навесні у степу багато ефемерів і ефемероїдів.

Номер слайду 14

Болота Боло́то, багно́, драговина́ — біотоп, надмірно зволожена ділянка земної поверхні, вкрита вологолюбними рослинами, наприклад, мохом, з залишків яких звичайно утворюється торф. В Україні болота займають понад 1 200 тис. Га .

Номер слайду 15

Луки Лу́ка, луг — ділянка ґрунту в умовах достатнього або надмірного зволоження, вкрита переважно багаторічними трав'янистими рослинами, в основному злаками та осоковими. Зазвичай використовується як пасовища для домашньої худоби й як сіножаті. Всі луки характеризуються наявністю травостою та дернини.

Номер слайду 16

Рослинність луків Майже всі лучні рослини належать до багаторічних. Найбільш поширені злаки – це тимофіївка, лисохвіст, тонконіг, грястиця, костриця лучна, конюшина лучна, королицю, волошки лучні, козельці, щавель кислий, щавель кінський, гірчак зміїний та ін.

Номер слайду 17

Червона книга України Червона книга України — офіційний державний документ, який містить перелік рідкісних, вразливих і зникаючих видів тваринного і рослинного світу у межах України, а також узагальнені відомості про сучасний стан цих видів і заходи щодо їх збереження.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Горицвіт Горицвіт – важлива лікарська рослина, чудова декоративна рослина і гарний медонос. Поновлюється дуже поволі. З насіння розвивається протягом десяти і більше років!Потреба у сировині цієї лікарської рослини величезна, а природні запаси її, внаслідок надмірної заготівлі, значно зменшилися.

Номер слайду 20

Зозулинець салеповий. Зозулинець салеповий росте на луках, лісових полянах, узліссях. Як декоративна рослина він був випробуваний в культурі. У насінні орхідей немає ніяких запасних поживних речовин і для проростання їх в грунті їм необхідний симбіоз з мікоризою гриба.

Номер слайду 21

Підсніжник білосніжний Підсніжник білосніжний – найбільш поширений в Україні вид роду Підсніжник. Основними причинами зменшення чисельності виду є масове зривання на букети, викопування цибулин, рекреаційне навантаження.

Номер слайду 22

Любка дволиста. Ця декоративна і лікарська рослина росте в світлих лісах, на галявинах, серед чагарників. Розмножується переважно насінням. В бульбах міститься велика кількість різноманітних поживних речовин, тому багато знищується бульб як лікарська сировина (салеп).

Номер слайду 23

Шафран Гейфелів. Росте він у вологих листяних лісах, на лісових галявинах, у криволіссі. Розмножується бульбоцибулинами та насінням. Взяті під охорону. Крім того, що рослина декоративна, вона ще й лікарська.

Номер слайду 24

Лікарські рослини України Лікарські рослини - найбільше диво природи, царство краси і наше цілюще багатство. З незапам'ятних часів людина використовувала лікарські рослини в народній медицині для лікування самих різних захворювань.

Номер слайду 25

Лікарські рослини. Валеріана лікарська - репарати валеріани часто призначають у поєднанні з бромом та іншими заспокійливими засобами. Звіробій звичайний - лікарська рослина. Препарати з них використовують у медицині як в'яжучий, антибактеріальний, протизапальний і тонізуючий засіб.

Номер слайду 26

Дякую за увагу!

pptx
Додано
16 листопада 2023
Переглядів
371
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку