Розділові знаки приоднорідних членах речення

Про матеріал
Пропоную матеріал до уроку на закріплення знань про однорідні члени речення у вигляді презентації, що містить у собі кілька видів завдань. Розробка буде дуже корисною при дистанційному навчанні. Також її можна використати і для очної форми навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділові знаки при однорідних членах. Вправи

Номер слайду 2

Визначте однорідні члени речення та підкресліть їх як члени речення. Вечір був чарівний, зоряний, пісенний Синє, глибоке небо розгортало своє безкрає поле. Пишну, залиту цвітом яблуню вкрили бджоли. Приємно бродити по теплих калюжах після грому й дощу чи ловити щучок руками, скаламутивши воду. Хто може сонце погасить і землю вибити з орбіти? Ні долі, ні волі у мене нема, зосталася тільки надія одна.

Номер слайду 3

Складіть словосполучення з однорідними членами. Знайшли (що?) не буде (чого?)доглядає (кого?)співає (як?)дружить (з ким?)захід (який?)осінь (яка?).

Номер слайду 4

Поширте речення однорідними членами речення. Весняний ліс стояв наповнений співом пташок. Світанкова зоря зійшла над землею. Спека висушила спраглі поля. Зимовий ранок привітав усіх снігом. Весна зігрівала все навкруги. Пшенична нива чекала на хліборобів. Літо видалося теплим.

Номер слайду 5

Поставте розділові знаки замість рисок. Ані жарти / ані пісні / ані вигадки не розвеселили Марину. У лісі росли осики / ялинки / кедри. Зорі / планети / галактики / видавалися фантастичними. Зошити / підручники / олівці / знайшлися у Михайловій шафі. І гори / і долини / і моря здавалися маленькими з літака. Князь мав / ліси / пасовиська / селища / і золото / і срібло / і хутро.

Номер слайду 6

Вставте сполучники з довідки у речення. Шумить, ... шепче, ... тривожить зрадливий дощ із-за кутка. Силуети гір ... випливали, ... ховалися за сіткою весняного дощу. Спадає сніг повільно ... терпеливо. Біліють крила ниви ... душі. ... слави здобути, ... живим бути. ... ... сором, ... ... гнів опанував його серце? Селяни знають, ... не королі, що є Енциклопедія Землі. Се був страшний, безтямно смілий ... кровожадний войовник, Бурунда-бегадир, суперник у славі з Кайданом. Довідка: і, і; то ... то; й, і; або ... або; чи то ... чи то; а; і.

pptx
Додав(-ла)
Вороняк Уляна
Додано
19 серпня 2021
Переглядів
903
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку