Розмаїття світу живопису 5 клас (НУШ)

Про матеріал

Презентація " Розмаїття світу живопису", для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі (НУШ). В презентації представлено види живопису: станковий, монументальний, театрально-декораційний та мініатюра, а також представлені їх зразки. Дано творче завдання на космічну тематику та представлені зразки робіт.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розмаїття світу живопису 5 клас НУШ

Номер слайду 2

Чи знаєте ви, які існують види живопису? Чим вони різняться? Світ живопису багатий і різноманітний, він захоплює грою барв, змушує емоційно відгукуватись на побачене. Художник не змальовує життя таким, яким воно є, а передає свої думки, почуття за допомогою фарб.Ілля Рєпін. Запорожці пишуть листа турецькому султанові

Номер слайду 3

Види живопису. Станковий. Монументальний. Театральнодекораційний. Мініатюра. Роздивіться уважно надані приклади видів живопису. З якими з них вже ознайомилися? Де ви їх могли побачити?

Номер слайду 4

Станковий живопис (від слова станок, мольберт, на який ставиться основа — картон, дошка, полотно для малювання картин) об’єднує твори самостійного значення, не пов’язані з архітектурним ансамблем. Твори станкового живопису розраховані на сприйняття з близької відстані. Їх можна переносити, зберігати. Саме такі твори ви можете побачити в музеях, вони прикрашають житлові приміщення, різні установи. Марія Башкірцева. У студії

Номер слайду 5

Монументальний живопис тісно пов’язаний з архітектурою, підпорядковується архітектурній споруді, створюючи синтез — органічну єдність різних видів мистецтв. Одним з найстаріших видів монументального живопису є стінний розпис. Ще первісною людиною на стінах печер було виконано перші розписи. Також усім відомі стінні розписи Давнього Єгипту, Греції, Риму, Середньовіччя, епохи Відродження. І в наш час будівлі прикрашають монументальним живописом (сьогодні його ще називають муралами).

Номер слайду 6

Монументальний живопис тісно пов’язаний з архітектурою, підпорядковується архітектурній споруді, створюючи синтез — органічну єдність різних видів мистецтв. Мікеланджело Буонарроті. Фрески стелі Сикстинської капели

Номер слайду 7

Згадайте, чи є будівлі, прикрашені розписом у вашій місцевості. Що на них зображено?В наш час будівлі прикрашають монументальним живописом, сьогодні його називають муралом.

Номер слайду 8

Театрально-декораційний живопис використовується для ескізів театральних костюмів, оформлення сцени та створення театральних декорацій. Цей вид живопису також використовують і в кіномистецтві під час оформлення павільйону, знімального майданчика тощо. Марсель Джамбон. Макет декорації для першого акту спектаклю Джузеппе Верді Отелло. Париж. 1895 р.

Номер слайду 9

Мініатюра (живопис) — невеличкий за обсягом твір у рукописах, книгах, на полотні тощо. Джунейда. Хумаюн підглядає за Хумана, що стоїть біля воріт. Мініатюра. Три поеми Хаджу Керману. 1396 р. Мініатюра в живописі виникла ще в доісторичну епоху і існує ще в наш час.

Номер слайду 10

Найдавнішими зі збережених і відомих зразків живопису в рукописах є рулони папірусу давньоєгипетської «Книги мертвих». Давньоєгипетська «Книга мертвих»

Номер слайду 11

Найдавнішими зі збережених і відомих зразків живопису також є сувої Стародавньої Греції і Риму, ілюстровані карти ацтеків, кодекси майя, а також рукописні книгиІлюстровані карти ацтеків. Кодекси майясувої Стародавньої Греції і Риму. Рукописні книги

Номер слайду 12

Творче завдання«Прикрашу свій дім». Створіть ескіз для стінопису (муралу) власного дому або будівлі школи, коридору чи класної кімнати. Техніка виконання роботи акварель або гуаш. Мистецькі поради. Добре продумайте, що ви хочете зобразити на тій чи іншій стіні, про що розповісти. Відповідно до задуму:• обери вертикальний чи горизонтальний формат;• знайди виразне розміщення частин зображення, узгодь їх за розмірами;• виділи центр композиції за допомогою розміру, тону, кольору, повторення елементів;• установи зорову рівновагу в композиції.3. Акуратно виконайте роботу. Пропоную обрати: «Космічну тематику».

Номер слайду 13

Переглядаємо відео Робота в групах. Об’єднайтеся в групи. Оберіть групою певний вид живопису. Дізнайтеся, чи є у вашій місцевості художники/художниці, які займаються таким видом живопису. Якщо ні, то оберіть найцікавішого/шу для вас художника/художницю. Підготуйте та зробіть доповідь про неї/нього.https://cloud.orioncentr.com.ua/index.php/s/k. DWc4t8 Qg. Qm. Fk. Xf

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Бажаю вам творчого настрою і натхнення!

pptx
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
993
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку