Розробка - Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід по утворенню водяного виру»

Про матеріал
Відомо, що при протіканні води через лійку вода утворює вир, причому в північній півкулі землі вода має оберти по часовій стрілці, а в південній півкулі проти часової стрілки – в цьому легко переконатись, провівши дослід; виливаючи воду з чашки в лійку
Перегляд файлу

                Прості досліди з фізики в домашніх умовах 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

 

Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

 

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючоріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3.  Використання отруйних речовин заборонено.  

    

Дослід по утворенню водяного вируДля експерименту знадобляться:

              лійка ;

              вода 0,5 л в чашці;

              посудина на 1л.

 

    Цих предметів досить для того, щоб визначити в якій півкулі земної кулі ми знаходимось. Відомо, що при протіканні води через лійку вода утворює вир, причому в північній півкулі землі вода має оберти по часовій стрілці, а в південній півкулі проти часової стрілки – в цьому легко переконатись, провівши дослід; виливаючи воду з чашки в лійку. 

     Пояснити це явище можливо тим, що спостерігаючи з північного полюса земля обертається проти часової стрілки, а спостерігаючи з південного полюса – за часовою стрілкою і в результаті виникає сила Коріоліса, яка і приводить до вихрових рухів. Сила Коріоліса відповідальна також і за обертання циклонів і антициклонів - вихрових рухів повітря з низьким і високим тиском в центрі, що рухаються за годинниковою стрілкою в Північній і проти годинникової стрілки в Південному півкулях. Це відбувається через те, що обумовлена обертанням Землі сила Коріоліса в Північній півкулі призводить до повороту рухомого потоку вправо, а в Південному - вліво. Для циклонів характерно зворотний напрямок вітрів.

 

Література:

         1. Дмитро Бабин, Прості досліди з фізики в домашніх умовах, Дослід по                 утворенню водяного виру, Інтернет                https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/  

 

   

Автор: Бабин Дмитро Святославович  

 

 

 

 

 

 

  

 

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
Додано
13 квітня 2021
Переглядів
305
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку