Розробка бібліотечної години для учнів 7-10 класів на тему «Дорослі розмови про тютюнопаління»

Про матеріал

Мета даного позакласного заходу – переконати учнів у шкідливості паління, викликати негативне ставлення до цієї згубної звички.

Перегляд файлу

Маковей К.О.,

бібліотекар Христинівської ЗОШ І-ІІІ ст.

Дорослі розмови про тютюнопаління

Мета: переконати учнів у шкідливості паління, викликати негативне ставлення до цієї згубної звички.

Обладнання: проектор, мультимедійний супровід (презентація, соціальні відео ролики про шкідливість паління), роздруковані анкети, атрибути для проведення досліду, повітряні кульки.

Майбутнє наше – то лиш наша справа,

Лиш наших рук, і совісті, й ума.

Кивать на когось ми не маєм права,

Та і кивать на кого нам нема!

Бібліотекар. У всі часи люди особливу увагу звертали на своє здоров’я, піклувалися про нього, винаходили все нові й нові ліки від хвороб і способи зміцнити свій організм і залишатися бадьорими на довгі роки.

Наші предки вважали, що хвороби людям приносять злі духи або чорні сили (відьми, чаклуни). Ще хвороби пов’язували із карою богів, рятуючись від якої, люди намагалися задобрити їх дарами і жертвами.

Серед своїх богів давні греки з особливою шаною ставилися до бога лікування Асклепія та його доньок – Гігієї та Панацеї. Перша вміла запобігіти захворюванням (звідси назва галузі медицини – гігієна), а друга лікувала та зцілювала людей (звідси вислів: «Панацея від усіх бід»).

Знання ж нашого народу про здоров’я знайшли відображення в усній народній творчості: прислів’ях та приказках. Давайте деякі з них пригадаємо й проаналізуємо.

  • Здоров’я не купиш – його розум дарує;
  • Як немає сили, то й світ не милий;
  • Подивися на вид, та й не питай про здоров’я;
  • Весела думка – половина здоров’я;
  • Здоров’я входить золотниками, а виходить пудами;
  • Тримай голову в холоді, а ноги в теплі – будеш вік жити на землі.

(Коментарі учнів)

Бібліотекар. Що ж таке здоров’я? Ось яке дає визначення дає тлумачний словник: «Здоров’я – це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб чи фізичних вад». Основною метою здоров’я є повноцінне життя й активне довголіття. Ученими доведено, що людині відпущено для життя на землі від 150 років і далі. А чому ми живемо в кращому випадку 70 і вже в 50-60 років маємо десятки хвороб, які «заробили» через своє безвідповідальне ставлення до власного здоров’я, лінощі і небажання працювати над собою.

 Чи будемо ми здорові великою мірою залежить від нас. Це підтверджують і дослідження вчених: серед чинників, від яких залежить здоров’я людини, що проживає в цивілізованій країні в умовах миру за відсутності природних катаклізмів (землетруси, повені, засухи), приблизно 20% припадає на економічні умови; 20% - на спадковість і генетичні порушення: 10% - на розвиток медицини і якість медичного обслуговування, а близько 50% припадає на спосіб життя людини, на її ставлення до власного життя. Отже, наше життя – в наших руках. Але як це не парадоксально, багато людей самі є причиною своїх хвороб, самі вкорочують своє життя через деякі шкідливі звички. Ви, напевно, не раз чули про них і можете відповісти, які звички є шкідливими для здоров’я. (Відповіді учнів)

Зупинимось сьогодні на характеристиці наслідків паління. Але перед тим проведемо невеличкий тест. Головна умова – правдивість та щирість відповідей. Отже, ви отримали анкети, читайте та вибирайте вашу відповідь.

Запитання анкети:

  1. Чи пробував ти палити? (так, ні)
  2. Чи сподобались тобі відчуття? (так, ні, інша відповідь (уточнити))
  3. Як це вплинуло на твоє самопочуття? (ніяк, закашлявся, стало гидко, відчув нудоту, головний біль)
  4. Що спонукало тебе запалити? (цікавість, не хотілося виділятися від компанії, хочеться швидше стати дорослим, інша відповідь (уточнити))
  5. Чи продовжуєш далі палити? (так, ні, час від часу в компанії, вирішив, що мені ще рано)
  6. Чи знають твої батьки про це? (вони не запитують – я не кажу, я признався й дав слово більше не палити, я приховав це, батьки не дозволяють)

Бібліотекар. Найчастіше буває так, що людина, одного разу затягнувшись сигаретним димом, назавжди залишається її рабом. Недаремно тютюн здавна називали викрадачем розуму і здоров’я. але хто в юності над цим замислюється?.. А варто!

Виступ агітбригади (у вигляді усного журналу із мультимедійним супроводом).

Сторінка перша – Історична

1-й учень. Тютюн родом із Америки. Історія долучення європейців до паління розпочалась так. 12 жовтня 1492 року матрос Родріго Тріана з корабля «Пінта» славнозвісної флотилії Христофора Колумба вигукнув: «Попереду – земля!». Серед подарунків, що піднесли острів’яни Колумбовфі, було сушене листя рослини «петум». Це розгорнуте листя вони курили.

2-й учень. У пошуках золота Колумб поплив далі на південь і 28 жовтня 1492 року зійшов на берег Куби. Мешканці зустрічали прибулих із травою для куріння, яку вони називали «смгаро».

3-й учень. Після другого плавання Христофора Колумба (1493-1496 рр.) насіння тютюну завезли до Іспанії. Потім воно потрапило до сусідніх європейських країн, і в період великих відкриттів морськими та караванними шляхами його доставили практично в усі куточки земної кулі.

4-й учень. Швидкому поширенню тютюну сприяла його дивовижна властивість – виробляти потяг до куріння, який дуже важко перебороти. Тепер ми знаємо про наркотичну дію нікотину, але за тих далеких часів цій рослині приписували незвичайні якості. Наприклад, вважалося, що тютюн цілющий, його дим відганяє хвороби, злих духів тощо. Це зілля вважали стимулюючим і заспокійливим засобом, його листя використовували як лікувальну речовину.

 5-й учень. У середині 30-х років 18 століття славетний шведський природознавець Карл Лінней, класифікуючи тваринний і рослинний світ, дав тютюнові родову назву «нікотіана» - на честь Жана Ніко, який першим у Європі почав культивувати тютюн.

1-й учень. Не можна сказати, що тютюн скрізь проникав без перешкод. Із релігійних (і економічних!) мотивів у ряді країн, наприклад, в Італії, його оголосили «добавкою диявола». Римські папи навіть пропонували відлучити від церкви тих, хто нюхав або курив тютюн. Відомо, що потомство п’ятьох ценців, що спіймалося на курінні, замурували живцем у монастирській стіні. В Англії за указом Єлизавети І (1586 р.) курців прирівнювали до злодіїв і водили вулицями з мотузкою на шиї. Проте Уолтер Ролі, фаворит королеви Єлизавети, популяризував куріння тютюну. Після смерті Єлизавети правління перейшло до Якова Стюарта, який стратив Ролі з політичних мотивів, хоча, за переказами, його покарали саме за куріння.

2-й учень. Яків І оголосив куріння шкідливим, наблагочестивим і непідходящим для цивілізованої людини заняттям. Свою знамениту працю «Про шкідливість тютюну», опубліковану в 1604 році, Яків І закінчив словами:»… звичка, на яку гидко дивитись, нестерпна для нюху, шкідлива для мозку, небезпечна для легенів…». Це була перша популярна книжка про шкідливість куріння.

3-й учень. У Росії за царювання Михайла Федоровича вперше звинувачених у курінні карали 60-ма ударами палиць по ступнях, якщо вдруге – відрізали носа або вуха. Після спустошливої пожежі в Москві 1634 року, причиною якої було куріння тютюну, його заборонили під страхом смертної кари. За Олексія Михайловича, сина Михайла Федоровича, в спеціальному «Вложенні» від 1649 року було «велено всіх, у кого знайдуть богопротивне зілля, брати на тортури і бити «на козлі» батогом доти, доки не зізнаються, звідки взяли зілля». Приватних торговців тютюном цар велів «шмагати, засилати у далекі міста».

 4-й учень. У Росії торгівля тютюном і куріння дістала дозвіл у 1697 році за царювання Петра І, який сам став заядлим курцем, побувавши в Голландії. Більше того, він усіляко схиляв до паління своїх придворних і дозволив вільно ввозити тютюн з-за кордону, наклавши на нього високе мито.

Сторінка друга – Хімічна

5-й учень. Під час куріння відбувається так звана суха перегонка: повітря, проходячи крізь шар тліючого тютюну, нагрівається до високої температури і виносить із нього різні речовини, які разом із димом надходять до легень. Із продуктів сухої перегонки тютюну найбільшого значення мають аміак, оксид вуглецю (ІІ) та канцерогенні вуглеводні (від лат. «cansery» - рак), які сприяють виникненню злоякісних пухлин. Є в тютюновому димі й радіоактивний полоній  у вигляді ізотопу з атомним числом 210 і періодом розпаду понад 138 діб. Більша частина полонію-210 залишається і накопичується в організмі. Людина, яка випалила 20 цигарок, отримує таку ж дозу радіації, як та, якій зробили 200 рентгенівських знімків.

1-й учень. За даними фармакологів, під час викурювання однієї пачки цигарок середньої міцності загальною масою тютюну 20 г., утворюється 0,012 г. синильної кислоти, приблизно стільки ж сірководню, 0,22 г. піридинових основ, 0,18 г. нікотину, 0,64 г. (0,84 л.),аміаку, 0,92 (0,738 л.), оксиду вуглецю (ІІ) і не менше, ніж 1г. концентрату з рідких і твердих продуктів горіння та сухої перегонки тютюну, які називають тютюновим дьогтем. У тютюновому дьогті міститься близько сотні хімічних речовин, зокрема беназпірен, бензатрацен, радіоактивний ізотоп калію, миш’як та ряд ароматичних поліциклічних вуглеводнів – канцерогенів.

2-й учень. Дехто з курців переконаний, що сигаретні фільтри, очищаючи дим від часток, роблять його не шкідливим. На жаль, це не так. Застосовуванні вбирачі доки що не досягають бажаної мети. Найчастіше вживані фільтри виготовлені зі спеціально оброблених сортів паперу, затримують не більше 20% речовин, що містяться в димі.

Сторінка третя – Біологічна

3-й учень. Як відомо, легені складаються з альвеол. Сумарна поверхня стінок альвеол у момент вдиху складає 100 кв. м. На цій величезній площі осідають золо, смоло, дьоготь, а нікотин, бензапірен, чадний газ, радіоактивні елементи та інші небезпечні речовини, проникають у кров. Впродовж 21-23 секунд вони розносяться з кров’ю по всіх органах і клітинах організму, спричиняючи шкідливу дію.

4-й учень. Зупинимося докладніше на тому, що відбувається з альвеолами. Всередині здорової альвеоли міститься слиз, який підтримує її об’єм, зволожує повітря та знешкоджує бактерії. Внаслідок подразнення тютюновим димом альвеола виділяє більше слизу. Це є причиною постійного відхаркування і кашлю, які супроводжують життя курців. Однак, наступає час, коли можливості альвеоли захищати себе виділенням слизу вичерпуються. Альвеола ніби висихає. У такому стані вона стає вразливою для бактерій, особливо для мікобактерій туберкульозу. Тютюнокуріння – запрошення для мікобактерій жити і розмножуватися у легенях курця.

5-й учень. Нікотин спотворює роботу нервової системи: 96 курців із 100 потрапляють у наркотичну залежність від нікотину. Тютюновий дим нейтралізує вітамін С, послаблюючи імунну систему організму, знижує вміст вітамінів В6 і В12. 

Сторінка четверта – Економічна

1-й учень. Масове куріння сприяє виникненню, розвиткові й ускладненню перебігу ряду захворювань майже в 1/3 населення Землі і зменшує середню тривалість людського життя. Підраховано, що населення земної кулі щороку викурює 12 мільйонів пачок цигарок. Після викурювання сигар та цигарок лишаються гільзи і фільтри, а також частина недокуреного тютюну. Загальна маса недопалків, кинутих абиде, досягає 2 520 000 тон. Курці щороку викурюють в атмосферу 720 т. синильної кислоти, 384 000 т. аміаку, 108 000 т. нікотину, понад 550 000 т. чадного газу та інших складових частин тютюнового диму.

2-й учень. Курці негативно впливають на сімейний бюджет. Ось приблизна сума грошей, яку людина витрачає на цигарки (у гривнях):

 

1 день

Тиждень

Місяць (30 днів)

Рік

1 цигарка

1-30

9-10

39-00

474-50

10 цигарок

13-00

91-00

390-00

1170-00

1 пачка

26-00

182-00

780-00

9360-00

2 пачки

52-00

364-00

1560-00

18720-00

 

Сторінка п’ята – Психологічна або Нам про нас

3-й учень. Чому людина починає палити? Однією з причин є цікавість. За даними соціологічних опитувань, палити з цікавості починають 25%. Друга причина – наслідування дорослим. У сім’ях, де не курять, курцями стають не більше 25% дітей, у сім’ях, де палять – більше 50%. У розповсюдженні цієї шкідливої звички має місце змушення дітей до паління з боку курців. У школі ті, що палять, вважають тих, що не палять, боягузами, «маминими синочками», які без дозволу батьків – несамостійні. Бажання позбавитися такої думки товаришів, стати на один рівень із курцями досягається за допомогою першої викуреної сигарети. І це, як правило, повторюється. Бажання запалити, вдихнути тютюнового диму та затягнутись приходить непомітно, але шкода, що це бажання стає з часом все більш сильнішим.

4-й учень. У поширенні паління серед дівчат велику роль відіграє мода. На запитання, чому дівчата стали палити, 60% відповіли, що це «красиво, модно», «палять тому, що хочуть подобатися», «хочу привернути до себе увагу». Найчастіше палити дівчата починають у компаніях. Дівчата, що курять привертають увагу хлопців, думають, що «краще виглядають», «виглядають самостійніше», не бажають відставати від моди і стають її «рабами».

5-й учень. Отже, якщо причинами початку паління у юнаків є прагнення наслідувати дорослих, бути самостійними, проявляти силу, мужність, то у дівчат паління часто пов’язане із фліртуванням, прагненням до оригінальності, бажанням подобатися хлопцям. Є ще один факт, який обумовлює звичку палити. Причина такої звички – у характері специфічної дії нікотину на організм людини. Суть його полягає в тому, що через 2-3 хвилини після вдихання диму нікотин проникає всередину клітин головного мозку і не надовго підвищує їх активність. Короткочасне розширення судин мозку і рефлекторна дія аміаку на нервові закінчення дихальних шляхів, що відбувається із підвищеною активністю, суб’єктивно сприймається курцем як освіжаючий приплив сил або своєрідне відчуття заспокоєння. Однак, через деякий час почуття припливу енергії та піднесеності зникає.

 Бібліотекар. Якщо ми вас не переконали, то давайте проведемо дослід.

1-й учень. Для цього візьмемо пластикову пляшку, яка буде макетом легень. В горловину пляшки кладемо трохи зволоженої вати. Далі пляшку закриваємо корком, у якому пророблені два отвори. В один із отворів вставляємо цигарку і підпалюємо її. Кілька разів злегка стискаємо пляшку і відпускаємо її, імітуючи вдих та видих.

2-й учень. Пляшку заповнює дим, а волога вата стає чорною від тютюнового диму. Те ж саме відбувається і з легенями курця.  Людина  не може дихати вільно при найменшому навантаженні, вона починає задихатися. Якщо легені здорові, у них вміщується багато повітря. Зараз ми проведемо своєрідне тестування – гру-змагання  «Хто швидше?»

(Всім присутнім роздаються повітряні кульки. За командою діти починають надувати кульки. Перемагає той, хто швидше це зробить.)

3-й учень. Народна мудрість каже: «Щоб не кидати палити – не починайте!». Щодня сотні людей вмирають від раку легень, коронарної хвороби серця або інсульту. І в багатьох випадках причиною смерті стає паління. Кожна викурена цигарка коштує курцю 15 хвилин життя!

4-й учень. Тому ВООЗ, з метою захисту здоров’я людей, проголосив 31 травня Всесвітнім днем без тютюну.

5-й учень. Під егідою міжнародних громадських організацій та спілки боротьби проти раку 15 листопада проголошено Міжнародним днем не куріння.

Бібліотекар. Палити чи не палити? Зроби сам свій вибір! Якщо ж ви все зважили і зрозуміли, то зробіть правильний вибір – вирішіть, що ніколи не будете палити! Повноцінне життя і щастя не сумісні з тютюном! Пам’ятайте, що здоров’я – це справжня радість! Тож бережіть здоров’я, зміцнюйте та примножуйте його. 

 

Список використаних джерел:

  1. Бараненко Л.С. Цей день без куріння: виховний захід// Позакласний час. – 2008. - №3. – С. 103-106.;
  2. Запрошуємо до діалогу: за проектом «Діалог»: навч. посіб./ Н.О. Березіна, О.В. Вінда, М.М. Галябарник та ін. – К.: Богдана, 2003. – 128 с.;
  3. Князєва О. Дорослі розмови про тютюнокуріння: про все на світі// Колосок. – 2011. - №1. – С. 38-40.;
  4. Шевчук О. Здоров’я – головний життєвий скарб// Виховні години для сучасних дітей, 7-8 класи: б-ка «ШС». – К.: Шк. світ, 2008. – С. 110-113.

 

 

 

doc
Додано
16 жовтня 2018
Переглядів
832
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку