Розробка до уроку "Середовище Inkscape. Інтерфейс користувача"

Про матеріал

Додатковий матеріал до уроку "Основи векторної графіки. Середовище растрового графічного редактора Inkscape". Розглядається інтерфейс користувача.

Перегляд файлу

Інтерфейс Inkscape

Інтерфейс векторного графічного редактора Inkscape складається з керуючих елементів і функцій, покликаних зробити роботу художника простою і зручною. Інтерфейс векторного графічного редактора Inkscape складається головним чином з робочого вікна, в якому можна створювати і редагувати малюнки. У вікні розташовані керуючі та інформаційні інструменти, робота з якими буде  описана в цій статті.

 

Інтерфейс Inkscape можна розділити на дев'ять основних областей:

  1. Головне меню;
  2. Панель інструментів;
  3. Контекстна панель управління;
  4. Розмітка, лінійки, направляючі і сітки;
  5. Панель елементів управління;
  6. Вікно інструментів;
  7. Полотно;
  8. Палітра кольорів;
  9. Рядок стану.

 

Головне меню  Inkscape

Як і в більшості інших програм, головне меню Inkscape містить основні функції для роботи з програмою: робота з файлами, функції редагування та перегляду, функції роботи з текстом, фільтрами, об'єктами і контурами, додатки та довідкову інформацію.

Панель інструментів Inkscape

Панель інструментів inkscape розташована у правій частині робочої області екрана редактора. Панель інструментів Inkscape містить значки-іконки, які викликають певні команди редактора. Ці команди також доступні в головному меню або по комбінації клавіш. Панель інструментів призначена для більш легкого доступу до найбільш використовуваних функцій редактора. З панелі інструментів Inkscape в один клік можна відкрити новий або існуючий документ, надрукувати його, завантажити зображення, скасувати попередні команди, масштабувати, відкрите діалогове вікно для налаштування властивостей документа і т.д. Кожен значок при наведенні курсору миші відображає свою функцію за допомогою спливаючих підказок.

Якщо всі значки панелі інструментів Inkscape не поміщаються на екрані, то доступ до них може бути здійснений через кнопку з двома стрілочками з нижнього краю панелі. Натиснувши на них, ви побачите у вигляді меню всі інші команди панелі, значки яких не поміщаються на панелі. Значки можуть не поміститися на панелі інструментів Inkscape через розмір екрану або розширення монітора.

Вікно інструментів Inkscape

Вікно інструментів inkscape, складається з вертикального ряду кнопок, розташованого в лівій частині вікна редактора. На зображенні нижче ця панель приведена горизонтально для економії місця. Вікно інструментів Inkscape - це основний елемент для роботи в векторному редакторі Inkscape. Вікно інструментів Inkscape містить основний набір графічних інструментів для створення і редагування фігур. У вікні інструментів Inkscape присутні інструменти для роботи з геометричними фігурами, а також вільної трансформації фігур і ліній, інструменти для роботи з текстом і кольором (заливка і градієнти).

Контекстна панель Inkscape

При роботі з інструментами, відразу під горизонтальною панеллю головного меню, ви можете помітити контекстну панель управління Inkscape.

Залежно від того, який інструмент вибраний у вікні інструментів Inkscape, змінюється вид контекстної панелі Inkscape. У контекстній панелі відображаються настройки і параметри активного інструменту. Залежно від ситуації зміна цих параметрів може відразу вплинути на обраний об'єкт, а в деяких випадках зміни параметрів вступлять в силу тільки при створенні нового об'єкта або вплинуть на існуючі та нові об'єкти.

Полотно Inkscape

Полотно або канва Inkscape є головною робочою областю програми. Це основна частина інтерфейсу, оскільки саме тут користувач графічного редактора створює і редагує малюнки. Полотно розташоване посередині вікна програми і схоже на зображення чистого аркуша паперу, розташованого на білому тлі. За замовчуванням у вікні редактора ліворуч і зверху включено лінійки, для визначення координат в пікселях. Значення за замовчуванням - видимість лінійки і одиниці вимірювання можна змінювати у Властивостях документу.

Не дивлячись на те, що кордони відображуваного на полотні "аркуша" окреслюють межі зображення для друку або збереження, при малюванні розмір "аркушу" зовсім не обмежує область зображення. Ви навіть можете зробити кордон "сторінки" і показані на малюнку вище тіні цих кордонів невидимими. Налаштувати видимість кордонів сторінки можна у властивостях документа. Деякі користувачі вважають за краще використовувати кордон сторінки, інші використовують для малювання весь простір полотна.

Розмітка, лінійки, направляючі і сітки в Inkscape

Лінійки розмітки

Лінійка розмітки розташована вгорі і ліворуч полотна Inkscape. Поділки лінійки розмітки визначають відстані в деяких одиницях, за замовчуванням в пікселях. Змінити налаштування одиниць виміру можна у властивостях документа в меню "Файл" "Властивості документа".

 

Коли покажчик миші знаходиться над полотном, на лінійці з'являються два чорних трикутника,  які відображають на лінійці координати курсору щодо у нижнього лівого кута сторінки. Ці координати X і Y можна побачити в рядку стану (в нижньому правому куті вікна програми), поруч з параметром масштабу Z.

Зверніть увагу на те, що SVG координати починаються в нижньому лівому кутку документа як зазвичай прийнято  в декартовій системі координат.

Напрямні лінії

Напрямні створюються в Inkscape користувачем для полегшення малювання або побудови фігур. Напрямні "притягують" деякі інструменти, тобто, дозволяють встановити положення інструментів точно по ним. Використання напрямних полегшує користувачам вирівнювання об'єктів, що створюються за допомогою миші. Щоб використовувати напрямні, клацніть покажчиком миші на горизонтальній або вертикальній лінійці і, утримуючи кнопку миші натиснутою, перетягніть направляючу, яка з'явилася в ту точку полотна, де вона повинна бути, після цього відпустіть кнопку миші. За допомогою горизонтальної лінійки створюються горизонтальні напрямні, з вертикальної - вертикальні.

Як використовувати напрямні в Inkscape

Як перемістити напрямні Inkscape? При активному інструменті вибору F1, пересуньте вказівник до направляючої. Коли покажчик опиниться над нею, напрямна змінить свій колір на червоний. Потім клацніть по направляючій і перетягніть її туди, куди ви хочете.

Як видалити напрямну в inkscape?

Щоб видалити напрямну, просто перетягніть її на відповідну лінійку за допомогою інструменту вибору.

Як відключити видимість напрямних в inkscape?

Щоб приховати напрямні, без їх видалення, виберіть у головному меню "Перегляд" "Напрямні". Швидкий доступ для перемикання видимості напрямних <Shift + |>.

Кольори напрямних Inkscape

У головному меню "Файл" "Властивості документа" можна перевизначити налаштування за замовчуванням для напрямних. Можна вказати, як напрямні повинні показуватися за замовчуванням, задати колір напрямних - колір самої направляючою і її колір, коли над нею знаходиться вказівник миші.

Напрямні часто використовуються для розміщення об'єктів на полотні, в цьому випадку рекомендується встановити прапорець "напрямні прилипають при перетягуванні".

Сітка в Inkscape

Щоб не використовувати велику кількість напрямних, може виявитися корисним просто активувати сітку в Inkscape. Зробити це можна за допомогою головного меню "Перегляд" "Сітка" або по гарячій клавіші # (<Shift + 3>).

Сітки діляться на два типи: прямокутна і аксонометрична. Параметри сітки можуть бути визначені в головному меню "Файл" - "Властивості документа". Найбільш поширеною є прямокутна сітка, яка складається з вертикальних і горизонтальних ліній. Аксонометрична сітка містить додатково діагональні лінії і може бути цікава для технічних або архітектурних креслень. На малюнку нижче приведено приклад аксонометричної і прямокутної сіток Inkscape.

Як користуватися сіткою в Inkscape

Використовуйте список, що розкривається в діалоговому вікні властивостей документа (приклад на малюнку вище), щоб вибрати тип сітки, яку ви плануєте використовувати, а потім натисніть кнопку "Створити". Під фразою "Визначені сітки" (для одного документа можуть бути визначені кілька сіток) буде створена нова вкладка з параметрами створеної сітки. Потім визначте одиниці, які ви хочете використовувати, визначте точку відліку по горизонталі і вертикалі (X і Y) і відстань між сусідніми лініями сітки. При використанні аксонометрической сітки з'являється додатковий параметр, що визначає кут двох ліній сітки.

  • Галочка Включено. Відзначте її, щоб використовувати цю сітку в поточному документі.
  • Галочка Видима. Цей прапорець визначає видимість сітки на полотні. При вимкненому прапорці сітка невидима.
  • Одиниці сітки. В якості одиниць виміру для сітки доступні міліметри, фути і пікселі. Ви можете вибрати ту розмірність, яка найбільше відповідає вашим потребам. Якщо особливих потреб немає, то використовуйте варіант за замовчуванням - пікселі.
  • Точки відліку по X і Y. Ці параметри визначають початкову точку сітки Inkscape. Значення за замовчуванням "0" (нуль), але іноді буває зручно змінити його, особливо для визначення точки краю листа.
  • Інтервал по X і Y. Ці параметри визначають відстань між двома лініями сітки. Ці інтервали можуть відрізнятися для горизонтальних і вертикальних ліній, таким чином, сітка може складатися з прямокутників.
  • Кут по X і Z. Ці параметри доступні тільки для аксонометрической сітки. Вони визначають кути ліній сітки на осі X і Z.
  • Кольори ліній сітки. За замовчуванням для сітки використовується синій колір, але цей параметр також можна змінити. Існує два типи ліній. Найбільш часто використовуваним є основна лінія сітки, але коли використовується сітка з маленьким кроком, і безліччю ліній, то відображаються основні лінії сітки. Вони допомагають оцінити відстані. Інші кольори можуть бути визначені для кожного типу лінії. Параметр "Основна лінія сітки кожні ..." визначає частоту основних ліній. Зазвичай цей параметр дорівнює 5 або 10.
  • Показувати точки замість ліній. Ця установка доступна лише для прямокутної сітки Inkscape. Лінії сітки іноді можуть заважати при роботі з інструментами малювання. Цей параметр дозволяє відображати сітку у вигляді точок.

Панель параметрів прилипання Inkscape

Панель параметрів прилипання дозволяє легко налаштувати параметри прилипання об'єкта Inkscape. Функції цієї панелі зручні для правильного і точного розміщення об'єктів. Панель параметрів прилипання розташована вертикально по правому краю робочої області вікна (для зручності, її зображення повернуто на 90 градусів).

 

Палітра кольорів Inkscape

Палітра кольорів Inkscape це швидкий доступ до кольорів, вона ж дозволяє призначити колір до фігур Inkscape. Вона відображається в нижній частині вікна програми, або може бути відкрита в вигляді окремого вікна. Для цього в головному меню "Вид" треба вибрати "Зразки кольорів" або використовувати комбінацію клавіш <Shift + Ctrl + W>

Як користуватися палітрою кольорів в Inkscape

Щоб знайти колір, який вам подобається, просто перемістіть бігунок внизу палітри і виберіть колір. Налаштувати палітру кольорів можна, клацнувши по трикутнику в правому кутку палітри і вибравши один із запропонованих варіантів.

  • Щоб застосувати колір до фігур "колір заливки", просто натисніть на колір після вибору однієї або декількох фігур.
  • Щоб застосувати колір до контуру, натисніть клавішу <Shift> під час вибору кольору.

Рядок стану Inkscape

Рядок стану - знаходиться в самому низу вікна програми Inkscape. Вона відображає (зліва направо):

  • Колір заливки і обведення об'єкта
  • Можливість швидкої роботи з шарами і перемикання між ними
  • область повідомлень
  • Індикатор координат покажчика миші
  • управління масштабом

Джерело:

  1. Сайт о бесплатном графическом редакторе Inkccape: http://inkscape.paint-net.ru/?id=2

Inkscape                                                  Шайгородський М.О.                                                           nikolay.in.ua

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Зуб Тетяна Анатоліївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
11 березня 2020
Переглядів
3706
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку