Розробка години спілкування "Твої чотириногі друзі"

Про матеріал

Мета. Закріплювати знання дітей про світ тварин, формувати навички самостійної роботи з додатковою літературою, розвивати творчу уяву, мислення, художній смак, виховувати активність під час самостійної і колективної роботи, почуття колективізму, почуття любові до живої природи.

Перегляд файлу

          Тема. Твої чотириногі друзі

 

Мета. Закріплювати знання дітей про світ тварин, формувати навички самостійної роботи з додатковою літературою, розвивати творчу уяву, мислення, художній смак, виховувати активність під час самостійної і колективної роботи, почуття колективізму, почуття любові до живої природи.

 

 Попередньо клас поділяється на 3 команди. Команди отримують завдання:

  1.       придумати назву своїй команді;
  2.       обрати капітана команди;
  3.       скласти привітання командам-суперникам;
  4.       дібрати 5 загадок командам-суперникам;
  5.       підготувати читця вірша про тварину;
  6.       намалювати малюнки тварин;
  7.       підготувати інсценізацію невеликої казки, головними героями якої є тварини.

 

 

Хід уроку

І. Організація команд. Оголошення теми і мети уроку

ІІ. Знайомство зі складом журі

ІІІ. Проведення змагань

  1.       Привітання команд
  2.       Розминка 

Кожна команда по черзі задає командам суперникам загадки. За кожну правильно відгадану загадку команди отримують по 1 балу.

  1.       Літературна сторінка

Проводиться конкурс на кращого читця вірша про тварину.

  1.       Конкурс “У світі мистецтва ”

Трьом учасникам кожної команди даються незакінчені малюнки тварин. Дітям за дві хвилини необхідно малюнок закінчити.

Музична пауза

  1.       Конкурс капітанів

Капітанам зачитується опис тварини. На відгадування назви тварини дається 3 спроби. Якщо тварина відгадана з першої спроби капітан отримує 15 балів, якщо з другої – 10 балів, якщо з третьої – 5 балів. Відповіді записуються на аркушах. Капітанам пропонується 3 описи.

І. В степах Африки і зараз живе предок цієї тварини, яку 4 тисячі років тому, а можливо і раніше приручила людина. Цю тварину приручали дуже довго і, мабуть, повністю не приручили до цього часу.

Ця тварина, як і була, так і залишилася незалежною і свободолюбивою. Про це треба знати тим, хто тримає цю тварину вдома. Вона більше привязується до житла, ніж до людей, які в ньому живуть.

По-різному складалася доля цієї тварини. В одних країнах вона була священною. В інших – втіленням нечистої сили і її знищували. Особливо дісталося тваринам чорної масті. Проте зараз це улюблена домашня тварина. (Кіт)

 

ІІ. Близько 5 тисяч років тому, людиною був приручений дикий предок цієї тварини – тарпан. На жаль, тарпанів вже немає на Землі.

Ці тварини надзвичайно корисні для людей. Їх використовують як робочу силу для перевезення вантажів і людей, для роботи на полях. Спеціально виведені породи цієї тварини використовують на змаганнях, в армії.

На відміну від попелясто-сірого предка, який був невеликим за розміром, ці тварини різноманітні за розмірами і забарвленням шерсті. Найбільші породи цієї тварини – ваговози мають до 2 м у висоту і масу більше 1000 кг. Вони здатні перевозити вантажі у кілька тонн. Інша порода цих тварин швидко бігає. Добре стрибає, долаючи перешкоди у висоту і довжину. (Кінь)

 

ІІІ. Ці тварини походять від свого предка – тура, який був приручений людиною 6-8 тисяч років тому. На жаль, на Землі зараз не залишилося ні одного тура.

Ця тварина надзвичайно цінна для людей. Недарма її називають годувальницею. В давні віки, а в деяких країнах і зараз ця тварина священна.

Розведенням і вирощуванням цих тварин займається галузь тваринництва – скотарство. Скотарство забезпечує людей молоком, м’ясом, шкірою. Воно дає багато цінного добрива, яким угноюють поля. (Корова)

 

 

  1.       Театральна сторінка

Кожна команда показує інсценізацію підготовленої вдома казки або уривка з неї (за вибором команди)

  1.       Конкурс “У світі жестів ”

З кожної команди виходить по 1 учаснику. Завдання учасникам:  показати своїй команді жестами запропоновану тварину. Кожний учасник показує по 3 тварини. За кожну правильну відповідь команди отримують 1 бал.

 

IV. Підведення підсумків. Нагородження команди – переможця

 

 

 

 

docx
Додано
11 квітня 2018
Переглядів
728
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку