Розробка краєзнавчого проєкту "Софіївка - одне з семи чудес України"

Про матеріал
У старовинному українському місті Умань є мальовничий куточок, який цілком справедливо здобув право називатися «перлиною України». Дер-жавний дендрологічний парк «Софіївка» - видатне творіння кінця ХVІІІ-початку XIX ст., поема із каменю, води, зелені, архітектурних споруд і скульптур. Дана розробка допоможе у вивченні рідного краю.
Перегляд файлу

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\Екскурсія в Умань2015\DSC_4291.JPGУ старовинному українському місті Умань є мальовничий ку­точок, який цілком справедливо здобув право називатися «перлиною України». Дер­жавний дендрологічний парк «Софіївка» - видатне творіння кінця ХVІІІ-початку XIX ст., поема із каме­ню, води, зелені, архітектурних споруд і скульптур. Із самого початку свого існування парк став відомим під назвою «чудо України» чи «одним

 з чудес Євро­пи».

 

 

Павільйон Флори

 

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фотки\1433778153373.jpgПарк створено за наказом власника Умані польского магната Станіслава Щенсного (Фелікса) Потоцького як подарунок красуні-дружині, гречанці Софії Вітт-Потоцькій. Граф Потоцький вважався одним з найбагатших власників як в Польщі так і в Росії.

 

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фотки\1433778177673.jpg

 

Венеціанський місток 

           

Головним архітектором і керівником будівництва парку було призначено талановитого польского військового інженера Людвіга Метцеля, а безпосеред­ньо виконали всі роботи в парку кріпаки Уманщини.

Місце для будівництва парку було вибране дуже вдало: невеликий струмок, здавна прозваний Багном (пізніше річка Кам’янка), столітні дуби, яруги і при­родні джерела кришталево чистої води,   нагромаджен­ня кам’яних брил.

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1148.JPGТарпейська скеля  

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фотки\S73F0423.JPGЗ 1796 по 1802 роки кріпаки ко­пали ставки, підземну річку, споруджували водоспа­ди і водограї, прокладали алеї, переносили веле­тенські гранітні брили.

 

 

 

А народні майстри-умільці створювали з граніту та гіпсу художні прикраси для архітектурних споруд. В парку висаджували дерева місцевих порід і екзотичні рослини, завезені з різних країн світу. Прикрасили сад мармуровими статуями грецьких богів та богинь, філософів та поетів, виготовленими скульпторами Італії та Франції. Уманські умільці створили в долині свою невелику Елладу, батьківщину красуні дружини Потоцького. Багато безіменних трударів позбулися біля цього «чуда» здоров’я і життя.                                                                     Водограй «Змія»

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\07.06(софіївка)\DSCN5455.jpgІмена їхні невідомі. Проте зберігся список у Центральному державному історичному архіві (м. Київ), за яким встановлено, що серед творців «Софіївки» були кріпаки з прізвищами Заремба, Діброва, Закуренко, Герасименко, Троян, Чорнокриленко. Вічна їм слава і шана, нашим талановитим предкам - за їхнє геніальне творіння.

Левкадська скеля. Бельведер

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\07.06(софіївка)\DSCN5471.jpgПарк не вдалося завершити за первісним планом - він переходив від одного господаря до іншого. Після смерті Станіслава і Софії Потоцьких парк успадкував їх син Олександр. В 1834 році після польского по­встання, в якому він приймав участь, всі володіння Потоцьких були конфісковані і передані в державну казну. «Софіївка» перейшла у власність дружини Миколи І Олександри Федорівни і була перейменова­на в «Царицин сад».

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\07.06(софіївка)\DSCN5485.jpgЗ 1836 по 1859 роки Управління військового посе­лення розпочало в парку реставраційні і відновлювальні роботи. До «Софіївки» були запрошені видатні російські та українські митці-архітектори і майстри-будівельники: Щедрін, Чертков, Брюллов, Штакен-шнейдер та ін.

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1195.JPGПлоща зборів

За цей період часу збудовано багато архітектурних споруд і об’єктів (баніти при входах в сад, павільйон Флори, Рожевий павільйон на острові Кохання, обладнана тераса Муз, встановлено чавун­ного змія на фонтані).   

«Тюльпанове» дерево

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1159.JPG В 1859 році парк перейшов на утримання Головно­го училища садівництва, переведеного з Одеси до Умані. Під керівництвом російського вченого В. Пашкевича в «Софіївці» значно збагатилась колекція рідкісних екзотичних рослин. Парк розширився і став справжнім флористичним музеєм.

В 1929 році парк оголошено державним заповідни­ком. А з 1955 року парк переданий Академії Наук України. Зараз «Софіївка» є цінним науковим і куль­турно-освітнім центром.

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1272.JPGКожний куточок парку овіяний міфами і легенда­ми стародавньої Греції та Риму, пов’язаний з перека­зами та романтичними історіями про сімейне життя Потоцьких. З якого б ви боку не зайшли до парку, він скрізь прикрасний!

Головний вхід в парк представлений двома башта­ми за зразком храму стародавньої римської богині сімейних оберегів і вогню Вєсти і Тіволі (Італія).

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1157.JPG Від головного входу простягається центральна мальовни­ча алея, обсаджена з обох боків столітніми тополями і каштанами. Поруч з алеєю тихо хлюпоче Кам’янка. Схил долини Кам’янки направляється до Тарпейської скелі. За повір’ям стародавнього Риму так називали крутий схил Капітолійського горбу, з якого скидали засуджених до смерті.

 

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1153.JPG

 За іншою версією скеля названа за ім’ям дочки власника капітолійської фортеці, - Тарпей  яка, зрадивши батька, впустила до фортеці сабинян. Тар- пейська скеля збудована в 1796-1800 роках. Пізніше на її вершині було встановлено дерев’яну альтанку.

 

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1158.JPGГоловна алея приводить нас до павільону Флори (в стародавній Греції Флора - богиня весни і квітів). Це надзвичайно гарна архітектурна споруда з білою ко­лонадою в доричному стилі. Фриз павільйону прикра­шений рослинним орнаментом із гронів винограду, виконаний за малюнком видатного російського архітектора Штакеншнейдера. В проміжках між ко­лонами павільйону відкриваються миловидні пейзажі майже на всю центральну частину парку (Нижній став, водограй «Змія», тераса Муз, Бельведер). Тут розпочинається «Софіївка» первісна, спланована ще Людвігом Метцелем.

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1150.JPGПоруч із павільйоном Флори видніється гранітний Венеціанський місток, прикрашений гранітними сто­впами, що з’єднані поміж собою залізними ланцюга­ми. Нижче містка збудований дерев’яний шлюз, че­рез який випускається надлишок води з Нижнього ставу.

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1162.JPG На Левкадській скелі збудоване місце, оточене ме­талевою загорожею, з якого відкривається чудовий краєвид на весь Нижній став. Це Бельведер. На гранітному п’єдесталі тут встановлено біломармурову статую Орфея.

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1164.JPGВнизу, біля підніжжя скелі, під самим Бельведе­ром, у воді лежить велетенська кам’яна брила, назва­на Каменем смерті. Брилу цю планувалося підняти вище Бельведера. Але, за легендою, під час встанов­лення вона не втрималася і, падаючи, покалічила і навіки поховала під собою багатьох кріпаків.

На крутому схилі, з лівого боку від Нижнього ста­ву, розташована тераса Бельв’ю. З цього місця бере початок викладена цеглою алея, що веде до Китайсь­кої альтанки.

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\07.06(софіївка)\DSCN5473.jpgC:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\07.06(софіївка)\DSCN5468.jpgНа повороті Нижньої алеї в 1800 році на гранітно­му п’єдесталі була встановлена мармурова скульпту­ра старовинному грецькому драматургу Еврипіду (ви­сотою 2,45 метрів). Позаду піднімається найбільший схил «Софіївки», вершина якого носить поетичну на­зву тераси Муз (богині поезії, мистецтва і науки).                                                                              В центрі вершини височіє обеліск «Орел».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1186.JPGC:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1154.JPGІз шипінням викидається з чавунної пащі водо­граю «Змія» величезний стовп води (до 18 метрів ви­сотою). За Потоцьких водограй представляв собою ку­пу каміння, поміж якого витікала вода. В середині XIX сторіччя Управлінням військового поселення бу­ла встановлена чавунна скульптура змія. Цікаво, що водограй видно з будь-якого куточка центральної ча­стини парку. Під сонячним промінням водограй «Змія» утворює гігантську параболу, що виграє усіма відтінками веселки.

Над нижнім ставом нависає Левкадська скеля. Як відомо, на міфічному острові Левкада був вхід у підземне царство Аїда, і з скелі острову кожний рік скидали в море хабарника або казнокрада. Якщо ди­витися на Левкадську скелю збоку, можна побачити профіль людини. За повір’ям так вирішив залишити про себе пам’ять власник парку Станіслав Потоцький.

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1173.JPGC:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1167.JPGБіля підніжжя крутого схилу поміж терасою Муз і Великим водоспадом знаходиться джерело «Гіппокрена» (так в грецькій міфології називалось джерело, вода з якого давала творче натхнення поетам). В невеликій впадині, обкладеній з усіх боків камінням, через щілину дзюркоче вода. Вона безперервно наповнює гранітну вазу, яку з обох боків підтримують залізні вужі (звідси інша назва джерела - «Вужі»). Над цією спорудою встановлена невелика статуя Венери-купальниці.

Поміж водяним простором Нижнього ставу і схилом Левкадської скелі розмістився невеликий півострів - площа Зборів, збудована ще за Потоцького. В центрі площі споруджено басейн «Рибки» з гранітною вазою. Звідкіля б ви не заходили на площу Зборів, ви завжди обійдете басейн навкруги.

 

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\07.06(софіївка)\DSCN5506.jpgПлощу Зборів прикрашає своїм шумом, виблискуючи на фоні зелені і каміння, Великий водоспад. Верхня його частина - штучна споруда, створена для того, щоб підняти вершину водоспаду. Вода надходить сюди із Верхнього ставу через ряд спеціальних гідросистем. Падаючи з висоти 14 метрів, водоспад розбивається об каміння на водяний пил, заповнюючи туманом площу Зборів.

Від залізного містка, який перекинуто над водоспадом, можна піднятися до Мертвого озера. Воно має овальну форму і обкладені гранітом береги. Мертве озеро не тільки прикрашає парк, але й забезпечує запаси води для роботи Великого водоспаду і водограю «Семиструйка». Вода в озеро надходить із Верхнього ставу. Рівень води регулюється дамбою Амстердамського шлюзу.

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1224.JPGІз північно-східної сторони в Мертве озеро впадає підземна річка Стікс (так в грецькій міфології нази­вається одна з річок царства померлих, притулок душ небіжчиків, які за вироками суддів потрапляли звідси або на Єлісейські поля для вічного блаженст­ва, або за різні злочини в Тартар). Річка Стікс протікає у викопаному в землі і освітленому через люки тунелі (висота 2-6 метрів).

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\07.06(софіївка)\DSCN5506.jpgНедалеко від Мертвого озера знаходиться Темпейська долина. Сумно хлюпоче маленький струмок, який поділяється на три частини і утворює каскад «Три сльози». Цей струмок і розташована поруч Ко­лона Смутку з усіченою вершиною - пам’ять про дітей Потоцького, померлих в ранньому віці. Біля Колони Смутку лежить природний камінь, форма якого нагадує сплячого лева.

В «Софіївці» багато гротів. Громовий або Левиний грот (за іншими джерелами грот Каліпсо) - найбільший грот парку. Він створений в гігантській скелі. Із верхнього ставу сюди підведена вода. Гуркіт її схожий на відголоски грому або ричання лева. За повір’ям, тут вельможні пани розганяли смуток ви­ном, програвали в карти свої володіння та кріпаків.

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1217.JPGВід Громового гроту відкривається прекрасний вид на широку долину і грот Венери (богині весни, краси, кохання), споруджений у вигляді античного храму. Колись цей грот називався гротом Фетіди (в грецькій міфології німфа, дочка морського бога Нерея). Пізніше тут була встановлена статуя Венери Медицейської (звідси й інша назва). Недалеко від грогу Венери знаходиться своєрідний дерев’яний павільйон, в якому за переказом утримували фазанів. Звідси й його назва- «Фазанник».

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\ФОТО СОФІЇВКИ\фото паросток\100CANON\IMG_1222.JPGC:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\07.06(софіївка)\DSCN5582.jpgГранітні східці зліва від павільйону виводять нас на алею, яка простягається до Верхнього ставу. Його називають Великим ставом або ще Солодким морем. Верхній став - це серце всіх гідротехнічних споруд заповідника. На ставку насипаний штучний острів Кохання або острів Анти-Цирцеї. За міфом німфа Цирцея перетворювала людей на тварин. Але ж у Потоцького мала жити чарівниця з протилежними яко­стями. Тому й ім’я її Анти-Цирцея. Головною прикрасою острову Кохання є Рожевий павільйон, збудований в стилі Відродження (під керівництвом архітекторів І. Макутіна й Штакеншнейдера). Павільйон пофарбований в рожевий колір, а художні ліплення, що його прикрашають, виділені білою фарбою. З острова відкривається жи­вописна панорама водного простору Верхнього ставу, лісистих берегів, центрального масиву парку.

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\07.06(софіївка)\DSCN5488.jpgОсь тут ми і закінчуємо свою невелику подорож по «Софіївці». У цьому розділі ми познайомили вас далеко не з усіма її миловидними куточками - їх ще так багато...

C:\Users\User\Desktop\ПРОЕКТ СОФІЇВКА\07.06(софіївка)\DSCN5496.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Пе­ресвідчитись у цьому і доторкнутися до світу пре­красного, отримати насолоду від неповторних архітектурних ансамблів і скульптур, свіжої прохоло­ди цілющих струмків можливо відвідавши «перлину України» - державний дендрологічний парк «Софіївка».

docx
Додано
11 лютого 2023
Переглядів
589
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку