РОЗРОБКА «Первоцвіти – тендітна усмішка весни»

Про матеріал

РОЗРОБКА ЗАНЯТТЯ ЕКОЛОГО-ПРИРОДНИЧОГО ГУРТКА «ЗЕЛЕНІ РОБІНЗОНИ» «Первоцвіти – тендітна усмішка весни»

Цілі: ознайомитися з різноманіттям ранньоквітучих рослин України, народними традиціями та з видовим складом ранньоквітучих рослин; вплинути на емоційно-чуттєве сприйняття проблеми ранньовесняної флори; виховувати бережливе ставлення до природи, сприяти екологічному вихованню молоді.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Первоцвіти – тендітна усмішка весни»(РОЗРОБКА ДО ЗАНЯТТЯ ЕКОЛОГО-ПРИРОДНИЧОГО ГУРТКА «ЗЕЛЕНІ РОБІНЗОНИ»)Розробила: Кравченко Людмила Володимирівна керівник гуртка

Номер слайду 2

Цілі: вплинути на емоційно-чуттєве сприйняття проблеми ранньовесняної флори; виховувати бережливе ставлення до природи, сприяти екологічному вихованню молоді.

Номер слайду 3

Девіз: Я зірвав квітку – і вона зів’яла. Я спіймав метелика – і він помер у мене на долоні.І тоді я зрозумів, що доторкнутися до краси. Можна тільки серцем. Є. Л. Прасолова

Номер слайду 4

Квіти-первоцвіти

Номер слайду 5

Перші квіти весни після тривалої зими приносять величезну втіху для душі. Прогулянка до лісу ранньої весни – просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів… Але не поспішайте рвати це чудо! Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини. Зірвали стеблину з трьома первоцвітами, а це означає, що загинуло – 4560 насінин. І як наслідок – відсутність нових рослин. Для того, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина, необхідно 78 років. Сам процес проростання насіння тривалий та складний.

Номер слайду 6

Проліска

Номер слайду 7

Я перша квіточка весни…Я перша квіточка весни,Я пролісковий цвіт,Я пережив зимові сниІ знов родивсь на світ. У мене очі голубіТакі, як неба синь,Росту між кленів, між дубів,Люблю і сонце, й тінь. Зелені рученьки моїЛисточками зовуть. Я полюбив ліси, гаї,Живу іздавна тут.

Номер слайду 8

ПІДСНІЖНИК

Номер слайду 9

Анемона жовтецева (вітряниця)

Номер слайду 10

Cон чорніючий (простріл)

Номер слайду 11

Щорічно в Україні жертвами людської жадібності, легкої наживи та безконтрольності стають мільйони ранньоквітучих рослин – первоцвітів.

Номер слайду 12

Саме висока декоративність першоцвітів призвела до скорочення їх чисельності через масовий збір на букети, викопування та продаж у великих містах.

Номер слайду 13

Впізнайте рослину за описом: Наукова назва квітки – «Сцилла» (Scilla), дослівно перекладається як «морська цибулина». Якщо на Благовіщення дівчина, йдучи по воду, побачить цю квітку, то цього літа вона обов’язково вийде заміж. Вкажіть назву цієї рослини.

Номер слайду 14

Проліска

Номер слайду 15

Впізнайте рослину за описом: Назва роду походить від латинського слова, що в перекладі означає «келих» (від форми квітки). Видова назва в перекладі з латини – «шаховий» (пов’язана із забарвленням квіток). Зовні квітка цієї рослини темно-червоного кольору, а всередині – жовтуватого. Тонке гнучке стебло, облиствлене черговими лінійними листками, хилиться під вагою великої, незвичайно забарвленої квітки, яка нагадує пониклий тюльпан. Цибулина цієї рослини має своєрідну будову: дві м’ясисті луски зростаються біля основи й мають у пазусі по одній цибулинці. Легенда говорить: «Коли звістка про те, що Христа розіп’яли, дійшла до Його Матері, вона заголосила. І ця квітка теж заплакала разом із Нею. При цьому краплі нектару цієї рослини настільки рясно падають, що коли не занадто жарко й не занадто сухо, то біля підніжжя квітки утворюється темний від вологи круг.

Номер слайду 16

Рябчик шаховий

Номер слайду 17

Впізнайте рослину за описом: Її цінують люди як раннього медоноса, добре відвідують комахи, особливо джмелі, навіть у дощ. Великий уміст йоду дозволяє використовувати цю рослину як антисептичний засіб. До свіжих ран рекомендовано прикладати кашку із свіжо подрібненого листя, завдяки якому відбувається швидке загоєння.

Номер слайду 18

Медунка лікарська

Номер слайду 19

Пам’ятайте! Квітка у вазі – полонянка, яка приречена на загибель. Тож нехай квіти залишаються у природі, тішать око, серце й душу всіх, хто прийде слідом за нами.

Номер слайду 20

Пам’ятайте, діти, з лісу краще принести гарний настрій, спогади про тишу й аромат весняного повітря. А квітку, яка вам сподобалася, можна сфотографувати на пам'ять!

Номер слайду 21

Завжди пам’ятайте слова римського філософа Сенеки, сказані ще в І столітті нашої ери: «Жити щасливо та жити у злагоді з природою – одне й те саме». Тому, не будьмо байдужими! Шануймо природу рідного краю!

Номер слайду 22

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Марушка Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
1476
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку