Розробка позакласного заходу "Битва хорів" для учнів початкової школи

Про матеріал
Розробка позакласного заходу "Битва хорів" для учнів початкової школи сприяє творчому розвитку молодших школярів, розвиває вокальні та артистичні здібності учнів, виховує любов до української народної та сучасної пісні, української культури та побуту.
Перегляд файлу

Сценарій конкурса «Битва хорів»

(для учнів 1-4 класів)

Ціль: підняти пізнавальний рівень учнів у галузі української народної та сучасної музики,розширити виконавські можливості, сприяти вихованню в учнів національної самосвідомості, поширити звязки української народної та сучасної пісні.

Завдання:

  • виявлення талановитих виконавців хорового жанру;
  • популяризація хорового мистецтва;
  • знайомство з українською народною творчістю та творчістю сучасних композиторів;
  • розвиток вокально-хорових навичок учнів;

 

Репертуар хорових колективів:

народні пісні:

  1. «Ой, минула вже зима»;
  2. «Ой, заграйте, дударики»;
  3. «Ой, є в лісі калина»;

пісні сучасних композиторів:

  1. О.Злотник «Масляна»;
  2. Н.Май «Сонячний промінчик»;
  3. Н.Яремчук «Ти моя – Україна»;
  4. І.Кириліна «Засмутилось кошеня»;
  5. С.Ігнатенко «Місяченько»;
  6. Н.Май «А я бажаю вам добра»;
  7. Р.Галаган «Хай радіють усі»;
  8. М.Ведмедеря «Добрий день, матуся Україна!»;
  9. Р.Квінта «Одна калина»;

Фанфари, вихід ведучих.

Вед.1: Доброго дня, любі друзі!

Вед.2: Ми раді вітати всіх присутніх на нашому шкільному конкурсі «Битва хорів!

Вед1: Погодьтесь, що ми не тільки отримуємо задоволення від музики, а ще й багато чому вчимося. Адже музика, як книга, робить нас добрішими, умнішими, кращими. Саме тому, сьогодні ми будемо не тільки слухати музику, а ще й показувати свої знання, уміння та таланти!

Вед2: Наш конкурс «Битва хорів» починається!

Фанфари

Вед1: В конкурсі оцінюється:

1.) Рівень вокального виконання музичного твору;

2.) Наявність однакових атрибутів, елементу одягу учасників хорових колективів;

3.) Артистичність виконання музичного твору;

 Вед2: представляємо журі нашого конкурсу:

1……………………………………………………………………………………...2……………………………………………………………………………………...3……………………………………………………………………………………...

Вед1:

Століттями складалися пісні - 

Пісні народні - жартівливі і серйозні, 

Вони єднали в мирі й на війні, 

Звучали на весіллі і в поході. 

Згадаємо ж давайте у цю мить, 

Що українці - це народ співучий -  

Ніщо не може нашу пісню зупинить, 

Наповним піснею наш край квітучий! 

 

Вед2: Олександр Йосипович Злотник... Ім'я, яке відоме всій Україні – і не тільки. Для всіх нас Олександр Злотник це, перш за все, – його музика, в яку закохуєшся тільки-но почуєш і яку вже не в змозі забути. Невже серед нас є такі, що не знайомі з нею? Варто поринути у музичний світ пісень Олександра Злотника, що давно вже стали шлягерами і які створено на вірші відомих поетів, які співали і співають чи не усі найвідоміші й найулюбленіші виконавці української естради.

Вед1: Але творчість Олександра Злотника – це не лише пісні (їх понад 2000, серед них – "Родина", "Гай, зелений гай", "Батько і мати", "Свічка", "Маки червоні", "Музиченькі", " Котики вербові", "Неповторність"...), але й безліч творів різних жанрів: опера-дума "Сліпий", балет "Суламіфь", мюзикли (шалений успіх мав перший український мюзикл "Екватор"), симфонічні, камерні, хорові, музика до кінофільмів (близько 50)...

Вед2: Зустрічайте 2-А клас з піснею Олександра Злотника – «Масляна»!

О.Злотник «Масляна» (2-А)

Вед1: Вже скоро! Дуже скоро весна-чарівниця стане повноправною господаркою нашої землі, і не лише в календарі, але й надворі. Тож давайте її прикликати сонячними та теплими веснянками!

Вед2: 2-Б клас виконає для вас чудову українську народну веснянку «Ой минула вже зима»! Зустрічайте!

Укр.нар.веснянка «Ой, минула вже зима»(2-Б)

Вед1:Пісні Наталії Май пронизані любов'ю до рідної землі, вони світлі, прості і по-дитячому добрі. А ще ці пісні піднімають настрій, лікують душу і дарують надію на краще. Серед прихильників творів Наталії Май люди різного віку. Це і щебетлива дітвора, і сивочолі бабусі, і поважні мужі... Словом — усі, хто має серце. На Україні немає фестивалю, де б не звучали пісні Наталії Май. 

В доробку Наталії Май більше 200 пісень.Багато з них стали всенародними.

Вед2: Зустрічайте 2-В клас піснею Наталії Май – «Сонячний промінчик»!

Н.Май «Сонячний промінчик» (2-В)

Вед1: Прекрасна та самобитна культура Західної України! Ліси, полонини, гуцули, трембіти – неповторна прикраса краю!

Вед2: Зустрічайте справжніх гуцулів – хоровий колектив учнів 2-Г класу з піснею – «Ой, заграйте, дударики!»

Укр.нар.пісня «Ой, заграйте, дударики!» (2-Г)

Вед1: Усе моє життя — то музика. Вона постійно живе у моєму серці”. Так говорить про себе Сергій Ігнатенко. На Житомирщині знають — це правда: ось вже 25 років бердичівський співак, композитор, поет, аранжувальник і звукорежисер Сергій Ігнатенко виходить на великі й малі концертні сцени, аби запросити глядачів до неповторного світу прекрасної музики та віршів. Він — одна з найпомітніших фігур музичного бомонду Бердичева, композиції цього артиста входять до репертуару багатьох місцевих “зірок”. 

Вед2: Зустрічайте хоровий колектив 3-А класу з яскравою піснею сучасного українського композитора – Сергія Ігнатенко – «Місяченько»

С.Ігнатенко «Місяченько» (3-А)

Вед1: Український народ дуже життєрадісний та доброзичливий, і це  не є секретом!

Вед2: «А я бажаю вам добра!» - так називається ще одна прекрасна пісня Наталії Май, а виконає її хор учнів 3-Б класу! Зустрічайте!

Н.Май «А я бажаю вам добра!» (3-Б)

Вед1: Назарій Яремчук прожив до прикрого мало, але встиг стати легендою вітчизняної естради. З ним облетіли світ наші українські пісні – “Червона рута”, “Водограй”, “Смерекова хата”, “Стожари”, “Гай, зелений гай”, “Родина”, “Я піду в далекі гори”, “Пісня буде поміж нас”, “Писанка”, “Гей ви, козаченьки”, “Я ще не всі тобі сказав”… “Він так співав, що мав у горлі мозолі. Він так співав, що крилами йому став голос”, – написав поет Андрій Демиденко. В одному з останніх своїх інтерв’ю Яремчук сказав: “Кожний з нас повинен постійно бути в польоті – крізь долю, над суєтою. І при цьому, однак, не відриватися від землі. Пам’ятати священні речі – навіщо живеш, звідки ти родом, до чого прагнеш, що скажеш людям, з якого колодязя п’єш живу воду». Діти Назарія Яремчука продовжують пісенну спадщину талановитого батька, і сьогодні прозвучить одна з пісень Назарія Яремчука  - молодшого на слова Ольги Ткач – «Ти моя – Україна!»

Вед2: Зустрічайте хоровий колектив 3-В класу!

Н.Яремчук(м.) «Ти моя – Україна!»(3-В)

Вед1: Композитор Ірина Кириліна – золотий фонд української естради. Пише пісні для багатьох відомих естрадних виконавців – Лідії Сандулеси, Іво Бобула, Павла Зіброва, Віталія Білоножка, Оксани Білозір та інших. Твори Кириліної виконували також Ніна Матвієнко та Людмила Артеменко. У 1999р. їй присвоєне почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України». Кириліна не тільки композитор, а ще й автор текстів та продюсер. Її нинішні підопічні – майбутнє української естради.

Вед2: Запрошуємо учнів 3-Г класу з піснею Ірини Кириліної на слова видатного українського дитячого поета Платона Воронько - «Засмутилось кошеня»!

І.Кириліна «Засмутилось кошеня» (3-Г)

Вед1:  Калина – символ українського народу. З цією квіткою у народних піснях порівнюють гарну дівчину. Калина прикрашає український віночок, її можна побачити на вишиванках. Білий цвіт символізує чистоту почуттів та надію на кращу долю. Червоні грона – символ крапель крові, що пролилася борцями за волю. Зелене листя – пробудження молодого покоління – надії нації.Таким чином, калина символізує красу, продовження роду. Багато українських народних пісень присвячено калині.

Вед2: «Ой, є в лісі калина» - одна з таких пісень. Зустрічайте хоровий колектив 4-А класу!

Укр.нар.пісня «Ой, є в лісі калина» (4-А)

Вед1: Ростислав Галаган – сучасний український композитор та керівник народного самодіяльного гурту «Сусіди». В репертуарі гурту більше 200 народних пісень та близько 50 авторських. За 19 років творчої праці колектив побував на різних конкурсах, фестивалях, концертах та масових заходах, які проводились як в Україні так і за її межами. Нагороджений багатьма грамотами та дипломами.

Вед2: Зустрічайте учнів 4-Б класу з піснею Ростислава Галагана «Хай радіють усі»!

Р.Галаган «Хай радіють усі» (4-Б)

Вед1: Це дивовижна Людина, яка сприймає світ у всіх барвах. 
Він вміє мелодією загорнути слухача в зимову казку, або перенести у спекотне літо... А хочете знову побувати під дощем? Без проблем! Цього чарівника звуть Микола Олексійович Ведмедеря. На сьогоднішній день у творчому доробку композитора понад 16 збірок пісень для дітей дошкільного, молодшого та середнього шкільного віку.

Вед2: Одну з відомих пісень Миколи Ведмедері – «Добрий день, матуся Україна!» виконає сьогодні хоровий колектив учнів 4-В класу! Зустрічайте!

М.Ведмедеря «Добрий день, матусю Україна!» (4-В)

Вед1: У репертуарі народної артистки України – Софії Ротару багато пісень, які стали улюбленими для всього українського народу. Серед них пісня, яка набула великої популярності навіть серед дітей шкільного віку та підлітків – це пісня написана відомим українським композитором  Русланом Квінтою – «Одна калина». Понад 30 пісень написав композитор для Софії Ротару, які відразу ж стали хітами.

Вед2: Давайте послухаємо пісню «Одна калина» ще й у виконанні учнів 4-Г класу! Зустрічайте!

Р.Квінта «Одна калина» (4-Г)

Вед1: Ось і закінчився наш конкурс «Битва хорів». Скільки чудових народних та сучасних українських пісень прозвучало, доказуючи знов і знов, як прекрасна, наспівна та мелодійна українська пісня! Доказуючи те, що український народ – най співучиший народ в світі!

Вед2: Дякуємо всім учасникам конкурсу! Бажаємо і надалі творчого натхнення там вдачі!

Вед1: Поки жюрі конкурсу підбиває підсумки ми запрошуємо на сцену ученицю 6-А класу з піснею………………………………..

Бейгель Марія «…………………….»

Вед2: Слово надається журі конкурсу!

Жюрі підбиває підсумки конкурсу та нагороджує хорові колективи

Вед1: До побачення! І до нових зустрічей!

  

docx
Додано
9 січня 2020
Переглядів
932
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку