Розробка Простий охоронний пристрій, (Технології 11 клас, Основи Автоматики і робототехніки)

Про матеріал
При вивченні розділу: "Основи Автоматики і робототехніки" по предмету Технології доцільно рекомендувати учням 11 класу самостійно виготовити "Простий охоронний пристрій" який живиться від низької напруги, тобто безпечний в експлуатації і не потребує налагодження.
Перегляд файлу

 

                               Простий охоронний пристрій   

 

    Даний охоронний пристрій (ОП) можливо використовувати для охорони території та будівель. Як датчик можливо використовувати тонкий дріт натягнутий по периметру території, нормально розімкнуті герконові контакти із зовнішнім магнітом, дротова «павутинка» на вікнах, а також заводські датчики диму типу СПД-3.2, руху і т. Д. Даний ОП чутно на відстань 30 м. ОП живиться від батареї на 9 В типу споживає струм 3 мА в черговому режимі і 20 мА при звучанні. Принципова електрична схема ОП наведена на рис.1

image 

   Як видно з схеми, в черговому режимі при підключенії лінії з замкнутими контактами датчика працює тільки сигнальний світлодіод, який показує, що схема находиться під напругою живлення. При обриві в ланцюзі лінії збільшується позитивна напруга на базі транзистора VT1 і він відкривається частково і мультивібратор буде працювати,  телефонний капсуль BF1 з диференціальної системою буде відтворювати сигнал «тривоги». Найбільша гучність виходить з капсулем типу ВП1 з опором 3000 Ом, проте хороший результат виходить і з телефонним капсулем фірми «TESLA» з опором 50 Ом. Транзистори в ОП можуть мати будь-які літерні індекси.

Схема ніякого налагодження не вимагає і працює відразу при справних радіокомпонентах. ОП зібрано в корпусі від радіоприймача «Київ-4». Можливо також застосувати будь який футляр, відповідних розмірів.

ОП має високу надійність в роботі. Конструкція ОП дуже проста і початківці радіоаматори легко її повторюють. Перед виготовленням пристрою необхідно ознайомитись з такими розділами цього сайту: «Правила безпеки при роботі з електросхемами», «Уроки для радіоаматорів початківців».

 

 

 

 

pdf
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Коберник О.М., Терещук А.І. та інші)
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку