Розробка спортивно-виховного заходу до Дня Українського козацтва

Про матеріал

Дана розробка розрахована на учнів загальноосвітніх шкіл. Зміст спортивних завдань відповідає допустимому навантаженню для учнів кожної вікової категорії, розрахований на учнів як основної так і спеціальної медичної груп.

Перегляд файлу

Краматорська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 11

 

 

Сценарій 

проведення спортивно-масових заходів до Дня Українського козацтва для учнів ЗОШ № 11

 

 

 

Підготували

вчитель фізичної культури Гончарова Н.А.

 

Краматорськ – 2018.

Сценарій проведення спортивно-масових заходів

До Дня українського козацтва та Дня Захисника України

Мета: виховувати в учнів ЗОШ № 11 почуття патріотизму, любов до України, бажання за необхідності стати на захист свого народу, своєї держави. Сприяти вивченню історії рідної землі, поваги національних традицій, звичаїв та здобутків українського народу. Розвивати фізичні уміння і навички, зміцнювати здоров’я, виховувати почуття взаємодопомоги, взаємовиручки, колективізму, дружби. 

1.     Урочиста лінійка (проходить в залежності від погодних умов: шкільне подвір’я чи в приміщенні школи).

 

2.     Вступне слово директора:

 

Легендарна Запорізька Січ – символ мужності і незламності українського народу. Наші пращури були запорізькими козаками. Від роду до передається їх заповіт жити чесно, не зазіхати на чуже, працювати, любити свою землю рідну мову, з повагою та розумінням ставитися до інших народів. Невмирущий дух козацької вольності і слави збережений у пам’яті народу, його думках, легендах і піснях. Народ прославляв славних лицарів, захисників свого краю і сьогодні ви маєте можливість продемонструвати, що є гідними нащадками

 

Ведучий (хлопчик одягнений як козак)

Цього дня свято всіх зустріне, Цього дня все козацтво тут. І в нашій школі радість лине, Козацькі ігри учнів ждуть.

Головний осавул школи повідомляє про графік проходження учнями козацьких забав, музичних конкурсів, спортивно-стилізованих естафет.

(день побудований таким чином, що основна частина заходів проходить на перервах, тобто в спортивній залі після першого уроку проходять естафети та завдання для 5-их класів, після другого уроку – 6-ті класи, після третього уроку – 7-мі класи, після четвертого уроку – 8-мі класи, після п’ятого уроку – 9 –11-ті класи. Відповідно до цього графіка проходять інші конкурси, завдання та презентації з історії та географії. 

 

3.     Директор школи урочисто повідомляє перші команди про необхідність з’явитися до спортивної зали в визначений час для виконання спортивної частини завдань. 

4.     Перелік стилізованих естафет для учнів до Дня Українського козацтва 4.1. Естафета «Вдягнись як козак»

Команда вишикувана в колону, першими стоять хлопці за ними дівчата, за сигналом судді він  виконує біг до гімнастичної стінки на якій знаходяться

сорочки, шаровари та віночки. Підбігши до стінки перший одягає сорочку та шаровари, повертається до команди передає естафету, другий повторює

вправу, третій дістає віночок та одягає на дівчину яка, чекає його на лінії

старту, четвертий повторює завдання третього. Виграє команда, яка першою одягнеться та одягне дівчат. 

4.2.             Естафета «Переправа через річку»

 Команда вишикувана в колони по 3 учні одна на проти другої, між ними символічне зображення річки. В руках у капітана 2 аркуші паперу. За сигналом судді він кладе на підлогу перший аркуш паперу стає на нього, далі кладе другий аркуш і одразу забирає перший, щоб покласти його за другим. Таким чином учень переправляється на інший берег річки передає естафету другому, той переправляється на іншу сторону. Виграє команда яка швидше переправиться на протилежні береги.

 

4.3.             Естафета «Врятуй дівчину»

          Команда вишикувана в дві колони, на проти колони на відстані 15 м. знаходиться фортеця, в якій знаходяться дівчата. За сигналом судді перші два учасника тримаючись за руки виконують біг до дівчат, виконавши спеціальний хват руками вони підіймають першу дівчину та повертають її до свого табору. Після перетину лінії старту біг починає друга пара, і повторює завдання. Естафета вважається закінченою коли всіх дівчат повернено до свого табору.

4.4.             Маршрутна естафета «Козацький шлях»

 Команда вишикувана в колону, першим стоїть капітан, за сигналом судді він  виконує біг до станції «Завдання», з рук судді він обирає прапорець певного кольору. На кожному прапорі, їх 4 – зелений, червоний, синій, помаранчевий, написані завдання для виконання в різній послідовності. 

Зелений аркуш:

-     5 стрибків на скакалці

-     10 присідань

-     5 згинань розгинань рук в упорі лежачи

-     піднімання по гімнастичній стінці вверх

-     підтягування на перекладині (дівчата виконують на низькій перекладині)

Червоний аркуш

-     10 присідань

-     піднімання по гімнастичній стінці вверх

-     підтягування на перекладині (дівчата виконують на низькій перекладині)

-     5 стрибків на скакалці

-     5 згинань розгинань рук в упорі лежачи

Синій аркуш:

-     5 згинань розгинань рук в упорі лежачи

-     підтягування на перекладині (дівчата виконують на низькій перекладині)

-     5 стрибків на скакалці

-     10 присідань

-     піднімання по гімнастичній стінці вверх

Помаранчевий  аркуш

-     піднімання по гімнастичній стінці вверх

-     5 стрибків на скакалці

-     10 присідань

-     підтягування на перекладині (дівчата виконують на низькій перекладині)

-     5 згинань розгинань рук в упорі лежачи

Обравши аркуш капітан передає його судді на дистанції, який вказує послідовність та вид вправи, учень одразу починає виконувати вправи слідуючи до спеціально відведених секторів. Суддя на дистанції слідкує за правильністю виконання вправ та за дотриманням послідовності.

Після виконання останнього завдання капітан найкоротшим шляхом повертається до команди і передає естафету наступному учаснику, який повторює те що виконував капітан. Виграє команда, яка з кращим часом закінчить виконання вправ.

4.5. Влучні козачата

Команда вишикувана в шеренгу, на лінії кидків перші чотири учасника тримають в руках по м’ячу, напроти розташовані 7 кеглів. За сигналом судді першим виконує кидок капітан, наступний учасник кидає м’яч тільки після того, як м’яч першого доторкнувся кеглі. Якщо після їх кидків залишились незбиті кеглі, капітан біжить за будь-яким з кинутих м’ячів та віддає його п’ятому учаснику, той виконує кидок і так далі поки всі кеглі не будуть збиті. Перемагає команда яка найшвидше впорається з завданням.

5.                                                                                       Конкурс козацької пісні. В цьому конкурсі кожен клас повинен підготувати козацьку пісню та виконати її на встановленій перерві. Виконання оцінює вчитель музики та заносить дані в спеціальний протокол який команда надає суддям прибувши на місце виконання завдання.

 

6.                                                                                       Конкурс ерудит.

В цьому конкурсі команда має прибути в кабінет історії та співставити визначення та подані історичні поняття

6.1.   Козак                Козацьке укріплення

6.2.   Курінний          Житло і козацька одиниця запорожців

6.3.   Січ                     Бідне козацтво на Січі

6.4. Реєстр

Вільна людина, воїн

6.5. Гетьман

Список козаків

6.6. Універсал

Козацький воєначальник

6.7. Чайка

Гетьманський указ

6.8. Голота

Старший куреня

6.9. Табір

Козацький човен

6.10. Курінь

козацьке укріплення з возів та рову.

Оцінює конкурс вчитель історії, команда отримує бал за кожну вірну відповідь та додатковий бал за кращий час показаний командою при дачі відповідей.

7.                                                                                       Порядок визначення переможців.

Кожна команда має з собою спеціальний протокол в якому вчитель відповідальний за проходження певного конкурсу ставить час та бал, команда обов’язково повинна пройти всі заплановані конкурси.

Перемагає та команда, яка набере найбільшу кількість балів. Капітану команди дозволено самостійно обирати учнів для проходження того чи іншого завдання, тобто учень який приймав участь в спортивній частині не обов’язково повинен приймати участь в музичному конкурсі чи конкурсі ерудит і навпаки. 

Підведення підсумків. Учні збираються на гуртківку в спортивному залі. Команди які в конкурсі козацької пісні зайняли1-3 місця виступають перед школою.

 

Директор школи оголошує результати за сумою всіх набраних балів за три конкурси та нагороджує всіх учасників грамотами та дипломами за активну участь.

 Ведучий

Ось і закінчили наші козацькі розваги, і ми бажаємо нашим учням та вчителям добра, щастя в житті, сили та наснаги. Хай завжди вам щастить в усіх добрих справах.

 

 

 

 

 

 

pdf
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
7 січня 2019
Переглядів
1192
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку