Розробка творчого проєкту "Великодня писанка"

Про матеріал
Розробка творчого проєкту "Великодня писанка" дозволить ознайомити учнів із традиціями писанкарства в Україні, колірною гамою та символікою писанок різних регіонів України, розкрити зміст символічної мови писанок. Розробка має всі етапи роботи.
Перегляд файлу

 

 

 

 

РОЗРОБКА

ТВОРЧОГО  ПРОЄКТУ

 

«ВЕЛИКОДНЯ

              ПИСАНКА»

 

 

 

 

 

 

 

                                                      

 

 

 

  І. Організаційно - підготовчий етап 

 

  1. 1. Обґрунтування проблеми

Писанкарство - один із найдавніших видів декоративно-ужиткового   мистецтва, в якому яскраво відобразились усі сторони життя  народу - історія,звичаї,вірування,естетичні уявлення, мрії про довершеність життя. 

В Україні писанки  виконують обрядову, декоративну та інші функції. Обрядова функція пов'язана зі святкуванням різних свят, відображена у звичаях та традиціях. Наприклад, з освячених писанок починався великодній обід, їх дарували на знак поваги, любові, з побажанням добра. Писанки були своєрідним оберегом у хаті, тому їх намагалися зберегти до наступної весни.

 В Україні з писанками чинили магічні дії. Дбаючи про майбутній урожай, на весняного Юрія писанки котили  по зеленій пшениці і закопували їх у землю. У Великодній ранок молоді вмивалися водою, в яку перед тим клали крашанки і срібні монети, що мали надавати їм сили й краси. Писанки були оберегом житла від грому й вогню, а людей і тварин охороняли від лихого ока.

Завданням проекту було залучення до науково-дослідницької діяльності щодо  вивчення традицій  писанкарства в Україні, зокрема на Слобожанщині; пробудження поваги до національної культурної спадщини; виховання естетичного  смаку  та  розвиток художньо-творчих здібностей. Тому основною ідеєю творчого проекту є відродження давніх традицій воскового розпису писанок. Своєрідні місцеві відміни писанкарства існували  на початку XX ст. Розрізняють писанки Подніпров'я, Слобожанщини, Полісся, Поділля, Гуцульщини. 

Свячені писанки були оберегом  житла від  грому  й вогню, для людей  і тварин - від «лихого ока» їх  використовували як  ліки від деяких  захворювань.  Писанки  служили об’єктом забави для  дітей та  молоді. З ними влаштовували ігри «навбитки», «навкатки». З випорожнених писанок, додаючи  до них  з кольорового  паперу хвіст,крила та  голову з тіста, виготовляли так звані голуби. Їх, а також писанки, нанизані на шнурочок   здебільшого по три, підвішували поблизу ікон, прикрашаючи таким чином житло.

Слобожанська писанка - невичерпне джерело вивчення символіки  нашого краю. Писанки, відображають душу українського народу, і являють

собою «шедеври  мініатюрного живопису», в яких український  народ виявив свою  здатність до твлрчого мислення, художнього узагальнення  навколишнього  світу.

          Щоб писанка булла справді безцінним  скарбом та  оберігала людину  від від  різних  напастей, незгод,нещасть та  бід,її потрібно  виготовити власними  руками. Адже  тільки  так ми  можемо закодувати в неї сааме ту інформацію, яка нам  потрібна – тільки так  вона буде нас оберігати та приносити щастя і вдачу.

 

  1. Призначення проєктованого виробу

Писанка поєднує в собі символічне значення, яке закладено в ній. Її                можна дарувати рідним, близьким, використовувати як прикрасу. Писанку  проектуємо  в якості оберегу, яка одночасно має виконувати і декоративне  значення.

Щоб досягти названих вимог, потрібно виконати такі умови:

 

- відповідність традиціям українського писанкарства  Слобожанщини;

 

- відповідність технології виготовлення традиційної писанки;

 

- наявність оберігаючих символів від злих сил.

 

 

              1.3. Вимоги до проєктованого  виробу

        Писанка повинна бути оригінальною, неповторною, відповідати завданням   проекту та виражати креативність думок виконавця творчого проекту.

Досить важливо при виборі форми яйця враховувати особливості орнаменту, який буде на нього нанесений. Для даної писанки раціонально обрати куряче яйце. Воно обов’язково має бути видуте.

 

 

ІІ. Конструкторський етап

 

  1. Аналіз та художнє оформлення  моделей-аналогів

Опрацювавши різноманітні інформаційні джерела, проаналізували декілька зразків писанок.

     C:\Users\admin\Favorites\Downloads\Tree.jpg    C:\Users\admin\Favorites\Downloads\grabli4.jpg.pagespeed.ce.3B-0OZgBCl.jpg      C:\Users\admin\Favorites\Downloads\67620251_1291838036_78.jpg

 

 

        Модель 1                             Модель 2 Модель № 3                     Модель № 4

 

                                              Моделі-аналоги   писанки

 

Модель 1. Писанка виконана на курячому яйці аніліновими фарбами. Писанка має два значення: оберега та прикраси. На даній писанці зображені такі символи як ружа, трикутник, решітка, ромб, безкінечник, хрест, баранячі ріжки, драбинки, крапки, сосонка. Вона символізує багатий урожай, добробут, мир, радість. Писанку з даним орнаментом можна адресувати господареві, щоб у нього завжди був добрий врожай. Ознакою цього є наявність на писанці ромбів із заповненою серединою (символ засіяного поля) та баранячих ріжок (символ багатого врожаю, відродження рослинного світу). На писанці використано 4 кольори: білий, жовтий, оранжевий на коричневому тлі.

Модель 2. Писанка виконана на курячому яйці. Має значення  оберега. На даній писанці зображено дерево  життя, символізує єдність усього світу.  На горизонтальній площині  дерево і простір довкола нього діляться на чотири частини, відображуючи уявлення про час (ранок, день, вечір, ніч; весна, літо, осінь, зима) і простір (схід, південь, захід, північ). На вершечку дерева днює сонце, саме його «рух» зумовив чотиридільний «поділ» простору довкола нього.

        По вертикалі дерево ділиться на три частини: нижню - коріння (підземний світ), середню - стовбур (земний світ) та верхню - крону (небесний світ). Дерево життя найчастіше зображають у вигляді деревця з квітками у вазоні. Поширеною його назвою на писанках є «вазон». Найпростішим позначенням дерева-сім'ї є, можливо, стовбур із трьома гілочками - батько, мати і дитина.

Модель 3. Писанка виконана на курячому яйці. Писанка має значення оберега. На даній писанці зображено символи, що пов'язані з водою. Зображають хмари і дощ. Писанки із грабельками писали в посуху, гадаючи, що написавши цей знак, можна викликати довгожданні небесні води. Це - живлюща волога, яка запліднює землю, дух, що просвічує матерію. У світотворчих колядках дощ називають «самим Господом Богом». Це «небесна вода», що поєднує небо і землю. Коли падав дощ і водночас світило сонце, то казали, що то купаються ангели й Матір Божа.

Модель 4. Писанка виконана на курячому яйці аніліновими фарбами.  Дубове листя символізує силу, довголіття, терпіння. З жолудями - означає духовну і тілесну зрілість. Стародавні слов'яни по-особливому шанували дуб, пов'язуючи його зі священною твариною - вепром. Коли народжувався хлопчик - батько садив на його честь дубочок. На гарних хлопця й дівчину кажуть: хлопець як дубок, а дівчина як калина. За переказами, хрест, на якому розіп'яли Спасителя, був витесаний із дуба. Зображення дубового листка для християн є святим знаком Божої справедливости. Дуб символізує могутню Христову силу, що проявляється у твердості віри і доброчинності.

  1.        Робочий  ескіз (задум)

 

Ескіз писанки

 

                                        F:\Писанка kjgkyujhgk\20180413_115247.jpg

 

 

Опис зовнішнього вигляду

Назва виробу: писанка, оздоблена восковим розписом.

Призначення писанки:

  • домашній оберіг, який захищає  від злих сил, негараздів,                                 приносить  щастя, достаток та дарує здоров’я і радість;
  • прикраса, яка гармонійно вписується в домашній інтер’єр.

Види та асортимент матеріалів для виготовлення:                                                для виготовлення писанки використовуємо куряче яйце, бджолиний віск, харчові (анілінові) барвники, оцет столовий, сода харчова.

Техніка виконання виробу: спроектований виріб виконується традиційною технікою воскового розпису та оздоблюється малюнком.

Символи, які нанесені на виріб: дубове  листя, жолуді, крапки.

Кольорова гама писанки: зелений, фіолетовий кольори на чорному тлі.


 2.3. Аналіз відповідності дотримання вимог у моделях-аналогах

 

 

Вимоги до виробу

Модель 1

Модель 2

Модель 3

Модель 4

1. Відповідність традиціям

українського писанкарства

+

+

+

+

2. Відповідність технології виготовлення традиційної

писанки

 

+

 

+

 

+

 

+

3. Відповідність традиціям українського писанкарства  Слобожанщини;

 

 

-

 

-

 

-

 

+

4. Наявність оберігаючих

символів від злих сил

-

+

-

+

 

Всі зразки-аналоги писанок відповідають своєму призначенню завдяки нанесеним на них символам та відповідній кольоровій гамі. Однак, вимоги, висунуті до проектованої писанки, не відображені. У кожній із моделей-аналогів  реалізовано лише деякі вимоги.

Для проектованої писанки запозичено у моделей 1-4 реалізацію таких вимог як відповідність традиціям українського писанкарства, відповідність технології виготовлення традиційної писанки, а наявність оберігаючих символів від злих сил у моделей 2 та 4.

 

2.4. Добір інструментів  та  матеріалів

Для виконання розпису на яйці доцільно використовувати бджолиний віск, оскільки при фарбуванні він не розчиняється у фарбі на відміну від парафіну. Фарби використовувати краще анілінові та харчові, в такому випадку кольори довше залишаються яскравими, ніж при використанні природних барвників. Воду використовують чисту, без різних домішок, соду  кухонну, оцет - 9 %. Яйця використовують з білою гладкою шкарлупою, без тріщин та  плям.


ІІІ. Технологічний  етап

3.1.Технологічна послідовність виготовлення  виробу.

 

        Зразок  виробу

 

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180413_115247.jpg

Матеріали:

 

Яйце куряче  біле (1 шт.)                                                                      Віск (20 г)

Фарби (3 кольори  по 5 г)

Вода (1,3 л)

Сода (10 г)

Оцет (0,25 л)

 

Інструменти:  

Писачок,  ложки, медичний  шприц,                                                  ємність для фарби, свічка та  підсвічник

 

 Найменування  операції

 

 

 

Графічне зображення

 

Технічні умови виконання операції

1

 

2

3

 

 

 

 

1. Підготовка поверхні яйця   до розпису

 

 

C:\Users\admin\Desktop\Проект\Новая папка\160_0704\IMG_1819.JPG

Яйце помити у розчині теплої  води та соди. Бажано його обтерти ватою. Тоді яйце потрібно вийняти і опустити у розчин теплої води та оцту на 1-2               хвилини. Яйце вийняти і просушити, але не витирати.

 

 

2. Виконання отвору на нижньому та верхньому полюсах яйця

 

C:\Users\admin\Desktop\Проект\Новая папка\160_0704\IMG_1820.JPG

 

 

Отвір робити                              медичним шприцем.


 

1

 

2

3

 

 

 

 

3. Видування                              вмісту яйця

 

C:\Users\admin\Desktop\Проект\Новая папка\160_0704\IMG_1824.JPG

Видувати вміст потрібно обережно, щоб не лопнуло яйце. Для цього потрібно запускати у верхній отвір яйця повітря медичним  шприцом, а з нижнього отвору буде виходити вміст.

 

 

4.Розмітка

поверхні  яйця

 

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180411_144329.jpg

Яйце беруть у ліву руку, а олівець, таким чином, щоб мізинець правої руки уперся по центру яйця, і починаютьрозмічати яйце, обертаючи його навколо осі, при цьому мізинець служить свого роду циркулем.

 

5. Нанесення  орнаменту  на  поверхню  яйця

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180411_145108.jpg

Наносимо  орнамент  на  яйце  олівцем.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Нанесення орнаменту                      на яйце писачком   із розігрітим воском

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180411_145849.jpg

Тримаючи в правій руці писачок, потрібно повертати яйце. Тоді лінії будуть плавними та      

   рівними. Тримаючи голку перпендикулярно поверхні та намагаючись не відривати її від яйця, наносимо потрібний візерунок. 

 

 

 

7.  Занурення  яйця                            у 9% розчин оцту

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180413_111508.jpg

Яйце обережно кладемо  на ложку  та опускаємо  у  9 %  розчин оцту на 1-2 секунди для  того, щоб  знежирити  поверхню яйця

 

 

8. Зарезервування писачком з розігрітим воском елементів та ліній,  які мають залишитись                        жовтого кольору

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180411_151320.jpg

Потрібно слідкувати за тим, щоб писачок не перегрівався і віск не капав на поверхню яйця чи шкіру рук. Площини потрібно заповнювати щільно, щоб не було просвітів.

 

 

8. Фарбування елементів писанки в зелений  колір

 

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180413_111725.jpg

Яйце  потрібно опускати обережно  у фарбу на декілька хвилин.   Для фарбування добре користуватися ложкою  із отворами.

 

 

9.Зарезервування писачком із розігрітим воском елементів та ліній, які мають залишитись зеленим  кольором

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180411_153306.jpg

На суху зелену  писанку наносять елементи, які  повинні  залишитися зеленими. Під віск не потрапить інша фарба           тому, залишиться зелений  колір.

 

 

10. Фарбування елементів писанки в фіолетовий  колір

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180413_113043.jpg

Яйце  потрібно опускати обережно. Після того як писанка набрала колір, її витягують, промокають ганчірочкою або тримають під протічною водою, і залишають висохнути.

11. Зарезервування писачком з розігрітим воском елементів та ліній, які  мають залишитись фіолетового  кольору

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180411_155041.jpg

Потрібно слідкувати за тим, щоб писачок не перегрівався і віск не капав на поверхню яйця чи шкіру рук.

 

 

12. Фарбування  писанки                        в чорний колір

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180413_114154.jpg

Яйце  потрібно опускати обережно на декілька хвилин .  Коли писанка  набрала колір, її витягуємо,промокаємо серветкою, а потім даємо їй висохнути.

 

 

 

 

13.Зняття                                     воску з писанки

 

 

 

 

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180411_161538.jpg

Перед зняттям воску необхідно відкрити за допомогою голки або писачком отвори, інакше при нагріванні писанка може тріснути.  Запалюють свічку, писанку тримають збоку від вогню, щоб її не закоптити, і обережно підігрівають. Як тільки віск починає плавитися, витираємо його, повертаючи писанку.

14.Остаточна                                      обробка писанки

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180413_115216.jpg

Писанка  готова.


3.2.Визначення символіки виробу

Мистецтво символіки досягає своїх вершин  в українській писанці.  Саме тому в орнаменті писанки можна зашифрувати будь-яку інформацію: побажання здоров’я, тепла, радості, добробуту, захист від нечистих сил тощо. Тому необхідно відповідально віднестися до вибору символів, які будуть нанесені на писанку.

                                         Характеристика символів:

 

Назва символу

Схематичне зображення

Значення символу

1

2

3

 

 

 

Крапки

    

Крапки - розкидані, мов зорі на небі в певному порядку, або цілком вільно, поза всяким порядком і симетрією. Це стародавній орнамент, який означає символічне зображення зерна, що проростає.

 

 

 

 

 

 

Дубове  листя                         та жолуді

Символи дуба на українській писанці. Фото 1

 

 

  Листя дуба уособлювало чоловічу силу, честь, вірність та довголіття. Коли у домі народжувався хлопчик, на його честь саджали дуб і купали  дитину  у настої з дубового листя.

  У  християнстві дуб - символ Христа, як сили, що проявляється у біді, як твердості у вірі.

   Дубове листя - улюблений мотив у вишивці чоловічих сорочок. У дуба найчастіше влучає блискавка, а тому він ще й символ Божого грому. 

 

Символіка кольорів також має велике значення у писанкарстві. Колір виступає носієм інформації пізнавального й емоційно-виражального порядку, де закономірності колірної гармонії кольорів в поєднанні з орнаментальними елементами утворюють цілісну колірну систему.

                                                     


                                                   Кольорова гама писанки

 

 

Назва кольору

                            Значення кольору

 

Зелений

 

Колір весни, воскресіння природи, багатства рослинного і тваринного світу.

       Фіолетовий

Колір поєднує в собі вічне, небесне і земне.

Чорний

Колір ночі, всього невідомого і таємного. У писанці, будучи тлом, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає змогу зрозуміти, що таке світло. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті.

 

 

IV. Заключний етап

 

  1. Розрахунок матеріальних витрат на виготовлення писанки

            Собівартість продукції є найважливішим якісним показником.

                                      Розрахунок витрат матеріалів

 

Назва матеріалів

Ціна одиниці

вимірювання, грн.

Витрати

матеріалів

Вартість

витрат, грн.

Яйце  куряче

1 шт.= 2,5 грн.

1 шт.

2,50

Віск бджолиний

1кг = 70 грн.

0,02 кг

1,40

Барвники харчові (набір з 4 кольорів)

 

1 набір = 4,00 грн.

3 кольори з набору

 

3,20

Сода

250 г = 4,5 грн.

10 г

0,18

Оцет

1 л = 5 грн.

0,25 л

1,25

Свічка парафінова

1 шт.= 1,5 грн.

0,5 шт.

0,75

Сірники

50 шт.= 0,2 грн.

5 шт.

0,02

Серветки

100 шт.= 4,00 грн.

5 шт.

0,20

 

Разом: 9 грн.50 коп.

 

 

docx
Додано
19 березня 2020
Переглядів
5249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку