Розробка уроків "Латино-американські танці."

Про матеріал
Музика і танцювальні ритми Латинської Америки — насправді строката мозаїка з фольклору різних країн та етносів, переплетіння іспанського, португальського, африканського і, звичайно ж, індіанського коріння. Це життєдайні традиції, що народжувалися у вирі складних історичних подій. Латинська Америка подарувала світу особливу музично-танцювальну культуру. Від початку ХХ ст. латиноамериканські танці проникли у США і Європу, склавши окрему програму бальних танців.
Перегляд файлу

 

 

Тема: Латино-американські танці. 10 клас

Мета: формувати в учнів загальне уявлення про танцювальну музику Латинської Америки;розвивати вміння оцінювати традиції аргентинців, характеризувати танцювальне мистецтво;виховувати інтерес до інструментальної музики, ціннісне ставлення до танцювальних еталонів Латинської Америки;формувати комплекс ключових міжпредметних компетентностей у процесі опрацювання теми про карнавальні свята Бразилії ; визначити походження карнавалу,розглянути традиції святкування Латинській Америці.

Обладнання:  комп’ютер, мультимедійна презентація

Тип уроку: комбінований

Очікуваний результат: вміння інтегрувати предметні знання, розвиток комунікативних якостей, логіки.

                                                    Хід уроку

І.Організаційний етап.

ІІ. Мотиваційний етап.

- Які бальні танці вам відомі? Які з них входять до програми латиноамериканських танців?

 Музика і танцювальні ритми Латинської Америки — насправді строката мозаїка з фольклору різних країн та етносів, переплетіння іспанського, португальського, африканського і, звичайно ж, індіанського коріння. Це життєдайні традиції, що народжувалися у вирі складних історичних подій.

 Латинська Америка подарувала світу особливу музично-танцювальну культуру. Від початку ХХ ст. латиноамериканські танці проникли у США і Європу, склавши окрему програму бальних танців.

ІІІ. Етап засвоєння нових знань.

  Латинська Америка дала світу свою особливу музичну й танцювальну культуру. Латиноамериканські танці ще з початку ХХ століття почали проникати в Європу та Північну Америку.

  Аргентина дала світу танго. Цікаво, що в самій країні аргентинське танго відрізняється за технікою й стилем виконання від європейського.

  Велика кількість танців зародилася на Кубі. Наприклад, румба і ча-ча-ча є частиною латиноамериканської програми бальних танців. Свого часу були популярними й інші танці кубинського походження самамбо та сальса.

  Неповторний, романтичний, сповнений почуттів латиноамериканський танець бачата (слово в перекладі з іспанської означає «забава і веселощі»,а також «зустрічі і вечірки під музичний супровід»). Провідна роль у цьому танці відведена ногам, які роблять досить швидкі й хитромудрі рухи.

  Меренге – це танець, який має чуттєвий характер. Велике значення в танці мають елементи флірту та імпровізації.Найчастіше це парний танець, але, щоб продемонструвати глядацькій аудиторії та партнеру чи партнерці свою майстерність, танцюристи часто вводять у меренге сольні елементи.

           

 

  Життя – це боротьба! Танець пасадобль саме про боротьбу. Горді й темпераментні іспанці вважали, що тільки переможець-тореро гідний життя, успіху та кохання. У перекладі з іспанської мови «рaso doble» означає «подвійний крок», оскільки кожен другий крок у танці підкреслений. Пасадобль відображає один з аспектів життя й побуту іспанців, а саме кориду – бій биків.

  Бразилія відома самбою – музичним стилем і танцем, а також танцювально-бойовим мистецтвом капоейра. Слово «самба» має африканські корені. Ангольською «самба» означає рух тіла з доторканням танцівників одне до одного животами. Подібні елементи використовувалися в африканських ритуалах і були покликані сприяти родючості.

  Чимало із цих танців у видозміненій формі ввійшли до латиноамери-канської програми бальних танців.

  Візитівкою Латинської Америки є карнавал у Бразилії. Щороку в лютому (а це – самий розпал бразильського літа) уся країна занурюється у шоу, що триває чотири доби! Найважливіше дійство карнавалу – парад провідних шкіл самби, які показують свою красу і майстерність на величезному «самбодромі». Це – ціла вистава з власним сюжетом. (Кожна школа самби має для виступу близько 80 хвилин). Найчастіше це або історична подія, або вшанування якоїсь особистості, або тема відомої легенди.Підготовка до виступу триває не менше року. Для цієї вистави виготовляють нові костюми, готують яскраві декорації, світлові та піротехнічні ефекти, а також розучують нові тематичні пісні.

ІV. Творчі завдання Відобразіть графічно колорит латиноамериканських танців.

 

                               

V. Підсумково-висновковий етап.

VІ. Домашнє завдання

 

docx
Пов’язані теми
Мистецтво, Розробки уроків
Додано
31 липня 2020
Переглядів
3121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку