Розробка уроку біології в 10 класі "Взаємозв'язок метаболічних шляхів"

Про матеріал
Розробка уроку біології в 10 класі "Взаємозв'язок метаболічних шляхів"......................................................................................................................................................................................................................................................
Перегляд файлу

10 клас (біологія)                                       Урок №   87                         Дата:

Тема. Взаємозв'язок метаболічних шляхів

  • Мета: сформувати уявлення учнів про роль продихів у виділенні продуктів метаболізму, особливості листка як органу транспірації; значення підтримання ентропії в біологічних системах;  розвивати в учнів  розуміння процесів анаболізму та шляхів його регуляції для формування стратегії харчування у різних умовах фізичного та емоційного навантаження,  напрями і методи метаболічної інженерії. Виховати в учнів ціннісне ставлення до власного організму.
  • Обладнання: підручник, мультимедійний комплекс,

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація навчальної діяльності

Метод – «Мікрофон»

Форма – фронтальна

1.Яка органічна речовина є головним постачальником енергії у клітині?

2.Яка органічна речовина є універсальним акумулятором енергії?

3.Дайте визначення поняттям: енергетичний та пластичний обмін.

4.Які етапи енергетичного обміну ви знаєте?

5.Скільки АТФ утворюється при безкисневому етапі розщеплення?

6.Як називається безкисневий етап  розщеплення глюкози?

7.Де в клітині відбувається процеси кисневого етапу енергетичного обміну?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

          Метод – «Проблемне питання»

У результаті фотосинтезу рослини утворюють вуглеводи. Отримати інші органічні речовини з продуктами харчування, як тварини, вони не можуть. Звідки рослини беруть ліпіди, білки й нуклеїнові кислоти для своїх клітин?

ІV. Вивчення нового матеріалу

 

Взаємоперетворення між різними класами органічних речовин

Обмін речовин в організмі людини відбувається не хаотично. Він інтегрований і тонко настроєний. Усі перетворення органічних речовин тісно пов’язані один з одним. Наприклад, у разі надмірного споживання жирів вони можуть використовуватися для утворення глюкози. Білки й вуглеводи можуть перетворюватися на ліпіди, а вуглеводи в деяких випадках можуть перетворюватися на білки.

Взаємоперетворення окремих класів речовин можливі завдяки циклу трикарбонових кислот, в якому сполучаються всі основні шляхи розпаду й синтезу речовин.

Робота із таблицею у підручнику ст. 112

https://history.vn.ua/pidruchniki/zadorozhnij-biology-and-ecology-10-class-2018/zadorozhnij-biology-and-ecology-10-class-2018.files/image144.jpg

Робота із підручником

Завдання. Прочитайте текст на ст..112 та

  1. Назвіть основні метаболіти.
  2. Заповніть таблицю  «Основні метаболітичні перетворення органічних речовин»

Назва органічної речовини

Назва процесу перетворення речовини

Речовина, яка утворилася

Інші перетворення

1.

Вуглеводи

гідроліз

 

моносахариди (глюкоза)

Моносахариди здатні перетворюватися на тріози, зокрема піровиноградну кислоту, що надходить до циклу трикарбонових кислот. І, навпаки, тріози здатні утворити глюкозу.

2.

Білки

гідроліз

 

утворюють різні амінокислоти

Амінокислоти в процесі окисного дезамінування дають амоніак і кетокислоти. Кетокислоти надходять у цикл трикарбонових кислот. Навпаки, піровиноградна кислота, а також кетокислоти циклу трикарбонових кислот (а-кетоглутарова, фумарова, щавелевооцтова) перетворюються на амінокислоти, які організм використовує в процесі біосинтезу білків.

3.

Жири

гідроліз

 

жирні кислоти

жирні кислоти в результаті b-окиснення дають ацетил-КоА. Навпаки, тріози можуть дати гліцерин, а ацетил-КоА необхідний для синтезу високомолекулярних жирних кислот. У результаті можна знову отримати жири.

 

Метаболічна інженерія (презентація учня)

Одним з перспективних нових напрямків у біотехнології є метаболічна інженерія — спрямована зміна клітинного метаболізму за допомогою введення, видалення або модифікації метаболічних шляхів з використанням технології рекомбінантних ДНК. Завданням метаболічної інженерії є створення в організмі метаболічних шляхів, які раніше в даному організмі не існували або взагалі не існували в природі.

Метаболічна інженерія здатна створювати біологічні системи, що вироблятимуть хімічні речовини, які важко й дорого одержувати традиційними способами хімічної індустрії. Такими речовинами можуть бути, наприклад, корисні білки з високим умістом незамінних амінокислот, їстівні вакцини, антитіла, нові полімери, що не засмічують навколишнє середовище.

Прикладами результатів метаболічної інженерії є створення бактерій-продуцентів етанолу, розгалужених спиртів, бурштинової кислоти, синтетичного каучуку та інших органічних речовин.

Системи метаболічної інженерії також використовували для створення штамів дріжджів, які виробляють опіоїди для знеболювання, і бактерій, які виробляють біорозкладні полімери для хірургічного шовного матеріалу.

Робота із  схемою «Виробництва етанолу кишковою паличкою E. coli за рахунок блокування паралельних метаболічних шляхів (х)»

 

https://history.vn.ua/pidruchniki/zadorozhnij-biology-and-ecology-10-class-2018/zadorozhnij-biology-and-ecology-10-class-2018.files/image145.jpg

V. Закріплення вивченого матеріалу

Метод – «Проблемне питання»

1. Як ви вважаєте, чому всі метаболічні шляхи в клітині взаємопов'язані?

2. Які, на вашу думку, переваги й перспективи, а може, і недоліки має метаболічна інженерія порівняно з традиційною хімічною промисловістю?

VІ. Підсумок уроку

Взаємоперетворення білків, жирів і вуглеводів в організмі здійснюються через ключові метаболіти обміну речовин — піруват, ацетил-КоА, фосфогліцерат та метаболіти циклу трикарбонових кислот. Одним з перспективних нових напрямків у біотехнології є метаболічна інженерія — спрямована зміна клітинного метаболізму за допомогою модифікації існуючих метаболічних шляхів.

VІІ. Домашнє завдання

Опрацювати параграф 54

doc
Додано
27 січня 2019
Переглядів
4287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку