Сценарій до Всесвітнього дня мігруючих птахів

Про матеріал

12 травня відзначається Міжнародний день мігруючих птахів. Відповідно в рамках тижня природничих дисциплін був створений цей захід.

Перегляд файлу

Міністерство охорони здоров’я України

Міністерство освіти та науки, молоді та спорту України

Кременчуцький медичний коледж

ім. В.І. Литвиненка

 

 

 

 

Матеріали сценарію виховного заходу

( тиждень науково – природничих дисциплін)

приуроченого до Всесвітнього дня мігруючих птахів

 

 

Картинки по запросу мигрирующие птицы

 

                                                          Викладач хімії та біології

                                                          Шаповал Алла Вікторівна

 

 

 

м. Кременчук

 

 

 

Музичний фон.

Не знаю я, що буде після нас,

В які природа обереться шати.

Єдиний , хто не втомлюється – час,

А ми живі, нам треба поспішати.

 

Зробити щось, лишити по собі,

А ми , нічого  - пройдемо, як тіні,

Щоб тільки неба очі голубі

Цю землю завжди бачили  в цвітінні.

 

Музичний фон Виходять учні зі свічками.

1.     Земля – третя планета від Сонця, єдина планета, на якій є життя і цивілізація.

 

2.     Але людина, не задумуючись, почала нищити свій рідний дім.

 

3.     Де були ліси – там гола земля…

 

4.     Де були зелені луги – тепер пустелі…

 

5.     Людство зробило три великі «подарунки» собі і своїй планеті…

 

6.     Перший подарунок – парниковий ефект…

 

7.     Другий подарунок – кислотні дощі…

 

8.     Третій подарунок – озонова діра…

 

9.     За останні 40 років концентрація вуглекислого газу в атмосфері зросла приблизно на третину.

 

10.  У 21 столітті середня температура поверхні Землі  може піднятися на 6 градусів.

 

11. Глобальне потепління може призвести до збільшення природних катаклізмів і зниження урожаю сільськогосподарських культур.

 

12. Багато біологічних видів щезнуть з лиця землі.

 

13. Якщо нічого не змінювати, то до 2050 року, щоб задовольнити всі наші потреби, нам знадобиться друга планета.

 

14. Але у нас її немає.

 

15. Або ми будемо робити все, що можемо…

 

16. Або життя на нашій планеті згасне…

Задувають свічки

Ведучий 1. Двадцять другого квітня весь світ святкував не просто велике, а глобальне свято – Міжнародний День Неньки-Землі, день нашої спільної затишної домівки.

Ведучий 2.  Це свято було встановлено на 63-ій сесії Генеральної Асамблеї  Організації Об’єднаних Націй 22 квітня  2009 року. Співавторами виступили понад 50  держав.

 

Ведучий 1. Традиція святкувати День Землі зародилася в Сполучених Штатах Америки ще в 1970 році.

 

Ведучий 2.  Головна мета цієї всесвітньої акції – привернути увагу суспільства в цілому і кожної людини зокрема до проблем Землі, навколишнього середовища.

 

 

1 ведучий    Подивіться, якою прекрасною є наша земля... Але її  обличчя під впливом діяльності людини постійно змінюється. В останні десятиріччя ця проблема стала всесвітньою.

2 ведучий    Із слів Джеральда Дарелла:

«Ми отримали в спадок невимовно прекрасний і багатообразний сад, але біда наша в тому, що ми погані садівники , що не засвоїли найпростіших правил садівництва. Із зневагою ставлячись до цього саду, ми робимо це з благодушним самозадоволенням неповнолітнього ідіота, який шматує ножицями картину Рембрандта».

 

2 ведучий    Як і передбачалося, розвивається, так званий, парниковий ефект, що викликає зміни в кліматі.

Глобальною проблемою стали кислотні дощі, які гублять рослинність, знищують життя в прісних водах. У світовий океан щорічно потрапляє декілька мільярдів рідких і твердих відходів. Біосфера сьогодні вже не спроможна самоочищуватися , саморегулюватися і самовідновлюватися – вона дедалі активніше деградує.

 

3 ведучий    Людству загрожує загибель найближчими десятиліттями, якщо воно не змінить своєї діяльності, не переоцінить життєвих цінностей.

 

1 ведучий    Але якщо проаналізувати питання глибше, то виявиться, що є інша, серйозніша причина екологічної кризи: це занепад духовності, надзвичайно низький рівень екологічної культури у цілих народів і націй, низький рівень екологічної освіти більшості урядовців та керівників практично в усіх країнах світу, загальний спад морального рівня протягом останніх десятиліть.

 

2 ведучий    Нині екологія має підвестися на рівень нової релігії, оскільки лише такий глибокий переворот у свідомості людей збереже цивілізацію.

 

3 ведучий    «Сучасна людина, - писав американський публіцист Е.Голдсміт,- фактично обожествила саму себе. Але вона – фальшиве божество. Створене нею на Землі не рай , а кошмар, до якого  вона сама адаптує все меншою мірою і який вже не може задовольнити її соціальних, психологічних, духовних, естетичних запитів».

 1ведучий    Людство має спільний корінь і живе на одній планеті. Воно не можу розраховувати на те, що інші вирішать його проблеми, а повинно само, в єдності й мирі створювати своє майбутнє.

 

3 ведучий    Сотні тисяч років тому, коли кількість людей на Землі була обмеженою, їхній розумовий і технічним потенціал був дуже слабким, а могутність природи незрівнянно більшою у порівнянні з людською, природне середовище практично не відчувало на собі тиску людини, воно легко самоочищалося і самовідновлювалося.

2 ведучий    Але минули тисячоліття, людське населення почало зростати такими темпами, досягло такої адаптації й поширення на планеті, яких не знала жодна інша популяція. Людська діяльність з часом перетворилась в могутню силу, здатну впливати на природу не лише в межах окремих районів і континентів , але й на планеті в цілому. Але свого відношення до природи, її ресурсів, людина  на віки не змінила, і це призвело до виникнення глобальних екологічних кризових ситуацій.

 

1 ведучий    40-100 тис.років тому у Євразії зникли мамонт, лісовий слон, бегемот , носоріг, гігантський олень, гігантська лань, шаблезубий тигр, печерні лев і ведмідь та інші, в 13-11 столітті до н.е. в Північній Америці, а в 9-5 столітті в Центральній та Південній Америці зникли гігантські лінивці, слони, лама, броненосець, бізони, лев, гігантські птахи (таратони, лелеки, індики), гігантські черепахи (330-400кг).

 

     2 ведучий    Памятайте

Кожної години на нашій планеті :

  •    1700 акрів продуктивної землі стає пустелею
  •    Близько 2000 дітей помирають з голоду
  •    55 чоловік отруюються і гинуть від пестицидів і хімічних речовин
  •    1000 чоловік вмирають від отруєння водою
  •    2000 тонн кислотних дощів випадає в Північній півкулі
  •    5-6 видів тваринного чи рослинного світу зникають

 

Кожної хвилини:

  •    Знищується більше 51 акра тропічних лісів
  •    Використовується близько 35 000 барелів нафти
  • Знищується 50 тонн родючого грунту через неправильне його використання
  •    Виділяється більше 12 000 тонн вуглекислого газу в атмосферу

 

3 ведучий    В  другій половині  20 ст. – відбувався розвиток енергії і комп’ютеризації , особливістю якого є активний розвиток її глобальної екологічної кризи. До неї призвели суперіндустріалізіція, суперхімізація, супермілітаризація, суперспоживання і , як наслідок, перевиснаження природних ресурсів і перезабруднення довкілля, початок деградації біосфери.

 

1 ведучий    Нова екологічна криза в історії людства є глибшою і трагічнішою, і подолати її буде надзвичайно важко.

 

3  ведучий    Наприклад, в Україні в Кіровоградській обл. поблизу села Болтишка виявлено заповнений осоковими породами кратер діаметром 25км – слід падіння метеорита, що сталося 100млн.років тому.

 

1 ведучий    В Україні сейсмічно небезпечними районами є Карпати. Як свідчать геологічні дані , протягом останніх 20млн.років тут неодноразово відбувалися землетруси й виверження вулканів.

З розвитком нафтодобувної , нафтопереробної промисловості та атомної енергетики зросла кількість катастроф, пов’ язаних з цими видами людської діяльності. Райони інтенсивного видобування газу (Перська та Мексиканська затоки, Північне море, Тюменський край, Каспійське море та райони, менші за масштабами) сьогодні внаслідок дуже сильних забруднень практично перетворилися на зони екологічного лиха.

 

2 ведучий Людство вже відчуло на собі наслідки аварій: 

 У 2017 році Землю сколихнула низка руйнівних землетрусів та ураганів, які забрали тисячі життів. Одні регіони потерпали від пожеж, які випалювали навіть міста, в інших регіонах люди насмерть замерзали від аномального холоду. За словами науковців, так реагує природа на глобальне потепління.
 

3 ведучий  Аномальні морози

Коли: січень 2017 року
Де: Країни Європи (Польща, Чехія, Італія, Німеччина, Україна та інші), Балкани, Туреччина, РФ
Жертви: щонайменше 61 людина

Цьогоріч у січні більшість європейців пережили аномально низькі для країн температури взимку. Холодна погода прийшла зі Скандинавії – на кордоні між Швецією і Фінляндією було зафіксовано близько -42 градуси морозу.

1 ведучий Серія землетрусів в Італії

Коли: січень 2017 року
Де: Монтереале, Центральна Італія
Жертви: 34 особи
Постраждалі: 11 осіб

Центральну Італію (між Абруццо, Лаціо, Марке та Умбрією) сколихнули 4 землетруси, силою від 5,2 до 5,7 бала за шкалою Ріхтера. Всі вони стались за менш ніж 5 годин. Епіцентр землетрусів заліг на глибині у 9-10 кілометрів. Вчені наголошують, що серія землетрусів – непересічне нове явище, адже раніше такого не спостерігалося.


2 ведучий       Лісові пожежі у Канаді

Коли: липень 2017 року
Де: Провінції Британська Колумбія, Канада
Евакуйовано: понад 45 тисяч людей

У липні в провінції Британська Колумбія вперше за 14 років оголосили надзвичайний стан – горіло понад 1 мільйон гектарів лісу. Масштабна пожежа завдала збитків на 127 мільйонів доларів. Вогонь знищив понад 300 будинків.

3 ведучий    Повені в Азії

Коли: липень-вересень 2017 року
Де: Індія, Бангладеш, Непал, Пакистан
Жертви: 1288 загиблих
Постраждалі: понад 45 мільйонів осіб, з них 16 мільйонів – діти

Серйозні повені охопили країни Південної Азії через мусони. Постраждали громадяни Індії, Бангладешу, Непалу та Пакистану.


1 ведучий    Виверження Агунга

Коли: серпень 2017 року і триває досі
Де: острів Балі, Індонезія
Евакуйовано: понад 120 тисяч осіб у вересні, понад 40 тисяч осіб – у листопаді

Перші виверження вулкану Агунг у 2017 році відбулися 13 серпня. Далі вулкан дав про себе знати у вересні і листопаді. У вересні через сейсмічну активність навколо вулкана близько 122,5 тисячі людей було евакуйовано, уряд Індонезії оголосив 12-кілометрову зону відчуження навколо вулкану.

2 ведучий    Ураган "Харві"

Коли: 17 серпня – 3 вересня 2017 року
Де: Гайана, Нікарагуа, Гондурас, Беліз, Кайманові острови, півострів Юкатан, США – найбільше Луїзіана у Техасі
Жертви: 91 людина
Евакуйовано: понад 32 тисячі осіб

Перший великий тропічний циклон в Атлантичному сезоні ураганів 2017 року досягнув 4 категорії, розігнавшись до 215 кілометрів на годину. Вийшовши на сушу, викликав катастрофічні повені у Луїзіані штату Техас, через які затопило сотні тисяч будинків.

 

2 сторінка «Вони не повинні зникнути»

1 ведучий    У 1948році при ООН було створено спеціальну Комісію з охорони зникаючих видів рослин і тварин, а згодом – Міжнародну Червону книгу , куди заносять всі рослини та тварини , яким загрожує вимирання. У 1982 році Закон про « Червону книгу» прийнято і в Україні. Сьогодні до неї занесено понад 800 видів рослин і тварин з метою їх охорони і збереження, оскільки їм серйозно загрожує вимирання або знищення через людську діяльність.

2 ведучий    «Червона книга»... Ідея створення належить відомому англійському зоологу професору Пітеру Скотту. «Червона книга »- це зібрання фактів про унікальних представників флори і фауни нашої планети, над якими зависла загроза зникнення.

 

3 ведучий    Нині на земній кулі близько 25 -30 тис.видів рослин знаходиться на грані зникнення, але природні умови в Україні сприяли розвитку дуже багатої та різноманітної флори. Тут зростає близько 5 тис. видів рослин природної флори та близько 1000 видів культурної та заносної флори. Найбагатшою є флора Карпат.

 

1 ведучий    200 років тому життєдайні ліси вкривали більше половини всієї площі України, сьогодні -  лише 14%. Не зважаючи на величезне економічне значення лісу й прийняття постанов і законів щодо його охорони, в Поліссі та Карпатах ліси, як і раніше, хижацько  знищується , а відтворення лісового фонду здійснюється дуже повільно й недостатньо. Слід зазначити , що останнім часом ліси через перевантаження відпочиваючими, з їх дикунським ставленням до природи, винищення рідкісних лікарських рослин, ягід, грибів, вирубання дерев, спричинені людськими пожежами.

 

2 ведучий    За даними ООН , щорічно на планеті вирубується понад 3млрд. м куб. лісу. Особливо тривожить доля Амазонських і Сибірських лісів та ліси Закарпаття, що відіграють найважливішу роль в очищенні атмосфери Землі.

 

3 ведучий   Тваринний світ України нараховує близько 45 тис. видів, серед яких чимало рідкісних, реліктових або ендемічних видів. Нажаль, зростаючий антропогенний тиск продовжує негативно впливати на тваринний світ, і все більша кількість видів потребує охорони та відновлення. Головними чинниками негативного впливу на тваринний світ є знищення та трансформація природних екосистем, надмірне комерційне використання тваринного світу та браконьєрство. До третього видання Червоної книги України занесено 542 види тварин: комахи (226), та риби (69), земноводні (8), птахи (87), ссавці (68).

 

2 ведучий    За останні тисячі років з лиця Землі зникло понад 100 видів звірів, 140 видів птахів, на великих ділянках світового океану через деградацію середовища й хижацький вилов риби майже зовсім зникло 25 видів найцінніших промислових риб, під загрозою вимирання перебувають кити й дельфіни.

 

3 ведучий    Таке ж становище характерне й для України. Через велику щільність населення тут ще в 16 ст.  Були винищені кулани , в 18-19ст. – сайгаки, тури, тарпани, степові орли, дрофи, олені. Дуже рідкісними стали лебеді, кажани, корсаки, соколи, деякі види риб і раків. У той же час вченим вдалося переселити в Україну зубра, лань, муфлона, куріпку-пеклика, деякі види риб.

 

2 ведучий    Охорона окремих видів тварин і рослин – найважливіша складова частина охорони навколишнього середовища.

 

 

 

3 сторінка

Заповідники в Україні і на Полтавщині

(Презентація «Заповідники на Полтавщині»).

 

1 ведучий   З метою охорони навколишнього середовища в Україні створено 12 державних заповідників – у тому числі 2 біосферних міжнародного значення – Асканія Нова, Чорноморський, Карпатський.

2 ведучий    Полтавщина – мальовничий край з багатою різноманітною природою. Приваблюють зір неозорні лани і квітучі сади, тихоплинні замріяні річки і зелені гаї, яскраві луки та різнобарвні степові схили. Полтавщина розташована переважно в лісовій зоні, яка простягається по центральній частині території нашої держави – від передгір’я Карпат до відгорів Середньоросійської височини.

Зародження та розвиток природоохоронного руху на території нашого краю повязано з діяльністю Полтавського природничо-історичного музею (Полтавський краєзнавчий музей).

3 ведучий    У зазначений час на Полтавщині зявилися приватні заповідники-урочища – «Зубр» поблизу Диканьки і « Стрюківська цілина» неподалік Константинограду.

 

В кременчуцькому районі розміщені:

 Ба́лка Широ́ка  ландшафтний заказник місцевого значення в Україні. Розташований поблизу села Підгірне.

Біловагі́вський зака́зник  гідрологічний заказник місцевого значення в Україні. Розташований біля села Соснівка.

Нижньопсі́льський заказник  ландшафтний заказник  загальнодержавного значення в Україні. Об'єкт природно-заповідного фонду Полтавської області.  Розташований  між селами Омельник, Запсілля та Гуньки.

Гора Пивиха —ландшафтний заказник місцевого значення. Розташована на лівому березі Дніпра, неподалік від південної околиці смт Градизьк.

1 ведучий    З 1990 року на Полтавщині , як і на Україні в цілому, почався новий етап у розвитку заповідної справи, який передбачав оптимізацію природно-заповідної мережі шляхом поповнення новими , різноманітними за призначенням, цінними природними об’єктами.

 

3 ведучий   

Напевне, кожному мешканцю Полтавської обл.  доводилось відчувати і відвідувати бузковий гай поблизу Диканьки, про Кочубеївський маєток, від якого нині залишились вікові дуби і церква.

Рекреаційна зона служить для відпочинку людей, виховання молоді в дусі шанування рідної природи, культури та її історії.

 

2ведучий   

Полтавська обл. не обділена  тваринним світом. За показниками видового різноманіття представленості рідкісних та чисельності фонових видів тварин він є чи не найбагатшим в українському лісостепу.

Найчисленнішими і найрізноманітнішими є тварини в заплавних лісах, із ссавців тут звичайно лось, свиня дика, козуля, місцями трапляється реакліматизований олень європейський, а по Хоролу –  акліматизована лань.

 

1 ведучий   

Хижаки представлені нечисленним вовком, лисицею звичайною, собакою єнотовидним, тхором чорним, куницею лісовою, горностаєм, а на прибережних ділянках – видрою річковою.

 

2 ведучий   

З комахоїдних майже повсюдно мешкають їжак, землерийки, буро зубка звичайна і білозубка. Місцями трапляється кріт.

Численними серед гризунів є лісова та жовто-горла миші, полівка лісова, польова миша, зрідка зустрічається вовчок лісовий, а під час мандрівок - білка .

3 ведучий   

Птахи є найрізноманітнішою та найчисельнішою групою хребетних тварин. Незмінним домінантом лісових угідь є зяблик, спів домінують малинівка, дрізд чорний. Досить численні соловейко звичайний, мухоловка строката, кропивник, синиця голуба. До рідкісних видів слід віднести змієїда, шуліку чорного, яструба великого, крука.

2 ведучий   

12 травня відзначається Міжнародний день мігруючих птахів.

 

1 ведучий   

І Україна не є винятком. Вона є територією якою мігрують:

 

 

 

3 ведучий   

У зв’язку з поєднанням наших дохристиянських традицій з православним календарем, комплекс обрядів зустрічі весни не був приуроченим до конкретного дня, а роздробився на окремі елементи, які існували на відрізку від свята Стрітення аж до дня Юрія або й до Зелених Свят.

Отож, прогнавши зиму, наші предки починали кликати, гукати, заклинати, закликати весну.

1 ведучий   

У веснянках, весна зображена ближчою до українського побуту, — це гарна молода дівчина, що вишиває або шиє сорочку, займається ткацтвом чи прядінням. Такий образ склався невипадково, адже саме в цей час закінчувалися вечорниці, починалися польові роботи і слід було активно попрясти і поткати:

 

Весняночко-паняночко,
де ти зимувала?
У садочку на дубочку
пряла на сорочку!

 

2 ведучий     Звідки весну викликають? Звичайно, з міфологічного вирію, небесного царства тепла, де живуть не лише всі божества, а й душі померлих родичів, куди відлітають птахи, втікаючи від холоду… Давні народи помічали, що прихід весни пов’язаний із поверненням із вирію птахів, тому вірили, що саме птахи приносять її на своїх крилах. Отже, найперше магічне дійство заклинання весни полягало в імітації польоту птахів.

3 ведучий  У порівнянні з іншими слов’янськими народами, в українців дещо менше магічних закликань весни, проте більше збереглося звичаїв та примовок, пов’язаних уже з прильотом птахів.

Так, стежачи за польотом жайворонків, селяни ворожили на врожай: якщо птахи летять високо над землею, то це вони «до Бога летять молитися», — буде врожай на збіжжя. Якщо ж низько — то це вони «загубили ціп по дорозі», — отже, нічого буде молотити.

 

 

1 ведучий    Побачивши першу зграю диких гусей, діти кидали вгору солому, примовляючи: «Гуси, гуси, нате вам на гніздечко, а нам на здоров’ячко!», або «Гуси, гуси, вам на гніздо, а нам на тепло!».

 

 

2 ведучий  Подібні заклички вигукувалися до ластівки («Як побачиш ластівку, візьми жменю землі, кинь за нею і скажи: «На тобі, ластівко, на гніздо, щоб швидше весна приходила!»). «Ластівко, ластівко, на тобі веснянки, дай мені білянки!» — гукали діти, що мали личка в ластовинні, і бігли вмиватися весняною водою.

 

3 ведучий  Таким чином, обряд зустрічі весни був безпосередньо пов’язаним із різними анімістичними уявленнями та культами: культом сонця, культом предків, культом живої природи, рослинності, культом землі, вогню, інших явищ і сил природи, певних ідолів.

1 ведучий  Українці вірили, що жайворонок (або зозуля, ворона тощо) має ключі од вирію, і саме він відмикає небо, небесні ворота і випускає весну.

Тому головним засобом заклинання в усіх слов’янських народів вважається випікання з прісного тіста «жайворонків» із розпростертими крилами.

 

 

2 ведучий  І наостанок, від всього творчого колективу заходу дозвольте пригостити вас «жайворонками».

 

 

 

 

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Сценарії
Додано
28 січня 2019
Переглядів
1347
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку