5 класу НУШ "Музика в кіно"

Про матеріал

Розробка уроку для 5 класу НУШ з теми "Музика в кіно", покликанням на інтерактивну презентацію додається https://sway.office.com/Nvwl6UScb5bg6zs6?ref=Link

Перегляд файлу

image 

Музика на кіноекрані

image 

Музика супроводжує людину все життя. Ви її чуєте, переглядаючи телевізійні передачі, фільми, мультфільми. Будь-яку сучасну кінострічку завжди супроводжує музика. Чимало відомих композиторів працювали в кіно: І. Дунаєвський, С. Прокоф’єв, М. Скорик, Є. Станкович, Д. Шостакович, А. Шнітке та ін.

Музика в театрі, кіно, на телебаченні може ілюструвати дію, грати одну з головних ролей, розкриваючи зміст спектаклю, кінофільму, передачі; підкреслювати емоційний стан, настрій героїв.

image 

СЬОГОДННІ НЕМОЖЛИВО УЯВИТИ СУЧАСНЕ ЖИТТЯ БЕЗ КІНОМИСТЕЦТВА.АЛЕ ЗОВСІМ НЕДАВНО,ТРОХИ БІЛЬШ ЯК 100 РОКІВ ТОМУ,ЛЮДСТВО НІЧОГО НЕ ЗНАЛО ПРО ЦЕ ДИВО ТЕХНІКИ.

КІНОМИСТЕЦТВО- ЦЕ НОВИЙ ВИД СИНТЕЗУ МИСТЕЦТВ,ДЕ ВЖЕ НЕМОЖЛИВО РОЗДІЛИТИ ЗВУК І ЗОБРАЖЕННЯ.

image

КІНОМИСТЕЦТВО ОРГАНІЧНО ПОЄДНУЄ ЕЛЕМЕНТИ РІЗНИХ ВИДІВ МИСТЕЦТВА-ЛІТЕРАТУРА, ТЕАТР,МУЗИКА, ЖИВОПИС,ХОРЕОГРАФІЯ.АЛЕ ВОДНОЧАС НЕ ЗАМІНЮЄ І НЕ ДУБЛЮЄ ЇХ,А ПЕРЕРОБЛЯЄ ВІДПОВІДНО ДО ОСОБЛИВОСТЕЙ ЕКРАННОЇ ТВОРЧОСТІ.

КІНО НАРОДИЛОСЯ У ФРАНЦІЇ НА ПРИКІНЦІ  ХІХ СТ.

image

Коли кіно з’явилося на світ, воно було мов немовля, бо не вміло говорити. Дуже дивно: люди розмовляють, рухаються, вітер розкачує дерева, але нічого нечутно. Що робити? Вирішили поставити музичний інструмент і посадити людину, яка буде «озвучувати» фільм.

Людину, котра грала на музичному інструменті, назвали тапером (від французького — «стукати», «ударяти»). Саме музика, оживляючи «картини, що рухались», допомагала яскравіше, глибше переживати зміст фільму.

image 

1 - Тапер

image 

2 - Фрагмент німого кіно озвученого музикою...

Найчастіше німі фільми супроводжувала музика регтайму. Слово це означає «рваний» або «розірваний час» (конкретно термін «rag» означає звуки, що з’являються між долями такту).  

Це специфічний жанр імпровізаційного музикування, джерелом якого стала творчість піаністів, які використовували характерні ритмічні зрушення, «неправильні» акценти під час озвучування фільмів.

image 

3 - Скотт Джоплін "Регтайм"

         Що вас вражає в прослуханій музиці?

         Простукайте і охарактеризуйте її ритм.

ДАТОЮ НАРОДЖЕННЯ КІНОМАТОГРАФУ ПРИЙНЯТО ВВАЖАТИ 28 ГРУДНЯ 1895 РОКУ,КОЛИ В ПАРИЖІ НА БУЛЬВАРІ КАПУЦИНІВ У ПРИМІЩЕННІ "ГРАНД КАФЕ" БРАТАМИ ОГЮСТОМ І ЛУЇ ЖАНОМ ЛЮМІН'ЄРАМИ БУЛО ОРГАНІЗОВАНО ПЕРШИЙ У СВІТІ ПУБЛІЧНИЙ КІНОСЕАНС.

ОДНАК ДЕЯКІ ДОСЛІДНИКИ ІСТОРІЇ КІНО ДОВОДЯТЬ, ЩО ФРАНЦУЗІВ НА ДВА РОКИ ВИПЕРЕДИВ

ЙОСИП АНДРІЙОВИЧ ТИМЧЕНКО, МАЙСТЕР З ОДЕСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ.НЕЗАЛЕЖНО ВІД

БРАТІВ ЛЮМ'ЄРІВ ВІН СТВОРИВ ПРОТОТИП КІНОКАМЕРИ-КІНЕТОСКОП.У 1893 РОЦІ В ОДЕСІ ВІДБУВСЯ ПЕРШИМЙ КІНОПОКАЗ КОРОТКИХ СТРІЧОК "ВЕРХОГОНИ-КАВАЛЕРИСТИ" ТА "МЕТАННЯ СПИСА".

СЮЖЕТ ПРО ПЕРШІ КРОКИ КІНЕМАТОГРАФУ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА ЛЮДЕЙ ВТІЛЕНО У

ХУДОЖНЬОМУ ФІЛЬМІ "ЛЮДИНА З БУЛЬВАРУ КАПУЦИНІВ".ГОЛОВНМЙ ГЕРОЙ ЦІЄЇ КОМЕДІЙНОЇ СТРІЧКИ МІСТЕР ФЬОСТ (З АНГ.-ПЕРШИЙ) ЩИРО ВІРИТЬ ,Ю ЩО СЕАНСИ"СІНЕМАТОГРАФА" ЗДАТНІ РОБИТИ ДИВА Й ПЕРЕВИХОВУВАТИ ЛЮДЕЙ , НАВІТЬ БАНДИТІВ-КОВБОЇВ.

image 

image

image 

image 

4- Вокальна робота

image 

5- Розспівка 1

image 

6- Розспівка 2

image 

7- Розспівка 3

image

ПІСНЯ "ДО РЕ МІ" З КІНОФІЛЬМУ "ЗВУКИ МУЗИКИ"

image

image 

https://sway.office.com/Nvwl6UScb5bg6zs6#content=gz22FoIX2to9CX

Дякую за увагу, а тепре перейдіть за посиланням та дайте відповіді на декілька запитань:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=cpQoXYZYx0a d8XaCQjrtcaVGB42eYKNPgACw8XjdsrlUOThGVTdOS0VRNzRFV1hUTz hUTjY5MzZSSy4u

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Грищук Ірина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
25 жовтня 2023
Переглядів
282
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку