Розробка уроку для 6 класу НУШ

Про матеріал
План уроку "Як зберегти життя під час повітряних атак. Сигнал повітряної тривоги. Укриття. Екстренний наплічник. Евакуація".
Перегляд файлу

Урок №3

Тема: Як зберегти життя під час повітряних атак. Сигнал повітряної тривоги. Укриття. Екстрений наплічник. Евакуація.

Мета: ознайомити учнів  з сигналами повітряної тривоги; розповісти, де можна укритися під час повітряної тривоги; ознайомити зі змістом екстреного наплічника; формувати ціннісне ставлення до свого життя і здоров’я.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання: ноутбук, презентація, відеоматеріали.

 

Хід уроку:

 

1.Організаційний момент:

Перевірка учнів на уроці.

Створення позитивної атмосфери на уроці.

 

2. Актуалізація опорних знань:

   На минулому уроці ми з вами говорили про безпеку та небезпеку. Давайте пригадаємо:

-          Що таке безпека та небезпека?

-          Дайте визначення ризику.

-          Які бувають ризики?

-          Назвіть приклади виправданих та невиправданих ризиків.

Молодці, діти.

 

Слайд 1-2

3. Вивчення нового матеріалу:

  Тема сьогоднішнього уроку «Як зберегти життя під час повітряних атак». Сьогодні ми з вами ознайомимося з сигналами повітряної тривоги; дізнаємось, де можна укритися під час повітряної тривоги; ознайомимося зі змістом екстреного наплічника.

 

Слайд 3

    Про небезпеку, яка може загрожувати населенню, оповіщують спеціальними сигналами. Ці сигнали подаються, коли виникає загроза життю або здоров’ю людей (загроза ракетних ударів чи обстрілів, техногенна чи природна катастрофа).

    Сигнал повітряної тривоги «УВАГА ВСІМ» - це протяжне звучання сирен або уривчасті гудки (через гучномовці на підприємствах або на автомобілях патрульної поліції, пожежників, рятувальників або аварійної служби).

    У різних регіонах України сигнал тривоги може звучати по-різному. Наприклад, у Тернополі сигнал «тривога» – це два цикли сирени, а «відбій» - один цикл сирени.

 

Перегляд відео:

  1. Як працює повітряна тривога
  2. Сигнал оповіщення

 

Слайд 4

    Коли лунають сирени, треба переходити в безпечне місце – укриття. Найкраще укриття – це спеціально об лаштоване сховище. Напрямок до укриттів вказують стрілки або написи на будівлях. Вхідні двері до укриття позначаються написом «Місце для укриття».

    За відсутності офіційного сховища для укриття можна використовувати підземні станції метрополітену, цокольні та підвальні приміщення будинків, підземні паркінги та підземні переходи.

    У житлових приміщеннях можна обрати умовно найбезпечніше місце, ккористуючись правилом двох стін.

   

Перегляд відео «Що потрібно знати про укриття в будинку»

 

Слайд 5

    Алгоритм дій під час сигналу «Повітряна тривога»

 

Перегляд відео «Правила евакуації»

 

 

Слайд 6

В укриття потрібно брати речі першої необхідності. Базовий набір речей, необхідний людині для виживання в екстремальній ситуації, складають у зручний наплічник. Його ще називають «екстрений рюкзак» або «тривожна валізка». У рюкзаку мають бути наступні речі: зарядний пристрій, павербанк до телефону, батончики, печиво, сухофрукти,пляшка води, комплект змінної білизни та одягу, ліки (за необхідністю), ксерокопії документів, записка з адресою проживання та контактними телефонами батьків та родичів.

 

 

Перегляд відео «Тривожна валізка»

 

4. Рефлексія

 

Отже, сьогодні ми з вами ознайомилися з сигналами повітряної тривоги; дізналися, де можна укритися під час повітряної тривоги; ознайомилися зі змістом екстреного наплічника. Скажіть, будь ласка, що ви запам’ятали з вивченої теми?

 

 

docx
Додано
6 вересня 2023
Переглядів
769
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку