Види ризиків та їх показники

Про матеріал
Сучасна тенденція підвищення безпеки життєдіяльності населення на основі оцінок ризику від техногенної діяльності та природних явищ і зниження ризику до прийнятних значень потребує однозначного формулювання поняття “ризик”.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види ризиків та їх показники. Підготувалавчитель географії і основ здоров’я. Бузівського ліцею. Стецюк Олена Леонідівна

Номер слайду 2

Сучасна тенденція підвищення безпеки життєдіяльності населення на основі оцінок ризику від техногенної діяльності та природних явищ і зниження ризику до прийнятних значень потребує однозначного формулювання поняття “ризик”.

Номер слайду 3

Поняття ризику багатопланове, тому в науковій літературі вживаються різні його похідні залежно від сфери застосування і стадій аналізу небезпеки. Складно виявити й описати всі типи ризиків, які існують у природі та антропогенній діяльності, проте можна побудувати загальну структуру ризиків, у рамках якої треба діяти для вирішення конкретного завдання.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Природний ризик – ризик для населення, техногенних і природних об'єктів, пов'язаний із проявом стихійних сил природи або негативною подією природного походження; або збитки, які очікуються від прояву природної небезпеки за певний період, що має відповідну ймовірність своєї реалізації.

Номер слайду 6

Техногенний ризик – ризик для населення, техногенних і природних об'єктів від негативної події техногенного походження або ймовірність виникнення негативної події техногенного характеру та можливих збитків від неї за певний період часу.

Номер слайду 7

Екологічний ризик – це ризик, пов'язаний із забрудненням навколишнього середовища.

Номер слайду 8

Побутовий ризик – ймовірність загибелі людини в результаті нещасного випадку у побуті.

Номер слайду 9

Соціально-політичний ризик – ймовірність виникнення негативної події, пов'язаної з терористичними актами, військовими конфліктами, антиконституційними чи злочинними діями і можливих збитків від неї (за певний період часу). Особливості оцінювання ризиків соціально-політичного характеру визначаються окремим законодавством і в цій монографії не розглядаються.

Номер слайду 10

При оцінюванні ступеня екологічної безпеки одним із ключових понять є екологічний ризик – ймовірність виникнення негативних для навколишнього середовища і людини наслідків від здійснення господарської та іншої діяльності!

Номер слайду 11

Ризики можна класифікувати і за видом їх чинників на: внутрішні (пов'язані з функціонуванням підприємства), зовнішні (пов'язані з зовнішнім середовищем) та людський чинник (пов'язані з помилками людини).

Номер слайду 12

Індивідуальний ризик – ризик, на який наражається людина в результаті впливу досліджуваних чинників небезпеки або ймовірність загибелі людини,Колективний ризик – математичне сподівання смертельно травмованих у результаті можливих аварій за певний період часу. Соціальний ризик – ймовірність загибелі людей понад певну кількість (або очікувана кількість загиблих)Територіальний ризик – просторовий розподіл ймовірності (частоти) реалізації негативного впливу уражувальних чинників аварії.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Основи здоров’я, 6 клас, Презентації
Інкл
Додано
11 вересня 2023
Переглядів
3234
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку