Розробка уроку для 7 класу .Тема "Диско"

Про матеріал
Ознайомити з особливостями диско, розглянути історію виникнення цього стилю, ознайомити з видатними іменами у диско-музиці та розглянути приклади їхньої творчості. Розвивати вміння учнів уважно слухати диско-музику та знаходити на слух характерні ознаки стилю, розвивати вміння аналізувати музичні твори в стилі диско, розвивати вміння виразно виконувати пісні під акомпанемент інструмента та під фонограму. Виховувати інтерес до музики диско, ціннісне ставлення до творчості видатних виконавців цього стилю.
Перегляд файлу

Музичне мистецтво 7 клас

Л.Г.Кондратова

Тема: Диско.

Мета: Ознайомити з особливостями диско, розглянути історію виникнення цього стилю, ознайомити з видатними іменами у диско-музиці та розглянути приклади їхньої творчості.

Розвивати вміння учнів уважно слухати диско-музику та знаходити на слух характерні ознаки стилю, розвивати вміння аналізувати музичні твори в стилі диско, розвивати вміння виразно виконувати пісні під акомпанемент інструмента та під фонограму.

Виховувати інтерес до музики диско, ціннісне ставлення до творчості видатних виконавців цього стилю.

Тип уроку: комбінований, урок поглиблення в тему.

Обладнання: музичний інструмент, програвач, мультимедійна дошка, ілюстрації до музичних творів та пісні або мультимедійна презентація; портрети композиторів та виконавців музики в стилі диско.

Основні поняття для засвоєння: особливості диско-музики, історія виникнення стилю, видатні імена диско-музики.

Твори, що вивчаються на уроці: Фрагменти композицій:

  • Гурт «Boney М.». «Sunny».
  • Гурт «Ricchi Е Poveri». «Mamma Maria».
  • Гурт «Modern Talking». «Brother Louie», «Cheri Cheri Lady». Донна Саммер. «Hot Stuff», «I Feel Love».
  • Гурт «Bee Gees». «How Deep Is Your Love».
  • Гурт «Pet Shop Boys». «Go West».
  • «Пісня про рушник» (слова А. Малишка, музика П. Майбороди)

Хід   уроку

1.Вхід під «Пісню про рушник» П. Майбороди. Організаційний  момент. Мотивація   до  навчання.

image175

Запрошую вас на дискотеку, де будуть звучати мелодії та захоплюючі танцювальні ритми.

 

2.Актуалізація  опорних знань. Індивідуальне опитування.

  • Що таке ВІА?
  • Які ансамблі були популярними минулого століття?
  • Назвіть імена поп-гуртів сьогодення.
  • Які сучасні гурти ви слухаєте із задоволенням?

3.Новий матеріал для засвоєння. Розповідь про диско: характерні   особливості, представники.

На відміну від року, де переважають гітари, у диско зазвичай використовують клавішні, струнні та електронні музичні інструменти, які створюють своєрідний акомпанемент. Партію соло здебільшого виконують оркестрові інструменти (наприклад, флейти). Темп   музики — від 80 до 140 ударів за хвилину. Диско властива значна кількість оркестрових п’єс.

«Королевою диско» вважається американська співачка Донна Саммер. Найвідомішими  виконавцями   цього   стилю є   Глорія   Гейнер, Даяна   Росс, Аманда   Лір, Даліда   та інші. До стилю диско звертались і музичні колективи — групи «АВВА», «Boney М.», «Arabesque», «Baccara», «Dschinghis Khan» та інші.

На початку 1980-х років популярність диско спадає, проте цей стиль   залишив свій вплив на напрямки електронної   і   танцювальної  музики   хауз,   техно   і   хіп-хоп.

Представники   диско

«Ricchi Е Poveri» — італійський музичний гурт, створений у 1968 році. Гурт був популярний як в Італії, так і за її межами. У 1970-1980-х роках деякі його сингли стали справжніми хітами, посівши вершини італійських та міжнародних хіт-парадів.

«Boney М.» — німецький диско-гурт, створений у 1975 році. Пік  популярності   гурту припадає на 1978 рік, коли їхні пісні «Rivers Of Babylon» та «Brown Girl in the Ring» трималися 40 тижнів у британських хіт-парадах. «Boney М.» належали до когорти тих закордонних виконавців, які офіційно були «дозволені» в СРСР.

 

У наш час колектив залишається одним із найпопулярніших гуртів у світі. Західні музичні критики часто називали «Boney М.» «чорною ÂBBA».

Донна  Саммер — американська співачка в стилі диско. Войа є однією з найпопулярніших співачок 1970-х років, яка завоювала собі титул «королеви диско».

Донна Саммер стала першою співачкою в музичній історії, чиї сингли за рік чотири рази були на вершинах хіт-парадів. Співачка сім разів давала успішні світові гастролі країнами Європи, Латинської Америки, Азії та в Австралії.

«Bee Gees» — британська музична група, яка працювала в стилі диско і складалася з трьох братів.

Світовий продаж їхніх платівок перевищує мільярд копій, що робить колектив одним із найуспішніших колективів в історії музичної індустрії.

«Modern Talking» — німецький англомовний музичний дует, створений у 1983 р. вокалістом, композитором та продюсером  Дітером Боленом та вокалістом Томасом Андерсом.

Гурт  виконував танцювальну музику в стилі євродиско. Вже перший сингл дуету «You’re My Heart, You’re  My Soul» (1984) став хітом. Наступні сингли теж мали величезний успіх не тільки в Німеччині, а й по всій Європі.

«Pet Shop Boys» — британська поп-група, яка утворилася 1981 р. у Лондоні. Гурт є одним із найбільш комерційно успішних і плідних колективів Великобританії, що виконували танцювальну музику: за 20 років ними було випущено понад 40 синглів (з них 22 потрапили у верхню десятку британського хіт-параду).

4.Музичне сприймання. Фрагменти композицій: Гурт «Boney М.». «Sunny». Гурт «Ricchi Е Poveri». «Матта Maria».  Гурт «Modern Talking». «Brother Louie», «Chéri Chéri Lady». Донна Саммер. «Hot Stuff», «I Feel Love». Гурт «Bee Gees». «How Deep Is Your Love».  Гурт «Pet Shop Boys». «Go West».

5.Аналіз музичних творів.

  1. Які характерні риси диско було відчутно у творах?
  2. Охарактеризуйте засоби музичної виразності кожної композиції.
  3. Опишіть мелодію кожного твору, добираючи відповідні слова.
  4. У чому особливість музики в стилі диско?

Музичний словничок

Диско (англ. Disco) — стиль популярної танцювальної музики   другої   половини 1970-х років, яка  характеризується   рівномірним   чітким   ритмом, визначеним четвертними нотами і підтриманим бас-барабаном.

6.Виконання творчого завдання.

Музика диско вплинула не тільки на розвиток музичних смаків, а й на появу відповідного стилю одягу.

Розгляньте ілюстрацію із зображенням моделей, одягнених у стилі диско (с. 131).

Визначте характерні елементи одягу, основні відтінки кольорів та дизайн вбрання.

Робота з ілюстраціями: моделі в стилі диско.

Уявіть себе модельєрами та створіть за допомогою олівців ескіз одягу, в якому б ви могли піти із друзями на вечірку в стилі диско. Проявіть фантазію та нестандартність мислення!

7.Фізкультхвилинка «Диско-танець».

8.Поспівка. Вправи для розвитку музичного слуху та голосу

Результат пошуку зображень за запитом "розспівки на уроках музики ноти"

9.Розучування пісні. «Пісня про рушник» (слова А. Малишка, музика. Майбороди).

Знайомство з  пісеню, зі змістом та мелодію пісні. Розучування першого куплету та приспіву пісні. Ознайомлення із мелодичними та ритмічними особливостями пісні. Виконання першого куплету пісні

 

10.Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія.

  • Розкажіть про особливості музики в стилі диско.
  • Які характерні риси цієї музики?
  • Хто із виконавців в стилі диско вам найбільше запам’ятався?

 

 11.Домашнє завдання ( презентація)

 

12.Вихід з класу під мелодію пісні «Sunny».

Результат пошуку зображень за запитом "музичне прощання на уроці музики"

 

docx
Додано
12 березня 2021
Переглядів
638
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку