Agriculture
Ukraine has very favourable conditions for the development of agricultural production: fertile soils, temperately Warm climate, a well-developed industry Processing agricultural raw materials.
AH the principle areas of plant cultivation are: grain and crops, meadow cuivre, fruit and vegetable raising. Almost half the cropping area is occupied by cecals such as winter wheat, maize and gurries, rye, oats and barley. The principal grain crop, winter wheat, is sown mainly in the Steppe and Forest-Steppe zones. Maize is grown mostly in Trans-carpathia and Steppe Zones. Buckwheat, millet, rice play an important role.
Among the industrial crops such as sugar, beet, sunflower, flax the leading position is occupied by sugar beet.
Close to 40 types of vegetable crop are grown in Ukraine: cabbage, tomato, cucumber, red beet, carrot, onion, garlic, ets. Melon-growing is practised mainly in the south. Potatoes occupy 6 % of soil under cultivation.
Animal husbandry is the second-largest component of agriculture. Like plant cultivation, livestock production is divided into branches. The most widespread branch is cattle breeding, pig raising is another important area. Sheep farming is also practised.
The poultry industry is spread through all the regions. Birds farmed include chicken, duck, goose, turkey. There are large mechanized poultry factories to produce eggs and meat.
Fish farming is growing in importance, with carp, being the most common fish. Trout, which is to be found in the mountain rivers, is of commercial interest too.
Bee-keeping is spread through all zones. It is extensively practised on private plots. Fur animals being farmed include the silver and blue fox, mink and nutria.
Сільське господарство
Україна має дуже сприятливі умови для розвитку сільськогосподарського виробництва: родючі землі, помірно теплий клімат, добре розвинута промисловість по оброблянню сільськогосподарської сировини.
Основними сферами культивування рослин є: зерно і зернові, лугові культури, фрукти й овочі. Майже половина території, з якої збирається урожай, зайнята такими злаками, як озима пшениця, кукурудза і боби, жито, овес і ячмінь. Головні урожаї зерна, озимої пшениці, сіється переважно в зонах степу і лісостепу. Кукурудза вирощується здебільшого в Закарпатті і зонах степу. Гречка, просо, рис грають важливу роль.
Серед промислових рослин, як, наприклад, цукор, буряк, соняшник, льон, головну позицію займає цукровий буряк.
Близько 40 видів овочевого врожаю вирощується в Україні: капуста, помідор, огірок, червоний буряк, морква, цибуля, часник і т. д. Вирощування динь здійснюється пере¬важно на півдні. Картопля займає 6% сільськогосподарських земель.
Тваринне господарство – другий найбільший компонент сільського господарства. Подібно до вирощування рослин, виробництво худоби ділиться на гілки. Дуже поширене – тваринництво, вирощування свиней – також важлива область. Вівчарство також є поширеним у сільському господарстві.
По всіх областях розповсюджується вирощування домашньої птиці. Сільськогосподарські птахи – це курчата, качки, гуси, індики. Є механізовані фабрики для виробництва яєць і м'яса птиці.
Рибне господарство набуває важливості, карп є найрозповсюдженішою рибою. Форель, яку можна знайти в гірських річках, є також промисловою рибою.
Пасічництво розповсюджується по всій країні. Воно екстенсивно застосовується в приватних умовах. Хутряні тварини, на яких полюють, включають чорну, буру і блакитну лисицю, норку й нутрію.