ENGLISH MEALS
The English proverb says: every cook praises his own broth. One can not say English cookery is bad, but there is not a lot of variety in it in comparison with European cuisine. The English are very particular about their meals. The usual meals in England are breakfast, lunch, tea and dinner.
Breakfast time is between seven and nine a.m. A traditional English breakfast is a very big meal. It consists of juice, porridge, a rasher or two of bacon and eggs, toast, butter, jam or marmalade, tea or coffee. Marmalade is made from oranges and jam is made from other fruit. Many people like to begin with porridge with milk or cream and sugar, but no good Scotsman ever puts sugar on it, because Scotland is the home of porridge. For a change you can have sausages, tomatoes, mushrooms, cold ham or perhaps fish.
But nowadays in spite of the fact that the English strictly keep to their meals many people just have cereal with milk and sugar or toast with jam or honey.
The two substantial meals of the day are lunch and dinner. Lunch is usually taken at one o’clock. For many people lunch is a quick meal. Office workers usually go to a cafe at this time. They take fish, poultry or cold meat (beef, mutton, veal and ham), boiled or fried potatoes and all sorts of salad. They may have a mutton chop or steak and chips, followed by biscuits and a cup of coffee. Some people like a glass of light beer with lunch. Pubs also serve good, cheap food. School children can have a hot meal at school. Some of them just bring a snack from home.
Tea is very popular among the English; it may almost be called their national drink. Tea is welcome in the morning, in the afternoon and in the evening. The English like it strong and fresh made. The English put one teaspoonful of tea for each person. Tea means two things. It is a drink and a meal. Some people have afternoon tea, so called «high tea» with sandwiches, tomatoes and salad, a tin of apricots, pears or pineapples and cakes, and, of course a cup of tea. That is what they call good tea. It is a substantial meal.
Cream teas are also popular. Many visitors, who come to Britain, find English instant coffee disgusting!
Dinner time is generally between six and eight p.m. The evening meal is the biggest and the main meal of the day. Very often the whole family eats together. They begin with soup, followed by fish, roast chicken, potatoes and vegetables, fruit and coffee.
On Sundays many families have a traditional lunch consisted of roast chicken, lamb or beef with salads, vegetables and gravy.
The British enjoy tasting delicious food from other countries, for example, French, Italian, Indian and Chinese food. Modern people are so busy that they do not have a lot of time for cooking themselves. So, the British buy the food at the restaurant and bring it home already prepared to eat. So we can conclude that take-away meals are rather popular among the population. Eating has become rather international in Britain lately.
QUESTIONS
1. What are the usual meals in England?
2. What time do they have breakfast?
3. What is a traditional English breakfast?
4. What are the two substantial meals of the day?
5. When is lunch usually taken?
6. What does lunch include?
7. Is tea popular among the English?
8. When do they usually have dinner?
9. Do the British enjoy tasting delicious food from other countries?
VOCABULARY
proverb — прислів’я, приказка
Every cook praises his own broth — присл. кожен кухар хвалить свій власний бульйон; аналог, кожен кулик хвалить своє болото
cookery — кулінарія; готування
variety — різноманіття, розмаїтість
cuisine — кухня, стіл (харчування; кухарське мистецтво)
particular — рідкий, особливий; специфічний
lunch — обід (зазвичай опівдні в середині робочого дня), ленч
porridge — (вівсяна) каша
rasher — тонка скибочка бекону/шинки (для підсмажування)
sausage — ковбаса; сосиска; ковбасний фарш
mushroom — гриб
in spite of — незважаючи на
strictly — пильно, уважно, невсипно
cereal — зазвич. мн. злак; крупа, круп’яний продукт (отриманий із зернових культур)
honey — мед
substantial — поживний (про їжу); істотний, великий
poultry — свійська птиця
beef — яловичина
mutton — баранина
veal — телятина
ham — шинка, окіст
boiled — кип’ячений, варений
fried — смажений
chop — невеликий шматок м’яса, відбивна (котлета)
steak — біфштекс, шматок м’яса/риби (для смаження)
cheap — дешевий, недорогий
snack — легка закуска
tea-spoonful — ціла чайна ложка
tin — бляшана консервна банка; бляшанка
apricot — абрикос
pear — груша
pineapple — ананас
instant coffee — розчинна кава
disgusting — огидний, поганий
roast — печеня; смажений
lamb — м’ясо молодого баранчика
gravy — підлива (із соку печені), соус
delicious — чудовий, вишуканий; дуже смачний
to conclude — зробити висновок
АНГЛІЙСЬКА ЇЖА
Англійське прислів’я говорить: кожен кухар хвалить свій власний бульйон (кожен кулик хвалить своє болото). Не можна сказати, що англійська кухня погана, але в ній, у порівнянні з європейською кухнею, немає великої різноманітності. Англійці дуже специфічні у своїй їжі. Звичайний англійський прийом їжі — це сніданок, другий сніданок (ленч), чай та обід.
Час сніданку — між сьомою і дев’ятою ранку. Традиційний англійський сніданок — прийом поживної їжі. Він складається із соку, вівсянки, скибочки або двох бекону, яєць, тосту, масла, джему або мармеладу, чаю або кави. Мармелад робиться з апельсинів, джем — з інших фруктів. Багато людей полюбляють почати сніданок з вівсянки з молоком або вершками та цукром, але справжній шотландець ніколи не кладе цукор у вівсянку. Шотландія — це батьківщина вівсянки. Для урізноманітнення ви можете взяти ковбасу, помідори, гриби, холодну шинку і, можливо, рибу.
Але в наш час, незважаючи на те, що англійці дуже консервативні щодо своєї їжі, багато людей їдять тільки злаки з молоком і цукром або тост із джемом чи медом.
Два найбільші прийоми їжі — це другий сніданок і обід. Другий сніданок зазвичай проходить о першій годині дня. Для більшості людей це — час, щоб просто «перекусити». Офісні працівники в цей час, як правило, йдуть у кафе. Вони беруть рибу, птицю або холодне м’ясо (яловичину, баранину, телятину і шинку), смажену або тушковану картоплю і різні салати. Вони можуть їсти відбивну з баранини або біфштекс і чіпси, після яких ідуть бісквіти і чашечка кави. Деякі люди під час сніданку люблять випити скляночку легкого пива. У пабах також подають смачні недорогі страви. Школярі можуть їсти гарячу їжу в школі. Деякі з них приносять їжу з дому.
Англійці дуже полюбляють чай, його можна назвати майже їх національним напоєм. Чай п’ють уранці, вдень і ввечері. Англійці люблять міцний і щойно заварений чай. Англієць кладе одну ложку заварки з розрахунку на кожну людину. Слово «чай» позначає дві речі. Це і напій, і їжа. Деякі п’ють чай удень, це так звана «рання вечеря» з чаєм, з бутербродами, помідорами і салатом, консервованими компотами з абрикосів, груш або ананасів, тістечками і, звичайно ж, чашкою чаю. Саме це вони і називають добрим чаєм. Це поживна їжа.
Чай з вершками також популярний. Багато людей, що приїхали до Великобританії, вважають англійську швидкорозчинну каву огидною.
Звичайно, час обіду — це час між шостою і восьмою пополудні. Вечірній прийом їжі — найбільший і найголовніший. Дуже часто вся родина обідає разом. Вони починають із супу, після чого йде риба, смажене курча, картопля й овочі, фрукти та кава.
Щонеділі багато родин збираються на традиційний сніданок, що складається зі смаженого курчати, ягняти або яловичини із салатом, овочами й соусом.
Британці люблять куштувати чудову кухню інших країн, наприклад, французьку, італійську, індійську й китайську. Сучасні люди настільки зайняті, що не можуть дозволити собі готувати їжу самостійно. Так що британці купують їжу в ресторані й приносять її додому вже в готовому вигляді. Звідси можна зробити висновок, що такий вид «їжі на винос» досить популярний серед населення. Останнім часом їжа стала у Великобританії цілком інтернаціональною.