Розробка уроку на тему «Робота серця»

Про матеріал
Наше серце постійно в роботі. Вчені підрахували, що за добу воно витрачає кількість енергії, достатню для підняття вантажу в 900 кг на висоту 14 м. А адже воно працює безперервно 70-80 років і більше! У чому ж секрет його невтомності? Багато в чому це пояснюється особливостями роботи серця. Вона полягає в послідовному скороченні і розслабленні з короткими проміжками для відпочинку.Скорочення (систола) чергується з розслабленням (діастола). Скорочення і розслаблення передсердь і шлуночків у нормальних умовах суворо взаємоузгоджені і становлять єдиний цикл роботи серця.
Перегляд файлу

 

Урок №22

Робота серця

2. Перевірка домашнього завдання й актуалізація опорних знань учнів

1.«Розумний куб»

Запитання на гранях куба:

1. Як розташоване серце в грудній порожнині?

2.Якими шарами утворена стінка серця?

3.Яке біологічне значення клапанів?

4.На які камери поділяється серце?

5.Які властивості серцевого м’яза?

6.Що таке коронарні судини?

2.  «Мозковий штурм»

  • Чому живе серце може якийсь час працювати у фізіологічному розчині, хоча перервано його зв’язок із мозком? Яке значення це має?

4.Засвоєння нового матеріалу

Серцевий цикл. Робота серця

Розповідь вчителя:

 Наше серце постійно в роботі. Вчені підрахували, що за добу воно витрачає кількість енергії, достатню для підняття вантажу в 900 кг на висоту 14 м. А адже воно працює безперервно 70-80 років і більше! У чому ж секрет його невтомності?

Багато в чому це пояснюється особливостями роботи серця. Вона полягає в послідовному скороченні і розслабленні з короткими проміжками для відпочинку.Скорочення (систола) чергується з розслабленням (діастола). Скорочення і розслаблення передсердь і шлуночків у нормальних умовах суворо взаємоузгоджені і становлять єдиний цикл роботи серця.

Пошукова робота з підручником:

- Скільки триває скорочення передсердь?  (0,1 с)

- Скільки триває скорочення шлуночків?( 0,3 с.)

 - Скільки часу триває загальне розслаблення серці? (0,4 с)

 - Скільки часу складає серцевий цикл? (0,8 с.)

 

Проекція зображення на екран:

 

І-наповнення кровю передсердь; ІІ- скорочення передсердь;

 ІІІ- скорочення шлуночків; ІV- загальне розслаблення передсердь і шлуночків

Пояснення вчителя:

Серцевий цикл починається зі скорочення передсердь, яке триває 0,1 секунди. За цей час кров з  передсердь через клапани виштовхується у розслаблені шлуночки. Після закінчення скорочення передсердь скорочуються шлуночки і венозна кров з правого шлуночка виштовхується до легеневої артерії, а артеріальна кров із лівого шлуночка - до аорти. Скорочення шлуночків триває приблизно 0,3 секунди. Після цього вони розслаблюються і протягом наступних 0,4 секунди весь серцевий м'яз перебуває у стані спокою або загального розслаблення. Тривалість серцевого циклу становить 0,8 секунди. Період відпочинку у 0,4 секунди достатній для того, щоб серце повністю відновило свою працездатність. При збільшенні частоти серцевих скорочень тривалість серцевого циклу скорочується, в основному, за рахунок періоду відпочинку.

Постановка проблемного питання:

 Видатний американський кардіолог Пол Уайт свого часу сказав: «Серце настільки сильне, що здатне битися до 150 років. Тому його хвороби і коротке життя - наслідок власних помилок».

  • Що впливає на роботу серця?

Завдання групам (випереджальне завдання)

1 група – «Вплив на серцеву діяльність недосипання і дефіциту руху»

2 група – «Вплив на серцеву діяльність куріння»

3 група -«Вплив на серцеву діяльність відсутністі контролю за вагою і кров'яним тиском»

4 група - «Вплив на серцеву діяльність надлишку жирів у раціоні»

Короткі презентації груп:

1 група

Недосипання. Вірогідність перевтоми і наступного за ним навантаження на серце і нервову систему у людей, які сплять менше 8-9 годин, збільшується на 70%.

Дефіцит руху. Фізична активність приводить в тонус роботу серцево-судинної системи. Навіть півгодини легкої гімнастики раз на день достатньо для зміцнення серцевого м'яза! Плавання, біг, катання на роликах і велосипеді, йога, танці, спортивна ходьба - заняття будь-яким видом спорту (окрім шахів) позитивно позначається на стані здоров'я. Але уникай надмірних фізичних навантажень - вони потовщують серцевий м'яз, змушуючи його працювати в прискореному режимі. Привчай організм до навантажень поступово. Щоб визначити рівень допустимого навантаження на організм і скласти уявлення про стан серцево-сосудинної системи, ти можеш у клініці пройти велоергометрію або тест-ходьбу на біговій доріжці з одночасною ЕКГ.

2 група

Куріння. Якби люди не курили, щорічно від хвороб серця вмирало б на 1,62 мільйона менше! Якщо до 30 років куріння, як правило, не викликає серйозних проблем, то з віком ймовірність захворювань судин і появи злоякісних пухлин збільшується в кілька разів. Для кардіолога курець - чоловік з револьвером біля скроні.

                                                                       3 група

Відсутність контролю за вагою і кров'яним тиском. Зайва вага створює величезне навантаження на серце і вносить серйозний розлад в роботу кровоносної системи. Якщо твій індекс маси тіла вище 25 одиниць - в тебе надмірна вага. Як розрахувати: ІМТ = вага (кг) / ріст (м2). Нормальний ІМТ - від 18,5 до 25. Крім того, незалежно від ІМТ, необхідно підтримувати кров'яний тиск на рівні не вище 140/90 мм. рт. ст.

4 група

Надлишок шкідливих жирів у раціоні. Якщо приймати їжу з невисоким вмістом жирів невеликими порціями в один і той же час, можна знизити рівень холестерину. Після 40 років слід регулярно перевіряти рівень холестерину і цукру в крові.

5.Узагальнення і закріплення знань

1.Заповнивши таблицю, опишіть фази серцевого циклу:

 

Фаза циклу

              Рух крові

            Стан клапанів

Тривалість фази, с

Передсердя

Шлуночки

  Стулкові

Півмісяцеві

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Як змінюється тривалість серцевого циклу залежно від зміни частоти серцевих скорочень?

 

doc
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
396
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку