Розробка уроку на тему "Стройова підготовка"

Про матеріал
Урок націлений на тренування учнів у виконанні стройових прийомів; дотримування чіткості та правильності виконання; виховання в учнів почуття особистої відповідальності за виконання свого завдання.
Перегляд файлу

План – конспект

проведення уроку з предмету « Захист України»

з учнями 11 класу

Розділ. Стройова підготовка

Тема. Повороти під час руху

Мета:

  •            тренувати учнів у виконанні стройових прийомів;
  •            дотримуватись чіткості та правильності виконання;
  •            виховувати в учнів почуття особистої відповідальності за виконання свого завдання, дисциплінованість.

Метод проведення: показ та практичне виконання.

Час. 45 хв.

Місце проведення. стройовий майданчик школи.

ХІД УРОКУ

І. Вступна частина

  1.               Шикування класу,прийом рапорту командира класу,привітання,

перевірка зовнішнього вигляду.

  1.               Виконання Державного  Гімну України.
  2.               Оголошення теми уроку,мети і завдання.

ІІ. Основна  частина

ТРЕНУВАТИ ПОВОРОТИ ПІД ЧАС РУХУ З ВИКОРИСТАННЯМ ПІДГОТОВЧИХ ВПРАВ:

 1. Тренування за розподілом на три рахунки: * Право-РУЧ, за розподілом: роби – РАЗ, роби – ДВА, роби – ТРИ *.

Після показу повороту праворуч під час руху в цілому поворот вивчається за розподілом на три рахунки: * роби – раз* – лівою ногою зробити  крок, змах рукою у такт кроку і зупинитися у положенні з опущеними руками; *роби – ДВА* – різко повернутися праворуч на носку лівої ноги, одночасно з поворотом винести праву ногу вперед і зробити крок у новому напрямку; *роби –ТРИ* – приставити  ліву ногу.

 2. Тренування на чотири рахунки з рухом три кроки вперед за командою:

*Поворот під час руху праворуч на чотири рахунки, кроком –РУШ*.

 Клас розподілити на перший та другий, розташувати учнів навпроти один одного у вісім кроків з інтервалом у чотири кроки, щоб кожний з учнів знаходився напроти малого квадрату на внутрішніх лініях стройового майданчика.

 На рахунки *РАЗ, ДВА, ТРИ*- роблять три стройові кроки вперед уздовж лінії  квадрату. На гучний рахунок *ЧОТИРИ*- робиться поворот праворуч і крок.

 За наступним рахунком *РАЗ,ДВА,ТРИ,ЧОТИРИ* вправа повторюється Спочатку темп руху 70 кроків за хвилину, а потім – 110 – 120 кроків.

 3. Тренування на чотири рахунки з рухом три кроки вперед за командою *Поворот  під час руху ліворуч на чотири рахунки, кроком – РУШ*. Перед відпрацюванням повороту ліворуч необхідно підкреслити, що він виконується так само, як поворот під час руху праворуч, з тією лише різницею, що поворот ліворуч проводиться після чотирьох кроків, а на черговий рахунок*РАЗ* виконується поворот на носку правої ноги. Для кращого засвоєння вправи тренування проводиться злито по малому і великому квадрату стройового майданчика.

 На рахунок *РАЗ, ДВА,ТРИ,ЧОТИРИ* – роблять чотири стройових кроки вперед уздовж лінії квадрату; на гучний рахунок *РАЗ* – виконується поворот ліворуч і крок; на рахунок *ДВА,ТРИ, ЧОТИРИ*– продовжують рух.

 4. Тренування повороту кругом за розподілом на чотири рахунки. Поворот кругом під час руху виконується на носках обох ніг і рух після повороту починається з лівої ноги в той момент, коли ноги знаходяться на носках. Опускатися на п’яти після повороту не дозволяється.

 На рахунок *роби-РАЗ*– учні роблять крок вперед з лівої ноги і залишаються в такому положенні; на рахунок *роби – ДВА * – виносять праву ногу на півкроку вперед, трохи ліворуч і,різко повернувшись у бік лівої руки на носках обох ніг, залишаються в такому положенні; на рахунок *роби – ТРИ* – роблять крок з лівої ноги вперед; на рахунок *роби – ЧОТИРИ* – приставляють праву ногу.

 5. Тренування в комплексі з рухом три кроки вперед.

На рахунок * РАЗ,ДВА, ТРИ*– роблять три стройових кроків вперед; на рахунок *ЧОТИРИ* - здійснюється поворот кругом. При тренуванні приділяється увага на координацію руху рук у такт кроку.

 В кінці уроку проводиться тренування одночасно всіх учнів рухатися стройовим кроком і виконанню поворотів під час руху.

ІІІ. Заключна частина

1.Розбір уроку: вказати на можливі помилки під час виконання – несвоєчасне виконання повороту, поворот здійснюється не на носку відповідної ноги або не на носках обох ніг, рух руками здійснюється не у такт кроку.

2. Домашнє завдання: самостійно тренуватися у виконанні поворотів під час руху.

docx
Додано
31 березня 2021
Переглядів
1150
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку