Я сподіваюся, що урок буде для вас цікавим, а щоб він був саме таким, щоб ви впевнено почувалися, Вам необхідно позбутися страху. Тому на уроці в нас має панувати атмосфера абсолютної довіри і доброзичливості.
ПЛАН УРОКУ
Тема уроку:
«Продуктивність праці: сутність, показники її визначення та шляхи підвищення»
Мета уроку: навчальна – формувати знання про продуктивність праці; розвиваюча – розвивати логічне мислення, увагу, пам’ять, розумову активність;
виховна – виховувати любов до знань, інтерес до теми уроку та предмета вцілому.
Матеріально-технічне забезпечення
1. Роздавальний матеріал.
2. Калькулятори.
3. Мультимедійний проектор.
4. Слайд-шоу.
Структура уроку
І. Організаційний момент………………………………………………….... 2 хв.
ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів ……………………………. .5 хв.
ІІІ. Вивчення нового матеріалу………………………………………….. …14 хв.
ІУ. Закріплення нових знань і вмінь учнів……………………………….. 19 хв. У. Підсумок уроку…………………………………………………………. …..3 хв.
УІ. Домашнє завдання…………………………………………………….. …..2 хв.
ХІД УРОКУ
І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
1. Перевірка наявності учнів в групі.
2. Перевірка зовнішнього вигляду учнів.
ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ
1. Повідомлення теми і мети уроку. ( Слайд 1, 2)
2. Перевірка знань по раніше вивченому матеріалі:
Частині учнів роздаю тестові завдання. Іншу частину учнів опитую усно.
1. Які головні елементи маркетингу Ви знаєте?
2. Що таке маркетинг?
3. Назвіть основні об’єкти маркетингу? (Слайд 3)
ІІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1. Сутність поняття «продуктивність праці».
2. Показники визначення продуктивності праці.
3. Шляхи підвищення продуктивності праці.
4. Розрахунок показників продуктивності праці. (Слайд 4)
Розповідь викладача.
Я сподіваюся, що урок буде для вас цікавим, а щоб він був саме таким, щоб ви впевнено почувалися, Вам необхідно позбутися страху. Тому на уроці в нас має панувати атмосфера абсолютної довіри і доброзичливості. А для цього ми повинні дотримуватись певних правил, а саме:
1. Працюють усі і кожен
2. Надихають цікаві думки і успіх кожного
3. Усі вдячні кожному, і кожен вдячний усім за свої успіхи.
4. Довіряють викладачу та один одному. (Слайд 5)
Розум людський має 3 ключі, які відчиняють: знання, думка, уява – все у цьому.
В. Гюго
Урок – це невеличка майстерня, де формується думка підростаючого покоління, потрібно міцно тримати її в руках, якщо не хочеш випустити з рук майбутнє.
А. Бардюс (Слайд 6)
Учні, скажіть будь-ласка, що таке праця?
Праця – це свідома діяльність людини, спрямована на створення необхідних для задоволення особистих і суспільних потреб, матеріальних і духовних благ, а також інша діяльність, зумовлена суспільними потребами.
Запишіть свої асоціації щодо терміну «праця», ці слова мають починатися з букв, які складатимуть саме це слово. (Слайд 7)
П – працьовитий
Р- розумний
А – акуратний
Ц – цілеспрямований Я – яскравий
А які ви знаєте вислови видатних вчених про працю? (Слайд 8)
1. «Працелюбна бджілка вміє збирати мед і з гірких квітів». (М.Богданович)
2. «Саме в праці і тільки в праці виникла людина. І чим палкіше її любов до праці, тим величніше вона сама, тим продуктивніше, красивіше її праця». (М. Горький)
3. «Праця – джерело будь-якого багатства. Вона – перша і основна умова всього людського життя, і притому
такою мірою, що ми повинні у відомому смислі сказати: праця зробила саму людину». (Ф. Енгельс)
4. «Досягнуте працею з радістю і приймається, і зберігається, а те, що отримано без праці, швидко зникає».
(Василь Великий)
5. Не можна собі представити ідеалу майбутнього суспільства без з’єднання навчання із продуктивністю праці молодого покоління… Н. К. Кружка.
Учні, з якими предметами пов’язана економіка? (Слайд 9)
Математика, географія, фізика, правознавство, історія.
В силу свого важливого значення і багатосторонності, праця вивчається багатьма науками. Всі науки про працю можна умовно класифікувати:
Соціально-економічні (економіка праці, соціологія праці, статистика праці, ринок праці, мотивація праці, нормування праці); Біологічні (фізіологія праці, гігієна праці, психологія праці); Правові (трудове право, охорона праці, інтелектуальність праці).
Продуктивність праці є одним із важливих показників ефективності виробництва. Від її зростання залежать як успіхи у розвитку економіки країни, так і підвищення народного добробуту.
Продуктивність праці – це вимір того, наскільки ефективно ми працюємо.
Продуктивність праці — це здатність конкретної праці виробляти певну кількість
продукції за одиницю часу. (Слайд 10)
Впровадження інформаційних систем проводиться з метою підвищення ефективності виробничої, господарської та фінансової діяльності підприємства за рахунок нових методів управління. При цьому відбувається підвищення рівня продуктивності праці працівників і
зниження трудомісткості. (Слайд 11)
Кожне підприємство характеризується певним рівнем продуктивності праці, який може зростати або знижуватися під дією різноманітних чинників. Підвищення продуктивності праці є безперечною умовою прогресу і розвитку виробництва. (Слайд 12)
Показники рівня продуктивності праці: виробіток і трудомісткість.
Виробіток — це прямий показник рівня продуктивності праці, що визначається кількістю продукції (робіт, послуг), виробленої одним працівником за одиницю робочого часу, і розраховується за формулою
де В — виробіток;
О — обсяг виробництва продукції (робіт, послуг);
Чпл — планова чисельність промислово-виробничого персоналу. Виробіток може бути годинним, денним, місячним, квартальним, річним. (Слайд 13)
Трудомісткість — це обернений показник рівня продуктивності праці, що характеризується кількістю робочого часу, витраченого на виробництво одиниці продукції (робіт, послуг), і розраховується за формулою
(Слайд 14)
Для планування і аналізу праці на підприємстві розраховуються різні види трудомісткості.
— натуральний (ділення обсягу виробленої продукції у фізичних одиницях на кількість затраченого часу в нормо-годинах);
— вартісний (ділення обсягу виробленої продукції в гривнях до затрат часу, вираженого в середньосписковій чисельності робітників, або відпрацьованій ними кількості людино-днів, людино-годин);
— трудовий (ділення обсягу продукції, представленої в затратах робочого часу в нормогодинах, на кількість робітників). (Слайд 15)
Шляхи зростання продуктивності праці:
- розвиток науки, техніки та технології;
- матеріальна та моральна зацікавленість у результатах праці;
- рівень кваліфікації робітників;
- поліпшення умов праці;
- зміна форм власності на засоби виробництва та результати праці;
- економічним та ефективним використанням основних виробничих та невиробничих фондів;
- поліпшення добробуту населення;
- розвиток сфери обслуговування;
- поліпшення соціально-психологічного клімату в трудових колективах,
- підвищення трудової активності;
- раціональне використання вільного часу і ін. (Слайд 16-17)
До галузевих резервів відносять спеціалізацію, концентрацію і комбінування виробництва, удосконалення технології, розповсюдження передового досвіду, кращих технічних досягнень у межах галузі. (Слайд 18)
Дія факторів росту продуктивності праці залежить від
1) природних
2) суспільних
3) екологічних
4) матеріальних умов. (Слайд 19)
Природні умови характеризуються багатством і особливостями залучання природних копалин, родючістю грунту, кліматичними особливостями районів і т.д.
Суспільні умови визначаються соціальним устроєм, характером виробничих відносин, розвитком господарського механізму.
Екологічні умови характеризуються природоохоронною діяльністю, умовами праці.
Матеріальні умови знаходять вираз в степені розвитку продуктивних сил суспільства, рівня життя.
Зниження трудомісткості забезпечується впровадженням нового високопродуктивного обладнання. (Слайд 20)
ІV. ЗАКРІПЛЕННЯ НОВИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ
Практична робота. (Робота в групах) на швидкість виконання
Завдання 1. (Слайд 21)
а) Визначити трудомісткість виробництва основних видів сільськогосподарської продукції
Таблиця 1
Трудомісткість виробництва основних видів сільськогосподарської продукції
Види продукції |
|
2013 р. |
|
Вихід продукції, ц |
Затрати праці |
||
На всю продукцію, тис. люд.год. |
На 1 ц люд.-год. |
||
Зернові та зернобобові |
38356 |
48 |
|
Кукурудза на зерно |
2042 |
14 |
|
Цукрові буряки |
82472 |
147 |
|
Картопля |
3941 |
17 |
|
Овочі |
6147 |
54 |
|
Завдання 1.
б) Обчислити показники рівня продуктивності праці в сільськогосподарському підприємстві.
Таблиця 2
Вартісні показники продуктивності праці
Показники |
2008 р. |
1 |
2 |
Вартість валової продукції с.-г. в співвставних цінах, всього тис. грн. |
2699 |
в тому числі: |
|
рослинництва |
1979 |
тваринництва |
720 |
Середньорічна чисельність працівників, чол. |
622 |
в тому числі: |
|
рослинництва |
317 |
тваринництва |
305 |
Відпрацьовано в с.-г. всього тис. люд.-год. |
1032 |
в тому числі: |
|
рослинництва |
417 |
тваринництва |
615 |
Одержано валової продукції с.-г. в співвставних цінах в розрахунку на: |
|
Середньорічного працівника, грн. |
|
в тому числі: |
|
рослинництва |
|
тваринництва |
|
на 1 люд.-год. |
|
в тому числі: |
|
рослинництва |
|
тваринництва |
|
Розв’язок.
а) Обчислимо і проаналізуємо трудомісткість виробництва основних видів сільськогосподарської продукції
Трудомісткість = Затрати праці, люд.-год.
Вихід продукції, ц
Таблиця 1
Трудомісткість виробництва основних видів сільськогосподарської продукції
Види продукції |
|
2013р. |
|
Вихід продукції, ц |
Затрати пр |
аці |
|
На всю продукцію, тис. люд.-год. |
На 1 ц люд.-год. |
||
Зернові та зернобобові |
38356 |
48 |
1,3 |
Кукурудза на зерно |
2042 |
14 |
6,9 |
Цукрові буряки |
82472 |
147 |
1,8 |
Картопля |
3941 |
17 |
4,3 |
Овочі |
6147 |
54 |
8,8 |
б) . Обчислимо показники рівня продуктивності праці в сільськогосподарському підприємстві.
Таблиця 2
Вартісні показники продуктивності праці
Показники |
2008 р. |
Вартість валової продукції с.-г. в співвставних цінах, всього тис. грн. |
2699 |
в тому числі: |
|
рослинництва |
1979 |
тваринництва |
720 |
Середньорічна чисельність працівників, чол. |
622 |
в тому числі: |
|
рослинництва |
317 |
тваринництва |
305 |
Відпрацьовано в с.-г. всього тис. люд.-год. |
1032 |
в тому числі: |
|
рослинництва |
417 |
тваринництва |
615 |
Одержано валової продукції с.-г. в співвставних цінах в розрахунку на: |
|
Середньорічного працівника, грн. |
4339,2 |
в тому числі: |
|
рослинництва |
6242,9 |
тваринництва |
2360,7 |
на 1 люд.-год. |
2,6 |
в тому числі: |
|
рослинництва |
4,7 |
тваринництва |
1,1 |
Продуктивність праці = Вартість валової продукції с.-г., тис. грн.
Середньорічну чисельність працівників, чол.
Вправа на фокус уваги – завдання «Хто швидше» (Слайд 22)
Розташуйте області України та м. Київ за рівнем середньомісячної заробітної плати, починаючи з найвищої:
2015 |
жовтень |
Україна |
3455 |
Вінницька |
2732 |
Волинська |
2652 |
Дніпропетровська |
3735 |
Донецька |
4359 |
Житомирська |
2643 |
Закарпатська |
2652 |
Запорізька |
3441 |
Івано-Франківська |
2816 |
Київська |
3381 |
Кіровоградська |
2687 |
Луганська |
2990 |
Львівська |
2905 |
Миколаївська |
3326 |
Одеська |
3250 |
Полтавська |
3085 |
Рівенська |
2898 |
Сумська |
2841 |
Тернопільська |
2403 |
Харківська |
3021 |
Херсонська |
2536 |
Хмельницька |
2737 |
Черкаська |
2742 |
Чернівецька |
2479 |
Чернігівська |
2640 |
Київ |
5385 |
Дніпропетровська область – 3 Донецька область – 2 м. Київ – 1 Запорізька область – 4
Вправа «Розумний куб» (Слайд 23)
На кожній із граней написана одна із галузей, потрібно покращити її продуктивність праці за допомогою сучасної техніки.
а) сфера побуту;
б) наука;
в) будівництво;
в) інженерія;
г) кухар; кондитер;
д) трактористи-машиністи с.-г. виробництва; е). водії.
V. ПІДСУМОК УРОКУ
Підведення підсумків виконання завдання.
Викладач роздає учням листи самооцінки під час групової роботи. Оцініть себе за кожним із визначених напрямків від 0 до 2 балів.
- отже, продуктивність праці - здатність конкретної праці виробляти певну кількість продукції за одиницю часу, а трудомісткість виробництва – це пропорційно обернений показник.
«Жити – значить працювати. Праця є життя людини». (Вольтер) (Слайд 24)
«Ученість – солодкий плід гіркого коріння» (Сократ).
Проникаючи в зоряні далі, в таємниці земної кори,
Економіка всіх закликає: «Ти міркуй, фантазуй і твори»!
Відмічаю кращих і гірших учнів.
Повідомлення і обґрунтованість оцінок.
VІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ (Слайд 25)
1. Чи є на Вашу думку врахування природних умов одним із важливих принципів продуктивності праці. Відповідь обґрунтуйте?
2. Фактори зниження трудомісткості виробництва кухарів; кондитерів.
Відповідь на запитання.
Викладач ______________________________________________