Розробка уроку "Сонячна система"

Про матеріал
Продовжити формувати уявлення про Сонячну систему та рух планет навколо Сонця; закріпити поняття, що Сонце – це велика зірка, навколо якої обертається 8 планет; дати елементарні уявлення про стан планет Сонячної системи; розвивати допитливість, ініціативність, відповідальність, вміння працювати з довідковою літературою, навички самостійної діяльності, удосконалювати вміння працювати в групах; формувати навички швидких обчислень; виховувати колективізм, любов і бережливе ставлення до природи.
Перегляд файлу

Тема: Сонячна система.

Мета: Продовжити формувати уявлення про Сонячну систему та рух планет навколо Сонця; закріпити поняття, що Сонце – це велика зірка, навколо якої обертається 8 планет; дати елементарні уявлення про стан планет Сонячної системи; розвивати допитливість, ініціативність, відповідальність, вміння працювати з довідковою літературою, навички самостійної діяльності, удосконалювати вміння працювати в групах; формувати навички швидких обчислень; виховувати колективізм, любов і бережливе ставлення до природи.

Обладнання: таблиця з зображенням Сонячної системи, ілюстрації на космічну тему, аудіо запис, мультимедійна презентація, атласи, картки із завданнями.

Хід уроку

І. Організація класу.

Любі діти, у наш клас

Завітали люди щирі.

Привітайте в добрий час

Гостей посмішкою й миром!

 

Ми вам раді, люди добрі

І вітаєм щиро вас,

І запрошуєм ласкаво

На урок в четвертий клас.

 

ІІ. Хвилинка спостережень.

Вправа «Мікрофон».

-         Синоптик: сьогодні середа, 25 вересня. Температура повітря +11, небо похмуре, з проясненнями, опадів не передбачається, вітер легенький.

У народному календарі 25 вересня – день Артемона. Існувало повір’я, що змії з цього дня перебираються з полів у ліси і ховаються під землю.

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми і мети уроку.

Сьогодні у нас урок незвичайний. Чи всі ви мріяли коли-небудь побувати у космосі?

От сьогодні ми з вами спробуємо там побувати. Ви працювали над проектом «Планети Сонячної системи». І сьогодні кожна група представить свою роботу. Але перед цим вам треба пригадати все те, що буде необхідно під час подорожі.

ІV. Актуалізація опорних знань.

-         З чого складається Сонячна система? (Сонячну систему утворюють Сонце, зорі, планети, супутники, астероїди, комети.)

-         Що є центром Сонячної системи? (Центром Сонячної системи є Сонце.)

-         Що таке Сонце? (Сонце – зоря середньої величини. Його діаметр 1млн.392тис. км. Температура на поверхні Сонця – 6 тис. градусів, а в глибині – до 15 млн. градусів. )

-         Що таке зорі? (Зоря – це велетенська розпечена куля.)

-         Чим зорі різняться між собою? (Зорі різняться між собою розмірами та температурою. Від температури поверхні залежить колір зорі.)

-         Що таке планети?(Планети – холодні космічні тіла, які не випромінюють світла і тепла.)

-         Що називають орбітою планети? (Шлях, по якому планета рухається навколо Сонця, називається орбітою.)

-         Скільки планет рухається навколо Сонця? (Навколо Сонця рухаються 8 планет. )

 

-         Давайте пригадаємо назви планет.

 

Меркурій по першій доріжці іде,

По другій Венеру - красуню веде,

А рідна Земля ось по третій біжить,

А Марс по четвертій за ними спішить.

Юпітер за Марсом на п’ятій орбіті,

Сатурн аж на шостій, в кільце він одітий.

По сьомій орбіті Уран ось біжить,

Нептун за Ураном по восьмій летить.

Найдалі від Сонця Плутон пробігає –

Там довга зима, там усе замерзає.

 

З 2006 р. астрономи відносять Плутон до планет ліліпутів. Причина в тому, що діаметр Плутона менший, ніж діаметр Місяця (супутника Землі).

 

V. Сприймання та усвідомлення навчального матеріалу.

Досліджували планети юні астрономи.

Отже, перша планета – Меркурій. Керівник групи, доповідайте!

Меркурій

Найближчою планетою до Сонця є Меркурій. Його відносять до групи планет земного типу. Це дивовижна планета. Вона носить ім’я давньоримського бога. Діаметр Меркурія 4878 км. Навколо Сонця Меркурій обертається досить швидко за 88 земних діб зі швидкістю 47 км/с, а навколо своєї осі він обертається досить повільно: аж за 58 земних діб. Середня температура від -17 до +350С. Відстань до Сонця 58 млн. км. Поки на одній стороні планети нестерпна спека тривалий день, на іншій – холодна темна ніч. Чому темна? Тому, що Меркурій не має супутників. Отож, вночі крім далеких зір ніщо не посилає світла до його поверхні. Побачити Меркурій з Землі можна дуже рідко перед заходом або перед сходом Сонця.

Меркурій – жовта планета, покрита шаром пилу і кратерами. Там немає нічого живого. Одне лиш мовчазне і мертве каміння.

 

-         А дізнатися на скільки Меркурій ближче до Сонця ніж Земля, ви зможете, розв’язавши задачу:

Відстань від Сонця до Землі в середньому 150 млн. км, а від Сонця до Меркурія – 58 млн. км. На скільки відстань від Сонця до Землі більша за відстань від Сонця до Меркурія? (на 92 млн. км)

 

Ну що ж, летимо далі до іншої планети.

Венера

Другою планетою від Сонця є Венера, яка відноситься до планет земної групи. Її помітили люди ще в давнину і захоплюючись її красою, дали ім’я давньогрецької богині краси. Але красива Венера лише з Землі. Якщо ознайомитись з нею ближче, можна переконатися, що поверхня Венери – розпечена кам’яниста пустеля. Діаметр планети 12140 км. Навколо Сонця робить оберт за 224 земних діб зі швидкістю 35 км/с. А навколо осі рухається у зворотньому напрямку зі сходу на схід. Період обертання – 243 земні доби. Відстань до Сонця 108 млн. км. Супутників немає.

 

-         Яка температура поверхні на Венері, ви дізнаєтесь, виконавши обчислення:

         300+190-20 (470)

 

Ну що ж, рушаймо далі.

Земля

Земля – це третя від Сонця планета Сонячної системи, єдина планета, на якій відоме життя, домівка людства. Більшість планети покрита водою. Це такий званий світовий океан. За формою наша планета є трохи сплющеною біля полюсів кулею. Вона обертається навколо своєї земної осі за 24 години із заходу на схід. В цей період на одній стороні планети день, на другій – ніч. Земна вісь з’єднує дві протилежні точки, які називаються полюсами. Їх два – північний і південний. Середня відстань від Землі до Сонця становить 150 млн. км. Навколо Сонця рухається зі швидкістю 30 км/с. Повний оберт робить за 365 днів 6 годин. Для зручності години не враховують, а через 4 роки додають до лютого місяця ще одну добу. Такий рік називають високосним, у ньому 366 діб.

 

-         Задача:

У шести з восьми відомих нам планет нашої Галактики є супутники. У Землі 1 супутник, У Марса – 2, у Нептуна – 8, в Юпітера – 16, в Урана – 16, у Сатурна – 18. Яка кількість супутників у нашій Сонячній системі? (61)

 

От ми і виконали це завдання, рушаймо далі. Ми підлітаємо до планети Марс.

Марс

За Землею здійснює свій рух навколо Сонця червоний Марс. Марс має колір, що нагадує вогонь. Можливо, саме за цей колір стародавні римляни дали планеті ім’я бога війни. З нашої планети він має вигляд червоної зорі. Це планета земного типу. На ньому є вулкани, долини та пустелі подібні до земних. Він менший за Землю приблизно вдвічі за діаметром і в дев’ять разів за масою. Діаметр його 6800 км, навколо сонця робить оберт за 687 земних діб зі швидкістю 24 км/с, період обертання Марса навколо своєї осі є ближчим до Землі і складає 24 год 37 хв. Середня температура від -120 до +25С. На Марсі є гори, найвища з них має назву Олімп. Планета має два супутники: Фобос (страх) і Демос (жах).

Марс є найбільш вивченою планетою після Землі.

 

Фізкультхвилинка.

-         А тут ми можемо відпочити і вийти у відкритий космос.

Релаксація під спокійну музику.

 

-         Можемо вирушати далі. Ось і планета Юпітер.

 

Юпітер

Наступна планета – Юпітер. Його назвали ім’ям давньоримського царя богів. Вона п’ята і найбільша планета Сонячної системи, більш ніж у два рази важча, ніж всі інші планети разом узяті і майже в 318 разів важча за Землю. Велетенські розміри Юпітера дають йому можливість утримувати навколо себе 10 супутників. Юпітер відносять до зовнішніх газових планет-гігантів, яка має тверде ядро.

Уся видима поверхня Юпітера – щільні хмари. Діаметр Юпітера 142800 км. Рухається навколо Сонця дуже повільно за 12 земних років, зате навколо своєї осі обертається найшвидше серед усіх планет: за 9 год 55 хв. Відстань до Сонця 778 млн. км.

 

-         Яка ж температура поверхні на Юпітері? Виконайте обчислення:

Різницю чисел 74 і 59 збільшити в 10 раз. (150)

 

І ми наближаємось до планети Сатурн.

Сатурн

Сатурн – шоста від Сонця та друга за розмірами після Юпітера планета Сонячної системи, можливо, найцікавіша. Навколо нього є яскраві кільця, які складаються з дрібних часточок космічного пилу, що обертаються навколо планети. Названа ім’ям давньоримського бога землеробства і врожаю. Відноситься до газових планет. Сатурн є величезною кулею, що швидко обертається навколо своєї осі за 10 год 23 хв. Складається переважно з рідкого водню і гелію, має товстий шар атмосфери. Сатурн знаходиться від Сонця на середній відстані 1млрд 427млн км. Температура -180 С. Має 18 супутників. Маса у 95 разів більша за масу Землі.

 

-         Щоб дізнатися за скільки років Сатурн здійснює повний оберт навколо Сонця, виконайте обчислення:

          928 – 898 (30)

 

Продовжуємо нашу подорож. Ось планета Уран.

 

Уран

Уран – сьома від Сонця велика планета Сонячної системи, належить до планет-гігантів. Названий ім’ям давньогрецького бога неба, має синьо-зелений колір. Один оберт навколо Сонця Уран здійснює за 84 земних роки. Період власного обертання Урана складає приблизно 17 годин. Має 16 супутників. Відстань до Сонця 2млрд 870млн км. Уран, так само як і Венера, обертається навколо своєї осі у зворотньому напрямку зі сходу на захід.

Поверхня Урану покрита океаном рідкого метану, що надає планеті блакитного кольору. Якщо впасти в цей океан хоча б на частину секунди, то можна перетворитися на крижинку і розбитися як скло. Уран, як і Сатурн, має кільця, але вони значно тонші, ніж у Сатурна.

 

-         Підрахуйте, яка температура поверхні на Урані?

709 – 499 (210)

 

-         А ми прямуємо далі. Наступна і остання планета – Нептун.

 

Нептун

Нептун – восьма за віддаллю від Сонця і четверта за розміром планета Сонячної системи, що належить до планет-гігантів. Названий ім’ям давньоримського бога морів, має насичений синій колір. Її орбіта перетинається з орбітою Плутона в деяких місцях.

Світло від Сонця доходить до Нептуна трохи більше, ніж за 4 години. Тривалість року, тобто час одного повного оберту навколо Сонця – 164 земних років, навколо осі – за 18 годин. Відстань від Сонця 4млрд 500млн км. Нептун також має кільця – два широких і два вузьких. У Нептуна є 8 відомих супутників: 4 маленьких, 3 середніх і 1 великий. Температура на поверхні Нептуна така сама як і на Урані.

-         Так яка температура на поверхні Нептуна? (210)

-         Розв’яжіть задачу і ви дізнаєтесь, на скільки годин Нептун обертається швидше за нашу планету?

 

Планета Земля робить повний оберт навколо своєї осі за 24 години, а планета Нептун – за 18 годин. На скільки годин Нептун обертається швидше за нашу планету?(6 год)

 

VІ. Закріплення вивченого матеріалу.

1. Гра «Третій - зайвий».

У запропонованих ланцюжках знайдіть зайве слово і поясніть причину,за якої його необхідно виключити.

 

Сонце – Юпітер – Сатурн (Сонце - зоря)

Меркурій – Фобос – Венера (Фобос – супутник Марса)

Сатурн – Юпітер – Місяць (Місяць – супутник Землі)

Демос – Фобос – Місяць – Сонце (Сонце - зоря)

 

2. Прийом «Картографічна лабораторія».

Підписати на контурній карті планети Сонячної системи. В дужках вказати кількість супутників.

 

VІІ. Підсумок уроку.

Закінчилась наша космічна подорож. Час повертатися на нашу рідну планету – Земля.

А чи готові ви повернутися, зараз дізнаємось.

Тестове завдання.

  1. Що було до утворення Сонячної системи?

а) хмари газу й пилу;

б) планети;

в) порожнеча.

     2. Що таке зорі?

          а) яскраві кулі;

          б) розпечені кулі, що світяться власним світлом;

          в) розпечені кулі, що світяться відбитим світлом.

     3. Сонце – це…

          а) планета;

          б) комета;

      в) зірка.

4. Сонячна система має … планет.

      а) 7;

      б) 10;

      в) 8.

5. Назвіть найбільшу планету.

      а) Нептун;

      б) Плутон;

      в) Юпітер.

6. Чи єдина у Всесвіті Сонячна система?

      а) так;

      б) ні.

 

- От і Земля. Наша подорож завершилася. У польоті ви добре подолали всі труднощі й випробування. Важким був шлях, але ви досягли кінцевої мети. Повторили матеріал, показали хороші знання.

 

 

docx
Додано
15 жовтня 2023
Переглядів
429
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку