Розробка уроку з "Історія України. Всесвітня історія. Інтегрований курс". 6 кл.Розробка уроку + презентація+проект. Культура в Стародавньому Єгипті.

Про матеріал

Тема. Культура в Стародавньому Єгипті.

Мета. Ознайомити учнів зі змістом поняття «культура», дати

уявлення про основні галузі культури; розглянути їх розвиток у Стародавньому Єгипті; розширити світогляд учнів; розкрити роль давньоєгипетської культури у сві­товій культурі;

удосконалити риторські здібності учнів;

виховувати розуміння прекрасного.

Очікувані результати. Після цих уроків учні зможуть: дати визна­чення терміна «культура», назвати галузі культури; скласти уявлення про розвиток писемності, наукових знань, літератури, архітектури, мистецтва в Стародав­ньому Єгипті; набути навичок складання узагальнюю­чих таблиць; усвідомити роль культури Стародавнього Єгипту в духовному розвитку людства.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інформаційно пошуковий проект“Мистецтво Стародавнього Єгипту”rr

Номер слайду 2

Мета завдання проекту: Дослідити культурну спадщину Стародавнього Єгипту, умови та особливості розвитку єгипетської культури;Удосконалювати навички будувати промову, виступати перед аудиторією, коротко висловлювати свої думки;Виховувати творчу особистість здатну самостійно мислити, генерувати оригінальні ідеї.

Номер слайду 3

Структура реалізації проекту. Учні діляться на три профільні групи і визначають напрямок дослідження.  І група “Архітектори”Дослідити структуру будівництва пірамід та їх значення в житті єгиптян  ІІ група “Археологи”Дізнатися про заупокійний культ фараонів та гробниці Стародавнього Єгипту   ІІІ група “Професори”Дізнатися про особливості письма в Єгипті та наукові знання єгиптян  

Номер слайду 4

І група “Архітектори”Матеріали звіту

Номер слайду 5

Найвищі піраміди Найвищі піраміди — фараонів Хеопса. Хефрена і Мікеріна — збудовані майже 5 тис. років тому. Біля них здіймається велетенська кам'яна статуя Сфінкса — фантанстичної істоти з тулубом лева і головою фараона. Висота Великою Сфінкса становить 20 м. «Батьком жаху» називають араби-кочівники цю статую. Людей ще в давнину вражали велетенські розміри пірамід. Висота найбільшої з них — піраміди Хеопса — 137 м. Учені стверджують, що колись вона була ще вищою. Щоб обійти піраміду довкола, треба пройти по піску цілий кілометр. Відомо, що піраміду будували впродовж 20 років, а дорогу до неї — 10 років. Усю споруду складено з 2 300 000 кам'яних блоків, з яких найменший важив дві з половиною тонни. Ще в давнину піраміда вважалася кам'яною математичною загадкою. її чотири грані орієнтовано за чотирма сторонами світу, а висота становить одну мільярдну частин відстані від Землі до Сонця.

Номер слайду 6

Піраміда Хеопса в розрізі. Камера де містится гранітна труна фараона, позначена стрілкою.

Номер слайду 7

Сфінкс і піраміди. (Фото)

Номер слайду 8

Будівництво піраміди. (Сучасний малюнок)

Номер слайду 9

ІІ група “Археологи”Матеріали звіту

Номер слайду 10

У гробниці Скульптури велетенських розмірів і барельєфи — опуклі зображення, викарбувані на кам'яних плитах,— збереглися у храмах, де поклонялися богам.. В окремій кімнаті гробниці стояв саркофаг з мумією. Єгиптяни вважали, що кожна людина має дві душі: Ба і Ка. Душа Ба вилітає з тіла після смерті, як птах, і потрапляє на небо. Душа Ка — це двійник людини. Щоб забезпечити безсмертя, потрібно було зберегти тіло померлого. Для цього тіло бальзамували, тобто виготовляли з нього мумію. З тіла виймали нутрощі і занурювати його на 70 днів у розчин соди. Після цього тіло обмотувати полотняними бинтами, просоченими пахучими смолами. Нутрощі зберігати в окремих глечиках. Мумію вкладати в розмальовану труну — саркофаг, зроблений за формою людського тіла. У саркофагах учені знайшли папіруси з текстом молитов, що становлять «Книгу мертвих».

Номер слайду 11

ІІІ група “Професори” Матеріали звіту

Номер слайду 12

Писемність у Стародавньому Єгипті. Писемність виникла на Землі більш як 5 тис. років тому. Першими країнами, де люди навчилися записувати необхідну їм інформацію, були Дворіччя та Єгипет. Перші письмові знаки являли собою малюнки — ієрогліфи. У давньоєгипетському письмі було понад 750 ієрогліфів. Голосні звуки на письмі не позначалися. Була особлива група ієрогліфів, що не вимовлялися під час читання,— знаки-визначники. Писали стародавні єгиптяни на папірусі — особливим чином обробленому очереті. Для письма використовували тростину, невеликий горщик із водою та пенал із заглибленнями для чорної та червоної фарб.

Номер слайду 13

Повчання Хеті, сина Дуауфа, своєму синові Пепі Будь писарем, сину мій, добре живеться писарям у Єгипті... Писарі ведуть облік податків фараона, вони завжди чисто одягнені, і в них удосталь усілякої їжі. Важко опанувати грамоту, батьку, чому я обов'язково повинен стати писарем?.. Ось поглянь: на березі землероби збирають багатий урожай, певно, їм добре живеться. Я хочу бути землеробом: весь день вони на повітрі, завжди в них до столу свіжі коржі з медом, молоко, овочі, м'ясо. Ти помиляєшся,— говорить старий,— жалюгідна доля в селян. Цілий день працює землероб під палючим сонцем і лише надвечір повертається до своєї хатини. Вечеряє він черствим коржем і тільки- но ляже спати, як дружина будить його: «Надійшов час уставати, вже розвиднілось...» Я не знав цього,— каже син,— тоді я стану ремісником, буду ткачем ... Ти погано знаєш життя міських ремісників: ткач сидить цілий день, зігнувшись біля верстата, і вдихає пил від ниток... А красиві тканини, що їх робить ткач, носять інші: вельможі фараона, воєначаль­ники, писарі. Будь писарем, сину мій!.. О сину мій, якби я міг змусити тебе полюбити книги навіть більше, ніж рідну матір!» 

Номер слайду 14

Єгипетські ієрогліфи

Номер слайду 15

Так єгиптяни позначали числа

Номер слайду 16

Література1. Дитяча енциклопедія: Міфи та Легенди народів світу. Київ “Махаон – Україна” . 2006р. 2. Історія стародавнього світу: Навчальний посібник для 6 класу середньої загально освітньої школи / Авт. – упоряд.: І. Я. Щупак, С. О. Головань. – Запоріжжя: Прем’єр, 1999 р.3.Історія стародавнього світу в літературних творах: Хрестоматія для 6 класу серед. шк. / Упоряд. К. І. Крилач. – К.: Ірпінь “Перун” 1998 р.4. Немировський О. Й. Книга для читання з історії стародавнього світу. – Київ. 1990р. 5. Шалагінова О. І. Історія стародавнього світу. – Київ “Педагогічна преса”. 2006 р.

Перегляд файлу

 

Тема. Культура в Стародавньому Єгипті.

Мета. Ознайомити учнів зі змістом поняття «культура», дати

уявлення про основні галузі культури; розглянути їх розвиток у Стародавньому Єгипті; розширити світогляд учнів; розкрити роль давньоєгипетської культури у сві­товій культурі;

удосконалити риторські здібності учнів;

виховувати розуміння прекрасного.

Очікувані результати. Після цих уроків учні зможуть: дати визна­чення терміна «культура», назвати галузі культури; скласти уявлення про розвиток писемності, наукових знань, літератури, архітектури, мистецтва в Стародав­ньому Єгипті; набути навичок складання узагальнюю­чих таблиць; усвідомити роль культури Стародавнього Єгипту в духовному розвитку людства.

Основні терміни та поняття. Піктографічне письмо, ієрогліфи, енцик­лопедія.

Тип уроку.  Комбінований.

Структура уроків

  1. Організаційний момент
  2. Актуалізація опорних знань
  3.           Вивчення нового матеріалу

 

  1.   Писемність у Стародавньому Єгипті.
  2.   Наукові знання.
  1.   Освіта.
  1.   Архітектура (культові споруди).

 

 

  1.          Закріплення нових знань
  2.             Підсумки уроків

VI. Домашнє завдання

 

  ХІД УРОКІВ  

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

     ІІ,  АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Фронтальне опитування.

1. Розкажіть про релігійні вірування стародавніх єгиптян.

2. Кого єгиптяни вважали живим богом? Розкажіть про культ фараона.

3. З якою метою в Стародавньому Єгипті споруджувалися храми?

Підбиваючи підсумки опитування, учитель підкреслює, що піра­міди і храми, що споруджувалися в Стародавньому Єгипті, є не тільки невід'ємною частиною релігійних обрядів, але і свідченням високо­го рівня розвитку культури Стародавнього Єгипту.

 

III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Робота над формуванням поняття.

«Мозковий штурм»".

Дайте визначення поняття «культура».

Результатом роботи буде формулювання визначення:

Культура — це сукупність матеріальних і духовних цінностей, створених людським суспільством. Виявами культури є писем­ність, наука, освіта, література, архітектура, мистецтво, музика, театр.

Презентація проекту “ Мистецтво Стародавнього Єгипту” (Додаток 1)

 

ІV. ЗАКРІПЛЕННЯ НОВИХ ЗНАНЬ

   Здобуті протягом уроку відомості систематизувати у вигляді таблиці

  “Культура Стародавнього Єгипту”

Галузь культури

Досягнення

Писемність

Піктографічне письмо, ієрогліфи

Наука

Розвиток математики, геометрії, астрономії, медицини

Освіта

Школи при храмах

Архітектура

Спорудження пірамід і храмів

 

 

 V. ПІДСУМКИ УРОКІВ

Учитель перевіряє правильність заповнення таблиці, звертає ува­гу учнів на роль культури Стародавнього Єгипту — однієї з найдав­ніших держав світу й однієї з перших цивілізацій — у розвитку культури людства.

VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Опрацювати текст параграфа.

2. Заповнити таблицю (якщо робота не була завершена в класі).

  1. Підготуватися до узагальнення з теми «Стародавній Єгипет».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Інформаційно пошуковий проект

“Мистецтво Стародавнього Єгипту”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета завдання проекту:

  • Дослідити культурну спадщину Стародавнього Єгипту, умови та особливості розвитку єгипетської культури;
  • Удосконалювати навички будувати промову, виступати перед аудиторією, коротко висловлювати свої думки;
  • Виховувати творчу особистість здатну самостійно мислити, генерувати оригінальні ідеї.

 

 

 

Тип проекту: інформаційно-пошуковий

Харектер: історичний

Термін роботи: короткостроковий

Тип: груповий, учнівський.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Структура реалізації проекту

Учні діляться на три профільні групи і визначають напрямок дослідження.

 

 

 

І група “Архітектори”

Дослідити структуру будівництва пірамід та їх значення в житті єгиптян

 

ІІ група “Археологи”

Дізнатися про заупокійний культ фараонів та гробниці Стародавнього Єгипту

 

ІІІ група “Професор”

Дізнатися про особливості письма в Єгипті та наукові знання єгиптян                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Матеріали

звіту груп

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Матеріали

І група “Архітектори”

 

 

 

 

Фараон турбувався про своє потойбічне життя ще на землі. Він починав будувати собі гробницю, як тільки сходив на трон. Величина усипальниці символізувала велич царя-бога.

 На лівому березі Нілу, край пустелі Сахари, височать знамениті єгипетські піраміди — кам'яні гробниці фараонів. Піраміди здавна вважалися одним із семи чудес світу. Араби склали приказку: «Усе на світі боїться ча­су, а час боїться пірамід». До нашого часу збереглося близько ста пірамід. Колись їх було більше, але частина з них зруйнована, а деякі засипав пісок, шо постійно насувається з пустелі.

Найвищі піраміди — фараонів Хеопса. Хефрена і Мікеріна — збудовані  майже 5 тис. років тому.  Біля них здіймаєтьсявелетенська кам'яна статуя Сфінкса фанта­стичної істоти з тулубом лева і головою фарао­на. Висота Великою Сфінкса становить 20 м. «Батьком жаху» називають араби-кочівники цю статую.

Людей ше в давнину вражали велетенські розміри пірамід. Висота найбільшої з них пі­раміди Хеопса — 137 м. Учені стверджують, шо колись вона була ше вищою. Щоб обійти пі­раміду довкола, треба пройти по піску цілий кілометр. Відомо, шо піраміду будували впро­довж 20 років, а дорогу до неї — 10 років. Усю споруду складено з 2 300 000 кам'яних блоків, з яких найменший важив дві з половиною тонни.Ще в давнину піраміда вважалася кам'яною математичною загадкою. її чотири грані орієн­товано за чотирма сторонами світу, а висота становить одну мільярдну частин} відстані від Землі до Сонця.

 

Поверхню піраміди облицьовано добре відшліфованими й припасованими одна до одної кам'яними плитами. Між ними не можна просунути навіть лезо ножа. Зала, де стояла труна з мумією фараона, була влаштована всередині піраміди. Де неї віз довгий кори­дор з пастками для грабіжників. Ніхто не смів порушити вічний спокій царя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Піраміда Хеопса в розрізі. Камера де містится гранітна труна фараона, позначена стрілкою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сфінкс і  піраміди. (Фото)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Будівництво піраміди. (Сучасний малюнок)

 

 

 

 

 

Матеріали

ІІ група “Археологи”

 

 

 

 

 

У гробницю клали багато коштовних речей, а також маїенькі фігурки людей прислужників, куховара, пивовара, селянина, наглядача. Вважаюся, що ці статуетки працюватимуть за померлого на тому світі.

В окремій кімнаті стояла статуя небіжчика. Єгиптяни гадати, що в статую вселиться душа людини після її смерті. Тому статую намагатися зроби­ти дуже схожою на небіжчика. Скульп­тори висікали статуї з твердого й м'якого каменю. Гранітні статуї богів і фараонів полірували до блиску. Вони сповнені величі та спокою. Статуї, зроблені з м'якого каменю, розмальо­вували різними фарбами.

Одного разу під час розкопок архео­логи знайшли чудову скульптуру голову єгипетської цариці Нефертіті. Коли її викопати з піску, то побачили, що в неї намальоване лише одне око, а друге художник не закінчив, щоб у скульптуру передчасно не вселилася душа живої людини.

Скульптури велетенських розмірів і барельєфи опуклі зображення, ви-карбувані на кам'яних плитах,— зберег­лися у храмах, де поклонялися богам.. В окремій кімнаті гробниці стояв саркофаг з мумією. Єгиптяни вважали, що кожна людина має дві ду­ші: Ба і Ка. Душа Ба вилітає з тіла після смерті, як птах, і по­трапляє на небо. Душа Ка це двійник людини.

Щоб забезпечити безсмертя, потрібно було зберегти тіло померлого. Для цього тіло бальзамували, тобто виготовляли з нього мумію. З тіла виймали нутрощі і занурювати його на 70 днів у розчин соди. Після цього тіло обмотувати полотня­ними бинтами, просоченими пахучими смолами. Нутрощі зберігати в окремих глечиках. Мумію вкладати в розмальовану труну саркофаг, зроблений за формою людського тіла. У саркофагах учені знайшли папіруси з текстом молитов, що становлять «Книгу мертвих».

 

 

 

 

 

 

Матеріали

ІІІ група “Професори”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Писемність у Стародавньому Єгипті.   .

Писемність виникла на Землі більш як 5 тис. років тому. Перши­ми країнами, де люди навчилися записувати необхідну їм інформа­цію, були Дворіччя та Єгипет. Перші письмові знаки являли собою малюнки — ієрогліфи. У давньоєгипетському письмі було понад 750 ієрогліфів. Голосні звуки на письмі не позначалися. Була особ­лива група ієрогліфів, що не вимовлялися під час читання,— знаки-визначники. Писали стародавні єгиптяни на папірусі — особливим чином обробленому очереті. Для письма використовували тростину, невеликий горщик із водою та пенал із заглибленнями для чорної та червоної фарб.

Довгий час основну проблему становило розшифрування ієроглі­фів. Розгадати загадку стародавніх папірусів вдалося французькому вченому Жану Франсуа Шампольйону.

В одинадцять років він уперше побачив наИис, зроблений ієроглі­фами. «Чи можна це прочитати?» — запитав він у секретаря Єги­петського інституту, фізика й математика Жозефа Фур'є, який по­казав хлопчикові єгипетську колекцію. Фур'є заперечно похитав головою. «Я це прочитаю,— упевнено сказав маленький Шамполь-йон,— я прочитаю це, коли виросту!»

Так і сталося через багато років, коли Шампольйон спочатку роз­шифрував імена Птолемея та Клеопатри, а потім знайшов ключ до читання єгипетських ієрогліфів.

 

 

 

 

 

 

 

Повчання Хеті, сина Дуауфа, своєму синові Пепі

  •                    Будь писарем, сину мій, добре живеться писарям у Єгипті... Писарі ведуть облік податків фараона, вони завжди чисто одягнені, і в них удосталь усілякої їжі.
  •                    Важко опанувати грамоту, батьку, чому я обов'язково повинен стати писарем?.. Ось поглянь: на березі землероби збирають багатий урожай, певно, їм добре живеться. Я хочу бути землеробом: весь день вони на повітрі, завжди в них до столу свіжі коржі з медом, молоко, овочі, м'ясо.
  •                    Ти помиляєшся,— говорить старий,— жалюгідна доля в селян. Цілий день працює землероб під палючим сонцем і лише надвечір повертається до своєї хатини. Вечеряє він черствим коржем і тільки-

' но ляже спати, як дружина будить його: «Надійшов час уставати, вже розвиднілось...»

  •                    Я не знав цього,— каже син,— тоді я стану ремісником, буду ткачем ...
  •                    Ти погано знаєш життя міських ремісників: ткач сидить цілий день, зігнувшись біля верстата, і вдихає пил від ниток... А красиві тканини, що їх робить ткач, носять інші: вельможі фараона, воєначаль­ники, писарі. Будь писарем, сину мій!..

О сину мій, якби я міг змусити тебе полюбити книги навіть більше, ніж рідну матір!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Єгипетська карта зоряного неба

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Єгипетські ієрогліфи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Так єгиптяни позначали числа

 

 

 

 

 

Література

1. Дтяча енциклопедія: Міфи та Легенди народів світу. Київ “Махаон – Україна” . 2006р.

2. Історія стародавнього світу: Навчальний посібник для 6 класу середньої загально освітньої школи / Авт. – упоряд.: І.Я. Щупак, С.О. Головань. – Запоріжжя: Прем’єр, 1999 р.

3.Історія стародавнього світу в літературних творах: Хрестоматія для 6 класу серед. шк. / Упоряд. К. І. Крилач. – К.: Ірпінь “Перун” 1998 р.

4.Немировський О. Й.  Книга для читання з історії стародавнього світу. – Київ. 1990р.

 5.Шалагінова О. І. Історія стародавнього світу. – Київ “Педагогічна преса”.2006р.

zip
Додано
30 жовтня 2018
Переглядів
1549
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку