Розробка уроку з теми «Плід» у вигляді газети із застосуванням інноваційних технологій

Про матеріал

Даний урок познайомить учнів з різними типами плодів, їхньою будовою та функціями. Чим вони відрізняються між собою. На власному досвіді переконаються, що плоди певних груп мають спільні ознаки. Розвиватимуть практичні навики, навики самопідготовки, самооцінки і оцінювання роботи своїх однокласників.

Інноваційні технології: групова робота зі схемами; само оцінювання; оцінювання роботи однокласників; випереджаюче навчання; створення презентацій.

Перегляд файлу

Тема «ПЛІД»

Мета: познайомити учнів з різними типами плодів, їхньою будовою та функціями. Чим вони відрізняються між собою. На власному досвіді переконатися, що плоди певних груп мають спільні ознаки. Розвивати практичні навики, навики самопідготовки, самооцінки і оцінювання роботи своїх однокласників.

Виховувати бережливе ставлення до плодів людської праці, навики повноцінного харчування.

Тип уроку. Вивчення нового матеріалу. Створення газети «Плід».

Обладнання: інструкції до лабораторної роботи; презентація «Екзотичні фрукти»; набір сухих і соковитих плодів; схема «Гроно»; морфологія квіткової рослини.

Інноваційні технології: групова робота зі схемами; само оцінювання; оцінювання роботи однокласників; випереджаюче навчання; створення презентацій.

ХІД УРОКУ

І. Психологічний настрій класу. Пропозиція.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Морфологія квіткової рослини.

Газета «Плід».

(Складання схеми «Гроно»).

Групова робота.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Створення сторінок газети.

  1. Хто яку сторінку готував?

Н.М. а) Сторінка будови та функцій плоду, сторінки сухих та соковитих плодів.

б) Сторінка здоров’я.

в) Сторінку історії.

г) Екологічну сторінку.

д) Літературно-музичну сторінку.

е) Віртуальна сторінка.

2. Сторінка будови та функцій плоду (додаток 1). 

Це диво не часте в природі –

Такенний гарбуз на городі,

Завбільшки з добряче барило.

Де знайдеш для нього мірило?

А якщо описать, а не змірять?

Плід – репродуктивний орган, у якому знаходиться насіння.

Плід – видозмінена в результаті запліднення квітка.

Плід складається з насіння та оплодня.

Оплодень – стінка плоду.

Плід утворюється із зав’язі маточки.

Оплодень – в одних сухий, в інших – соковитий.

Зовнішній шар – екзокарп (антоціани у вакуолі).

Середній шар – мезокарп.

Внутрішній шар – ендокарп.

Висновок: будова плоду пристосована до виконання таких функцій, як поширення насіння та захист насіння від висихання, механічних пошкоджень.

  1. Сторінка здоров’я (додаток 2).
  2. Сторінка соковитих плодів (додаток 3).

А) однонасінні і багатонасінні.

Б) однонасінні: кістянка.

В) багатонасінні: ягода, яблуко, гарбузина, помаранча, суничина, багатокістянка.

Висновок: соковиті плоди характеризуються будовою оплодня, участю частин квітки в його утворенні та кількістю насіння.

Як правильно?

Мама говорить: «Нарви, синку, відро ягід вишень».

У кросвордах зустрічається запитання «найбільша ягода України» і мається на увазі гарбуз. Чи вірно?

  1. Сторінка історії (додаток 4).
  2. Сторінка сухих плодів (додаток 5)

А) однонасінні і багатонасінні, розкривні і нерозкривні.

Б) сухі нерозкривні однонасінні плоди: зернівка, сім’янка, горіх.

В) сухі розкривні багатонасінні плоди: листянка, біб, стручок, коробочка.

Висновок: сухі плоди відрізняються за кількістю насінин, характером оплодня та особливостями його розкривання.

Чи вірно говоримо? Нарву стручків гороху, квасолі.

  1. Розважальна сторінка (додаток 6).

Познач геометричними фігурами.

  1. Екологічна сторінка (додаток 7).

IV. Закріплення вивченого матеріалу.

  1. Лабораторна робота № 10.

«Будова і різноманітність плодів».

Мета: навчитись розпізнавати і визначати біологічні об’єкти за основними морфологічними ознаками: на прикладі різних типів, розвивати вміння порівнювати біологічні об’єкти.

  1. Хід роботи: учні заповнюють роздані їм таблиці, обираючи три сухих і три соковитих плоди.
  2. Відповідають на поставлені запитання, роблячи висновок.
  3. Перевіряють роботу за зведеною таблицею на комп’ютері.
  1. Віртуальна сторінка.

Презентація «Екзотичні фрукти».

V. Домашні завдання. Прочитати параграф 23. Плід.

Записати, чим характеризуються сухі і соковиті плоди.

Зі свого досвіду розповісти, які способи поширення плодів і насіння спостерігали.

Підготувати за матеріалами презентації повідомлення про найулюбленіші плоди.

Повторити будову насінини (параграф 22).

VІ. Підведення підсумків уроку.

  1.  Рейтингова сторінка (додаток 8).

Морфологія квіткової рослини – 1 – 2 б (учитель)

Індивідуальні сторінки – 1 – 2 б (один одному)

Лабораторна робота – до 6 б (самостійно)

Висновки 2 б (учитель)

  1.  Літературно-музична сторінка (додаток 9).

Про яку трагедію нам нагадали віршовані рядки.

22 листопада вшановували пам'ять про тих, хто помер в роки голодомору 1932 – 1933 років.

Плоди не тільки сухі і соковиті, а продукти, за рахунок яких людина може жити і плідно працювати. Не випадково символами нашої держави є соковитий плід калина і сухий плід зернівка – у пшениці, жита.

Калина – як оберіг нашого народу.

Символ достатку – це жито й пшениця,

Буйно все це на ланах колоситься.

Руки селян це зерно зберуть,

Змелють, замісять, хліб нам спечуть.

Вручаю символи достатку і обереги.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Морфологія органів квіткової рослини

 

Коренева система

Головний -----

Додатковий -----

Бічний -----

Стрижнева ----- система

Мичкувата ----- система

 

Пагін

Стебло

Чіпке

Витке

Повзуче

Прямостояче

 

Брунька

Листкові луски

Зачаткове стебло

Зародкові листки

Листки

Складні

Прості

Квіткова

Луски

Зачаткове стебло

      Зачаткові бутони

Квітка

Чашолистики

Пелюстки

Тичинки

 

Плід

Соковитий

Сухий

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 1

Сторінка будови та функцій плоду

 

 

Плід - репродуктивний орган, у якому знаходиться насіння.

Плід- це видозмінена в результаті запліднення квітка.

Плід складається з насіння та оплодня. Оплодень - це стінки плоду.

Зовнішній шар оплодня (екзокарп). Середній шар оплодня (мезокарп). Внутрішній шар оплодня (ендокарп). Будова плоду пристосована до виконання таких його функцій, як поширення насіння та захист насіння від висихання, механічних пошкоджень.

 

C:\Documents and Settings\Пользователь\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.Word\Изображение 028.png

 

 

 

ДОДАТОК 2

Сторінка здоровя

 

Кашель лікує калина,

 Температуру збиває малина,

Вітамінізує суниця,

Тонізує організм чорниця.     

і

Вітаміни в плодах

 

Вітамін С. Вітаміни групи С, розчиняюся у воді. Його ще
називають аскорбіновою кислотою. В організмі людини він не
синтезується є в шипшині, чорній смородині, журавлині, томатах,
лимонах, апельсинах, перці, горобині, суницях, у багатьох плодах і
зелених частинах рослин, особливо в молодих пагонах. Якщо ви
тривалий час не вживаєте вітамін С, то може розвинутися цинга
захворювання, відоме мандрівникам і мореплавцям з давніх часів. Тоді
людина набуває жахливого вигляду: виснажене обличчя, набряклі,
кровоточиві ясна, на тілі — безліч червоних плям, синців від
крововиливів. Те саме й на внутрішніх органах — серці, печінці, ле-
генях, м'язах. Ламкість кісток, утрата апетиту, знижена опірність до
інших захворювань, нервово-психічні розлади — теж наслідки
захворювання. Потреба людини в вітамінах С становить 63-105 мг на
добу, але запам'ятайте, що нагрівання він не любить.

Вітамін В» Вітаміни групи В.Його ще називають тіаміном. У воді, розчиняється, а в жирах ні. Живе в неочищених зернах злаків, насінні бобових рослин, яблуках, він значною мірою впливає на процеси]обміну вуглеводів, тому дуже потрібний для нормальної діяльності тих органів, де відбувається найінтенсивніший обмін вуглеводів, - для нервової системи, серця, м'язів. Якщо його бракує в їжі, виникає тяжке - захворювання — бері-бері. У хворих розладнується діяльність нервової системи: починаються судоми, розвивається параліч. Це захворювання часто закінчується смертю.             

Вітамін Р. Вітаміни групи Р, розчиняюся у воді. Є у плодах
шипшини, чорної смородини, цитрусових. У разі нестачі вітаміну
порушується міцність і проникнення капілярів. Вітаміну Р на добу
потрібно вживати 10—15 мг. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 3

Сторінка соковитих

плодів

Однонасінні плоди

 

 

 

Кістянка (а — вишня, б — слива) Висновок:   соковиті   плоди   характеризуються будовою оплодня, участю частин квітки в його утворенні та кількістю насінин.

C:\Documents and Settings\Пользователь\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.Word\Изображение 027.png

Помаранча лимон, б апельсин)

 

Суничина (суниці лісові)

 

Багатокістянка (малина)

 

 

 

Багатонасінні плоди

Ягода (а — помідор, б — аґрус, в — виноград)

 

 

Яблуко (а — яблуня, б — груша)

а        б       в

 Гарбузина (а — диня,  б — кавун, в — огірок)

 

 

ДОДАТОК 4

Квасоля. Перша загадка про квасолю є в давніх

китайських літописах, за 2800 років до н. е. В ті далекі часи китальці варили квасолю з рисом, як це тепер роблять в Індії, Японії, Кореї, на Філіпінських островах.

Квасоля була відома і давнім римлянам. З неї виготовляли відомий на той час косметичний засіб, що заміняв римлянам пудру. На їхню думку, він чудово освіжав шкіру, розгладжував зморшки. Протягом багатьох століть квасолеве борошно входило до складу іншого косметичного засобу - білил (до речі, у німців квасоля називається білильними бобами).

 

Боби. Найблищі родичі квасолі - боби, які так само

відомі з найдавніших часів: при розкопках їх знаходять разом з предметами бронзового віку. Вважають, що саме боби були першими овочами, які люди почали вживати в їжу. За Біблією, боби вирощували в Палестині за царювання Соломона за 1000 років до н. е.

У стародавніх греків боби були одним з найважливіших продуктів харчування (латиною це слово означає «їжа»).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 5

Сторінка сухих плодів

Сухі нерозкривні однонасінні плоди

Зернівка (а) пшениця тверда)

Сім'янка соняшник однорічний, б лікарська кульбаба)

 

 

C:\Documents and Settings\Пользователь\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.Word\Изображение 029.png

 

 

Горіх (ліщина звичайна)

 

 

 

 

Сухі розкривні багатонасінні плоди

Коробочка (а — блекота чорна, б — мак сумнівний,

в —роговик польовий)

Висновок: сухі плоди відрізняються за кількістю насінин, характером оплодня та особливостями його розкривання.

ДОДАТОК 6

ХОДИТЬ ГАРБУЗ ПО ГОРОДУ

Українська народна пісня

Ходить гарбуз по городу,

питається свого роду:

«А чи живі, чи здорові

 всі родичі гарбузові?»

Обізвалась жовта диня,

гарбузова господиня:

«Іще живі, ще здорові

всі родичі гарбузові».

Обізвались огірочки,

гарбузові сини й дочки:

«Іще живі, ще здорові

всі родичі гарбузові».

Обізвались буряки,

гарбузові свояки:

 «Іще живі, ще здорові

всі родичі гарбузові»,

обізвалась бараболя,

а за нею і квасоля:

«Іще живі, ще здорові

всі родичі гарбузові».

Обізвався старий біб:

Я піддержав увесь рід!

Іще живі, ще здорові

всі родичі гарбузові!

Ой гарбузе ти перістий,

із чим тебе будем їсти?

Миска пшона, шматок сала

от до мене вся приправа

 

 

 ДОДАТОК 7

 

Розповідь про лісові суниці

Лісові суниці — маленькі, червоненькі ягідки, ароматні солодкі на смак. Вони не тільки приємні ласощі, а ще й чудові ліки. їх потрібно споживати доки вони є, організм зцілюється, збагачується вітамінами. Суниці сприятливо впливають на нирки, печінку, шлунок. В цих ягодах багато вітамінів, органічних кислот, дубильних речовин, ефірної олії, цукру. Суниці допомагають і людям хворим на гіпертонію, лікують екзему шкіри. Цілющих, рослин дуже багато. І якщо ти будеш допитливим і уважним, бе­регтимеш кожну рослину, вона розповість тобі про свої цілющі властивості, подарує здоров'я, силу та радість. Отже, вивчай природу, шануй її і вона віддячить тобі своєю любов'ю, і ти обов'язково почуєш, про що співає Земля!

Але щоб і надалі ми могли зцілювати себе різноманітними рослинами, необхідно їх оберігати, розумно використовувати. На території «шовковичок», так у нас називають одну з територій, ростуть суниці, але на превеликий жаль там останнім часом «розростається»  сміттєзвалище,  що  з  часом  не  дасть  нам можливості ласувати суницями. Тому нам потрібно з цим питанням звернутися до сільської ради.

Лісові суниці

Повітря тепле і пахуче,

І аромат такий тонкий

Поляна, сонячно сліпуча

Та голос іволги дзвінкий.

 В траві рубінові намиста

Пригорнулись низько до землі,

 На них роса блискучо-чиста

 В горі дуби, немов брилі.

Смачні намиста на поляні

Вогненно сяють у траві

Як мед, солодкі і духм'яні

Суниці стиглі лісові.

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 8

Лабораторна робота.

Будова і різноманітність плодів

Мета: формувати вміння розпізнавати і визначати біологічні об'єкти за основними морфологічними ознаками на прикладі різних типів плодів, розвивати вміння порівнювати біологічні об'єкти.

 

Назва плоду

Тип плоду

 

 

 

 

 

 

Сухий

 

 

 

 

 

 

Соковитий

 

 

 

 

 

 

Однонасінний

 

 

 

 

 

 

Багатонасінний

 

 

 

 

 

 

Розкривний

 

 

 

 

 

 

Нерозкривний

 

 

 

 

 

 

Кістянка

 

 

 

 

 

 

Ягода

 

 

 

 

 

 

Яблуко

 

 

 

 

 

 

Гарбузина

 

 

 

 

 

 

Помаранча

 

 

 

 

 

 

Суничина

 

 

 

 

 

 

Багатокістянка

 

 

 

 

 

 

Зернівка

 

 

 

 

 

 

Сім'янка

 

 

 

 

 

 

Горіх

 

 

 

 

 

 

Листянка

 

 

 

 

 

 

Біб

 

 

 

 

 

 

Стрючок

 

 

 

 

 

 

Коробочка

 

 

 

 

 

 

 

Висновок.

1. Яку будову мають плоди?

2. За якими ознаками їх розрізняють?

3. За якими ознаками відрізняються між собою соковиті плоди?

4. За якими ознаками відрізняються між собою сухі плоди?

 

ДОДАТОК 9

Хліб

Боготворить селянка житній хліб,

Його ціна - заплачена життями.

 У пам'яті отой останній сніп,

Який дожала й згадує роками

Бо кожному раділа колоску –

Перенесла, сховала у кошару,

 Ніхто не мислив доленьку таку...

Шукали... Заглядали в кожну шпару!

Хто в тридцять третім вижив, не помер

Скоринку хліба віднесе пташині.

Нехай в сміття не викине тепер

Черству хлібину той, хто ситий нині.

Чом не цінують житні колоски?

Лежать зернята стиглі на земельці.

Через роки хтось чує голоси –

Голодне „дай...", мов голкою по серцю.

Гарячий свіжоспечений хлібець

На рушнику лежить під образами.

Шепоче Жінка:" Мій Святий Отець,

Спасибі, що цей хліб сьогодні з нами!"

 

Н. Полив'яна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вишні

Антонич був хрущем і жив колись на вишнях,

на вишнях тих, що їх оспівував Шевченко.

Моя країно зоряна, біблійна й пишна,

квітчаста батьківщино вишні й соловейка!

Де вечори з Євангелії, де світанки.

де небо сонцем привалило білі села,

цвітуть натхненні вишні кучеряво й п'янко,

 як за Шевченка, знову поять пісню хмелем.

Богдан-Ігор Антонич     

 

Біля вікон виноградне листя,

Пагони такі, що аж сміються.

 І весела їхня зелень чиста,

Вуса, як пружинки - радо в'ються.

 

І, як діти, виноградні гронця,

Юності вбачається прокид.

 

Як і в мене - в них наснага сонця,

Як і в мене - в них в землиці соки.

М. Турківський

 

Червона калина

Матуся навчила нас пісню співати,

У полі ранкову стрічати зорю.

Матуся навчила людей шанувати

І вірно любити Вкраїну свою.

Приспів

Там червона калина, мов святий оберіг.

Споришева стежина приведе на поріг.

Там матуся співала колискові пісні,

На добро дарувала вишиванку мені.

II

Матуся навчила добро пам'ятати,

Стежину топтати у ріднім краю.

Матуся навчила утоми не знати

І вірно любити Вкраїну свою.

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Марушка Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мурза Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Булима Ліля
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Фурман Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
docx
Додано
24 лютого 2018
Переглядів
2992
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку