Розробка уроку з устаткування підприэмств харчвання, тема:"Вивчення будови, принципу роботи, правил експлуатації машин і механізмів для розпушування м’яса, перемішування фаршу, чищ

Про матеріал
Розробка інструкції до лабораторної роботи. Дана розробка буде корисна викладачам спецтехнологій а також учням, майстрам, виробничого навчання. при проведенні уроків з предмету«Устаткування підприемств харчування» по темі : "Машини та механізми для переобки м'яса та риби". Розглядається устрій, принцип дії та правила експлуатації машин: м'ясорозпушувача, фаршемішалки, машини для чищення луски.
Перегляд файлу

Гр.№108

Гр.№109

Гр.№110

 

 

 

Урок № 33-34

Тема: Лабораторно-практична робота№5«Вивчення будови, принципу роботи, правил експлуатації машин і механізмів для розпушування м’яса, перемішування фаршу, чищення риби»

Мета: Вивчення будови, принципу роботи машин і механізмів для розпушування м'яса, перемішування фаршу, чищення риби. Набуття експлуатаційних навичок з дотриманням технічних вимог безпеки праці. Складання та розбирання машин. Ознайомлення з технічною документацією.

Закріплення  теоретичних умінь та навичок на практиці. Формування експериментальних умінь  де учні складають звіти  і роблять висновки.

                                                                Хід роботи 

1.     Будова машин механізмів

2.     Правила експлуатації та техніка безпеки

3.     Принцип дії

4.     Виробничі ситуації

                                               Теоретичні відомості

image

1– Шкребок; 2 –Кожух; 3 –Пластмасова гайка; 4 –Проміжний вал;  5 –Пастмасова ручка; 6 –Гнучкий вал; 7 – Кожух; 8 –Вимикач; 9 –Муфта;  10 –Електродвигун; 11 –Кронштейн; 12 –Гвинтовий притиск; 13 –Вилка. Рис.1 Машина для чищення риби РО-1

image

1 — Заслінка; 2 — Відкидний болт; 3 — Кришка; 

4 — Лопать; 5 — Захисна хрестовина; 

6 — Завантажувальна місткість; 7— Корпус;

 8 — Хвостовик; 9 — Камера

 

Рис.3. Фаршемішалка МЗ-8-150

image

 

2.Правила експлуатації

 

image

РО-1

image

image 

image

МРМ-15

image

 

image

МЗ-8-150

image

ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ 

1.Всі машини повинні мати справне заземлення та занулення.

2.Всі машини повинні мати справне електроблокування.

3. Всі машини мають перевірятися на санітарно-технічний стан.

4.Всі машини перевіряються на холостому ходу.

5.Не слід працювати на машинах. Якщо на їх корпус пробиває струм.

1.Під час роботи на машині для очищення риби

1.Перевірити надійність кріплення механізму до робочого столу.

2.   Не слід працювати на машині, якщо гріється штепсельна вилка, працювати можна тільки після її заміни.

3.   Забороняється працювати без захисного кожуху.

4.Під час роботи необхідно стежити за положенням гнучкого валу. Не слід працювати при порушенні цілісності гнучкого валу.

5.   Будь-які дії з чищення машини дозволяється тільки при повній її зупинці і відключення від джерела живлення.

6.   Риборозділювальна дошка не повинна мати задирок

7.Працюючому слід вибрати стійке положення і зберігати його, уникаючи непродуманих, метушливих рухів.

2. Під час роботи фаршмішалкою МЗ-8-150 1.Не дозволяється працювати без запобіжної решітки

2.Заборонено руками проштовхувати фарш у робочу камеру і розвантажувати його при включеному двигуні

3.Не дозволяється працювати. Якщо несправне блокування.

3.Під час роботи на розпушувальному механізмі МРМ-15

1. Тільки після її повної зупинки можна поправляти напівфабрикати , ліквідовувати неполадки в машині

2.Не опускати руки та сторонні предмети в робочу камеру під час її роботи

3.Не слід використовувати в роботі каретку з погнутими ножамифрезами

4.Не можна розпушувати напівфабрикати з кісточками.

3.Принцип дії

(Перегляд відео)

Принцип дії м’сорозпушувача https://www.youtube.com/watch?v=rxd-ok3BYHY Принцип дії фаршмішалки https://www.youtube.com/watch?v=OoF5qQ3e1Cc

Принцип дії машини для чищення рибної луски https://www.youtube.com/watch?v=6ff9-gXPIvg

РО-1

 

image

МРМ-15

 

image

Порційні кусочки м’яса, опущені у завантажувальний отвір, захоплюються ножами – фрезами, які обертаються назустріч один одному. Зуби фрез одного вала входять у простір між зубами фрез іншого, внаслідок чого на поверхні шматків з двох сторін робляться на січки у вигляді борозенок. При цьому руйнуються волокна сполучної тканини, а поверхня шматків збільшується

image

5.     Виробничі ситуації

image 

Розпушувальний механізм МРМ-15

 

 

 

 

 

 

Ситуація

Причина

 Що робити

 Перегрів електродвигуна

 Тривала робота, перевантаження

 Відключити, охолодити, дотримуватися норму завантаження

 Заклинило фрези

 Неправильна підготовка продуктів (великий шматок,), сторонній предмет

 Відключити, розібрати, видалити

 Електричний струм пробиває на корпус обладнання

 Несправне заземлення

 Робота заборонена, можлива електротравма

 Неякісна обробка продуктів

 Тупі ножі фрези, погана підготовка м'яса,

 Відключити, розібрати, заточити

 Фрези обертаються нерівномірно, ривками

 Розтягнувся ремінь

 Відключити машину, викликати механіка

Після включення чути гул двигуна, не працює

Погнуті зубці фрез чи гребінок

Замінити фрези чи гребінки

Велике виділення соку

Затуплені фрези

Заточити чи замінити фрези

           

 

Фаршемішалка МЗ-8-150

 

image

 

Ситуація

Причина

 Що робити

Ненадійно закріплена насадка у горловині електроприводу

 Хвостовик не закріпився у горловині

Закріпити та перевірити погойдуванням ліворуч та праворуч

Погіршується якість перемішування 

Недовантаження продуктом

Збільшити кількість фаршу до 7кг

Викидання фаршу з робочої камери

Перевантаження продуктом

Зменшити кількість фаршу до 7кг

Під час перемішування відшаровується жир

Тривале перемішування фаршу

Перемішувати не більше 60с.

 

Машина для очищення риби РО-1

 

image

 

 

 

 

 

             

 

Звіт до лабораторної роботи

І.Розпушувальний механізми МРМ-15. 

 

image

 

Завдання1.Вставити пропущені слова       Розпушувальний механізми МРМ-15. 

Головне призначення розпушувального механізму —                                                       

  ________________поверхні _____________________ для рівномірної __________ дії та руйнування ___________________, що попереджує __________________ шматка.

 Розпушувальний механізм складається із:

image1__________________________

2_____________________________

3_____________________________

4_____________________________

5______________________________

6_________________________

7__________________________ 

                                                                                                           8 _________________________               

                                                                  9________________________

10__________________________

11__________________________

12__________________________

Призначення робочих органів  МЗ-8-150:

1____________________________________________________________________

2____________________________________________________________________ 3____________________________________________________________________ 4____________________________________________________________________

5____________________________________________________________________

6____________________________________________________________________

7____________________________________________________________________

8____________________________________________________________________ 9____________________________________________________________________ Для          безпечної    роботи        корпус        розпушувача        закритий

____________________________ 

_______________(він блокує вимикач, не дозволяючи ввімкнути машину з відкритою кришкою).

        Робочими              органами              механізму              _____________два

________________________ вали, на які насаджені ___________________ та дві _______________. Ножі-фрези вставляють у ______________, яка складається із _____________, з'єднаних ___________та ____________. Під час обертання однієї половини каретки відносно іншої під кутом 90° вона роз'єднується на дві половини. ___________ обертаються ____________ одні ________. Фрези надрізають шматки ___________, а гребінки спрямовують їх та попереджують ________________ м'яса на ___________.  Всі деталі, що стикаються з продуктом, виконані зі ____________. Завдання2.Підпишіть зображення

image

Описати                 принцип         дії        даного         МРМ-15         механізму:

______________________________________________________________

_________________________________________________________________

_________________________________________________________________

_________________________________________________________________ Завдання4.Охорона праці та техніка безпеки 

______________________________________________________________

______________________________________________________

Завдання5.Заповніть таблицю

Ситуація

Причина

 Що робити

 Перегрів електродвигуна

 

 

 Заклинило фрези

 

 

 Електричний струм пробиває на корпус обладнання

 

 

 Неякісна обробка продуктів

 

 

 Фрези обертаються нерівномірно, ривками

 

 

Після включення чути гул двигуна, не працює

 

 

Велике виділення соку

 

 

ІІ. Фаршмішалка МЗ-8-150. 

Завдання1 .Вставити пропущені слова

image

         Входить                  у                  комплект

____________________________ ПМ-1,1.

 

МЗ-8-150 складається

1____________________________________________________________

2______________________________________________________________

3______________________________________________________________

4______________________________________________________________

5______________________________________________________________

6______________________________________________________________

7______________________________________________________________ Призначення робочих органів  МЗ-8-150:

1___________________________________________________________________

2____________________________________________________________________

3____________________________________________________________________

4____________________________________________________________________

5____________________________________________________________________

6____________________________________________________________________

7____________________________________________________________________

8____________________________________________________________________

9___________________________________________________________

imageЛопаті на робочому ____________ розташовані під кутом ____°, що забезпечує _________ продукту по _______ _________, на          якій         розташований      сегментний          _____________ пристрій з _______________.

Правила експлуатації фаршмішалки МЗ-8-150:

                                                      Перевіривши                                     заземлення            та

______________________________________ універсального 

                                                  _______________,      корпус       фаршмішалки      надійно

______________у його ___________________. Вставляємо робочий ______________, змастивши його кінці __________________________, закріплюємо _______________________, закриваємо _____________________ вікна, перевіряємо  наявність запобіжної _______________ та роботу фаршмішалки на ________________ ходу. Надійність закріплення ________________ перевіряють

__________________    його ліворуч       і         ______________. Якщо          для погойдування треба прикладати зусилля, то ___________ увійшов у _________________ з приводом.

Фаршмішалку завантажують на _______________ продуктом у кількості ____ кг. Недовантаження погіршує _____________________, а перевантаження призводить до __________ фаршу із ___________________. Тривалість перемішування — __________ секунд. Триваліше перемішування ____________ якість _____________ , оскільки відшаровується ___________. Не дозволяється ___________ з машиною, яка не має запобіжної _________________. Забороняється проштовхувати

________ у робочу _________________ та розвантажувати його _______ за ввімкненої ______________.

image

Завдання 3Опишіть принцип дії фаршмішалки МЗ-8-150:

______________________________________________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

_____________________________________________________________ Завдання 4 Охорона праці та техніка безпеки 

_____________________________________________________________

______________________________________________________________

________________________________________________________________

Завдання 5Заповніть таблицю

Ситуація

Причина

 Що робити

Ненадійно закріплена насадка у горловині електроприводу

 

 

Погіршується якість перемішування 

 

 

Викидання фаршу з робочої камери

 

 

Під час перемішування відшаровується жир

 

 

ІІІ. Машина для очищення риби РО-1

image Завдання1.Вставити пропущені слова   На корпусі встановлено ___________  та   пристрій   для   кріплення   ___________  до виробничого _________.  Гнучкий вал через накидну ________ з'єднаний і _________ двигуна.

Робочий інструмент (____________), закріплений на

                                                       ________,    являє            собою __________, на поверхні

                                                       _________    розміщена    гвинтова    ________.     Кінець

шкребка ________ шорстку __________(шарошку) для обчищання ____________ у ______________місцях (між плавниками, біля зябрових кришок). Для захисту рук _____ та попередження _____луски __________ закрито запобіжним ______. На валу з ущільненим ____________ установлено ______________, яка має ___________ форму та виконана із ______________.

Гнучкий вал складається із _____________________, всередині якого _____________ сталевий ______________. У місцях приєднання до

_____________    та      рукоятки    _____________вал         захищено    від _______________ пружинами.

Двигун кріпиться до ___________ за допомогою _____________ і може обертатися у ___________ боки. Він вмикається малогабаритним ______

Завдання2.. Пронумеруйте в правильній послідовності будову  механізму  РО-1М1 для обчищання риби:

image

 Призначення робочих органів РО-1М1:

1__________________________2____________________________3________ __________________4____________________________5_________________

__________6___________________________7__________________________

__8_______________9__________

Підпишіть зображення

image 

image 

image

 

 

 

 

Завдання 3.Описати правила експлуатації механізмів для обчищання риби 

1. Перед початком роботи необхідно  

__________________________________________________________________

2.Під                            час                           роботи                             необхідно

_____________________________________________________

3.                    Під   час    санітарного          оброблення          механізм необхідно_____________________________________________________

4.                    Про що     свідчить      нагрівання штепсельної         вилки

_____________________________________________________________

5.                    Якщо         штепсельної         вилки          нагрілась,   то      як      усунути      цю несправність____________________________________________________ 6. Якщо за ввімкненого двигуна шкребок не обертається, то причину потрібно шукати______________

Завдання 4 Охорона праці та техніка безпеки 

_________________________________________________________________- __________________________________________________________________

 

Завдання 5Заповніть таблицю

image

Контрольні запитання

1.                 Що потрібно перевірити перед початком роботи машини МЗ-8-150? а)санітарний стан 

б) заземлення машини;

в) справність кнопок контрольно-регулювальної апаратури;

2.                 Фаршемішалку приєднують до універсальних приводів: а) ПУ- 0,6;

б) МУ- 1000;

в) ПМ- 1,1.

3.. Робочими органами фаршемішалки є :

а) шнек з лопастями;

б) робоча камера;

в) кришка. 4.Як вивантажується фарш?

а) Виключивши машину, відкривши заслінку;

б)Не вимикакаючи машину, відкривши заслінку;

в)Руками.

5.   Розпушувачем м’яса порційні шматки розпушуються : а) 1 раз;

б) 2 рази;

в) 3 рази.

6.   Що є робочими органами машини MPM –15?

а)дискові ножі-фрези;

б)гребінки;

в) дискові ножі-фрези та гребінки.

7.   Який пристрій запобігає намотуванню м’яса на фрези? а) каретка;

б) фрези;

в)гребінки.

8.Для чого призначена каретка в MPM –15?

а)для розпушування стейку;

б) місце для встановлення гребінок та фрез ;

в) нарізання м’яса. 9.Який пристрій безпеки наявний у рибо очищувальній машині? а) шкребок;

б)гнучкий вал;

в)захисний кожух

10.Уякому напрямку необхідно рухати шкребком під час очищення риби?

а)переривчастими рухами у довільному напрямку;

б) переривчастими рухами від голови до хвоста;

в) переривчастими рухами від хвоста до голови; 11.З чого складається гнучкий вал РО-1?

а)із гумового шланга;

б)із гумового шланга,всередині якого проходить сталевий трос;

в)із пластикового шланга. 12.Під час санітарного оброблення механізм необхідно …..

а)протерти тканиною;

б)протерти тканиною змоченою мийним засобом, а потім вимкнути двигун і опустити шкребок  в холодну воду;

в) протерти тканиною змоченою мийним засобом, а потім за ввімкненого двигуна опустити шкребок по рукоятку в гарячу воду.

 

ВИСНОВОК:______________________________________________________

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________

__________________________________________________________________

image

 

 

 

Використана література

1.          Саєнко Н.П., Волошенко Т.Д. Устаткування підприємств громадського харчування. — К.: ВАТ „Поліграфкнига", 2005-320с.

2.          Технологічне обладнання для виробництва напівфабрикатів у тісті.

Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи з дисципліни

«Технологічне обладнання підприємств з переробки продукції тваринництва»спеціальність 133 «Галузеве машинобудування». Ступінь вищої освіти МАГІСТР. Таврійський державний агротехнологічний

університет імені Дмитра Моторного, 2020 - 31 с

3 Сапун  В.О., Збірник лабораторно-практичних робіт з предмету «Устаткування підприємств харчування»  професія «Кухар» ІV таV  разряду . 4 Гуменна В.В.ЗБІРНИК методичних розробок уроків з використанням інтерактивних методів навчання з предмету «Устаткування підприємств харчування», тема програми «Машини для обробки м’яса та риби»,Краматорськ 2019

5.ПОСІБНИК до проведення практичних занять  та самостійної роботи студента з дисципліни ―Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства‖(для студентів 3 курсу денної та заочної  форм навчання спеціальності 241 ―Готельно-ресторанна справа‖)Тернопіль, 2017

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чепканич Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Коберник О.М. та інші)
Додано
2 листопада 2020
Переглядів
11350
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку