Гр.№108 |
Гр.№109 |
Гр.№110 |
|
|
|
Урок № 33-34
Тема: Лабораторно-практична робота№5«Вивчення будови, принципу роботи, правил експлуатації машин і механізмів для розпушування м’яса, перемішування фаршу, чищення риби»
Мета: Вивчення будови, принципу роботи машин і механізмів для розпушування м'яса, перемішування фаршу, чищення риби. Набуття експлуатаційних навичок з дотриманням технічних вимог безпеки праці. Складання та розбирання машин. Ознайомлення з технічною документацією.
Закріплення теоретичних умінь та навичок на практиці. Формування експериментальних умінь де учні складають звіти і роблять висновки.
Хід роботи
1. Будова машин механізмів
2. Правила експлуатації та техніка безпеки
3. Принцип дії
4. Виробничі ситуації
Теоретичні відомості
1– Шкребок; 2 –Кожух; 3 –Пластмасова гайка; 4 –Проміжний вал; 5 –Пастмасова ручка; 6 –Гнучкий вал; 7 – Кожух; 8 –Вимикач; 9 –Муфта; 10 –Електродвигун; 11 –Кронштейн; 12 –Гвинтовий притиск; 13 –Вилка. Рис.1 Машина для чищення риби РО-1 |
1 — Заслінка; 2 — Відкидний болт; 3 — Кришка; 4 — Лопать; 5 — Захисна хрестовина; 6 — Завантажувальна місткість; 7— Корпус; 8 — Хвостовик; 9 — Камера
Рис.3. Фаршемішалка МЗ-8-150 |
РО-1 |
|
МРМ-15 |
|
МЗ-8-150 |
|
1.Всі машини повинні мати справне заземлення та занулення.
2.Всі машини повинні мати справне електроблокування.
3. Всі машини мають перевірятися на санітарно-технічний стан.
4.Всі машини перевіряються на холостому ходу.
5.Не слід працювати на машинах. Якщо на їх корпус пробиває струм.
1.Під час роботи на машині для очищення риби
1.Перевірити надійність кріплення механізму до робочого столу.
2. Не слід працювати на машині, якщо гріється штепсельна вилка, працювати можна тільки після її заміни.
3. Забороняється працювати без захисного кожуху.
4.Під час роботи необхідно стежити за положенням гнучкого валу. Не слід працювати при порушенні цілісності гнучкого валу.
5. Будь-які дії з чищення машини дозволяється тільки при повній її зупинці і відключення від джерела живлення.
6. Риборозділювальна дошка не повинна мати задирок
7.Працюючому слід вибрати стійке положення і зберігати його, уникаючи непродуманих, метушливих рухів.
2. Під час роботи фаршмішалкою МЗ-8-150 1.Не дозволяється працювати без запобіжної решітки
2.Заборонено руками проштовхувати фарш у робочу камеру і розвантажувати його при включеному двигуні
3.Не дозволяється працювати. Якщо несправне блокування.
3.Під час роботи на розпушувальному механізмі МРМ-15
1. Тільки після її повної зупинки можна поправляти напівфабрикати , ліквідовувати неполадки в машині
2.Не опускати руки та сторонні предмети в робочу камеру під час її роботи
3.Не слід використовувати в роботі каретку з погнутими ножамифрезами
4.Не можна розпушувати напівфабрикати з кісточками.
(Перегляд відео)
Принцип дії м’сорозпушувача https://www.youtube.com/watch?v=rxd-ok3BYHY Принцип дії фаршмішалки https://www.youtube.com/watch?v=OoF5qQ3e1Cc
Принцип дії машини для чищення рибної луски https://www.youtube.com/watch?v=6ff9-gXPIvg
РО-1
|
|
МРМ-15
|
Порційні кусочки м’яса, опущені у завантажувальний отвір, захоплюються ножами – фрезами, які обертаються назустріч один одному. Зуби фрез одного вала входять у простір між зубами фрез іншого, внаслідок чого на поверхні шматків з двох сторін робляться на січки у вигляді борозенок. При цьому руйнуються волокна сполучної тканини, а поверхня шматків збільшується |
Розпушувальний механізм МРМ-15
Ситуація |
Причина |
Що робити |
Перегрів електродвигуна |
Тривала робота, перевантаження |
Відключити, охолодити, дотримуватися норму завантаження |
Заклинило фрези |
Неправильна підготовка продуктів (великий шматок,), сторонній предмет |
Відключити, розібрати, видалити |
Електричний струм пробиває на корпус обладнання |
Несправне заземлення |
Робота заборонена, можлива електротравма |
Неякісна обробка продуктів |
Тупі ножі фрези, погана підготовка м'яса, |
Відключити, розібрати, заточити |
Фрези обертаються нерівномірно, ривками |
Розтягнувся ремінь |
Відключити машину, викликати механіка |
Після включення чути гул двигуна, не працює |
Погнуті зубці фрез чи гребінок |
Замінити фрези чи гребінки |
Велике виділення соку |
Затуплені фрези |
Заточити чи замінити фрези |
Фаршемішалка МЗ-8-150
Ситуація |
Причина |
Що робити |
Ненадійно закріплена насадка у горловині електроприводу |
Хвостовик не закріпився у горловині |
Закріпити та перевірити погойдуванням ліворуч та праворуч |
Погіршується якість перемішування |
Недовантаження продуктом |
Збільшити кількість фаршу до 7кг |
Викидання фаршу з робочої камери |
Перевантаження продуктом |
Зменшити кількість фаршу до 7кг |
Під час перемішування відшаровується жир |
Тривале перемішування фаршу |
Перемішувати не більше 60с. |
Машина для очищення риби РО-1
І.Розпушувальний механізми МРМ-15.
Завдання1.Вставити пропущені слова Розпушувальний механізми МРМ-15.
Головне призначення розпушувального механізму —
________________поверхні _____________________ для рівномірної __________ дії та руйнування ___________________, що попереджує __________________ шматка.
Розпушувальний механізм складається із:
1__________________________
2_____________________________
3_____________________________
4_____________________________
5______________________________
6_________________________
7__________________________
8 _________________________
9________________________
10__________________________
11__________________________
12__________________________
Призначення робочих органів МЗ-8-150:
1____________________________________________________________________
2____________________________________________________________________ 3____________________________________________________________________ 4____________________________________________________________________
5____________________________________________________________________
6____________________________________________________________________
7____________________________________________________________________
8____________________________________________________________________ 9____________________________________________________________________ Для безпечної роботи корпус розпушувача закритий
____________________________
_______________(він блокує вимикач, не дозволяючи ввімкнути машину з відкритою кришкою).
Робочими органами механізму _____________два
________________________ вали, на які насаджені ___________________ та дві _______________. Ножі-фрези вставляють у ______________, яка складається із _____________, з'єднаних ___________та ____________. Під час обертання однієї половини каретки відносно іншої під кутом 90° вона роз'єднується на дві половини. ___________ обертаються ____________ одні ________. Фрези надрізають шматки ___________, а гребінки спрямовують їх та попереджують ________________ м'яса на ___________. Всі деталі, що стикаються з продуктом, виконані зі ____________. Завдання2.Підпишіть зображення
Описати принцип дії даного МРМ-15 механізму:
______________________________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________ Завдання4.Охорона праці та техніка безпеки
______________________________________________________________
______________________________________________________
Завдання5.Заповніть таблицю
Ситуація |
Причина |
Що робити |
Перегрів електродвигуна |
|
|
Заклинило фрези |
|
|
Електричний струм пробиває на корпус обладнання |
|
|
Неякісна обробка продуктів |
|
|
Фрези обертаються нерівномірно, ривками |
|
|
Після включення чути гул двигуна, не працює |
|
|
Велике виділення соку |
|
|
ІІ. Фаршмішалка МЗ-8-150.
Завдання1 .Вставити пропущені слова
Входить у комплект
____________________________ ПМ-1,1.
МЗ-8-150 складається:
1____________________________________________________________
2______________________________________________________________
3______________________________________________________________
4______________________________________________________________
5______________________________________________________________
6______________________________________________________________
7______________________________________________________________ Призначення робочих органів МЗ-8-150:
1___________________________________________________________________
2____________________________________________________________________
3____________________________________________________________________
4____________________________________________________________________
5____________________________________________________________________
6____________________________________________________________________
7____________________________________________________________________
8____________________________________________________________________
9___________________________________________________________
Лопаті на робочому ____________ розташовані під кутом ____°, що забезпечує _________ продукту по _______ _________, на якій розташований сегментний _____________ пристрій з _______________.
Правила експлуатації фаршмішалки МЗ-8-150:
Перевіривши заземлення та
______________________________________ універсального
_______________, корпус фаршмішалки надійно
______________у його ___________________. Вставляємо робочий ______________, змастивши його кінці __________________________, закріплюємо _______________________, закриваємо _____________________ вікна, перевіряємо наявність запобіжної _______________ та роботу фаршмішалки на ________________ ходу. Надійність закріплення ________________ перевіряють
__________________ його ліворуч і ______________. Якщо для погойдування треба прикладати зусилля, то ___________ увійшов у _________________ з приводом.
Фаршмішалку завантажують на _______________ продуктом у кількості ____ кг. Недовантаження погіршує _____________________, а перевантаження призводить до __________ фаршу із ___________________. Тривалість перемішування — __________ секунд. Триваліше перемішування ____________ якість _____________ , оскільки відшаровується ___________. Не дозволяється ___________ з машиною, яка не має запобіжної _________________. Забороняється проштовхувати
________ у робочу _________________ та розвантажувати його _______ за ввімкненої ______________.
Завдання 3Опишіть принцип дії фаршмішалки МЗ-8-150:
______________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
_____________________________________________________________ Завдання 4 Охорона праці та техніка безпеки
_____________________________________________________________
______________________________________________________________
________________________________________________________________
Завдання 5Заповніть таблицю
Ситуація |
Причина |
Що робити |
Ненадійно закріплена насадка у горловині електроприводу |
|
|
Погіршується якість перемішування |
|
|
Викидання фаршу з робочої камери |
|
|
Під час перемішування відшаровується жир |
|
|
ІІІ. Машина для очищення риби РО-1
Завдання1.Вставити пропущені слова На корпусі встановлено ___________ та пристрій для кріплення ___________ до виробничого _________. Гнучкий вал через накидну ________ з'єднаний і _________ двигуна.
Робочий інструмент (____________), закріплений на
________, являє собою __________, на поверхні
_________ розміщена гвинтова ________. Кінець
шкребка ________ шорстку __________(шарошку) для обчищання ____________ у ______________місцях (між плавниками, біля зябрових кришок). Для захисту рук _____ та попередження _____луски __________ закрито запобіжним ______. На валу з ущільненим ____________ установлено ______________, яка має ___________ форму та виконана із ______________.
Гнучкий вал складається із _____________________, всередині якого _____________ сталевий ______________. У місцях приєднання до
_____________ та рукоятки _____________вал захищено від _______________ пружинами.
Двигун кріпиться до ___________ за допомогою _____________ і може обертатися у ___________ боки. Він вмикається малогабаритним ______
Завдання2.. Пронумеруйте в правильній послідовності будову механізму РО-1М1 для обчищання риби:
Призначення робочих органів РО-1М1:
1__________________________2____________________________3________ __________________4____________________________5_________________
__________6___________________________7__________________________
__8_______________9__________
Підпишіть зображення
|
|
|
|
|
|
Завдання 3.Описати правила експлуатації механізмів для обчищання риби
1. Перед початком роботи необхідно
__________________________________________________________________
2.Під час роботи необхідно
_____________________________________________________
3. Під час санітарного оброблення механізм необхідно_____________________________________________________
4. Про що свідчить нагрівання штепсельної вилки
_____________________________________________________________
5. Якщо штепсельної вилки нагрілась, то як усунути цю несправність____________________________________________________ 6. Якщо за ввімкненого двигуна шкребок не обертається, то причину потрібно шукати______________
Завдання 4 Охорона праці та техніка безпеки
_________________________________________________________________- __________________________________________________________________
Завдання 5Заповніть таблицю
1. Що потрібно перевірити перед початком роботи машини МЗ-8-150? а)санітарний стан
б) заземлення машини;
в) справність кнопок контрольно-регулювальної апаратури;
2. Фаршемішалку приєднують до універсальних приводів: а) ПУ- 0,6;
б) МУ- 1000;
в) ПМ- 1,1.
3.. Робочими органами фаршемішалки є :
а) шнек з лопастями;
б) робоча камера;
в) кришка. 4.Як вивантажується фарш?
а) Виключивши машину, відкривши заслінку;
б)Не вимикакаючи машину, відкривши заслінку;
в)Руками.
5. Розпушувачем м’яса порційні шматки розпушуються : а) 1 раз;
б) 2 рази;
в) 3 рази.
6. Що є робочими органами машини MPM –15?
а)дискові ножі-фрези;
б)гребінки;
в) дискові ножі-фрези та гребінки.
7. Який пристрій запобігає намотуванню м’яса на фрези? а) каретка;
б) фрези;
в)гребінки.
8.Для чого призначена каретка в MPM –15?
а)для розпушування стейку;
б) місце для встановлення гребінок та фрез ;
в) нарізання м’яса. 9.Який пристрій безпеки наявний у рибо очищувальній машині? а) шкребок;
б)гнучкий вал;
в)захисний кожух
10.Уякому напрямку необхідно рухати шкребком під час очищення риби?
а)переривчастими рухами у довільному напрямку;
б) переривчастими рухами від голови до хвоста;
в) переривчастими рухами від хвоста до голови; 11.З чого складається гнучкий вал РО-1?
а)із гумового шланга;
б)із гумового шланга,всередині якого проходить сталевий трос;
в)із пластикового шланга. 12.Під час санітарного оброблення механізм необхідно …..
а)протерти тканиною;
б)протерти тканиною змоченою мийним засобом, а потім вимкнути двигун і опустити шкребок в холодну воду;
в) протерти тканиною змоченою мийним засобом, а потім за ввімкненого двигуна опустити шкребок по рукоятку в гарячу воду.
ВИСНОВОК:______________________________________________________
__________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Використана література
1. Саєнко Н.П., Волошенко Т.Д. Устаткування підприємств громадського харчування. — К.: ВАТ „Поліграфкнига", 2005-320с.
2. Технологічне обладнання для виробництва напівфабрикатів у тісті.
Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи з дисципліни
«Технологічне обладнання підприємств з переробки продукції тваринництва»спеціальність 133 «Галузеве машинобудування». Ступінь вищої освіти МАГІСТР. Таврійський державний агротехнологічний
університет імені Дмитра Моторного, 2020 - 31 с
3 Сапун В.О., Збірник лабораторно-практичних робіт з предмету «Устаткування підприємств харчування» професія «Кухар» ІV таV разряду . 4 Гуменна В.В.ЗБІРНИК методичних розробок уроків з використанням інтерактивних методів навчання з предмету «Устаткування підприємств харчування», тема програми «Машини для обробки м’яса та риби»,Краматорськ 2019
5.ПОСІБНИК до проведення практичних занять та самостійної роботи студента з дисципліни ―Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства‖(для студентів 3 курсу денної та заочної форм навчання спеціальності 241 ―Готельно-ресторанна справа‖)Тернопіль, 2017