Урок по темі : «Значення риб у природі житті людини. Охорона риб.»
Мета : сформувати в учнів поняття про значення риб у природі і народному господарстві, використання як цінних продуктів харчування, підвести учнів до висновку про необхідність охорони риб.
Основні поняття: ставкові господарства, нерестовий, вирощувальний, зимувальний, нагульний, маточний ставки.
Обладнання: таблиці, малюнки , схема ставкового господарства.
Форма уроку: прес-конференція.
Структура уроку, основний зміст і методи роботи І. Вивчення нового матеріалу. Вступне слово вчителя — ведучого прес-конференції.
Сьогодні в цьому,залі зібралися представники преси, спеціалісти різних галузей науки та господарства. Ми дізнаємося з їх розповідей про значення риб у природі і господарське значення риб, їх охорону.
І Перевірка раніше засвоєного матеріалу
Самостійна робота : ( учні отримають картки 2- х варіантів) Розподілити вказані види риб на класи, враховуючи їх особливості :
Іваріант ІІ варіант
1.окунь 1.лосось
2. лящ 2. акула
3. скат 3. короп
4.камбала 4. щука
5.сельдь 5.стерлядь
6. белуга 6.окунь
ІІ. Від чого залежить форма і колір риб ?( відео різноманітність риб)
-Відповіді учнів
ІІІ Вивчення нового матеріалу
-Яке значення риб у природі ?( відповіді учнів)
- Яку роль відіграють риби у житті людини ? (виступи спеціалістів)
1.Іхтіолог (Вчений , який вивчає риб)
—З риб виготовляють технічний і медичний жири. Медичнй жир виготовляють із печінки тріски, акул, скатів, а технічний з маси, яка залишається після вироблення медичного жиру, дрібної битої риби також виготовляють технічний жир.Вживання медичного жиру запобігає виникненню в дітей тяжкого захворювання — рахіту. Крім цього, він зміцнює організм, підвищує його стійкість проти інфекційних захворювань. Технічний риб'ячий жир застосовують у шкіряній промисловості для дубленні шкір, для їх змащування, а також у миловарній промисловості. У суміші з іншими жирами його використовують як мастило.
Риб'ячий клей із плавальних міхурів деяких риб, луски, кісток, і хрящів (з голів) його використовують для освітлення деяких напоїв. У текстильному виробництві, у кондитерській промисловості, зокрема для виготовлення желе, мармеладів, а також у медицині для виготовлення пластирів.
З риб'ячої шкіри виготовляють галантерейні вироби. Нею оздоблюють взуття. Шкірою деяких акул іноді полірують дерево.
2.Доктор біологічних наук:
У водоймах України живе близько 1 .тис, видів риб, з яких промислове значення мають більше 150тис. видів. Найголовніші промислові риби: оселедці, коропоподібні, тріскові, осетрові, лососеві, судак і хамса. В значних кількостях добувають також щуку, чорноморсько-азовських бичків, плітку, морського окуня, камбалу.
Найбільше поширеними в річках України є плітка, краснопірка, окунь, лящ, щука, лин, сом, пічкур. У річках Карпат водиться форель.-У ставках розводять коропа_ дзеркального, товстолобика й амура. В Чорному морі живе 166 видів риб, із яких промислове значення мають хамса, ставрида, скумбрія, шпроти, осетрові.
В Азовському морі промислове значення мають оселедець, лящ, судак, бички, оселедцеподібні.
3.Кореспондент Яка харчова цінність риб? Які страви можна приготувати з риб?
4.Представник харчової промисловості.Повар.
Рибу їдять свіжою, мороженою, соленою, копченою, в'яленою, сушеною та консервованою. Найпоживніша солена риба, найменш поживна — сушена. До надзвичайно цінних належить ікра.
М'ясо риб надзвичайно багате на мінеральні речовини. Серед них переважають кальцій, фосфор, калій, натрій, магній, сірка, хлор їх називають макроелементами, бо вміст цих речовин становить десяті й сотні частини процента. В рибі є й мікроелементи — залізо, мідь, марганець, кобальт, цинк, молібден, йод, бром, фтор та деякі інші. Вміст їх невеликий — від тисячних до мільйонних частин процента. Але їхнє фізіологічне значення дуже важливе. Залізо входить до складу гемоглобіну крові, мідь, цинк і марганець — до ферментів тканин, плазми крові й білкових речовин печінки, йод міститься в гормонах, а разом з хромом, бромом і фтором присутній у тканинній рідині.
Вчитель : Які страви з риби ви знаєте ?
Робота в групах : З наданих риб, приготуйте назви страв :
І група : оселедець, щука, плотва, семга
ІІ група : окунь, щука, треска, карась
ІІІ група скумбрія, лосось, судак, камбала..
Учні , називають страви(вчитель порівнює зі своїми стравами)
Кореспондент
— Ми чули про харчову цінність риб. Як риб використовують у боротьбі з комахами-шкідниками, при заростанні водойм?
5.Вчений біолог : рибку гамбузію використовують для боротьби з малярією — вона поїдає личинок малярійного комара.
Риб, які живляться тільки водними комахами часто використовують у боротьбі із заростанням водойм.
Для очищення заростання водойм використовують рослиноїдні риби — амура білого, тиляпію, товстолобика.
6.Лікар.
Усіх отруйних риб поділяють на активно отруйних і пасивно отруйних. До активно отруйних належить бородавчатка, укол колючки якої спричиняє смерть людини, отруйним є морський дракончик, поширений у Чорному морі, та морський йорж, або скорпена. До пасивно отруйних належать кузовка, осмон, деякі скумбрієві, м'ясо внутрішніх органів та ікра яких отруйні.
7.Вчений -метеоролог.
— Багато риб гостро відчувають зміни в атмосфері. Люди давно помітили, що перед непогодою риба вискакує з води. Від вологого повітря набрякають крила комах, вони падають на землю, у воду, стають здобиччю риб, які збираються біля поверхні в очікуванні їжі. А деякі навіть вискакують з води, щоб схопити мошку, яка ще не впала в воду. Комах не видно — вони маленькі, а риби вискакують з води. Отже, буде дощ.
Інша прикмета: перед дощем риба не клює. Не на наближення дощу вона реагує. Просто наситившись комахами, які перед дощем попадали в воду, рибу не цікавить черв'як на гачку у рибалки
Дуже сприятлива до зміни повітряного тиску риба в'юн. Досвідчені рибалки знають: спіймався в'юн — бути дощу. Перед дощем або грозою ці риби виходять на поверхню води і починають кружляти.
Здатність в'юнів прогнозувати погоду люди підмітили давно. Тому їх утримують в домашніх акваріумах. В хорошу погоду в'юн лежить на дні. Перед нещастям починає метушитися, метається по акваріумі, мутить воду, часто спливає на поверхню води і знову пірнає на дно. Приблизно за добу такою поведінкою в'юн попереджує про зміни погоди.
8.Мистецтвознавець : Риби мають дуже велике значення в житті людини, тому їх малювали в гербах міст, районів( на дошці герби міст із зображенням риб). Художник Анрі Матіас написав навіть картину «Червоні рибки»(на дощці картина автора)
Кореспондент :Я чув про штучне розведення риби. Як і з якою метою його здійснюють?
- відповіді учнів
- Дивляться відео «Штучне розведення риб»
Кореспондент:
Ми знаємо, яка складна екологічна обстановка на планеті, в Україні, як забруднені наші ріки, озера, моря. Що роблять вчені для збереження різноманітності риб?
9.Еколог.
— В Україні, як і в деяких інших країнах, охорона риб передбачає заборону вилову риб, чисельність яких у природі різко знизилася, або видів, які занесено до Червоної книги.
Визначаються місця й терміни вилову риби (заборонено ловити рибу в нерестовий період).
Визначення дозволених і недозволених знарядь та способів лову риби (повна заборона згубних способів лову — острогів, хімічних методів лову, електровудки, глушіння вибухівкою, лову штиками).
Визначення промислових розмірів риби тих чи інших видів, яка може бути виловлена.
Припинення такої господарської діяльності людини, яка зашкоджує рибам через порушення їхнього природного середовища (заборона влаштування завалів на ріках, спорудження гребель, скидання грунту, різних відходів виробництва у воду, контроль за стічними водами, викошування очерету, знищення дерев у місцях нересту).
Обмеження руху моторних човнів у місцях нересту, боротьба із задухою на водоймах у зимовий період, розведення та випуск у водойми мальків цінних порід риб.
-Зображення риб, що занесені до Червоної книги України:
—білуга;
—осетер азово-чорноморський;
—стерлядь;
—севрюга;
—харіус європейський;
—форель;
—дунайські й чорноморські лососі;
—бичок рудий звичайний;
—йорж смугастий.
IV.Підведення підсумків конференції, виставлення оцінок.
V.Домашнє завдання. Вивчити значення риб у природі і житті людини.