Розробка уроку "Значення риб в природі і житті людини. Охорона риб"

Про матеріал
Урок - конференція "Значення риб в природі і житті людини. Охорона риб" для учнів 7 класу. Така форма проведення уроку активізує пізнавльну діальність учнів, виховує любов до природу.
Перегляд файлу

Урок по темі : «Значення риб у природі житті людини. Охорона риб

 Мета : сформувати в учнів поняття про значення риб у  природі і на­родному господарстві, використання як цінних продуктів харчування, підвести учнів до висновку про необхідність охорони риб.

Основні поняття: ставкові господарства, нерестовий, вирощуваль­ний, зимувальний, нагульний, маточний ставки.

Обладнання: таблиці, малюнки , схема ставкового господар­ства.

Форма уроку: прес-конференція.

Структура уроку, основний зміст і методи роботи І. Вивчення нового матеріалу. Вступне слово вчителя — ведучого прес-конференції.

Сьогодні в цьому,залі зібралися представники преси, спеціаліс­ти різних галузей науки та господарства. Ми дізнаємося з їх роз­повідей про значення риб у природі і  господарське значення риб, їх охорону.

І Перевірка раніше засвоєного матеріалу

Самостійна робота : ( учні отримають картки 2- х варіантів) Розподілити вказані види риб на класи, враховуючи їх особливості :

 Іваріант                                                                 ІІ варіант

1.окунь                                                                  1.лосось

2. лящ                                                                    2. акула

3. скат                                                                    3. короп

4.камбала                                                             4. щука

5.сельдь                                                                5.стерлядь

6. белуга                                                                6.окунь

ІІ. Від чого  залежить форма і колір риб ?( відео різноманітність риб)

-Відповіді учнів

ІІІ  Вивчення нового матеріалу

-Яке значення риб у природі ?( відповіді учнів)

- Яку роль відіграють риби у житті людини ? (виступи спеціалістів)

1.Іхтіолог (Вчений , який вивчає риб)

—З риб виготовляють технічний і медичний жири. Медичнй жир виготовляють із печінки тріски, акул, скатів, а технічний з маси, яка залишається після вироблення медичного жиру, дрібної битої риби також виготовляють технічний жир.Вживання медичного жиру запобігає виникненню в дітей тяж­кого захворювання — рахіту. Крім цього, він зміцнює організм, підвищує його стійкість проти інфекційних захворювань. Технічний риб'ячий жир застосовують у шкіряній промисловості для дубленні шкір, для їх змащування, а також у миловарній про­мисловості. У суміші з іншими жирами його використовують як мастило.

Риб'ячий клей із плавальних міхурів деяких риб, луски, кісток, і хрящів (з голів) його використовують для освітлення деяких на­поїв. У текстильному виробництві, у кондитерській промисловості, зокрема для виготовлення желе, мармеладів, а також у медицині для виготовлення пластирів.

З риб'ячої шкіри виготовляють галантерейні вироби. Нею оздо­блюють взуття. Шкірою деяких акул іноді полірують дерево.

2.Доктор біологічних наук:

У водоймах України живе близько 1 .тис, видів риб, з яких промислове значення мають більше 150тис. видів. Найголовніші промислові риби: оселедці, коропоподібні, тріскові, осетрові, ло­сосеві, судак і хамса. В значних кількостях добувають також щуку, чорноморсько-азовських бичків, плітку, морського окуня, камбалу.

Найбільше поширеними в річках України є плітка, краснопір­ка, окунь, лящ, щука, лин, сом, пічкур. У річках Карпат водиться форель.-У ставках розводять коропа_ дзеркального, товстолобика й амура. В Чорному морі живе 166 видів риб, із яких промислове значення мають хамса, ставрида, скумбрія, шпроти, осетрові.

В Азовському морі промислове значення мають оселедець, лящ, судак, бички, оселедцеподібні.

3.Кореспондент  Яка харчова цінність риб? Які страви можна приготувати з риб?

4.Представник харчової промисловості.Повар.

Рибу їдять свіжою, мороженою, соленою, копченою, в'яленою, сушеною та консервованою. Найпоживніша солена риба, найменш поживна — сушена. До надзвичайно цінних належить ікра.

М'ясо риб надзвичайно багате на мінеральні речовини. Серед них переважають кальцій, фосфор, калій, натрій, магній, сірка, хлор їх називають макроелементами, бо вміст цих речовин стано­вить десяті й сотні частини процента. В рибі є й мікроелементи — залізо, мідь, марганець, кобальт, цинк, молібден, йод, бром, фтор та деякі інші. Вміст їх невеликий — від тисячних до мільйонних частин процента. Але їхнє фізіологічне значення дуже важливе. Залізо входить до складу гемоглобіну  крові, мідь, цинк і мар­ганець — до ферментів тканин, плазми крові й білкових речовин печінки, йод міститься в гормонах, а разом з хромом, бромом і фтором присутній у тканинній рідині.

 Вчитель : Які страви з риби ви знаєте ?

Робота в групах : З наданих риб, приготуйте назви страв :

І  група : оселедець, щука, плотва, семга

ІІ група : окунь, щука, треска, карась

ІІІ  група скумбрія, лосось, судак, камбала..

Учні , називають страви(вчитель порівнює зі своїми стравами)

Кореспондент

— Ми чули про харчову цінність риб. Як риб використовують у боротьбі з комахами-шкідниками, при заростанні водойм?

5.Вчений біолог : рибку  гамбузію використовують  для бороть­би з малярією — вона поїдає личинок малярійного комара.

Риб, які живляться тільки водними комахами часто використо­вують у боротьбі із заростанням водойм.

Для очищення заростання водойм використовують рослиноїдні риби — амура білого, тиляпію, товстолобика.

6.Лікар.

Усіх отруйних риб поділяють на активно отруйних і пасив­но отруйних. До активно отруйних належить бородавчатка, укол колючки якої спричиняє смерть людини, отруйним є морський дракончик, поширений у Чорному морі, та морський йорж, або скорпена. До пасивно отруйних належать кузовка, осмон, деякі скумбрієві, м'ясо внутрішніх органів та ікра яких отруйні.

7.Вчений -метеоролог.

— Багато риб гостро відчувають зміни в атмосфері. Люди давно помітили, що перед непогодою риба вискакує з води. Від вологого повітря набрякають крила комах, вони падають на землю, у воду, стають здобиччю риб, які збираються біля поверхні в очікуванні їжі. А деякі навіть вискакують з води, щоб схопити мошку, яка ще не впала в воду. Комах не видно — вони маленькі, а риби виска­кують з води. Отже, буде дощ.

Інша прикмета: перед дощем риба не клює. Не на наближення дощу вона реагує. Просто наситившись комахами, які перед до­щем попадали в воду, рибу не цікавить черв'як на гачку у рибалки

Дуже сприятлива до зміни повітряного тиску риба в'юн. До­свідчені рибалки знають: спіймався в'юн — бути дощу. Перед до­щем або грозою ці риби виходять на поверхню води і починають кружляти.

Здатність в'юнів прогнозувати погоду люди підмітили давно. Тому їх утримують в домашніх акваріумах. В хорошу погоду в'юн лежить на дні. Перед нещастям починає метушитися, метається по акваріумі, мутить воду, часто спливає на поверхню води і знову пірнає на дно. Приблизно за добу такою поведінкою в'юн поперед­жує про зміни погоди.

8.Мистецтвознавець : Риби мають дуже велике значення в житті людини, тому їх малювали в гербах міст, районів( на дошці герби міст із зображенням риб). Художник Анрі Матіас написав навіть картину «Червоні рибки»(на дощці картина автора)

Кореспондент :Я чув про штучне розведення риби. Як і з якою метою його здійснюють?

- відповіді учнів

- Дивляться відео «Штучне розведення риб»

Кореспондент:

Ми знаємо, яка складна екологічна обстановка на планеті, в Україні, як забруднені наші ріки, озера, моря. Що роблять вчені для збереження різноманітності риб?

9.Еколог.

— В Україні, як і в деяких інших країнах, охорона риб перед­бачає заборону вилову риб, чисельність яких у природі різко знизи­лася, або видів, які занесено до Червоної книги.

Визначаються місця й терміни вилову риби (заборонено лови­ти рибу в нерестовий період).

Визначення дозволених і недозволених знарядь та способів лову риби (повна заборона згубних способів лову — острогів, хі­мічних методів лову, електровудки, глушіння вибухівкою, лову штиками).

Визначення промислових розмірів риби тих чи інших видів, яка може бути виловлена.

Припинення такої господарської діяльності людини, яка за­шкоджує рибам через порушення їхнього природного середовища (заборона влаштування завалів на ріках, спорудження гребель, скидання грунту, різних відходів виробництва у воду, контроль за стічними водами, викошування очерету, знищення дерев у місцях нересту).

Обмеження руху моторних човнів у місцях нересту, боротьба із задухою на водоймах у зимовий період, розведення та випуск у водойми мальків цінних порід риб.

-Зображення  риб, що занесені до Червоної книги України:

білуга;

осетер азово-чорноморський;

стерлядь;

севрюга;

харіус європейський;

форель;

дунайські й чорноморські лососі;

бичок рудий звичайний;

йорж смугастий.

IV.Підведення підсумків конференції, виставлення оцінок.

V.Домашнє завдання. Вивчити значення риб у природі і житті людини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
17 серпня 2023
Переглядів
509
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку