Розробка виховної години "Ознайомити дітей з традиціями та звичаями нашого народу"

Про матеріал

Виховна година для 3 класу. Свято проводиться разом з батьками. Мета: ознайомити дітей з традиціями та звичаями українського народу. До розробки додається презентація.

Перегляд файлу

 

 

 

 

Виховний захід

 на тему:

 

“Народні свята зимового циклу”

 

 

 

 

Підготувала вчитель початкових класів

                       Юльївського НВК

                          Запорізького району

                                    Патяк Галина Леонідівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017р.

 

 

 

Вчитель. Шановні гості! Дорогі діти! Вітаємо Вас з наступаючими новорічними святами. Бажаємо Вам, щоб ці святкові хвилини залишилися з вами і в будень. Хай завжди в ваших сім’ях буде радість, взаєморозуміння, мир і злагода.

Загадка

Відгадайте загадку: 

Стало біло навкруги –

 Вона розтрушує сніги,

Наганяє холоди,

Води сковує в льоди.

В дружбі з дітьми усіма.

Здогадались? Це ж... ( Зима.)

 

(пісня Завітала Зима)

 

Завітала Зима і до нас у клас. ( Слайд 1)

Подумайте і напишіть на стікерах, що ж для вас є зима?

( Листочки - відповіді діти прикріплюють до малюнка.)

Молодці. У вас із  словом «зима»  виникають гарні асоціації.

Дякую за відповіді.

 

А всі ваші відповіді можна об’єднати, бо вони стосуються зимових свят.

Отже, тема нашої години  (Слайд2)… ( читаємо разом) «Народні свята зимового циклу». Тому ми з вами відправляємось у казкову подорож у часі.

Отже, наша мандрівка починається. І перепусткою до неї буде знання присутніми значення термінів: традиції, звичаї, вірування, обряди.

 

 

Ой, щось холоднувато. Куди це нас хуртовиною занесло?

(картинки на екрані)

Ми в зимовому місяці грудні. (Слайд3). Бо саме в цьому місяці починалося нашими предками дійство підготовки до майбутнього року, а разом з ним надходив час розваг сільської молоді, розваг, сповнених чарами первісної поезії нашого народу. У народі говорили: “У грудні що не день, то свято”. Саме взимку селяни мали повне право на відпочинок: всі господарські роботи закінчено, зібрано врожай, оброблено ниву. Тож не випадково, мабуть, найбільше народних свят припадає саме на зимові місяці.

 

Діти а чи знаєте ви якісь зимові свята. (відповіді дітей) Ой які ви молодці ! (Слайд4)

Давайте ж дізнаємось, як у нас в Україні зустрічають новорічні свята: Святого Миколая, Різдва Христового, Святого Василя або старий Новий рік.   

 

 

         СВЯТО СВЯТОГО  МИКОЛАЯ.

Ми вже звикли з Вами зустрічати Новий рік з Дідом Морозом і Снігуронькою і вважаємо, що так завжди і було. Не так давно в Україні Новий рік зустрічали зі Святим Миколаєм. (Слайд5) У зимову ніч з 18 на 19 грудня Святий Миколай спускався з небес. Це найбажаніший день у році для дітлахів. Напередодні свята діти пишуть до нього листи зі своїми побажаннями і вкидають їх у поштову скриньку або кладуть за вікно і моляться до нього, просячи передусім здоров’я собі та батькам. Святий Миколай завжди приходить вночі. Діти країн Європи, що бажають отримати подарунки біля дверей або під вікном ставлять начищений черевик,а якщо в будинку є камін, то біля нього обов'язково вішається найбільший носок.  За традицією у свято Святого Миколая діти отримують у подарунок солодощі, деякі дітлахи в передсвятковий вечір кладуть в черевик записочку,в якій пишуть, що їм хотілося отримати.

В Україні ж дітки шукають свої подарунки під подушкою.

У день перед святом згадують всі свої добрі і злі вчинки, зважують: чого більше. Чи буде подарунок, а чи, можливо, різка? Бо чемні діточки обов'язково знайдуть під подушкою подарунок, а неслухняні – прутик.

Ця різочка є своєрідним попередженням дитині, що час задуматися над своєю поведінкою і виправитися.

 

Вірш – Рудченко  Віка

1.Яка радість, який рай,

Іде Святий Миколай.

Несе він даруночки,

Втіху і пакуночки.

           2. За ним спішать янголята,

            Тримають книги у руках.

            Що, де, кому з нас треба дати,

            Уже списали в тих книжках

 

  Читання легенди "Дитинство Святого Миколая”  (Слайд6)

Святий Миколай був багатою людиною і дбав про бідних людей тих часів.

Найбільш імовірно, що традиція дарувати подарунки пішла від відомого випадку, коли один збіднілий чоловік не міг забезпечити своїх трьох доньок приданим.

За тамтешніми звичаями, вони не змогли б вийти заміж, і, якщо б їм не вдалося знайти роботу, то довелося б стати повіями. Миколай, у той час ще не єпископ, дізнавшись про це, вирішує скористатись батьківським спадком щоб зарадити біді. Протягом трьох ночей він пробирався до убогої хатини та щоразу закидав крізь вікно у кімнату, де ночували сестри, шмат золота - на придане для кожної з дочок. Крім того, святий Миколай бажав, щоб ті три дочки не знали хто їм закидав це золото.

Ймовірно, ця традиція пішла з середньовічної Німеччини, де напередодні свята батьки презентували дітям новий зимовий одяг. З часом це почали робити таємно, вночі, щоб діти вірили в чудеса святого, а згодом почали також дарувати ласощі: горіхи, сухофрукти та солодкі хлібці з сушеними грушами; іграшки, які клали в черевики та ставили поблизу камінів, чи у панчохи, які вішали на каміни. Діти вірили, що святий саме через камін закидає в дім подарунки. Вважалося, що імена тих хто гідний чи не гідний подарунка записувалися в Золотій книзі, якою володів святий Миколай.

Діти також часто вірили, що Миколай приходить з осликом, який допомагає йому. Тому вони клали поруч зі своїм взуттям моркву для нього. Вважалося,що віслюк веде свій рід від осла, на якому Ісус Христос святково в'їжджав у Єрусалим напередодні Розп'яття.В деяких країнах Миколай має також інших супутників.

У Австрії напередодні свята містами бігає чортівня, яку згодом, розганяє святий Миколай, вирушаючи роздавати подарунки.

В Чехії вірять, що святого супроводжують чорт і ангел: кожен з них має книгу, де занотовуються добрі і погані справи дитини, на основі яких святий вирішує, чи гідний малюк подарунків.

В Голландії діти вірили, що святитель щороку приїжджає в Роттердам на кораблі з Іспанії, яка уособлювала теплі країни. Миколай в'їжджав у місто на коні у супроводі помічників-негренят, - у червоному облачанні католицького єпископа й з єпископською палицею, і, їздячи країною, дарував подарунки. Сьогодні на основі цієї легенди щороку відбувається театралізоване дійство.

(Звучить народна пісня «Ой хто, хто Миколая любить».)

 

Гра-конкурс "Деревце доброти та милосердя”

Пускаю по партах лист-заготовку (стовбур і гілочки).

Завдання дітям:

а) подумай одну мить, чи зробив ти у житті якусь хорошу справу? Чи проявив милосердя?

б) якщо зробив якусь хорошу справу, то намалюй на дереві листочок,

в) якщо проявив милосердя, то намалюй квіточку.

Висновок: ось як квітне наше деревце!

Ви ще зробите безліч хороших справ і наше деревце заквітне ще пишніше. 

 

Музична хвилинка  Всі учні співають українську народну вітальну різдвяну пісню « Добрий вечір тобі, пане господарю!»

 

А де це ми з вами опинились?(картинки)

Так ви праві – це Січень. Перший місяць року і найсуворіший місяць зими. Січень- бо сніг січе вітрами. А ще січень називають студень, тріскун, льодовик.

Саме на цей місяць припадає найбільше свят. В одній з колядок мовиться:

,, Та прийдуть до тебе три празника в гості:

-що перший празник-СВЯТЕЄ РІЗДВО (Слайд7)

 

Різдво Христове-7 січня. Різдво Христове-велике християнське свято,день народження Іісуса Христа, Спасителя світу. Ще до світанку в переддень Різдва палили сім полін які відкладали сім тижнів. На цьому воні готували дванадцять пісних страв, серед яких обов*язково кутю і борщ з вушками.

 

Готуватися до Святвечора наші предки починали із грудня. До свята кожному члену родини робили нову сорочку та білили хату. На покутті виставляли дідуха та плели павучки-  язичницькі символи сучасних традицій.

 

 

Світле свято Різдво Христове стоїть на порозі нашого дому. У цей світлий день кожен будинок наповнить радість і добро свята.

 

 

Як тільки на небі сходила зоря, колядники заходили в двір, кликали господаря і співали його родині величальних пісень про сонце, місяць, зорі.Ці пісні і стали називати колядами або колядками. Традиція колядування збереглася й до сьогодні.

 

 

Як тільки на небі з*являється перша зоря- розпочинається Свята Вечеря, а діти збираються гуртом і йдуть вітати усіх колядками з народженням Христа.

 

 

Колядники готували колядки та вертепи, а до церкви йшли у найкращому вбранні.(Слайд 9,10)

 

Вірш Свята вечеря

 

 Ой хто це .Входять колядники  з шопкою………..

 

(Слайд11) Вірш Дідух – Мартинова Мілана

Дідух, його ще називають дідо, дідочок, сніп-рай, коляда,колядник. Овес, жито,льон- його основні складові.

Солом*яний оберіг-це дух предків,дідів,пам*ять родини. Це символ доброго врожаю, миру й злагоди в родині, достатку в домі. Його присутність привносила в родину святковий настрій, затишокі святковість. У народі казали: «Дідух до хати – біда з хати».

 Новий рік Наше улюблене свято - Старий Новий рік!(Слайд12)

Вірш Лейченко Микита

◊ Чому ж ми зустрічаємо Новий рік два рази?

     Довгий час літочислення у нас велося за старим стилем - юліанський календар.

В той час вся Європа, вже давно жили за більш точним григоріанським календарем.

А з 1918 року країна перейшла на новий григоріанський стиль.

 В результаті серйозного відхилення колишнього календаря від істинного руху Сонця, різниця між старим і новим стилем в XX столітті становила13 днів.

Тому, день, колишній за старим стилем 1 січня, в новому календарі став 14 січня.

     ◊ Офіційно Новий рік зустрічали 1 січня, а люди вдома вперто продовжували святкувати по-старому і тримали ялинку до 14 січня.

     ◊ Зі Старим Новим роком пов'язано багато звичаїв і традицій.

Його називають Васильєв день, і вважається, що він має великий вплив на весь наступний рік. Відбувався обряд обсівання, з піснями і танцями. Також цікава традиція варення каші. Варили її строго по ритуалу і після зняття пінки оглядали кашу - якщо вона була наваристою, значить, буде і щастя, і врожай.

Особливий обряд був пов'язаний з «ходінням по домівках». Обов'язковим частуванням для гостей в цю ніч були пироги, і всі вироби з свинини. Казали: Свинку та борінка для Васильєва вечірка.

     ◊ Перший Новий рік, офіційне свято і все в ньому святково - шампанське, цукерки, хлопавки. Але Старий Новий рік - це інше, в ньому-таємниця, магія і сила життя, яку дає шанування традицій наших предків.

 Ми любимо це свято, так розпорядилася історія, що у нас два Нових роки!

Ось так! Зі святом! Зі Старим Новим роком!  Вірш Бикова Ніка

(Слайд13)  Щедрий вечір - свято Маланки і Василя, яке  відмічають напередодні старого Нового року.На відміну від Святого вечора під час Щедрої вечері накривають багатий стіл,де переважають м'ясні страви.

        ◊ З настанням сутінок по селу ходили ватаги щедрувальників в карнавальних костюмах з музиками. Серед гуртів переважали парубочі громади ряджених, окремо ходили і гурти дівчат.

  Дівоча Маланка здебільшого щедрувала під вікнами, а парубки просилися до хати. Прихід ряджених був доброю ознакою, тому їх зазвичай радо запрошували в оселю. Спочатку виконувались величальні щедрівки для кожного члена сім’ї, потім співали пісень про Маланку:

Пустіть Маланку, пустіть до хати, наша Маланка замерзла в п'яти.

 Серед ряджених найчастіше зустрічаються образи Маланки, Василя, кози, діда з бабою, циган, ведмедя, журавля, кота...

      ◊ Щедрівки близькі до колядок, але в щедрівках відсутні мотиви сотворення світу. Натомість переважають мотиви одруження, героїчні та оспівується праця. Щедрівки або підноворічні пісні прославляють загальну щедрість і гостинність.

      ◊ А вранці українці засівають оселі збіжжям із відповідними примовляннями. Із самого ранку хлопці, дівчата не засівають, набирали в рукавички й кишені зерна жита, пшениці  і починають засівати. Спочатку власну домівку, потім у родичів, знайомих і сусідів(Полуян Віталій – сіє)

  Ой роди, Боже, жито - пшеницю, всяку пашницю! Добридень! Будьте здорові. З Новим роком та Василем! На щастя, на здоров'я, на Новий рік!

 Господарі пригощають посівальників пирогами, горіхами, цукерками, платять дрібні грошики Перший посівальник на Новий рік приносить до хати щастя.

   За народним віруванням, дівчата щастя не приносять - тільки хлопці, а тому посівати дівчатам не годиться.

    Отже, Старий новий рік - це  наше рідне свято - незвідане, таємне, казкове незбагненне, неповторне, чарівне.

 ( Запис щедрівки.)                        Вірші    Мілана і Влада

Третій же празник-Святе ВОДОХРЕЩА (Слайд14)

19 січня свято Водохреща. Різдво і Хрещення, пов'язані між собою святками -

це єдине торжество - свято Богоявлення. Увечері 18 січня всі православні відзначають Водохресний Святвечір.

    ◊ Свято це встановлено в пам'ять Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан.

Іоанн Хреститель, закликаючи народ до покаяння, хрестив людей в водах Йордану. Спаситель, будучи безгрішний спочатку, за смирення прийняв Хрещення водою, освятивши при цьому Собою все водне єство.

    ◊ У день свята відбувається Велике водосвяття. (Слайд15)

Вважається, що водохресна вода набирає особливої сили і цілющість. Водохресну воду зберігають протягом усього року, приймають при хворобах, лікують рани, окропляють житло, щоб у будинку був порядок і спокій. Вважається, що водохресна вода - велика святиня, зцілювальна душу і тіло. Свято зазвичай супроводжується обрядом випускання голубів, що символізує закінчуються свята, які потрібно випустити на волю.

    ◊ Водохреща це ще свято Богоявлення.

 При Хрещенні Господа з'явилася світу Пресвята Трійця: Бог Отець говорив з небес про Сина, Син хрестився від святого Предтечі Господнього Іоанна,

і Дух Святий зійшов на Сина у вигляді голуба.

Хрещення господнє – третє і завершальне свято різдвяно-новорічного циклу,.

 В церквах цього вечора освячують воду,яка набирає особливої сили та цілющості. Отож, прийшовши вранці після вечірньої церковної відправи додому потрібно скропити кожен куточок Вашої оселі свяченою водою, тоді у Вашому домі буде лад і спокій..

Заздалегідь чоловіки та молоді парубки вирубали на річці, на льоду великого хреста, витягали з води і встановлювали його, обливши буряковим квасом. Священик освячував воду, тричі занурюючи в ополонку хреста і прихиляючи до води запалену свічку, а тоді кропив усіх присутніх річковою водою.

 

СВЯТО ХРЕЩЕННЯ

 

Там на річці, на Йордані

Там Господь Христос хрестився

З рук Хрестителя Івана

У святій водичці вмився.

Розійшлися апостоли

Ген за гори, ген за води.

Голосили Боже слово

І хрестили всі народи.

 

 

спалити дідух!!!!!!

Відколядувалися і відзасівалися новорічно-різдвяні свята. Традиційно по їх завершенню спалюють Дідуха. Називають цей обряд «розколяда». В народі кажуть, що лише після такого дійства варто починати планувати нові справи на новий рік. (Слайд16)

 

 (спалення дідуха)

 

А тепер гості дорогі запрошуємо вас до столу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховний захід

 

НА ТЕМУ:

 

 

«Традиції та звичаї Різдвяних свят в Україні»

 

 

 

 

docx
Додано
15 березня 2018
Переглядів
2887
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку