Виховний позакласний захід "Зустріч трьох поколінь"

Про матеріал

Сценарій родинного свята " Зустріч трьох поколінь ". Цілі позакласного заходу:

  • ФОРМУВАТИ У ДІТЕЙ ПОЧУТТЯ ЄДНОСТІ РОДИНИ І БАТЬКІВЩИНИ,ПОЧУТТЯ СВЯТОСТІ СІМ Ї, ВІДЧУТТЯ СПІЛЬНОСТІ І НАСТУПНОСТІ ПОКОЛІНЬ;
  • ОЗНАЙОМИТИ ДІТЕЙ З ОБЕРЕГАМИ УКРАЇНСЬКОЇ РОДИНИ,СІМЕЙНИМИ РЕЛІКВІЯМИ КОЖНОГО РОДУ;
  • ПРОБУДЖУВАТИ ПІЗНАВАЛЬНИЙ ІНТЕРЕС ДО ІСТОРІЇ СВОГО РОДУ,ПОЧУТТЯ ШАНИ ДО ЛЮДЕЙ СТАРШОГО ВІКУ, БАЖАННЯ ЗБЕРІГАТИ РОДИННІ ТРАДИЦІЇ ;
  • НАЛАГОДЖУВАТИ ТІСНИЙ ЗВ'ЯЗОК СІМ Ї ТА ШКОЛИ.ЄДНОСТІ РОДИНИ І БАТЬКІВЩИНИ,ПОЧУТТЯ СВЯТОСТІ СІМ Ї.
Перегляд файлу

Сценарій свята

«ЗУСТРІЧ ТРЬОХ ПОКОЛІНЬ»

 КОЗАК Л.В.

вчитель Сокальського НВК

                            «ЗШ І- ІІІ ст.№4- ліцей»

голова шкільного

методичного обєднання

класних керівників,

класний керівник 8-го класу

 

 

 

 

ЦІЛІ:

ФОРМУВАТИ У ДІТЕЙ ПОЧУТТЯ ЄДНОСТІ РОДИНИ І БАТЬКІВЩИНИ,ПОЧУТТЯ СВЯТОСТІ СІМ Ї, ВІДЧУТТЯ СПІЛЬНОСТІ І НАСТУПНОСТІ  ПОКОЛІНЬ, ОЗНАЙОМИТИ ДІТЕЙ З ОБЕРЕГАМИ УКРАЇНСЬКОЇ РОДИНИ,

СІМЕЙНИМИ РЕЛІКВІЯМИ КОЖНОГО РОДУ;

ПРОБУДЖУВАТИ  ПІЗНАВАЛЬНИЙ ІНТЕРЕС ДО ІСТОРІЇ СВОГО РОДУ,ПОЧУТТЯ ШАНИ ДО ЛЮДЕЙ СТАРШОГО ВІКУ, БАЖАННЯ ЗБЕРІГАТИ РОДИННІ ТРАДИЦІЇ ;

НАЛАГОДЖУВАТИ ТІСНИЙ ЗВ'ЯЗОК  СІМ Ї ТА ШКОЛИ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЛЮДСЬКЕ БЕЗСМЕРТЯ З РОДУ І ДО РОДУ

У ВИСЬ РОСТЕ З КОРІННЯМ РОДОВОДУ

І ТІЛЬКИ ТОЙ , У КОГО СЕРЦЕ ЧУЛЕ,

ХТО ЗНАЄ ,БЕРЕЖЕ МИНУЛЕ

І ВМІЄ ШАНУВАТЬ СУЧАСНЕ,-

ЛИШ ТОЙ МАЙБУТНЄ ВИВЕРШИТЬ ПРЕКРАСНЕ!

(ІВАН ОГІЄНКО)

 

Звучить фонограма пісні «Сік землі» у виконанні Ніни Матвієнко 

Виходять ведучі (мама і дочка)

 

Мама. Хоч сторона моя багата , красива квітами й людьми,

             Найкраща в світі рідна хата під ясеневими крильми.

             У ній тепло і очі мами і доброта її руки,

            А над сумними образами горять барвисті рушники.    

 

Дочка. Тут батьків труд і труд матусі,здобуття чесне, нерясне,

              А хліб домашній на обрусі, неначе сонце весняне.

              Йдемо додому, як на свято, любуємося ворітьми,

              Найвища в світі – рідна хата під ясеневими крильми.

Звучить пісня «Смерекова хата»

Вчитель 1.Добрий день шановні гості!Від щирого серця  вітаємо всіх у нашому родинному колі. Сьогодні ми підготували незвичайне інтригуючи дійство зіткане з добра,щирості  і ніжності!Бо воно родинне,сімейне. Де ще,як не в Україні, народ дбає про збереження національних традицій. І саме українці вважаються найталановитішою і найпрацьовитішою нацією.

Вчитель 2. Всі ми знаємо ,що традиції і звичаї народу – це ті прикмети , по яких розпізнається народ не тільки в сучасному, а й в його історичному минулому. В усіх народів світу існує повір*я , що той , х то не знає чи забув звичаї батьків ,карається Богом і людьми. І він блукає по світу і ніде не може знайти собі притулку.

Вчитель 1. Сьогодні ми проведемо родинне свято – зустріч трьох поколінь, на якому дізнаємося , як зберігаються родинні традиції, звичаї у наш час,як передаються з покоління в покоління, які свята є родинними.

Дочка.                          Незгасне пам'ять і любов незгасне,

                                       Бо рід коріння має пам’ятати,

                                       Стоїть над нами добра берегиня –

                                       Богиня роду, предковічна мати!

Мама. Весна! Недаремно цей іменник жіночого роду. Вона – пробудження, початок здійснення найкращих мрій і сподівань. Вона – наша радість і любов,все те, що ми бачимо у матері,жінці, сестрі,бабусі. Весна – і жінка, весна - і мати, це краса і любов, мир і радість. Це вічність нашого життя.

Дочка. Мамо, годі вже пишних розмов. Мені хочеться швидше познайомитись з родинами - учасниками нашого свята. Адже серед них – одна з найкращих сімей нашої школи. Правда , до сьогоднішнього дня я вважала , що краща сім я наша.

Мама. Доню, це дуже добре, коли кожна дитина вважає свою сім ю найкращою. Значить в родині панує лад та любов. І, якби в мене зараз був келих вина, я б проголосила тост: « Щоб наші діти ніколи не вважали чужу родину кращою». Але  келиха немає, а нам час розпочинати наше свято.

Дочка. І головне сьогодні не чиясь перемога, а те , що ми зібрались сьогодні разом, нашим дружнім українським родом.

Мама. Сьогодні  наші дружні родини будуть представляти себе у 4 номінаціях.

Візитна картка «Роде наш красний», яка включає в себе матеріали про родину: розповідь про родину,  виставку родинних реліквій, художньо - декоративних матеріалів та предметів побуту.

Конкурс ерудитів. Тут необхідно відповісти на більшу кількість питань за одну хвилину ( питання про народні звичаї, обряди, традиції).

 Сімейна кухня.

Мистецький конкурс «Родинна вітальня», який включає в себе кілька жанрів на вибір:

музична та пісенна творчість 

театр - художнє читання, мініатюри , гумор

хореографія

Мама. Кожен рід – це велике дерево, на якому гілочки, які швидко ростуть, міцніють, живляться соками великої гілки – сім ї. як гілка міцно зростається з стовбуром, що її не відламати, так і родина ніколи не ослабне, поки буде споживати соки землі – матінки через мову, звичаї, обряди, свята, пісні казки, прислів’я, ігри, родинні реліквії, взаємоповагу, любов. Тож не будемо  гаяти часу і пропонуємо представити нам свою родину сім ю , девізом якої є:

«Тато, Мама і Я – щаслива сім я».

Дочка. Захоплюючий початок. Хочеться на адресу конкурсантів від душі сказати: « Молодці! У вас дійсно щаслива сім я. Будьте здорові!».

Мама. Мабуть , ой як важко б  було мамі в житті, якби поруч не було тата, якого діти люблять, поважають не менше від мами. Споконвіку батько в сім ї вважався господарем. На нього покладалися обов’язки  піклуватися про родину, годувати її та захищати. Батьківський приклад у родині завжди мав і має велике значення. І ми хочемо , щоб своїм прикладом поділився з нами глава сім ї …

Дочка. Браво! Ви - справжній приклад господаря своєї сім ї. Але дозвольте нам поставити вам декілька запитань,щоб дізнатися  трошки більше про вашу родину.

Де ви вперше зустріли свою дружину?

Чому саме на неї звернули увагу?

Коли відбулося ваше весілля?

Коли народилися діти?

На честь кого їх назвали?

Ким би ви хотіли бачити своїх дітей у майбутньому?

Спасибі . І для вас звучить пісня «Батько і Мати»

Мама. Всі ми діти своїх батьків. Ми – ваші батьки, теж діти для ваших дідусів і бабусь. Пройдуть роки , ви станете дорослими і теж станете батьками. Отже, коли хочете,щоб ваші діти й онуки шанували вас, ви теж повинні з пошаною ставитись до своїх батьків, дідусів і бабусь. Адже недаремно, четвертою Божою заповіддю є такі слова: « Шануй батька й матір свою і продовжаться тобі роки.»

І я хочу запросити на середину усіх дітей ,бо для них ми підготували інтелектуальний конкурс.

Дочка моєї мами – то моя … (сестра)

Своїх онуків розуму навчає старенький … (дідусь)

Найбільше пестить і голубить свою дитину … (мама)

Твою маму донечкою кличе твоя … (бабуся)

Син мого дідуся – мій … (тато)

Дочка моєї бабусі – моя … (мама)

Тато мого тата – (дідусь)

Онук або онучка мого дідуся – це … (я).

Молодці! Дякуємо за правильні відповіді . Але це ще не всі запитання до вас.

Хто наймудріший в родині?

Яку роль відіграє бабуся у сім ї?

Дякую .  Прошу зайняти свої місця і зараз ми пропонуємо послухати дві історії про шанобливе чи нешанобливе ставлення до старших людей у родинах.

Вчитель. Дуже давно жила сім я з трьох поколінь. А тоді існував звичай : старих і немічних ніхто не доглядав ,  їх вивозили куди подалі і там залишали напризволяще – так родина звільнялася від зайвого рота в домі. От якось батько наказує синові : «Приготуй на завтра візок, бабуню повеземо». Повставали вони до схід сонця. Батько виніс свою стару матір , посадив на візок, покликав сина і вдвох повезли. Заплакала стара , але нічого не могла вже вдіяти.

Куди ми веземо бабусю? – запитує син у батька.

До старого шахтного обвалу, бо яка від старої користь, якщо тільки сидить і їсть , а робити вже нічого не може.

Коли приїхали до обвалу, розвернув батько возика і тихенько пустив його разом з бабусею.

Що ви наробили тату? – закричав син.

Навіщо і возика викинули? А коли прийде час , на чому я вас повезу на звалище?

Почув це батько і наче прокинувся, гірко заплакав і поліз до ями – витягати матір і возика. Чи правда це було , чи ні, але яка мораль цієї притчі?

А наступна історія звучить у пісні «Пробач нам , мамо»

Дочка. Так, образ матері для кожного з нас є  святим. Які ви  знаєте прислів’я  і приказки про матір – берегиню роду, її доброту і ласку?

(Відповіді учасників свята.)

А кого ми називаємо теплим словом бабуся? І на це запитання ми просимо відповісти дівчаток із родини …

Отже, «Візитна картка родини ….» і до розмови ми запрошуємо представників третього покоління шановної родини, які  взяли на себе відповідальну місію – виховання своїх онучок.

Чого  саме ви вчите своїх онучок?

Що залишите їм у спадщину?

Дочка. Справді , у наш бурхливий час батькам не завжди трапляється нагода приділити своїм дітям належну увагу. А в дідусевому і бабусиному  «університеті» діти можуть дістати необхідну доброзичливу пораду, цікаву розповідь.

Мама. Ніщо так не чарує дитячі душі і не залишається у глибинах пам’яті,  а потім згадується протягом усього життя, як безпосередня участь у традиційних народних святах, обрядах. Тож зараз ми перевіримо, як знаються наші родини на народних звичаях та традиціях. Кожній родині я задам по 10 запитань. Вам необхідно дати як найбільше правильних відповідей.

(Музична пауза)

Дочка. Найдорожчих гостей на Україні завжди зустрічають піснею, хлібом – сіллю на вишитому рушнику. Хліб завжди був на почесному місці в Берегині.

Мама. І ми підійшли до найсмачнішого, найапетитнішого  етапу нашого свята - «Сімейна кухня». Звичайно це конкурс на кращу сімейну страву. А кращим буде той кулінарний виріб, який господиня зуміє подати разом із своєю родиною найоригінальніше. Бо буває й таке : уміла готувати, та не вміла подавати, або ж навпаки. Всі сім ї ретельно готували, смажили, варили. Отже демонструємо кулінарію української кухні.

Дочка. Українські родини багаті на таланти і здібності . Ми впевнені, що наші родини теж готові порадувати нас своїми музичними талантами.

Дочка. Захоплюючі враження від побаченого і почутого! Ми з вами – український народ, який складається з родин малих і великих, дружніх і працьовитих. Як могутня ріка бере силу з маленьких джерел, а зруйнуй їх -  і ріка засохне, так і наша українська культура збагачується маленькими родинами – сім ями.

Мама. Любі діти, шановні батьки, дорогенькі бабусі і дідусі, шановні гості! В народі кажуть: «Не потрібен скарб, якщо в домі лад». А щоб був лад, любов, добро, злагода кожна мати молиться за свою родину, за своїх дітей, за їх щастя і вдачу. А дитина кожного дня звертається до Бога з проханням дати здоров я своїм батькам.

І ми хочемо познайомити вас ще з однією чудовою родиною – родиною священика …  і попросимо благословити нас на добро, здоров’я,мир і злагоду в наших родинах.

Мама. Ми  згадали сьогодні з вами звичаї, традиції, обряди українського народу, дізналися, які з них є родинними, як вони передаються з покоління в покоління. Для наших найменших учасників – наймолодшого покоління ми вручаємо пам’ятні листівки із заповітними словами, які ви візьмете з собою в життя і передаватимете в майбутньому своїм дітям і онукам.

А я хочу дати пораду і своїй донечці. (вірш – порада матері «Як би тобі, доню»)

                                 ЯК БИ ТОБІ , ДОНЮ…

Як би тобі, доню в світі не було,

Не скупись ніколи людям на добро.

Бо і так доволі хтось насіяв зла,

І холонуть душі наші без тепла.

Забувають діти мову матерів,

Глянь, від того болю світ аж посірів.

І тріщить з розпуки зранена земля,

І сивіти стала матінка моя.

Доню моя, доню, синьоока зірко,

У житті буває солодко і гірко.

Як би твої очі не манили зваби,

Не посмій вчинити Україні зради!

Не посмій зламати гілку калинову -

Сиротою станеш, як забудеш мову.

Можеш призабути запах рути – м’яти,

Але рідну мову мусиш пам’ятати!

Можеш не впізнати голосу діброви,

Та не смій зректися свого родоводу!

Вчитель 1.Підбиваючи підсумки нашої зустрічі, хочеться висловити сподівання, що ви берегтимете все, що нас оточує, адже мамина пісня, бабусина вишиванка,батькова хата,дідусева казка,портрети на стіні найдорожчих людей, рушники – все це наша родовідна пам'ять, наша історія, часто й сумна, але в основі своїй велична.

Вчитель 2. Ось і добігає кінця наша зустріч. Ми  вдячні за те, що ви відгукнулися на наше прохання, прийшли на зустріч поколінь, щоб поділитися своїми думками, поглядами, своїми родинними звичаями, традиціями і передати цей неоціненний скарб своїм дітям, онукам. А на згадку про нашу зустріч прийміть ці пам’ятні  подарунки.

Вчитель.      Миру і щастя дому вашому,

                      Сім ям вашим, роду вашому.

                      Миру і щастя землі , по якій ви ходите!

                      Хай же будуть ваші руки сильнішими,

                      А душі зрячими.

Вчитель1.     Хай поруч з матір ю завжди йтиме батько!

                       Хай кожна дитина, яка приходить у цей світ,

                       Матиме два крила

                       Не задля того, аби літати,

                       А , щоб впевнено ходити по землі.

Вчитель2.    Хай Бог охороняє вас від злого, 

                       Хай світить сонце і колосяться жита,

                        Щоб ви були щасливі і здорові

                        На многії і многії літа!

 

 

Додатки

РОДИННЕ  СВЯТО «ЗУСТРІЧ ТРЬОХ ПОКОЛІНЬ»

                                17 березня 2010 року

                    ПАМЯТНА    ЛИСТІВКА                    

Шанувати і поважати бабусю і дідуся.

Вони дали життя нашим мамам і татам.

Вони ночей не спали біля наших колисок.

Любити і шанувати батька – матір своїх.

Пам’ятати  звичаї і традиції свого народу,

Дотримуватись їх і передавати наступному поколінню.

Шанувати обереги ( свій дім і все , що в ньому є :

Мамину пісню, калину в лузі, маленьке джерельце і велику річку –

все, що дороге, близьке серцю).

 

« З РОДИНИ ЙДЕ ЖИТТЯ ЛЮДИНИ»

« БЕЗ СІМ’Ї  НЕМАЄ ЩАСТЯ НА ЗЕМЛІ»

« СІМ Я – ЦЕ ЦІЛЮЩЕ ДЖЕРЕЛО, ВОДАМИ ЯКОГО

   ЖИВИТЬСЯ ПОВНОВОДНА РІЧКА НАШОЇ ДЕРЖАВИ»

 

« СІМ Я – ЦЕ МІЦНЕ КОРІННЯ, З ЯКОГО ВИРОСТАЮТЬ ТАКІ Ж ГІЛКИ, НЕВ ЯНУЧІ КВІТИ І ПЛОДИ»

 

« СІМ Я – ЦЕ ДОМАШНЯ ЦЕРКВА,

  НА ЯКІЙ ВЕСЬ СВІТ СТОЇТЬ,

  ЯК НА СКЕЛІ СВОЇЙ»

 

« ЛЮДСЬКЕ БЕЗСМЕРТЯ З РОДУ І ДО РОДУ
   У ВИСЬ РОСТЕ З КОРІННЯМ РОДОВОДУ.

   І ТІЛЬКИ ТОЙ, У КОГО СЕРЦЕ ЧУЛЕ,

   ХТО ЗНАЄ Й БЕРЕЖЕ МИНУЛЕ
   І ВМІЄ ШАНУВАТЬ СУЧАСНЕ,-

   ЛИШ ТОЙ МАЙБУТНЄ ВИВЕРШИТЬ ПРЕКРАСНЕ!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
15 березня 2018
Переглядів
1213
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку