Розробка виховного заходу : "Цигарка+чарочка= небезпечна парочка

Про матеріал

Виховний захід проводиться із використанням рольової гри. У ролях психолога, лікаря, соціолога- учні. В доступній формі доводиться шкідливий вплив алкоголю та тютюну на організм підлітка. Цікаві тести, дані досліджень, приклади спеціалістів, роздатковий матеріал, ситуаційні задачі та супровід мультимедійної презентації дає можливість активно вести діалог з аудиторією. Такий захід буде корисним та пізнавальним для учнів.

Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки Полтавської ОДА

ДНЗ «Полтавський центр професійно-технічної освіти»

 

Розробка  виховної години:

Цигарка + чарочка= небезпечна парочка

 

1263048688_rrossrrrye7

 

Підготувала:

майстер виробничого навчання

Безручко Л.В.

 

 

Полтава 2015р.

Виховна година “Цигарка + чарочка= небезпечна парочка

Мета:

- пропагувати здоровий спосіб життя; викликати в учнів негативне ставлення до вживання алкоголю та паління, які завдають великої шкоди здоров’ю людини; 
- формувати вміння сприймати оцінку своїх учинків іншими і наводити приклади такої оцінки; 
- виховувати почуття відповідальності за свої вчинки,

- спонукати учнів до роздумів: вибір залежить від тебе самого.

- показати яскраві картини того зла, яке завдають куріння та пияцтво: шкоду здоров’ю, порушення психіки, зниження працездатності, злочинність. Сприяти тому, щоб наші діти врахували і усвідомили цю загрозу.

Форма проведення: «круглий стіл»

Учасники: ведуча, медик, соціолог, психолог.

 «Людина є ніщо інше, як її вчинки». 
Гегель

"Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отуплює цілі нації.”

(О. де Бальзак)

 

"Пияцтво є вправляння у безумстві”

(Піфагор)

Хід виховної години

І. Організаційна частина

II. Вступна частина 

Ведуча

Сьогодні ми поведемо нелегку розмову про підступних ворогів людства — тютюн і алкоголь. Ви, мабуть, не раз чули від дорослих про шкідливість паління і вживання спиртних напоїв. І я дуже добре розумію, що ви самі хочете розібратися в складних суперечностях життя, навчитися критично ставитися до людських слів і справ. Звідси й прагнення на власному досвіді перевірити правильність тверджень про шкідливість сигарети й чарки вина. Лише одна затяжка тютюновим димом і лише один ковток вина — спробую, мовляв, що буде… І ніхто над цим не задумується. А замислитися варто. 
Найчастіше буває, що людина, раз зазнавши "втіхи” від куріння або вина, назавжди лишається їхнім рабом: хотіла б кинути сигарету і припинити пияцтво, та вже не може. Ось такі підступні властивості мають спиртні напої і тютюн. Недаремно їх з давніх-давен називали викрадачами розуму і здоров’я. Але хто в юності замислюється над тими наслідками, до яких можуть призвести алкоголь і тютюн? А замислитися варто…

Немає потреби доводити, що п’яниці становлять незначну частину суспільства. Але ми змушені вести мову про них, бо вони псують життя не тільки собі, а й усім навколишнім. Немає жодної сфери у нашому житті – чи то йдеться про роботу, відпочинок, спорт, родинні взаємовідносини - куди б не проникав алкоголь, зазіхаючи на все дороге й святе, що тільки є в людини.

Всі наші поради будуть корисні за однієї умови: якщо ви маєте намір правильно виховувати себе. І я вірю, що ви поставитесь до життя серйозно. Ви вже мрієте про майбутню  роботу?... Можливо, у декого з’явилася й людина, яку хочете бачити супутником у житті. І звичайно, як сучасний юнак або дівчина, багато уваги приділяти спортові, намагаєтеся бути підтягнутими і модними.

Але пам’ятайте, що тютюн і алкоголь заважають стати повноцінною людиною: здоровою, сильною, гарною, діяльною і щасливою. Так-так, не тільки здоров’я і працездатність, а й красу та щастя можуть занапастити шкідливі звички.

Задумайтесь,  друзі! Сьогодні з вами будуть працювати  медик, соціолог та психолог.

III. Основна частина

Для початку нам з вами потрібно з’ясувати: алкоголізм та паління — шкідливі звички чи хвороба? (Думки учнів).

Ведуча : послухаємо думку медиків

Медик

Знайте, що, на думку медиків:

1 цигарка скорочує життя на 15хв;
1 пачка цигарок — на 5 год;
той, хто палить 1 рік, втрачає 3 місяці життя;
хто палить 4 роки — втрачає 1 рік життя;
хто палить 20 років — 5 років;
хто палить 40 років — 10 років.
Давайте докладніше розглянемо приведені дані.

Звичайно, вони мають умовний характер. Я абсолютно згоден з тими, хто вважає, що тривалість життя того або іншого курця скоротиться не обов’язково саме на вказане число років. Але щодо того, що скоротиться, можете не сумніватися. До складу тютюнового диму входить більше трьох тисяч шкідливих речовин, причому одне страшніше за інше. Назву деякі з них: нікотин, миш’як, свинець, чадний газ… І багаточисельні хімічні сполуки. 25% цих речовин осідає в організмі курця, 5% залишається в недопалку, 20% згорає, 50% потрапляє в повітря…
Як, на вашу думку, виглядають легені людини після викуреної нею сигарети? (На них залишають свій слід кіптява і дим.)
Це і є ті самі хімічні речовини, які поступово приводять до різних захворювань. За рік їх може осісти в легенях та дихальних шляхах курця до одного літра. Скільки ж сил доводиться витрачати нашому організму на самоочищення!

Пропоную відео, що доповнить мої слова

Ведуча:  а що може додати соціологія?

Соціолог

НІКОТИН – ОДНА З НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШИХ ОТРУТ РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ

Тютюн – однолітня рослина, листя якої є сировиною для тютюнової промисловості. Був завезений Христофором Колумбом, а у кінці XVI століття потрапив до Європи. З того часу цю рослину культивують і вирощують для виготовлення одного з продуктів повільного вбивства людства.

Швидкому поширенню тютюну сприяла дивовижна його властивість – виробляти в людини потяг до куріння, який дуже важко перебороти. Тепер ми вже знаємо про наркотичну дію нікотину, але за тих далеких часів цій рослині приписували незвичайні якості. Наприклад, вважалося, що тютюн цілющий, його дим відганяє хвороби, злих духів тощо. Це зілля вважали стимулюючим і заспокійливим засобом, його листя використовували як лікувальну рослину
Кожні 10 секунд у світі помирає одна людина внаслідок вживання тютюну! 
Найбільшої шкоди тютюн завдає підлітковому організму. Люди, які почали курити до 25 років, помирають від раку легень у 5 разів частіше, ніж ті, хто закурив після 25 років. 
Смертельною є доза від 50 до 100 мг нікотину. Саме така доза може потрапити в організм після викурювання 20 сигарет!

При підготовці до програми я провів тестування учнів нашої групи.

Маємо такі результати:

Ведуча

Жодна порада і жоден лікарський препарат не допоможе вам кинути курити, поки ви самі щиро цього не захочете. Для початку було б непогано виявити всі плюси і мінуси відмови від куріння, повірте, плюсів ви нарахуєте набагато більше, і спробувати зрозуміти, чому саме ви курите. 
Бути може вам просто нічим зайнятися, і за допомогою сигарети ви вбиваєте час? Або таким способом ви намагаєтеся зняти нервову напругу? 
Не виключено навіть, що ви курите заради задоволення, хоча це більше схоже на самообман. Закрийте на секунду очі і спробуйте максимально точно пригадати той день, коли ви закурили вперше, пам'ятаєте ці відчуття? Навряд чи їх можна назвати приємними. Швидше за все, продовжувати курити вас спонукали зовсім інші мотиви, і, зрештою, шкідлива звичка взяла гору.

Найчастіше проблема пов'язана зі ставленням до куріння, як до щоденного ритуалу. Випивши чашечку кави вранці, що не затягнутися сигареткою?
Тим не менше, якщо ви тверді у своєму рішенні - кинути курити, просто візьміть і зробіть це. Раз і назавжди. Саме зараз, а не завтра, через тиждень або місяць, і саме назавжди. 
Наївно вважати, що ви зможете контролювати нікотинову залежність, викурюючи одну-дві цигарки у свята. 
Перші два-три тижні будуть особливо важкими, організм вимагатиме звичну дозу нікотину. Найголовніше не здатися зараз. Нікотинова залежність - це хвороба і дуже скоро, якщо ви витримаєте, настане одужання.

Ведуча:послухаємо думку психологів

Психолог
ПОРАДИ ПСИХОЛОГІВ:

Бути здоровою людиною це велике щастя! Навіщо псувати своє здоров’я, залежати від нікотину? Візьми на себе відповідальність за своє майбутнє! Кинути налити може кожен. Для цього слід поставити це за мету. 
Пам’ятка для учня

1. Протягом кількох днів аналізуйте, коли і чому виникає бажання палити. 
2. Під час паління задавайте собі питання: чи приносить це заняття мені задоволення зараз? 
3. Призначте день відмови від цієї шкідливої звички. 
4. Переконайте себе, що куріння шкідливе для вашого здоров’я. 
5. Щодня зменшуйте кількість викурених цигарок. 
6. Почніть займатись фізичними вправами. 
7. У разі виникнення бажання закурити випийте склянку води, займіться цікавою справою тощо. 
8. За день до призначеного дня відмови від паління викуріть удвічі більше цигарок, ніж звичайно. (Відбудеться перенасичення організму нікотином, і ви відчуєте шкідливу дію цигарок на організм). Кинути палити буде легше. 
9. Пам’ятайте: якщо людина викурює в день лише 1 – 2 цигарки, вона вже скорочує своє життя на 4- 6 років. 
10. Усвідомте: нікотин-отрута, яка повільно вбиває ваші таланти, молодість, працездатність!

Ведуча

Не меншу небезпеку для всіх аспектів життя становить вживання алкоголю. Послухаємо думку медиків

Медик

РУЙНІВНА СИЛА АЛКОГОЛЮ НА ВСІ ОРГАНИ І СИСТЕМИ ЛЮДИНИ

   Вплив на мозок

Наш мозок покладається на тонкий баланс хімічних речовин і процесів. Алкоголь порушує цей баланс, надаючи вплив на наші думки, почуття і дії, а іноді і на психічне здоров'я .

В результаті вживання алкоголю утворюються тромби, які позбавляють нервові клітини мозку (нейрони) харчування. Це викликає їх загибель. Подібні порушення можуть змінити настрій і поведінку людини.

Зловживання спиртним – часта причина депресії, тривоги і безсоння.

   Вплив на серце

Вживання великої кількості алкоголю може викликати наступні проблеми з серцем :

   Кардіоміопатія – розтягнення і опущення серцевого м'яза;

   Аритмія — нерегулярне серцебиття;

   Високий кров'яний тиск. Однак, вживання помірної кількості спиртного може захистити здорових дорослих людей від розвитку ішемічної хвороби серця.

   Вплив на печінку

Пияцтво може викликати цілий ряд проблем з печінкою, у тому числі:

   Стеатоз (жирова дистрофія печінки);

   Алкогольний гепатит;

   Цироз.

ПРОШУ ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО- ПІДТВЕРДЖЕННЯ МОЇХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Ведуча:послухаємо думку соціологів про алкоголь

Соціолог

Алкоголь негативно виливає не тільки на того, хто зловживає цією речовиною, а й на майбутнє покоління. 
Дослідження вчених показали, що у підлітків алкоголізм, як важко виліковна, серйозна хвороба, виникає і розвивається у чотири рази швидше, ніж у дорослих. Деградація особистості також відбувається набагато швидше. 
Алкоголіки живуть на 15 років менше, ніж люди, які не мають звички систематичного пияцтва! 
Дослідження вчених виявили, що наслідки одноразового вживання алкоголю здоровою людиною зберігаються в організмі протягом 2-х тижнів. 
Концентрація алкоголю у крові більше 5% вважається смертельною для дорослої людини! 
Якщо людина знаходиться під виливом алкоголю протягом тривалого часу, формується звичка-  стан, у якому алкоголь вже не має того ефекту, що раніше. Тоді мозок не може працювати без підтримки і стимуляції алкоголем. І, як наслідок, у людини виникає алкогольна залежність. 

Ведуча : що з приводу цього говорять психологи?

Психолог

ПОРАДИ ПСИХОЛОГІВ: 
Не долучайтесь до алкоголю! Ви маєте усвідомити, що життя дарується нам Всесвітом. І ми самі повинні дбайливо ставитися до нього. А саме тому поважайте і бережіть свій організм! Тому контролюйте своє життя, підтримуйте свій фізичний стан. Привчайте себе до активного, здорового способу життя.

Пам’ятка для учня

1. Не долучайтеся до вживання алкоголю. 
2. Алкоголь не може цілком зняти нервові напруження, вивести з депресії – це тільки тимчасове запаморочення свідомості. 
3. Якщо ви знаходитесь в компанії, де всі люди вважають нормою вживати алкоголь, пам’ятайте, що Ви особистість. 
4. З дитячих років привчайте себе до спорту. 
5. Майте силу волі відмовлятись від пропозиції товаришів щодо вживання спиртних напоїв. 
6. Знайдіть собі корисні і цікаві заняття (танці, співи, музика, малювання). 
7. Отримуйте задоволення від тверезого спілкування. 
8. Відпочивайте під час свят, не вживаючи спиртних напоїв. 
9. Заздалегідь загартовуйте і піклуйтеся про здоров’я свого організму, з дитячих років замислюйтесь над майбутнім. 
Пам’ятайте: ви несете відповідальність за стан свого здоров’я, народження майбутніх дітей.

Ведуча: розглянемо деякі життєві ситуації
Ситуація 1.

Михайло прийшов на день народження до однокласника. Батько іменинника дістав горілку і став потроху наливати в склянки. Михайло відставив свою склянку, сказавши… (Дайте варіанти відповіді). 

Ситуація 2.

Діти всім класом пішли у турпохід. Дійшли до місця, розбили табір, дівчата стали готувати обід. До Андрія підійшли Сергій, Женя і Вітя. «Пішли з нами», — сказав Вітя і показав щось заховане під курткою. Андрій не відразу, але побачив пляшку з вином. «Ні», — сказав він, … (Дайте варіанти відповіді).

IV. Підбиття підсумків 

Давайте замислимось!

Підведемо підсумок нашій бесіді. В світі, за даними ВОЗ, від куріння щорік вмирають 2,5—3 млн. людей, або 1 людина кожні 10 сек. Ми з вами розмовляли, а люди вмирали від свого безвілля і неуцтва. Як же нам з вами бути далі?


Кожен сам вирішує, курити чи не курити, зміцнювати своє здоров’я фізичними вправами чи рости хирлявим слабаком. Проте правильний вибір може зробити тільки той, хто вже здатний відповідати за свою поведінку, за своє здоров’я та за своє майбутнє взагалі». А що таке здоров’я? Здоров’я —найбільше багатство. Погляньте на це прислів’я: «Бережи одяг, доки новий, а здоров’я — доки молодий». Бо, поки ти молодий і в тебе здорове ті то, цей дар природи треба берегти. Втратити ж все легко, тільки повернути іноді важко, а то й неможливо. Люди кажуть: «Є каяття, та нема вороття».
Пам’ятайте, , що рости здоровими і сильними вам допоможуть уроки фізкультури, заняття у спортивних секціях, ігри на свіжому повітрі а найбільше — здоровий спосіб життя.
Подумайте про те, що чекає вас в майбутньому, якщо ви будете курити, вживати спиртне. Треба ставитись з повагою до свого організму та поважати здоров’я оточуючих, тому що шкідливі звички однієї людини негативно впливають на організм іншої. Пам’ятайте: здоров’я, справжня радість життя і щастя не сумісні з тютюном і спиртними напоями. Живіть здоровим життям! Дайте змогу вашим дітям і онукам народитись здоровими і щасливими!

Отож, яке рішення ви приймете?

Додаток 1

ТЕСТ «ЧОМУ Я ПРОДОВЖУЮ ПАЛИТИ?»

Розроблений Національним стратегічним центром паління і здоров’я американського міста Далласа. Кожне питання має свій номер, а відповідь оцінюється в балах таким чином:

Завжди – 5 балів;

часто – 4 бали;

при випадку – 3 бали;

зрідка – 2 бали;

ніколи – 1 бал.

1. Палю, щоб зняти втому.

2. Маніпуляції з цигаркою під час паління для мене дійсне задоволення.

3. Паління приємне, при цьому відчуваю розслабленість.

4. Запалюю, коли злюсь.

5. Якщо сигарет немає, я сам не свій, поки не дістану їх.

6. Палю автоматично, не замислюючись.

7. Палю тому, що це підбадьорює мене, надає впевненість у собі.

8. Долю задоволення від випаленої сигарети я одержую в момент запалення.

9. Мені приємний запах диму сигарети.

10. Запалюю, коли відчуваю себе недобре чи коли вибитий з колії.

11. Чітко усвідомлюю хвилини, коли не палю.

12. Запалюю вже нову сигарету, коли попередня ще тліє в попільниці.

13. Палю, щоб покращити настрій.

14. Приємно спостерігати за димом з моїх уст і від сигарети.

15. Люблю запалювати, коли одержую задоволення й розслаблення.

16. Обов’язково повинен запалити, коли пригнічений, засмучений, подавлений, коли хочеться позбутися неприємностей і турбот.

17. У хвилини, коли не палю, відчуваю голод за сигаретою.

18. Хоча й усвідомлюю, що в роті в мене сигарета, але не пам’ятаю, коли я її запалив.

Щиро відповівши на всі запитання і проставивши оцінки у балах від 1 до 5 зробіть підрахунок. Сума відповідей на запитання:

1+7+13 – показує причини, що примушують вас палити;

2+8+14 – оцінює маніпуляції з сигаретою;

3+9+15 – показує приємність розкріпачення;

4+10+16 – відображає велике бажання палити, вашу психологічну залежність від сигарети;

5+11+17 - виражає велике бажання палити, вашу психологічну залежність від сигарети;

6+12+18 – оцінює звичку, так зване рефлексне паління.

А отже, окремі суми можуть скласти від 1 до 15 балів. При цьому слід знати, що сума від 11 балів і більше повинна вас збентежити. Результат від 7 і нижче вважається позитивним.

Отже, тепер ви точно знаєте, чому продовжуєте палити.

 

 

 

 

Додаток 2

Звичка чи залежність

За допомогою цього тесту курці можуть визначити причину, по якій вони не можуть відмовитися від цієї згубної звички.

Відповівши на питання тесту, ви повинні оцінити свої відповіді по такій системі:

 завжди – 5 балів,

 часто – 4 бали,

 час від часу – 3 бали,

 рідко – 2 бали,

 ніколи -1 бал.

Нижче ви можете ознайомитися з питаннями тесту.

1. Куріння допомагає зберігати мені бадьорість.

2. Вам приносить задоволення сам факт присутності сигарети у вашій руці в процесі куріння.

3. Викурена сигарета доставляє вам приємні і розслабляючі відчуття.

4. Ви вважаєте за краще закурити сигарету в моменти злості на кого-небудь.

5. Якщо у вас закінчилися сигарети, то ви завжди знайдете спосіб їх придбати, оскільки інакше вас переслідуватиме відчуття неспокою.

6. Куріння для вас проходить на підсвідомому рівні, воно доведене до автоматизму.

7. Викурена сигарета виступає в ролі стимулятора, щоб відчути себе бадьоріше.

8. Вам приносить задоволення сам процес і ті дії, які ви здійснюєте при закурюванні сигарети.

9. Процес куріння просто приємний.

10. Ви закурюєте в тих випадках, коли чимось засмучені або відчуваєте себе некомфортно.

11. Ви чітко усвідомлюєте той факт, коли не вдається закурити сигарету.

12. Ви можете неусвідомлено закурити наступну сигарету, не дочекавшись, коли в попільничці загасне перший недопалок.

13. З першим затягуванням ви відчуваєте натхнення.

14. Вам приносить задоволення навіть вигляд диму, що видихається.

15. Найчастіше у вас виникає бажання закурити сигарету при відчутті комфорту і розслаблення.

16. Більше всього вас тягне до сигарети тоді, коли виникає бажання відволіктися від турбот.

17. Ви сильно бажаєте закурити тоді, коли пройшов деякий час після останньої викуреної сигарети.

18. Інколи ви виявляєте в роті сигарету при цьому, не пригадавши, коли і як ви її закурили.

Сума набраних вами балів може варіюватися від трьох до п`ятнадцяти – мотивація слабка.

При сумі в сім-одинадцять балів – середня мотивацію.

Сума балів вище одинадцяти – мотивація сильна.

Якщо ви відповіли на деякі питання «завжди» або «часто», то:

1-7-13 – ви намагаєтеся добитися стимулюючого ефекту від куріння.

17-8-18 – у вас просто потреба в маніпулюванні сигаретою.

3-9-19 – бажаєте добитися розслабляючого ефекту.

4-10-16 – використовуєте сигарету як підтримку при нервовій напрузі.

5-10-17 – у вас присутня психологічна залежність, коли ви відчуваєте непереборне бажання палити.

6-12-18 – банальна звичка.

 

Додаток 3

Пам’ятка для учня
1. Не долучайтеся до вживання алкоголю. 
2. Алкоголь не може цілком зняти нервові напруження, вивести з депресії – це тільки тимчасове запаморочення свідомості. 
3. Якщо ви знаходитесь в компанії, де всі люди вважають нормою вживати алкоголь, пам’ятайте, що Ви особистість. 
4. З дитячих років привчайте себе до спорту. 
5. Майте силу волі відмовлятись від пропозиції товаришів щодо вживання спиртних напоїв. 
6. Знайдіть собі корисні і цікаві заняття (танці, співи, музика, малювання). 
7. Отримуйте задоволення від тверезого спілкування. 
8. Відпочивайте під час свят, не вживаючи спиртних напоїв. 
9. Заздалегідь загартовуйте і піклуйтеся про здоров’я свого організму.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Пам’ятка для учня
1. Протягом кількох днів аналізуйте, коли і чому виникає бажання палити. 
2. Під час паління задавайте собі питання: чи приносить це заняття мені задоволення зараз? 
3. Призначте день відмови від цієї шкідливої звички. 
4. Переконайте себе, що куріння шкідливе для вашого здоров’я. 
5. Щодня зменшуйте кількість викурених цигарок. 
6. Почніть займатись фізичними вправами. 
7. У разі виникнення бажання закурити випийте склянку води, займіться цікавою справою тощо. 
8. Пам’ятайте: якщо людина викурює в день лише 1 – 2 цигарки, вона вже скорочує своє життя на 4- 6 років. 
9. Усвідомте: нікотин-отрута, яка повільно вбиває ваші таланти, молодість, працездатність!

 

 

doc
Додано
17 грудня 2018
Переглядів
909
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку