Розробка виховного заходу "Господарі природи - ми"

Про матеріал

Тема: "Господарі природи - МИ!" Мета: Виховувати в учнів почуття прекрасного, любов до природи рідного краю та шанобливе ставлення до неї. Обладнання: Презентація з відеоматеріалами, вислови відомих людей про природу, фото природи, музичні твори відомих композиторів, фото картин відомих художників про природу.

Перегляд файлу

Арбузинський професійний аграрний ліцей

 

 

C:\Users\Татьяна\Desktop\Б.png

Тема:

 

Підготували учні групи 36, професія Обліковець з реєстрації бухгалтерських даних; продавець продовольчих товарів,

класний керівник: Димова Т.В.

майстер в/н: Шніт Ю.П.

ГОСПОДАРІ ПРИРОДИ -  МИ

 

 

Арбузинка, 2017 р.

Тематична лінійка

Тема: Господарі природи  - МИ!

Мета: Виховувати в учнів почуття прекрасного, любов до природи рідного краю та шанобливе ставлення до неї.

 

Обладнання: Презентація з відеоматеріалами, вислови відомих людей про природу, фото природи, музичні твори відомих композиторів, фото картин відомих художників про природу.

        Учитель: Вікіпедія: Приро́да (термін є частковою калькою латинського слова natūra — від лат. nat — народжувати, породжувати) — багатозначний термін, що залежно від контексту може означати:

-У широкому розумінні природа — органічний і неорганічний матеріальний світ, Всесвіт, у всій сукупності і зв'язках його форм, що є об'єктом людської діяльності і пізнання, основний об'єкт вивчення науки, включно з тим, що створене діяльністю людини. Саме в такому, найширшому розумінні, природу вивчає природознавство — сукупність наук про світ, що ставлять перед собою мету відкриття законів природи.

- У вужчому розуміння природа — це те, що не створене людською діяльністю. В цьому розумінні природне протиставляється штучному, як, наприклад, природний інтелект протиставляється штучному інтелекту, або природний шовк — штучному шовку.

- Природа в буденному розумінні — сукупність щоденних умов існування людства, тобто земне оточення, в якому живе людина (за винятком створеного нею): ліси, поля, гори й степи, флора й фауна. Саме в такому розумінні слово природа входить у словосполучення "дика природа", "незаймана природа", "первісна природа".

- Виходячи з ідеї природної цілісності світу, український вчений О. М. Костенко запропонував таке визначення поняття «природа»: Природа -це сутність, яка породжує усе суще і дає йому закони.

Ми сьогодні поговоримо про природу і ставлення людей до неї.

 

      Учень1:   Природа – це краса! Це могутні ліси, горді гори, безмежні степи, це сонце чи місяць в небі, міріади зірок, біле сяйво Чумацького шляху.

 

      Учень 2: Найбільшу насолоду і радість, найпалкішу любов до рідного краю, до життя викликає в нас природа. Вона завжди чарувала і чарує, хвилювала і хвилює людину. Шепіт голубої води, зелених дібров, спів пташок, запах квітів – усе це дороге серцю і ні з чим його не можливо зрівняти, забути. Рідний край – наш дім, вишенька біля хати, хрущі над вишнями, вулиця, по якій ми ходимо, річечка, біля якої відпочиваємо, у якій так любимо плескатися.

 

Учень 3. «Люби природу не як символ

                   Душі своєї,

                  Люби природу не для себе –

                  Люби для неї»

Учитель.  Писав у одному із своїх віршів Максим Рильський. Відомі письменники, поети, художники, філософи зверталися до теми «Природа».

 

  • Природа - це найкраща з книг, написана на особливій мові. Цю мова треба вивчати.

Н.Г. Гарін-Михайлівський

  • У природі немає нічого мертвого.

Т. Готьє

  • Природа так про все подбала, що повсюди ти знаходиш, чому вчитися.

Леонардо да Вінчі

  • Природа завжди діє не поспішаючи і по-своєму економно.

Ш. Монтеск 'є

  • У природи чисте серце.

Х. Огума

  • Немає нічого більш впорядкованого, ніж природа.
    Творіння природи досконаліше творінь мистецтва.

Цицерон

Учень 3. Картини зміни пори року, шелест листя, пташині голоси, плескіт хвиль, дзюрчання струмка, грозовий гуркіт – все це можна передати в музиці.

(звучить музика П.І.Чайковського «Пори року», «Травень», «Спів жайворонка».

 

Учень 4. Багато знаменитих композиторів вміли робити це блискуче: їх музичні твори про природу стали класикою музичного пейзажу.

Композитори: А. Вівальді, Йозеф Гайді відобразили в музиці пори року. Зараз звучить твір П.І. Чайковького «Спів жайворонка».

 

 

Тему «Природи» розкривають композитори такі, як А.Вівальді «Пори року», Йозеф Гайді – «Пори року»,  П.І.Чайковський «Пори року».

Звучить мелодія із твору П.І.Чайковського «Березень», «Пісня жаворонка».

 

Учень.   Не можемо оминути тему живопису. Перед вами «Пейзаж зі снігом» Вінсента Ван Гога (Нідерландський художник 30.03.1853р.- 29.07.1890р)

 

Учень. Сучасна американська художниця Джудді Гібсон  зображала на своїх полотнах природу і як особливий елемент – будиночок. У її картинах безпосередність і теплота.

Учень.   Перед вами «Український пейзаж» - полотно українського художника С.І. Васильківського.

Учитель.   З одного боку люди обожнюють природу, милуються нею, оспівують в своїх творах, а з іншого – створюють глобальні екологічні проблеми.

Учень.  Людська діяльність нині різко суперечить з довкіллям – середовищем власного життя. А це загрожує існуванню самої цивілізації.

(відеоролик 2)

Інформація до відома:

 

Щоденно на нашій планеті:

  • 1700 акрів продуктивної землі стає пустелею;
  • 1000 осіб помирають від отруєння водою;
  • 55 осіб отруюються і гинуть від пестицидів та інших хімічних речовин;
  • 2000 т кислотних дощів випадає в Північній півкулі;
  • 5 – 6 видів тваринного чи рослинного світу зникають з лиця землі.

Щохвилини:

  • знищується 51 акр тропічних лісів;
  • знищується 50 т родючого грунту через неправильне використання;
  • виділяється 1200 т вуглекислого газу в атмосферу.

 

Учитель.    Незважаючи ні на що, людина почуває себе не часткою природи, а її володарем, царем...

 

(відоролик «Послухай музику землі»)

 

 

Використані джерела:

Інтернет – ресурси

  • https://www.youtube.com/watch?v=gIMaS7qKQA4
  • https://yandex.ua/video/search?text=%D1%8E%D1%82%D1%8E%D0%B1%20500000%20%D0%BB%D0%B5%D1%82%20%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%20%D1%81%20%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B9&path=wizard&parent-reqid=1487874000914987-15079964699495124348153080-sas1-5490&noreask=1&filmId=6575254371232495458

 

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку