Розробка виховного заходу професійного спрямування «Цікаві факти про трактори»

Про матеріал
Трактори та сільськогосподарська техніка є найголовнішим помічником для працівників сільського господарства. Сучасне сільське господарство ґрунтується на механізованих технологіях, робітники працюють на високоякісних та комфортабельних агрегатах. У наші дні тракторна техніка має безліч різних модифікацій дозволяє фермерам, будівельникам, промисловцям та людям ще кількох професій здійснювати найширший спектр процедур, маніпуляцій та видів робіт завдяки високому ступеню універсальності, гнучкості конфігурування та можливості використання широкого асортименту навісних та причіпних компонентів.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Полтавська обласна державна адміністрація

Департамент освіти і науки

ДНЗ « Полтавський центр  професійно - технічної освіти»

 

 

 

 

 

Розробка виховного заходу професійного спрямування

«Цікаві факти про трактори»

 

 

 

 

 

Розробила майстер в/н

Лахно О. Г.

 

 

 

 

2021

Тема: «Цікаві факти про трактори»

Мета: ознайомити учнів з історією виникнення тракторів та застосування їх у сільському господарстві

Розвивати почуття відповідальності за свою роботу, вміння та навички необхідні для обслуговування тракторів,та ознайомити з застосуванням тракторів у сільському господарстві.

Виховати інтерес до обраної професії, акцентувати увагу на важливості та необхідності для суспільства професії хлібороба.

Обладнання: музичне забезпечення, малюнки тракторів, знаки , емблеми, звукове забезпечення, мультимедійна дошка, проектор.

При підготовці позакласного заходу було створена серед учнів групи №302 дослідницьку групу, видано попереднє завдання дослідити історію виникнення тракторного виробництва., комп’ютерна презентація позакласного заходу.

Слова вчителя : Добрий день дорогі учні, гості, сьогодні ми зібралися на передодні свята- працівника сільського господарства та аграрної промисловості для того, щоб поговорити та дізнатися про рушійну силу сільського господарства це- трактори.

Трактори та сільськогосподарська техніка є найголовнішим помічником для працівників сільського господарства.

Сучасне сільське господарство ґрунтується на механізованих технологіях, робітники працюють на високоякісних та комфортабельних агрегатах.

У наші дні тракторна техніка  має безліч різних модифікацій дозволяє фермерам, будівельникам, промисловцям та людям ще кількох професій здійснювати найширший спектр процедур, маніпуляцій та видів робіт завдяки високому ступеню універсальності, гнучкості конфігурування та можливості використання широкого асортименту навісних та причіпних компонентів.

Професія тракториста належить до типу «Людина-техніка».

Трактори використовуються не тільки у полі, але й на будівельних майданчиках, заводах, фабриках, для очищення вулиць міст від снігу та бруду

. Отже, професія тракториста перестала бути лише сільськогосподарською. За цих умов вона стала досить престижною, на неї збільшився попит, поліпшилися умови праці трактористів.

При опануванні професії тракторист, ви вже вивчили багато технічних дисциплін і знаєте, що для тракториста важливі якості це окомір, стійкість і концентрація уваги, розподіл і переключення уваги, переносимість монотонності і одноманітності в роботі, аналітичні якості, розвинене аналітичне мислення, тракторист повинен знати правила експлуатації тракторів та сільськогосподарських машин , комбайнів, правила техніки безпеки та дорожнього руху.

Ми з’ясували, що ви знаєте про професію та сутність праці тракториста. Проте у трактора є і своя історія, і цікаві моменти в розвитку.

Власне історію виникнення та запровадження трактора у сільське господарство ми й розглянемо.

Попередньо було запропоновано учням групи № 302. Дослідити історію виникнення тракторного виробництва. Пропоную їм поділитися результатами своїх досліджень.

F:\вих зах трактори\scale_1200 (2).jpgУчень-1 Історія транспортного будування йде вглиб XVIII століття. В 1791.знаменитий механік-самоучка Іван Петрович Кулібін винайшов триколісну "коляску-самокатку" з двома провідними і одним направляючим колесом. У цій колясці винахідник застосував цілий ряд механізмів і пристроїв, які зустрічаються в сучасному тракторі: коробку передач, рульове керування, роликові підшипники, гальма, маховик та ін. Тож можна сміливо сказати, що початком єволюції транспорту в тому числі тракторів є  Кулібін.

І до нашого часу всіх  винахідників на початку їх діяльності називають жартівливо «Кулібіними».

Учень-2 Перші подібні трактору машини з'явилися ще в XIX столітті і були паровими, так, ще в 1850 році англійський винахідник Вільям Говард використовував для оранки локомобіль.

 У другій половині XIX століття на полях Великобританії працювало вже близько двох тисяч таких машин.

У 1896 році американськими інженерами Хортом і Парром був створений перший трактор з двигуном внутрішнього згоряння. З 1901 року такі трактори надійшли у продаж. Спочатку фермери охоче їх розкуповували, однак скоро нові машини стали викликати нарікання: вони були дуже важкі і тому дуже сильно утрамбовували грунт. До того ж для середньої ферми вони були занадто великі. Страждали трактори і «дитячими хворобами»: часто ламалися, а ремонт був довгий і дорогий.

 До того часу в Америці стала створюватися система ремонтних майстерень для тракторів. У 1912 році фірма «Холт-Парр» розпочала випуск гусеничних тракторів.

Вчитель: Сільськогосподарське виробництво розвивається, вимагає все більше і більше тракторів. Виникла необхідність в будівництві спеціалізованих тракторобудівний заводів.

Учень-3 Так у 1931 році. 1 жовтня став до ладу Харківський тракторний завод (ХТЗ), що випускав трактори ХТЗ-15/30. Та трактор «Універсал» який найбільше експортувався закордон.

З1937 року. Харківський тракторний завод перейшов на випуск гусеничних тракторів ХТЗ-НАТІ загального призначення. Ці трактори мали карбюраторний двигун потужністю 37 кВт, що працював на нафті, і чотиришвидкісну коробку передач, яка дозволяла отримувати швидкість від 4до 8км / год.

Завод на протязі всього існування удосконалював свою техніку. І на сьогоднішній день працює з великою потужністю, забеспечуючи  навіть техніку для сучасної Української армії.

Вчитель: Вивчаючи та досліджуючи історичні факти сільськогосподарської еволюції ми не могли не згадати історію успіху ведучого виробника сільськогосподарської техніки John Deerе.

Джон Дір всесвітньо відома фірма з виготовлення най рентабельніших тракторів та сільськогосподарських машин.

Українські аграрії, купуючи трактор John Deerе (Джон Дир) або зернозбиральний комбайн John (Джон) платять не так за якість техніки, як за бренд та імідж компанії John Deer, адже всім відомий той факт, що чим більше розкручений бренд для широкого загалу, тим дорожче коштує його продукція. Однак, аби досягнути висот і брендового імені у відповідній сфері своєї діяльності, компанії слід пройти певний шлях встановлення.

З чого ж починали свою діяльність засновники відомого у наш час бренду John Deer (Джон Дир)?

Учень-4 Компанія John Deer була заснована в 19 столітті з легкої руки коваля Джона Діра. Джон Дір був уродженцем Вермонта, де він народився 7 лютого 1804 року. У цьому невеличкому містечку пройшло його дитинство та юність. Саме тут він, протягом чотирьох років, сумлінно вивчав ковальську справу. У 1825 році Джон почав свою діяльність на посаді підмайстра і дуже скоро завоював авторитет талановитого і вправного молодого спеціаліста.

Надзвичайним попитом у його рідному містечку користувалися виготовлені ним лопати і вила. Однак, економічна криза негативно вплинула на загальний розвиток бізнесу у Вермонті. Майбутнє молодого амбітного майстра не прогнозувало нічого хорошого. Хвиля масових еміграцій розпочалася. Більшість односельців Діра виїхали у Західні штати. Джон вирішив не відставати від них і, взявши у дорогу лише інструменти і трохи готівки, приєднується до переселенців.

Учень-5 Після декількох місяців подорожі, Джон Дір вирішує зупинитися в штаті Іллінойс. Там, у місті, заснованому вихідцями з Вермонта, складаються надзвичайно сприятливі умови для молодого коваля – вже через два дні Дір відкриває власну кузню. Робота у ній вирує: виготовлення підков для рогатої худоби та коней, ремонт плугів та іншого інвентарю, застосовуваного у фермерстві – невеликий перелік щоденних завдань молодого майстра. Однак, працювати все життя у такому шаленому ритмі зовсім не входило у плани молодого майстра. Від фермерів Джон дізнався, що вони зіткнулися з великими труднощами в обробці прерій. Сталеві плуги, які застосовувалися для зорювання піщаного грунту на батьківщині, не підходили для в’язкої текстури прерій. Джон Дір захопився вивченням даної проблеми і винайшов плуг, який за допомогою своєї особливої форми і рівневі відвалу міг самоочищуватися. У 1837 році винахід був запатентований. Почалося масове виготовлення унікальної сільськогосподарської техніки на замовлення покупців. У 1848 році кількість виготовлених плугів сягнула 1000 одиниць в рік. Однак, Джон Дір не зупинявся на досягнутому.

Вчитель Принципи Діра, якими він керувався в веденні власного бізнесу, залишаються актуальними і сьогодні. Головний з них – слідкувати за якістю реалізованого товару, неначе ти виготовляєш його для себе. Джон Дір систематично покращував плуги, акцентуючи увагу на різноманітних інноваціях в плужній справі.

Учень-6 Компанія John Deer (Джон Дир) була зареєстрована як корпорація у 1868 році. А з 1869 року – перетворилася у сімейний бізнес. Син Джона, Чарльз, став президентом батьківського підприємства.

Чарльз Дір вніс нову хвилю в розвиток сімейної справи. Він був видатним стратегом: заснував декілька філій компаній і цілу мережу незалежних дилерів з дрібного збуту техніки. В 1907 році компанія John Deer крім плугів виготовляла ще й культиватори та сівалки. А у 1918 році корпорація викупила завод, який займався виготовленням тракторів, у Ватерлоо (штат Айова). З цього моменту спеціалісти компанії почали невпинно працювати над удосконаленням тракторів (tractors).

У 1928 році правління компанією John Deer (Джон Дир) перейшло до внука Джона – Чарльза Діра Веймана. В той час сільське господарство активно розвивалося. Чарльз зробив ставку на інженерію, технічну досконалість продукції, яка виготовлялась, а також – удосконалення вже існуючих атрибутів аграрної техніки. Наслідки його діяльності були просто вражаючими. Навіть у період Великої депресії, компанія змогла реалізовувати валовий оборот продукції на суму в 100 мільйонів доларів.

Вчитель В кінці життя Джон Дір починає займатися громадською діяльністю та політикою. Він був президентом банку в м. Молін, безкоштовно працював директором бібліотеки, а згодом став мером міста.

На сьогоднішній день справа не одного покоління Дірів продовжує удосконалюватися і покращуватися. Секрет успіху компанії John Deer (Джон Дир) – неординарний підхід до такого потрібного агрегату сільського господарства, як плуг з подальшим його удосконаленням, орієнтованим на користувачів.

Вчитель: З дитинства дітлахи люблять гратися машинками тракторцями, хтось вибирає це за професію, хтось хобі, але це завжди магічно притягувало людство.

Тож наші дослідники підібрали декілька цікавих фактів про трактори.

Трактор Генрі Форда.

У 20-х роках Генрі Форд підтримував економічні відносини з СРСР. Перший радянський трактор серійного виробництва «Фордзон-Путиловец»,  презентований в 1923 році, створювався на основі трактора «Фордзон». Протягом 1929-1932 років співробітники «Ford Motor» сприяли будівництву і реконструкції заводів в Москві і Горькому.

Трактор від «Ламборджіні»

Виявляється, виробництво знаменитої італійської автомобільної марки починалося з тракторів. Бізнесмен Ферручо Ламборгіні розпочинав свою справу саме з виробництва сільськогосподарської техніки і лише потім вирішив зайнятися спортивними моделями автомобілів.

 

НАЙБІЛЬШИЙ Бульдозер

За часів СРСР був створений промисловий трактор величезних розмірів на гусеничному ходу, який удостоївся уваги Книги рекордів Гіннеса. Йдеться про бульдозері Т-800. Він визнаний найпродуктивнішим, найбільшим і найпотужнішим у світі.

Т-800 - радянський трактор-гігант. Довжина гіганта - дванадцять метрів сорок сантиметрів, його висота майже п'ять метрів. Маса агрегату теж неабияка, вона становить сто шість тонн. Двигун бульдозера - «БелАЗовскій» з інтеркулером і газотурбінним наддувом. Його швидкість незначна - вперед він рухається зі швидкістю трохи більшою, ніж десять кілометрів, а тому зі швидкістю чотирнадцять кілометрів на годину. Цей найбільший бульдозер з розпушувальним і бульдозерним обладнанням був побудований Луганським тракторним заводом.

Найбільша модель у світі

Трактор - незамінний помічник у багатьох сферах діяльності. Один з найбільш потужних тракторів був створений в Америці в штаті Монтана. Його назва - «Big Bud», що можна перекласти, як «Великий дружок». Хто займався проектуванням - невідомо, але розробляли цей величезний трактор кілька авантюристів. Команду очолив Рон Хармоні. Ширина трактора дорівнює шість метрів сорок сантиметрів, висота більше чотирьох метрів, довжина вісім метрів. Потужність двигуна становить дев'ятсот кінських сил, а швидкість руху - сім миль в годину. Вага «Великого дружка» - п'ятдесят дві тонни. Довжина плуга цього трактора - двадцять п'ять метрів, що дозволяє впоратися з роботою на плантації будь-якого розміру без особливих труднощів.

Трактори замість танків

Під час Великої Вітчизняної війни через брак бойової техніки замість танків використовувалися гусеничні трактори. Їх обкладали сталевими листами, а для більшого залякування німців, машини виступали під виття сирен з увімкненими фарами. Такі машини називалися НІ-1, що означає «На переляк».

Тракторні перегони

 Щороку проводять гонки на тракторах. Це змагання приваблює безліч туристів, глядачів та вболівальників. У заїзді бере участь декілька водіїв на тракторах, які мають подолати кілька етапів складної траси. Переможці незвичайного змагання отримують цінні подарунки, серед яких нові дорогі моделі тракторів.

Найдорожчий трактор у світі

Найбільш дорогі моделі випускають такі компанії, як Lamborghini, John Deere, Case. Дозволити собі таку машину може не кожен. Так, модель компанії John Deere 9560RT вартістю 445 000 доларів визнана найдорожчим трактором у світі. Він призначений для сільськогосподарських робіт з підвищеною складністю.

Вчитель: Так, сходинка за сходинкою тракторне будівництво розвивалося до сьогоднішніх часів. Сучасні трактори мають не тільки потужні двигуни, але і по новому технологічно оснащені, а сам тракторист при навчанні отримує кваліфікаційну та професійну базу знань, що значно покращує взаємодію в системі «Людина – Машина» . А отже, полегшує працю тракториста на хліборобській ниві.

 В період зимових свят, коли поля засипані снігом, а до посівної ще довго, пропонуємо запастись какао і печивом і гайда дивитись фільми, ролі в яких зіграла сільгосптехніка!

«Інтерстеллар» (2014)

На початку фільму комбайни самі їдуть до садиби фермера, адже машини повністю автономні. Цікаво, що в ролі комбайна майбутнього виступив комбайн Case IH 8120, який спеціально переробили для зйомок. Минулого року, компанія презентувала безкабінний трактор, розроблений на базі трактора Magnum, так що майбутнє вже настало

Зернозбиральний комбайн Валєра «Тачки» (2006)

Ще один зірковий комбайн створили мультиплікатори «Тачок». Пам’ятаєте сцену, де головні герої вирішили «трактори шугать», але так щоб Валєра не вловив? А потім з’являється він, великий зернозиральний комбайн Валєра, марки Case IH 7010.

В музей на тракторі«Повернення блудного папуги» (1988)

Ще один відомий мультфільм з трактором у майже головній ролі, про папугу, який вирішив спробувати сільське життя. Цікаво, що трактор він зустрів на дорозі, коли його власник повертався, звідки? З музею! А далі і сам папуга намагався стати трактористом і ця історія закінчилась не дуже вдало. Адже, як виялось, сільське життя зовсім не медове, як він собі уявляв.

doc
Додав(-ла)
Лахно Оксана
Додано
5 січня 2023
Переглядів
618
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку