Розробка заняття "Домашні улюбленці-собаки"

Про матеріал
Матеріал дозволить стимулювати інтерес учнів до тваринного світу, сформувати природоохоронні компетенції учнів, розвивати вміння і навички доглядати за домашніми тваринками, бережливо ставитись до них.
Перегляд файлу

                                    Домашні  улюбленці-собаки.

Тема. Собака – вірний друг людин.

Мета: узагальнити знання учнів про значення собак у природі та жит­ті людини, ознайомити дітей з ріними породами собак; виховувати чуйне ставлення до братів наших менших.

Обладнання: зображення різних порід собак, виставка дитячих ма­люнків «Мій улюбленець»

Учитель. У давні часи в Ірландії го­ворили: «Дім без собаки або кіш­ки — дім без любові та радості». А й справді, для чого люди заводять собак? Є на те різні причини: одні прагнуть мати надійного вартового у дворі, інші — надійного помічни­ка на полюванні. Але більшість заводять собаку для того, щоб мати поруч із собою друга.

Запитання: Ті, хто мають собаку, розкажіть, будь ласка, як у вашій сім’ї з’явився вірний друг? З якою метою батьки завели собаку? (Розповіді дітей про своїх улюбленців. Діти демонструють малюнки «Мій улюбленець»)

Учитель. Тисячі років собака заслужено ко­ристувався славою кращого друга й помічника людини. Письменни­ки, поети, вчені в усі часи та в усіх країнах прославляли собаку за його відданість та любов до людини, яка його виховала.

Собака — перша домаш­ня істота, яка з'явилася біля люди­ни. Предками собаки були різні ви­ди вовків.

Бордоский догПриручення собаки відбувалося приблизно 15 тис. років тому, в епо­ху первісної людини – в кам'яному віці.

Породи собак

ЧихуахуаА нині ми маємо чимало різних порід собак, іноді таких несхожих між собою, що нам важко повірити в те, що вони належать до одного виду.

Ну от хоча б для порівняння мексиканська собачка чи-хуа-хуа, яку можна посадити в склянку, й дог величиною з теля.
       У наш час усі породи собак поділя­ються на три основні групи: служ­бові, мисливські й декоративні (кімнатні).

 

 

Розповіді дітей

Сенбернар1-й учень. Сенбернари - це одна з найбільших порід собак. Вони століттями ви­користовувалися для пошуку й ря­тування людей, які заблукали у го­рах, сенбернари врятували тисячі людей. Нині собак-шукачів дово­зять до місця події на санчатах або вчать стрибати з парашутом з літа­ка – так вони економлять сили й час для пошуку.

Серед собак-шукачів є такі, що врятували по 35-40 чоловік. Рекордсменом серед них став Баррі. Він врятував 40 чо­ловік. Про нього писали в газетах, журналах; про нього розповідали легенди.

Учитель. Одного разу Баррі знайшов у  за­сніжененій розщілині  змученого чоловіка. Він відкопав його. Коли врятований прийшов до пам'яті та відкрив очі, він побачив перед собою засніжену морду вели­чезного собаки. Чоловік злякався, подумав, що то вовк, вихопив ніж і вдарив ним собаку.  Важкопоранений пес діс­тався до монастиря. Там йому обро­били рану та відправили на лікуван­ня. Пес вижив. Однак після пора­нення, слабкості та старості пес так і не повернувся до рятування лю­дей. У цьому ж році Баррі не стало.

А через кілька десятиріч у Парижі було відкрито величезний пам'ятник Баррі. На постаменті бу­ло вирізьблено його ім'я. Великий собака-сенбернар, а на його спині, міцно тримаючись за шию, сидить маленька дівчинка. У центрі поста­менту знаходиться напис: «Він уря­тував 40 чоловік і був убитий 41».
        2-й учень. Собаки допомагали вче­ним і в освоєнні космічного прос­тору. Альбіна, Лайка, Білка та Стрілка, Мушка, Бджілка, Чорнуш­ка, Звьоздочка, Угольок — це собаки-космонавти. Цікаво те, що всі собаки, які побували у космосі,— дворняги. Це пояснюється тим, що безпородні собаки не тільки кміт­ливіші за своїх аристократичних родичів, але й більш стійкі до різ­них нервових навантажень, легше переносять усякі життєві негаразди.
        3-й учень. Важко людині пристосу­ватися до життя в цьому світі, якщо вона зовсім не бачить. Важко сліпо­му ходити по вулицях: стовпи, схо­ди, лавки, транспорт... Потрібен поводир. І виявилось, що поводи­рем можуть бути не лише вівчарки, але й інші собаки великих порід. Іс­нують спеціальні школи з підготов­ки таких собак.

Немецкий дог (большой датский дог …Учитель. У світі існує понад 400 по­рід собак. Є серед них і унікальні.

Так, данський дог названий найвищим у світі собакою. У вертикальному положенні він досягає 2 метрів і 10 сантиметрів.

Бассет-хаундА бассетхаунд, що проживає в німецькому місті Фульда, потрапив в Книгу рекордів Гіннеса за свої найдовші в світі вуха, довжина яких досягає 33,2 сантиметра. Вуха пса по кличці Джек настільки довгі, що він деколи наступає на них. Йому доводиться весь час докладати зусилля щоб вони не волочилися по землі.

Учитель. Якої б породи не був собака, головне, щоб він був добрим другом і помічником людини. А чи знаєте ви випадки, коли собаки ставились до людей вороже? Які саме породи агресивних собак ви знаєте?(Відповіді дітей)

Колли (шотландская овчарка)Боксер Порада. Тим, хто вирішив завести собі чотириногого друга, краще не брати великих і сильних собак – таких, як дог, ньюфаундленд, а та­кож собак, які важко піддаються дресируванню: південноросійську вівчарку, чорного тер'єра, москов­ську вартову. Краще придбати ні­мецьку вівчарку, колі, ерделя, бок­сера, керрі-блю-тер'єра. З ними ви можете брати участь у різних зма­ганнях.
З будь-якою собакою можна знайти контакт і добре її видресирувати. Усе залежить від того, наскільки серйозно людина підходить до ви­ховання свого чотириногого друга. Отож, добре поміркуйте, перш ніж узяти в свій дім собаку. А коли ви вже вирішили взяти, станьте йому справжнім другом, навчіться правильно доглядати за ним. Тож нехай ваша дружба буде міцною, щасливою та радісною.

 

docx
Додано
25 грудня 2023
Переглядів
140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку